Техніка

Досвід використання у господарствах Чернігівщини

Сівалка KÖCKERLING: унікальність і практичність

Сівалка KÖCKERLING: унікальність і практичність

Жорсткі вимоги до роботи сучасної сільсько­господарської техніки в господарствах орієнтують агробізнес на застосування нових можливостей. Посуха або невелика кількість вологи в ґрунті, обмежені строки виконання польових операцій, жорсткі вимоги до якості сівби насіння — все це диктує потребу обирати машини й агрегати, які могли б працювати за таких умов. Сьогодні це дає техніка від ­KÖCKERLING, практичні можливості якої ми побачили в кількох господарствах Чернігівщини.

Поліські вимоги до роботи техніки

У господарстві ТОВ «Агрольон», ФГ «Михалишин», ФГ «Трофімов» (смт Краснопілля, Коропський район, Чернігівська область), де ми побували, орендують близько 3100 га полів. У технічному парку господарств два агрегати ­KÖCKERLING: посівний комплекс Vitu Combi 600 та лущильник Rebell сlassic 800T. На день нашого приїзду обидва агрегати стояли на майданчику тракторної бригади. А поговорили ми про їхню роботу з керівниками господарств.

Володимир Михалишин

Директор господарств Володимир Михалишин зазначив, що в сівозміні є кукурудза, озима пшениця та ріпак, соняшник, овес, просо. Для кукурудзи в сівозміні виділили площу в 700 га, для ріпаку — 400 га. Решта полів — під зерновим клином, тому для зернової сівалки роботи вистачить. Сівалку KÖCKERLING Vitu Combi 600 придбали нинішньої весни для виконання цих завдань.

— Нам потрібен був сучасний продуктивний агрегат для сівби зернової групи, — наголосив керівник. — Технологічні вимоги для сівалки такі: якісна швидка сівба насіння з одночасним внесенням добрив навіть за вологих польових умов. У нашій кліматичній зоні ранньою весною можуть бути невеликі опади, ґрунт вологий, терміни на посівну кампанію обмежені. За таких умов старі сівалки не могли працювати, і ми втрачали час, а отже, власні прибутки. Завдяки новому посівному комплексу плануємо висівати в оптимальні технологічні терміни до 1000 гектарів. Виділили для її роботи трактор із потужністю двигуна 320 к. с. і цього достатньо.

Сергій Кохан

Агроном ТОВ «Агрольон» Сергій Кохан підтвердив правильність вибору агрегату. Його головний меседж — техніка універсальна й відповідає вимогам технології вирощування зернових культур, що застосовується в господарстві.

За короткий строк роботи сівалки в полі ми переконалися, що вона добре працює — якісно розробляє ґрунт, точно кладе насіння в посівне ложе, а потім ретельно закриває рядок висіву. Головне для нас — навіть за вологого ґрунту має бути якісна сівба, і вона є. Є результат! Ми встигли нею посіяти горох і овес із добривами (діамофос та YaraMila), що вносили з нормою 120 кг/га. Наголошу: глибина та густота висіву насіння були однаковими й надзвичайно точними. Нею можна сіяти у вологу погоду, висівні апарати сівалки не бояться невеликого дощику, що ми й перевірили на практиці. Завдяки тому, що дисковою батареєю сівалка добре знімає ґрунтову кірку та її висівні механізми не забиваються, сівалка працювала з дотриманням якісних характеристик висіву. За світлову частину доби (близько 12 год роботи) сіяли в середньому 60–70 га, а за потреби, можемо висівати й 100 га на добу. Витрата дизпалива становила в середньому близько 6 л/га.

Якщо говорити щодо налаштування норми висіву, то вона проста й зрозуміла нашим механізаторам. Загальне налаштування висівних апаратів з однієї культури на іншу потребує близько 30 хвилин часу. Потрібно тільки провести калібрування дозаторів — виставити на задану глибину сівби, а далі техніка працює як швейцарський годинник. До речі, сівалка реально витримує швидкісний режим роботи — за встановленими нами показниками в полі агрегат сіяв із робочою швидкістю 12 км/год. Мене як агронома сівалка повністю влаштовує.

Після нашого приїзду посівний комплекс мав ще сіяти ярий ріпак.

— Для ріпаку «заглушимо» по одному висівному сошнику, щоб мати на виході міжряддя — 28,6 см, – зауважив головний технолог господарства.

Про технічні особливості сівалки

Розповідаючи про сівалку KÖCKERLING
Vitu 600, продукт-менеджер напряму сільськогосподарської техніки компанії «Спектр-Агро» Олександр Ворона наголосив на її високотехнологічних характеристиках:

— Агрегатується сівалка через тяговий брус, що в базовій комплектації має телескопічну конструкцію. Важливо, що це дає змогу працювати трактором на широких або спарених шинах. Якщо працюємо у вологих умовах, за колією трактора використовується гідравлічно регульовані розпушувальні долота. Це має значення, коли проводиться сівба дрібнонасінних культур, а колію трактора необхідно прибрати. За потреби вони можуть бути деактивовані.

Дві її головні переваги. Це — єдина машина на ринку зі справді тандемною компоновкою коліс пакера. Друге — у сівалки за кожним колесом пакера, по ребордах знаходяться два висівних сошники, що дає найстабільніше ущільнення, а відповідно, й стабільну глибину висіву та якісні дружні сходи.

Ґрунтообробна універсальність

Сівалка абсолютно симетрична! Технічний функціонал складається з двох рядів дискової батареї (42 диски типу «ромашка»), 21 диска для внесення добрив, 21 колеса так званого пакера та, відповідно, 42 висівних секцій.

— Налаштування та регулювання роботи дискової батареї відбувається гідравлічно — керування потоком здійснюється з кабіни трактора. Коли йдеться про налаштування глибини внесення добрив, то сівалка має спеціальну регулювальну планку та фіксувальний палець, що дає змогу змінювати глибину внесення, — каже Олександр Ворона.

— Завдяки чому сівалка працює за підвищеної вологості?

— Передусім це досягається завдяки використанню тандемних пакерів, які розташовані в шаховому порядку та не забиваються вологим ґрунтом. Інший чинник — дводисковий сошник, що не забивається за вологих умов. А третє – робота дискової батареї, диски якої розташовані під зворотним кутом. Сівалка має систему обробітку ґрунту, яку можна умовно назвати «роботою маленького плуга». Винесений наперед бункер стабілізує роботу машини, всі елементи, що мають змінну вагу, винесені ближче до трактора, завдяки чому досягається баланс і плавність ходу машини.

Висівний апарат

Бункер сівалки має об’єм 4300 л, що розподіляється в пропорції 60% — для насіння, а 40% — для мінеральних добрив. Хоча за потреби є можливість висівати насіння на весь об’єм бункера з надвисокими нормами. Система висіву складається з дозатора, турбіни, насіннєпроводів, розподільника та висівних секцій із фіксованим міжряддям 14,3 см. Добриво вноситься чітко посередині міжряддя, яке є фіксованим, однак можливо сіяти на 28,6 см, тобто через рядок (що й планують зробити в цих господарствах!).

— Глибина висіву насіння регулюється трьома циліндрами з регулювальними кліпсами, що тиснуть на висівну секцію, — розповідає фахівець компанії дилера. — Тобто встановили норму висіву насіння, потім у полі зробили тестовий виїзд, відрегулювали глибину сівби на потрібний рівень — і сівалка почала працювати.

Можна сіяти зернові культури з нормою від 2 до 350 кг/га. Фактично від маку до гороху чи сої. Дозатор сівалки має котушку для дрібнонасінних культур. За зміни норми висіву дозатор не розбирається — кожна котушка активується шляхом закручування або викручування штифта.

За висівною секцією розташовано притискні колеса, що мають два отвори для налаштування на сухіший або вологіший ґрунт. Також агрегат має штригельну борону, яка через ексцентрик налаштовується на різні варіанти агресивності роботи з ґрунтом.

Варто розповісти ще про кілька унікальних рішень цієї сівалки.

Унікальна система Lockpin

Система Lockpin — унікальне запатентоване рішення від KCKERLING. Кріплення всіх вузлів до рами агрегатів KCKERLING реалізується завдяки цій системі. Lockpin — це рухомі конічні втулки, які стягуються болтом і фіксуються з обох боків, запобігаючи розбиванню кріплень і пошкодженню кронштейнів.

Системи керування сівалки

На сівалці встановлено монітори Mller Elektronik, які відстежують кількість обертів дозатора, обсяг висіяного насіння та внесених добрив, оберти турбіни, контроль висіву та інші робочі параметри. Система керування адаптована до ISOBUS-протоколу, що здебільшого дає змогу працювати з системами навігації різних виробників техніки.

Олександр Горда

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ