Тваринництво

Через оптимізацію процесів травлення і дію на протеїн можна підвищити продуктивність корів

Сповільнити на користь транзиту

Сповільнити на користь транзиту

Через оптимізацію процесів травлення і дію на протеїн можна підвищити продуктивність корів.

Молочна продуктивність дійних корів значною мірою залежить як від генетичного потенціалу, так і від збалансованої годівлі. Звісно, на результат впливають і менеджмент утримання, і комфорт, і багато інших чинників, які можна й потрібно покращувати, проте саме правильна годівля тварин є наріжним каменем успіху вже сьогодні. 

Основний компонент раціону 

Метаболізм протеїну у жуйних тварин суттєво відрізняється від засвоєння білків у шлунково-кишковому тракті моногастричних. У жуйних у цей процес залучено мікробну популяцію, що населяє рубець. Саме через це у тваринників є такий вислів: «Годуючи корову, ми годуємо мікрофлору рубця». Отож частина протеїну, який потрапляє в рубець корови з кормами у вигляді аміаку і небілкового азоту, стає їжею для бактерій, які його населяють. Бактерії так само перетравлюють вуглеводи і синтезують мікробний білок. Натомість інша частина протеїну без змін проходить у кишківник, не піддаючись впливу бактерій, і є джерелом додаткових амінокислот, яких тварина не може отримати від синтезу мікробного протеїну. Такий протеїн називається байпасним або транзитним. 

Куди ж дівається надлишковий аміак, який не «з’їли» бактерії рубця? Він, не затримуючись, потрапляє в кровоносне русло, яке спрямовує його у печінку корови, де перетворюється на сечовину й виводиться із сечею, за винятком тієї, яка реабсорбується в нирках і зі слиною повертається в рубець для повторного використання в травленні. 

Поговоримо про економіку 

Сьогодні раціон середньостатистичної української корови в господарстві коштує в середньому 170–180 грн/гол./добу. У деяких, особливо високопродуктивних господарствах, ця цифра сягає і навіть перевищує 200 грн/гол., що становить більшу частину собівартості 1 л молока, у порівняні з витратами на обслуговування, ПММ, енергозабезпечення, ветеринарію тощо. Саме протеїнові корми становлять до 60% кошторису раціону сучасної корови. 

Протеїновмісні корми мають у своєму складі різне співвідношення байпасного і рубцевого протеїну. Саме ті, що мають вищу байпасність, є найдорожчими на сьогодні. 

«Найтранзитнішим» протеїновмісним продуктом на нашому ринку є, безумовно, макуха або шрот сої. Проте ціна 1 кг чистого протеїну у цьому продукті становить наразі 45–50 грн залежно від його концентрації. Для порівняння: ціна 1 кг протеїну з житнього чи люцернового сінажу становить 15–17 грн. Ідеться саме про загальний протеїн, бо, відповідно, транзитній його частині належить левова частка вартості. 

Рис. 1. Відсоткове співвідношення ціни компонентів корму в раціоні ВРХ

Чим вища продуктивність корови, тим більша її потреба у транзитному протеїні. Це одна з важливих особливостей фізіології корів. Саме на цьому етапі розуміння економіки виробництва молока фермер зазвичай стикається з питанням раціональності використання дорогих кормів як засобу досягнення цілі. Іншими словами, не завжди прибуток від високих показників молочної продуктивності є економічно виправданим. 

Намагаючись збільшити доступність джерел транзитного протеїну, виробники кормів намагаються штучно «захистити» їх методами гранулювання, екстрагування, температурною та хімічною обробкою. Одним із найпоширеніших методів став метод обробки білків формальдегідом. На ринку з’явилася велика кількість пропозицій, проте цей метод є недешевим і здорожчує протеїновмісні продукти навіть з урахуванням значного збільшення їх байпасності. Окрім того, формалін є шкідливим і здатний накопичуватися в організмі тварини. У багатьох країнах світу його обіг обмежено або повністю заборонено. 

Рис. 2. Покриття потреби в протеїні залежно від продуктивності ВРХ

Ще одним обмежувальним чинником використання білкових кормів крім економічного є фізіолого-обмежувальний. Адже у 20–21 кг сухої речовини, яку може спожити високопродуктивна корова, має бути не більше як 18–19% протеїну. 

Отож доцільним методом збагачення раціону корови, найдорожчим і найціннішим компонентом, який є важливим і водночас обмеженим щодо обсягу введення з економічного та фізіологічного погляду, є насамперед раціональне використання протеїну, який уже є на фермі. 

Покращення використання протеїну 

У нас є рішення, що варте вашої уваги, бо ціна питання його в раціоні корови становить не більше як 2% вартості самого раціону, проте результат від його застосування буде добре помітним. Ідеться про Вертан — продукт на основі мікрокапсульованих ефірних олій і запатентованих рослинних екстрактів, розроблений компанією IDENA (Франція). 

Рис. 3. Кількість сечовини в крові після споживання корму

Принцип дії продукту полягає в інгібуванні протеїну в рубці на користь тонкого кишківника. Він уповільнює дезамінування амінокислот, діючи на мікрофлору рубця завдяки впливу на процеси протеолізу і пептидолізу. Вертан здатний підвищувати продуктивність корів через оптимізацію процесів травлення і дію на протеїн, який надходить в організм корови разом із кормами. 

Вертан розроблено для точної зміни механізму перетравлення протеїну в організмі молочних корів. Білок із різних джерел надходить у рубець, де розщеплюється на амінокислоти й усмоктується в кров. Транзитний протеїн рубця є другим після рубцевого за важливістю джерелом засвоюваних амінокислот для корови. Уповільнюючи деградацію протеїну в рубці, Вертан впливає на всі джерела білка в раціоні, зміщуючи перетравний протеїн рубця до більш неперетравного. 

Рис. 4. Вплив Вертану на обмін азоту (раціон 18% СП)

Завдяки покращеній «механіці» перетравлення протеїну корови ефективніше конвертують харчовий протеїн у молочну продуктивність, жир і білок молока, що так само конвертує спожитий коровами покращений раціон у фінансовий прибуток. Крім підвищення молочної продуктивності, розвантажуючи рубець, Вертан знімає азотне навантаження на організм тварини, зокрема на печінку. 

Ефективність доведено практикою 

Дослід на одній із ферм Київщини показав добрий результат додавання Вертану щодо якісних показників молока. Після чотирьох тижнів згодовування продукту жир молока підвищився на 0,2%, а білок — на 0,1%, що втричі перевищило інвестовані кошти. Крім того, зі слів зоотехніка, жир став «стабільнішим», тобто коливання його за різних умов, спричинених, наприклад, чинниками погоди чи менеджменту, стали меншими. Знизився також і азот сечовини молока. Це важливо, бо цей показник в умовах посиленої інтенсивності годівлі концентрованими кормами зазвичай у сучасних реаліях є часто завищеним. 

Вплив на репродуктивне здоров’я та довкілля 

Відтворювальна здатність корів значною мірою залежить від годівлі. Визначальним чинником годівлі, що впливає на відтворну здатність, є рівень енергії та протеїну в раціоні. В умовах сучасної ферми, коли навантаження на організм тварини є максимально допустимим і балансує на межі здорової експлуатації корови й фінансовим успіхом, проблеми із заплідненням стають повсякденною реальністю. 

Вплив Вертану на метаболізм азоту позитивно впливає на здоров’я корів, їхню фертильність, продуктивність і навколишнє середовище. Покращуючи перетравлення протеїну й утримання азоту, Вертан допомагає мінімізувати внутрішні втрати азоту та його потрапляння в навколишнє середовище. Знижуючи рівень азоту сечовини в крові, Вертан позитивно впливає на основні маркери репродукції та зменшує стресовий вплив на імунну систему, покращуючи загальний стан здоров’я корів. 

Підсумовуючи, можна сказати таке: Вертан діє на всі джерела протеїну в раціоні, включно із сіном, силосом, субпродуктами, білковими шротами й зерном, що робить його економічно вигідним для цілорічного використання в будь-яких системах годівлі. Вертан допомагає корові сповільнити травлення та максимально використати протеїн, зменшуючи відходи та підвищуючи продуктивність і ефективність.  

Сергій Бондар
Співатори: Олег Ворожбітов, Роман Ляшко
ТОВ «АгроПлюсІнвест»

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
Новий випуск
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ