Агрономія

Сіємо озимий ріпак. Які технологічні нюанси слід пам’ятати!

Сіємо озимий ріпак. Які технологічні нюанси слід пам’ятати!

Ціна вище 410 дол./т в порту Одеси знову підігріває інтерес до цієї культури. не кажучи про те, що ріпак є добрим попередником для багатьох культур. Давайте розглянемо які агрозаходи допоможуть нам закласти надійний фундамент майбутнього урожаю ріпаку з осені.

Все починається з насіння! Нам потрібно підібрати гібриди які придатні для технології та умов конкретного господарства. Від того буде залежати і вся подальша технологія. Але реально ніхто не може точно спрогнозувати які умови будуть під час посіву, тим більше при наливі насіння та збиранні. Тому найкраще завжди комбінувати різні генотипи гібридів: з різними темпими осіннього розвитку, різним весняним стартом, різною групою стиглості… Це значно диверсифікує умови вирощування та стабілізує урожайність. Добре доповнюють один одного такі гібриди як: ДЕ Ексепшн ДК Експеншн та ДК Екстракт; або ДК Експовер, ДК Екшторм та ДК Екстракт. Серед IMI гібридів: ДК Імарет, ДК Імпрешн КЛ та ДК ­Імплимент або ДК Імістар, ДК Імарет та ДК Імпрешн.

Строки посіву. Практично на даний час від календарних строків посіву варта відходити. Строк посіву визначаються наявністю вологи.. Відповідно є гібриди які можна висівати уже починаючи з 15-20 липня (ДК Сенсей, ДК Сіквел, ДК Сеакс) не залежно від зони вирощування. Цього року також чітко простежується залежність, що ранні посіви значно краще розвинуті і швидше відновлювалися після весняних заморозків. За відсутності вологи та посіву в пізні строки найкраще висівати гібриди з швидким розвитком (ДК Експрешн, ДК Екзодус, ДК Експовер, ДК Експіро, ДК Імінент, ДК Імплемент). Важливо також підібрати оптимальну густоту висіву відповідно до строку сівби та гібрида. Для цього краще скористатися каталогом фірми виробника.

Щоб зберегти вологу для рівномірних сходів культури варто подумати і про способи обробітку ґрунту. Хто звик традиційно спочатку лущити, далі  через 2-3 тижні орати або глибоко рихлити, тоді через 1-2 тижні культивувати і посів – організовуйте полив на своїх полях, інакше ви раз в 5 роки будете мати добрі посіви ріпаку. Кожен обробіток ґрунту це втрата вологи, від так є 3 стратегії обробітку ґрунту під ріпак:

1. За наявності вологи після збору попередника: лущення гладкими дисками на глубину макс. до 5 см. Після 1-10 серпня якщо немає прогнозу на сильні дощі в ніч оримо або рихлимо з важкими ріжучими котками які осаджують ґрунт, в ранці культивація з коткуванням і посів. за сівалкою або на вечір за випадання роси вносимо ґрунтові гербіциди.

2. Низький запас вологи в грунті після збору попередника: одразу оранка або глибоке рихлення нерозривно з культивацією. Очікуємо дощ (>10 мм), після якого сіємо з внесенням за сівалкою ґрунтових гербіцидів.

3. No-till або мілке лущення після збору попередника з подальшим посівом по технології Strip-till. Тут застосовуємо тільки страхові гербіциди. Слід відзначити, що за посіву по технології No-till найкраще зберігається волога, але і зменшується урожайність (0,5-0,8 т/га). В засушливих умовах добре зарекомендувала себе технологія Strip-till.

Захист посівів та ріст регуляція.

Захист рослин від хвороб та ріст регуляція – нероздільні поняття в технології вирощування ріпаку. На жаль інколи нехтують цим агрозаходом. Як наслідок з осені на листках та кореневій шийці розвиваються патогени. Коли весною ми обробляємо ріпак фунгіцидами ріст регуляторами ми лікуємо листки та стебло але не кореневу шийку. Це відбувається тому, що д.р. групи триазоли, стробілуріни, бензімідазоли та більшість інш. не рухаються рослиною до кореня а лише до точки росту. Тому патоген який заселився на кореневій шийці з осені – вирок для рослини весною. Зазвичай такі рослини або загнивають ранньою весною, або передчасно засихають перед збиранням (фото 1).

Фото 1. Осіннє застосування фунгіциду Тілмор та вплив на стан рослин весною (деякі не оброблені рослини загинули від загнивання весною). Агро Арена Центр, компанії Байєр, 2019 р.

Перша ріст регуляція.У фазі 3-4 листків вносимо препарат Фолікур® з нормою 0,6 л/га (150 г на листок). Дуже важливо провести цей обробіток вчасно і дуже м’яко для рослини, оскільки в цій фазі рослини ріпаку дуже вразливі до стресу і водночас починають вкорінюватися і найкраще реагують на ріст регуляцію.

Якщо посів проведений в пізні строки планують одноразове внесення у фазі 6 листків Фолікур® – 0,8-1,0 л/га,
а на полях з проявами хвороб Тілмор® – 0,9-1,0 л/га.

Друга ріст регуляція. Проводимо у фазі 6 листків фунгіцидом Фолікур® – 0,9-1,0 л/га, а на полях з проявами хвороб або де очікується їх розвиток Тілмор® – 1,0 л/га.

Коли ми проводимо декілька внесень ріст регуляторів (2–3 рази) краще в останнє внесення використовувати Тілмор®. Тому, що останню ріст регуляцію ми робимо кінець вересня – початок жовтня. А до настання зимового спокою не рідко більше півтори місяця. Тілмор® має тривалий захисний ефект від фомозу, альтернаріозу, циліндроспоріозу, борошнистої роси та білої плямистості. А на сильно розвинутих посівах є велика ймовірність розвитку цих хвороб.

У випадку проявів переноспорозу використовують фунгіцид Альєт® з нормою 1,2-1,8 л/га, який захищає рослину від кінчиків кореня до верхнього листочка завдяки руху по рослині як акропетально так і базопетально.

Захист від шкідників. Озимий ріпак пошкоджується великою кількістю шкідників. Найбільш поширені це блішки, білани, підгризаючі та листогризучі соки, ріпаковий пильщик, весняна та мінуючі мухи. Стратегія захисту від шкідників досить проста – на початкових фазах розвитку при кожному виїзді оприскувача в поле в бакову суміш додаємо Децис® 100 – 0,15 л/га. Препаративна форма дозволяє цьому препарату мати відмінну контактну та шлункову дію проти широкого спектру шкідників. У пізніх фазах розвитку культури за наявності великої біомаси, та великого заселення шкідниками застосовують препарати Коннект® 0,5 л/га.
За високих температур та великого заселення шкідниками застосовують Протеус® 0,5-0,75 л/га. Його новітня препаративна формуляція – олійна дисперсія робить цей препарат ще ефективнішим при несприятливих погодних умовах та на культурах з сильнім восковим нальотом.

Ігор Бучинський
відповідальний за олійні культурах, ТОВ «БАЙЄР»
e-mail: [email protected]

www.cropscience.bayer.ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ