Овочі-Ягоди-Сад

«Сингента» і «Агріко» провели першу «Картопляну майстерню» в поточному сезоні

«Сингента» і «Агріко» провели першу «Картопляну майстерню» в поточному сезоні

15 червня 2021 року компанія «Сингента» в селі Семиполки Київської області на базі насіннєвого господарства ТОВ «Агріко Україна» зібрала клієнтів і партнерів, щоб обговорити особливості поточного сезону та ще раз наголосити: в захисті рослин ефективність препарату забезпечує лише 50% успіху, решта 50% залежить від термінів внесення, налаштування обприскувача та роботи персоналу.

Микола Гордійчук

Микола Гордійчук, директор ТОВ «Агріко Україна», відзначив особливу зацікавленість у проведенні «Картопляної майстерні» спільно з компанією  «Сингента»: «Ми щороку витрачаємо 5 мільйонів гривень на засоби захисту рослин для нашого насіннєвого господарства. Це достатньо великі кошти, і нам важливо, щоб ця інвестиція працювала максимально ефективно. «Сингента» допомагає нам у впровадженні новацій в технологіях захисту».

Володимир Борисенко, технічний фахівець компанії «Сингента», відзначив зміни щодо активності патогенів на картоплі в останні роки. Традиційно найшкодочиннішим для цієї культури вважається фітофтороз. Однак за даними минулого року ця хвороба уразила лише 30% посівів картоплі в Україні, тоді як альтернаріоз –– 70%. У зв’язку з цим фахівець рекомендує вводити ЗЗР проти альтернаріозу вже під час 2–3-ї обробки фунгіцидами.  Наприклад, такі продукти, як Ревус Топ або Квадрис Топ.

Володимир Борисенко

На ранніх посівах картоплі на Півдні України в Херсонській та Дніпропетровській областях через затяжні дощі не всі виробники мали можливість вчасно вийти в поле з обробками. Зазвичай ранні сорти потребують мінімального захисту (за умови якісної передсадивної обробки бульб). Та в умовах цього року ситуація інша: волога погода сприяла активному й ранньому розвитку фітофторозу й бактеріозів. Виробники, що користуються лише контактними препаратами, ризикують отримати спалахи хвороби на полі, оскільки дощі не давали вчасно вносити ЗЗР. Саме тому потрібне обов’язкове включення в схему захисту препаратів із системною дією, як наприклад Ридоміл Голд.

Столові сорти від “Агріко” вирощуються із застосуванням захисту від компанії «Сингента»

Фахівець наголосив, що проблема на полі, не ідентифікована вчасно, перетворює захист на хаос. Тож Володимир Борисенко наполегливо радить користуватися послугами лабораторій і проводити фітоекспертизу.

Усі виробники, що є клієнтами компанії «Сингента» і включені до її бази даних, мають можливість користуватися додатковими сервісами: послугами лабораторії, що проводить аналізи ґрунту, води й рослин, а також замовляти сервіс із налаштування обприскувача.

Фітоекспертиза – додатковий сервіс від “Сингенти”

Менеджери Білоцерківського діагностичного центру компанії «Сингента» порадили виробникам вчасно віддавати насіннєвий матеріал на фітоекспертизу. Для цього з партії насіння виробник має рандомізовано вибрати 50 бульб і зазначити, який саме вид аналізу він хоче отримати. У ході класичної фітоекспертизи виявляють шкодочинні гриби. За допомогою імуноферментного аналізу визначають ураження бактеріозами, а за допомогою ПЛР-діагностики –– ураження вірусами.  Для двох останніх типів досліджень бульби потрібно пророщувати, тож їх проведення в цілому триває 30–40 днів. Під час вегетації на фітоекспертизу слід відправляти зразки з поля з ознаками ураження (бульби й надземну частину).

Окрема секція була присвячена особливостям налаштування обприскувача. Для своїх клієнтів «Сингента» забезпечує потрібні розпилювачі, їх налаштування і технічний супровід. Як наголосили фахівці, успіх ховається в деталях.

Для своїх клієнтів «Сингента» забезпечує потрібні розпилювачі, їх налаштування і технічний супровід

Наприклад, стандартна відстань між розпилювачами становить 50 см. При цьому відстань від розпилювачів із кутом розпилу 110–120 ° до цільового об’єкта (ґрунту або верхівок рослин) має становити 50 см: саме за таких умов розпилювання відбувається максимально ефективно завдяки оптимальній траєкторії падіння крапель. Щоб контролювати висоту штанги під час обробки в полі, можна до її країв прикріплювати маркери (спеціальні стяжки з позначенням висоти або ціпок). Так механізатору буде значно легше контролювати потрібну висоту. І таких нюансів –– безліч.

Часто після обприскування забитим виявляється не основний фільтр, а фільтри на секціях. Тоді може скластися ситуація, коли одна секція забезпечує внесення потрібної норми робочого розчину, сусідня –– на 50% меншу, а наступна за нею –– на 50% більшу. При цьому загальна норма внесення буде збігатися із запланованою, однак на полі проявиться строкатість реакції рослин на обробку через нерівномірність розподілу робочого розчину. Висновок: усі фільтри на обприскувачі після кожного внесення слід знімати, занурювати в теплу воду, потім –– у воду з додаванням спеціальної рідини для очищення фільтрів і після цього прочищати (можна використовувати звичайну зубну щітку).

«Персонал ТОВ «Бровари картопля» ми консультуємо щодо правильного внесення препаратів уже третій рік, але й досі вони звертаються з питаннями, бо ж особливостей налаштування техніки дуже багато», –– зауважив Володимир Борисенко.

Отримавши порцію лайфхаків від провідних фахівців, учасники «Картопляної майстерні» обмінялися враженнями і роз’їхалися впроваджувати новації у своїх господарствах –– до наступної зустрічі в липні.

Ігор Мотько

Ігор Мотько, ТОВ «Бровари картопля», село Семиполки Київської області (насіннєве господарство ТОВ «Агріко Україна»):

«Якщо порівняти з минулим роком, ми зайшли в поле садити картоплю на 10 днів пізніше, 22-го квітня. Не можу сказати, що це кардинально вплинуло на розвиток посівів, адже ми завжди починали посадку 10–20 квітня.

У селі Семиполки Київської області, де базується ТОВ «Бровари-картопля», у нас висаджено 30 га столових сортів Рів’єра, Алюетт і Парадізо, яка після збирання буде продаватися в торгових мережах під брендом Papas. Посіви насіннєвої картоплі площею 100 га ми вже кілька років поспіль розміщуємо на орендованих землях у Чернігівській області. У цілому там висадили 11 сортів: Рів’єра, Арізона, Пікассо, Рудольф, Еволюшн, Мадлен, Констанс, Арсенал, Раномі, Фонтане, Алюетт. По деяких нових сортах площі невеликі: це Раномі, Фонтане і Алюетт, які цього року внесені в реєстр.

Насіннєву картоплю в Чернігівській області вирощуємо на богарі. Столові сорти будемо вирощувати на крапельному поливі. Раніше використовували поверхневе зрошення за допомогою барабанних котушок, виливали за один раз 200 кубічних метрів води на гектар. За рекомендаціями компанії «Іррігатор», що монтувала для нас систему крапельного зрошення, тепер на гектар нам буде достатньо 50–70 куб. м. Поливна мережа в нас розбита на 20 кліток. Щоправда, до цього часу полив не вмикали через значну кількість опадів, лише протестували систему після монтажу.

Станом на середину червня погода сприяє розвитку картоплі, вологи достатньо. З 22-го квітня, тобто з моменту посадки картоплі, у Семиполках випало 130 мм опадів.

Будемо спостерігати далі за посівами.

У кінці липня плануємо показати на Дні поля в Семиполках потенціал столових сортів Рів’єра, Алюетт і Парадізо на крапельному зрошенні із застосуванням захисту від компанії «Сингента».

Костянтин Завгороднюк

Костянтин Завгороднюк, представник холдингу Green Guild Group (ТОВ «Зелена Гільдія Переробка»), селище Гостомель Київської області:

У цьому році ми посадили 240 га картоплі, 40 га моркви і 15 га цибулі. Маємо кілька торгових марок: картоплю продаємо під брендом «Матуся Потуся», столові буряки –– під маркою «Бурякович», ріпчасту цибулю –– під маркою «Пані Цибулька», наша морква відома під ТМ «Вовка-Морковка». Усі овочі вирощуємо на поливі (дощування, спринклерне зрошення, крапельний полив).

Вирощуємо сорти картоплі голландської селекції від «Агріко». Нам було цікаво побачити відмінності в розвитку наших посівів і посівів колег, адже в ТОВ «Бровари картопля» завжди все ідеально. Тож ми переймаємо досвід і намагаємося в себе застосовувати кращі практики картоплярства. Вирощування рослин –– це та сфера, де весь час треба вчитися.

Ранню картоплю та моркву вирощуємо під агроволокном. На жаль, цього року погода не дозволила нам вийти в поле раніше. Зазвичай ми вже на початку березня починаємо сіяти й садити, це дозволяє отримувати два врожаї на одному полі.

Із компанією «Сингента» по засобах захисту рослин працюємо багато років поспіль, їхні препарати становлять у наших схемах захисту до 60–70%. Особливо вдячні Володимиру Борисенку, провідному технічному фахівцю «Сингенти», який інспектує наші поля, дає поради щодо захисту. Через специфіку погодних умов цього року його поради надзвичайно цінні й затребувані.

Сервісами «Сингенти» користуємося багато років. У них є програма лояльності, за якою клієнти накопичують бали. Ці бали можна обміняти як на ЗЗР, так і на аналізи ґрунту, рослин, води або інші сервіси. Ми працюємо з лабораторією «Сингенти» і спостерегли, що вода зі ставка, яку використовуємо для поливу, має нестабільний рН. А якщо змінюється рН води –– треба вносити корективи в технологію вирощування. Крім того, замовляємо фахівцям «Сингенти» налаштування форсунок обприскувача, тобто маємо повний набір сервісів для якісної роботи».  

Валентин Плакся

Валентин Плакся, керівник СТОВ «Плато», Броварський р-н Київської області:

«У нас в обробітку в цілому приблизно 800 га землі, з них 170 га картоплі.

Весна цього року була доволі пізньою, тому садили картоплю ми теж із запізненням. Деякі насіннєві посадки (їх у нас в цілому 12 га) на середину червня ще навіть не дали сходів. Тож ми тільки починаємо проводити перші захисні обробки на тих ділянках, де рослини вже достатньо розвинулися.

Для захисту посівів використовуємо значну кількість препаратів компанії «Сингента». І хоча перелік захисних засобів із року в рік радикально не змінюється, все одно є багато нюансів щодо їх використання. Із відносно нових засобів нас цікавить Ампліго –– інсектицид контактно-кишкової дії широкого спектра. На картоплі він зареєстрований із 2019 року.

Схеми захисту коригуємо залежно від погодних умов і ситуації на полі. Ціна на якісні оригінальні препарати трохи кусається: той самий Ридоміл Голд від «Сингенти» коштує 50 доларів на гектар, але ж він має комбіновану системну і контактну дію. Бувають ситуації, як цього року з його холодним і дощовим початком літа, що без такого препарату працювати ризиковано».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ