Техніка

Трактор CLAAS AXION - вдалий вибір!

Трактор CLAAS AXION - вдалий вибір!

Секрет  відмінного трактора знаходиться у поєднанні кількох важливих характеристик: тягової потужності, економічності, надійності, комфорту і зручності керування.

Непростий вибір

Обрати хороший трактор і не заплатити за нього космічну ціну – ось головне бажання чи не кожного аграрія. В умовах, коли ціни на сільгосппродукцію впали до рівня собівартості, доводиться рахувати кожну копійку. І якщо раніше переплатити за бренд міг дозволити собі кожен другий аграрій, зараз навіть самі багаті фермери намагаються оптимізувати витрати.

Серед представлених на ринку тракторів у діапазоні потужностей 350-410 к.с. є з чого обирати. Вартість у багатьох випадках на нові трактора досить велика. . Тому є кілька причин: хвиля попиту на сільгосптехніку у світі, війна і курсові коливання національної валюти в Україні.

За подібних обставин вибір трактора ускладнюється. Хочеться отримати хороший функціонал, надійність і економічність, що навряд можна зустріти в бюджетних моделях. Аналіз ринку показує, що одним з найоптимальніших рішень у такій ситуації є CLAAS AXION 900-ї серії. Дана модель поєднує у собі якість, технологічність і прийнятну ціну. Розглянемо більш детально головні переваги серії AXION 900.

Двигун плюс трансмісія

«Серце» трактора – надійний, перевірений роками двигун FPT FIAT Powertrain об’ємом 8,7 л. Це потужний і надійний агрегат максимальною потужністю 410 к.с. (для моделі 950). Сервісні служби добре знайомі з цим двигуном, тому обслуговування і ремонт таких моторів в Україні не є проблемою. На сьогодні по даному двигуну є безліч позитивних відгуків, які підтверджують його стабільність роботи і значний моторесурс.

Найбільше на моторесурс і паливну економічність двигуна впливає трансмісія. Саме через неї відбувається передача крутного моменту на колеса трактора, і саме тут визначається ефективність цього процесу. В тракторах AXION 900-ї серії встановлюють безступеневу автоматичну трансмісію CVT, яка без перебільшення є найкращою серед аналогічних тракторних трансмісій. Вона виготовляється відомим німецьким виробником ZF, який спеціалізується на автомобільному транспорті, тракторах і спецтехніці, а також обладнанні (редукторах) для важкої промисловості.

Кожна трансмісія CVT складається з гідростатичной і механічної частин. Тобто певна частина потужності передається гідравлічно (як наприклад, в самохідному обприскувачі), а інша – механічно. Особливістю CVT-трансмісій CMATIC у CLAAS є те, що більша частина потужності тут передається механічним шляхом (мінімум 60%, максимум – 100%). Відповідно на гідравліку припадає від 0 до 40% передачі потужності. У інших виробників передача потужності виконується здебільшого гідравлікою, що тягне за собою більші втрати енергії, менший ККД і швидший знос. Таким чином за допомогою CVT-трансмісії трактори CLAAS демонструють мінімальне споживання пального. Навіть якщо порівнювати з найекономічнішими конкурентами, витрати палива будуть на одному з ними рівні, а на важких роботах навіть нижчими за рахунок кращого механічного ККД.

CVT-трансмісії CLAAS увібрали у себе надійність і механічну передачу потужності класичних трансмісій, а також паливну економічність і простоту управління від безступеневих трансмісій. Загалом користувачі спочатку сумнівались у надійності трансмісій CVT, але зараз вони повністю відповідають умовам навантажень і реальна експлуатація вже багато років поспіль доводить їх виняткову витривалість. CLAAS

Безступеневі трансмісії CLAAS CMATIC у тракторах AXION 900-ї поставляються в Україну вже більше 10 років і вже зарекомендували себе як надійні з подовженим моторесурсом, а також дуже економічні при будь-яких видах робіт. Економічність витрати пального забезпечується автоматично без спливу оператора, достатньо лише задати швидкість роботи трактора.

Увага на баланс

Інженери CLAAS спроектувати модель таким чином, аби розподіл ваги був однаковим на передню і задню осі у статиці. Це важливо для досягнення оптимального завантаження обох осей у динаці. Коли ззаду чіпляється важке знаряддя, передня вісь розвантажується, центр ваги зміщується назад в діапазоні від 40 спереду х 60 ззаду  до 30х70. Це вважається оптимальним розподілом ваги під час виконання важких робіт. Трактори інших виробників збалансовані дещо гірше і потребують більшої кількості баласту для досягнення оптимального розподілу ваги.  Також трактори AXION  900-ї серії комплектуються баластами вагою 2200 кг спереду і 1700 кг ззаду на колесах.

Враховуючи неабияку потужність тракторів AXION завжди важливим питанням є передача крутного моменту. Виробник пропонує використовувати широкі шини (900 мм), які мають помітну більшу площу контакту і зменшують ущільнення ґрунту. Також не треба забувати про такі переваги, як зменшення буксування і кращу паливну економічність. Якщо агропідприємство використовує плуги on-land, широкі шини стануть оптимальним рішенням.

Центр управління

Компанія CLAAS відома своїми кабінами, які встановлюють навіть на техніку інших виробників. Для AXION було розроблено простору й зручну кабіну, яка є однією з найбільших у класі. Вже у стандартній комплектації вона має 4-точкову механічну підвіску, що складається з пружин та амортизаторів. За потреби можна змінювати жорсткість підвіски, тому незалежно від умов оператор почуватиметься максимально комфортно.

Управління практично усіма функціями трактора здійснюється з правого підлокітника, на якому встановлено джойстик CMATIC. За переконанням багатьох фахівців «робочий» підлокітник в AXION є найбільш зручним. Звідси здійснюється управління швидкістю, гідравлікою, реверсом – концепція передбачає можливість керувати усіма функціями однією рукою. Також передбачено програмування послідовності дій на розворотній смузі (CLAAS CSM). Тобто виконання таких операцій, як зменшення швидкості, обертів, вимкнення навігації, підняття знаряддя, вимкнення ВВП за потреби можна призначити на одну кнопку, а звортні дії – на іншу.

Трактор підтримує усі сучасні системи точного землеробства. У кабіні встановлено звичайний 10-дюймовий термінал CEBIS для керування функціями самого трактора, а також з заводу пропонується навігація на базі оновленого 12-дюймового терміналу CEMIS 1200. Таке розділення є зручним – оператор може не перемикатись між навігацією і базовим функціоналом і постійно контролювати усі необхідні параметри одразу на двох терміналах.

Навігація отримала оновлену архітектуру – вона побудована у співпраці із компанією Trimble. Також використовуються точні сигнали цього оператора. Проте за бажанням замовника трактор може бути оснащеним лише підготовкою під навігацію. Після придбання власник встановлює ту навігацію, яка йому необхідна, оскільки у різних господарств вже може бути певна своя система..

Також у стандарті пропонується система телеметрії TELEMATICS (на 5 років) для віддаленого моніторингу машини. До переліку даних, що можна отримати через віддалений доступ, входять геолокація, усі основні параметри роботи – швидкість, оберти, витрата пального, температура охолоджувальної рідини, положення навіски та інша інформація. Працюючи разом із телеметрією термінал CEMIS 1200 у режимі онлайн може отримувати файли з завданнями й відправляти звіти про виконану роботу. Для початку роботи із TELEMATICS власнику потрібно лише її активувати, зареєструватись на порталі, і на 5 років вона стає доступною. Телефонні картки встановлювати не потрібно – усе готове до роботи.

Трактори AXION пропонуються у досить високій комплектації – безступенева трансмісія, підвіска кабіни, модель 950 в базі має передню навіску з функцією амортизації, яка нівелює поздовжні коливання під час роботи у полі. Вантажопідйомності задньої навіски і продуктивності гідравлічної системи достатньо для роботи із будь-якими сучасними знаряддями.

У кожному полі

Підсумовуючи можливості тракторів CLAAS AXION 900 хочеться відмітити, що на сьогодні в Україні їх працює велика кількість. Їх купують як невеликі господарства, так і холдинги десятками й навіть сотнями одиниць. Враховуючи особливості вибору тягових засобів великими компаніями, коли у першу чергу рахуються гроші, можна сказати, що трактори AXION 900 є у першу чергу продуктивними та економічними машинами.

Аби клієнти могли переконатись у можливостях трактора CLAAS пропонує привезти машину і зробити певну демонстраційну роботу. Швидкість, комфорт, і витрати пального самі покажуть, чого вартий AXION 900-ї серії, а його надійність та оптимальна ціна доведуть, що AXION 900 – це вдалий вибір.

Владислав Олійник

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ