Елеватор

Інноваційна технологія SOJAM Пірігрен-50 ХТ здатна суттєво оптимізувати рентабельність виробництва

Швидкий і ефективний захист зерна від шкідників!

Швидкий і ефективний захист зерна від шкідників!

Інноваційна технологія SOJAM Пірігрен-50, ХТ здатна суттєво оптимізувати рентабельність агровиробництва і підвищити ефективність зберігання зерна.

Елеваторна галузь в Україні з кожним днем стає все більш прибутковою та оптимізованою. Щоб завжди мати високі показники якості зерна, недопустимі ні перевищення норм хімічних речовин, ні дрібні пошкодження чи зараження шкідниками. Тож вибір правильного захисту зерна під час зберігання — це вже не просто «опція», а необхідність.

Елеватор у нинішніх висококонкурентних реаліях не може покладатися тільки на добросовісність клієнтів-поклажодавців чи лояльність портового елеватора щодо контролю карантинних організмів — слід подбати про належне оснащення, щоб оперативно нейтралізувати шкідників під час приймання, доробки, зберігання чи відвантаження зерна

Як працює технологія

Щоб мінімізувати збитки й контролювати зараженість зернової маси, чимало хто береться його охолоджувати, вентилювати, приморожувати, сепарувати. Інші — обробляють його газом. Обидві технології, на перший погляд, наче й мають свої плюси, але їх компенсує низка істотних мінусів, як-от необхідність герметизувати зерносховище, дотримуватися відповідного рівня температури й вологості. Що вже й казати про додаткові фінансові збитки, кількісні та якісні втрати, а часом ще й відсутність вільних місткостей для знезараження зерна.

Якщо робити все за правилами, треба ще й витримувати період експозиції й дегазації (тобто затримувати зерно на такий собі «карантин» — до двох тижнів без можливості з ним працювати).

Усіх цих технічних обмежень можна уникнути, скориставшись технологією холодної небулізації за допомогою рідкого інсектициду — Пірігрен 50 ХТ. Готовий до застосування інноваційний препарат уже 6 років представлено на ринку України. Пірігрен-50, ХТ (діюча речовина піриміфос-метил) здатний ефективно обробити ранню зернову групу та кукурудзу, знищуючи всіх комірних шкідників.

Завдяки обладнанню, розробленому спеціально для мікроскопічного розпилення й рівномірного розподілу препарату, потік зерна під час завантаження у сховище або вивантаження з нього вкриває рідкий інсектицид у вигляді туману (величина краплин становить 10–20 мікронів). На 100 т знадобиться мінімальна доза — від 4 до 8 л препарату. Метод небулізації допустимий для захисту зерна в будь-якому зерносховищі — як вертикального типу, так і підлогового зберігання (за умови механізації складів). Обробка інсектицидом шляхом небулізації не впливає на якісні та кількісні показники зерна і відповідає межам міжнародних стандартів щодо безпечності харчової продукції.

Правила обробки інсектицидом Пірігрен 50 ХТ

Скориставшись технологією небулізації Пірігрен-50, ХТ, сільгоспвиробники можуть спокійно чекати ціни без дисконтів за зараженість, зривів поставок і простоїв автотранспорту. Втім, плануючи цю важливу ланку технологічного процесу, кожен керівник підприємства відштовхується передусім від економічних параметрів.

Що ж до застосування технології та дози препарату — тут усе залежить від стану ураження збіжжя шкідниками. Деякі елеватори обробляють усе зерно ранньої групи та кукурудзи, що заходить на елеватор. Це забезпечує йому тривалий захист (від 3 до 12 місяців). Інші переймаються захистом тільки в процесі зберігання, реагуючи на покази термометрії чи моніторинг за відбором зразків. Якщо раптом через погіршення погодних умов чи внаслідок непередбачувано тривалого періоду зберігання треба запобігти шкідникам, то допоможе Пірігрен 50, ХТ. Стане в пригоді небулізація і під час перевантаженні у вагон (щоб забезпечити додатковий захист). Є для цього і відповідне обладнання, і фахова технічна служба, що оперативно вирішує питання гарантійного, постгарантійного та поточного обслуговування обладнання. Запасні частини до встановленого обладнання чи потрібну кількість препарату — 25 л (каністра), 200 л (бочка) і 1000 л (контейнер) відвантажують зі складу в Україні з терміном доставки/реагування до 24 год.

За такого високого рівня клієнтського сервісу кожне господарство має нагоду індивідуально визначитися, коли та з яким дозуванням обробляти зерно: оперативно під час приймання, доробки в процесі зберігання або відвантаження. Час — це гроші. Відтак технологія, що дозволяє з найменшими втратами зберігати зерно й планувати його реалізацію за умов найкращої ринкової кон’юнктури, — це можливість оптимізувати рентабельність агровиробництва та підвищити ефективність зберігання зерна.

Переваги технології Sojam

Інноваційну технологію в Україні пропонує французька компанія SOJAM (виробник — Compagnie Generale des Insectecides). З її понад 50-річного досвіду у Франції, де 100% зернових елеваторів оснащено такою системою, та у світі технологія контролю карантинних шкідників «холодна небулізація» найбільше та повною мірою адаптована для потужних зернових лінійних елеваторів, що роблять по кілька оборотів за сезон (і для них важливо приймати чи відвантажувати зерно без затримок), а також для сховищ, що працюють із тривалим зберіганням (і переймаються тривалим захистом зерна).

На користь методу знезараження зерна від компанії SOJAM свідчать такі технологічні й виробничі переваги:

• можливість ефективно діяти навіть за мінусових температур (до –10 °С) у будь-який момент руху зерна (під час приймання, зберігання, відвантаження) в автоматичному режимі;

• можливість без обмежень працювати з обробленим зерном (переміщати/відвантажувати) відразу після застосування препарату, оскільки діюча речовина розподіляється надзвичайно точно та рівномірно й тим самим забезпечує ефективність обробки та відповідність усім нормативам щодо її залишкового вмісту, швидкості досягнення ефекту (48–72 год);

• технологічна можливість обладнання для небулізації забезпечити роботу системи знезараження на норіях, автоматизувавши процес (без втручання людини), а також оснастивши кілька маршрутів (норій) і перемикаючись з одного на інший;

• препарат готовий до застосування (не потрібно готувати робочий розчин), тож на елеваторі персонал здатний впоратися з технологією, не залучаючи сторонній сервіс.

Річкові термінали з цією технологією мають змогу обробляти зерно під час завантаження на судно. Це дає змогу запобігти імовірному розвитку зараження під час переходу.

Портові термінали, обробляючи зерно на вході за технологією SOJAM, можуть уникнути простою вагонів і зерновозів. Крім того, це додаткова гарантія ефективності обробки на судні за значної глибини трюму.

ТОВ «Сожам Україна»
м. Київ, проспект Соборності, 15, оф. 605
e-mail: [email protected]
(044)287-48-28
Більше інформації на сайтах

www.sojam.ua та www.sojam.fr

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ