Елеватор

Невчасна заміна зношуваних частин призводить до втрати якості й зменшення продуктивності

Швидке відновлення

Швидке відновлення

Невчасна заміна зношуваних частин в обладнання для переробки зернових і технічних культур призводить до втрати якості й зменшення продуктивності.

Усі типи зерна є абразивом до обладнання, за допомогою якого виконують операції доробки, зберігання або переробки. Саме тому транспортери, норії й самопливи намагаються футерувати, щоб зберегти металеві поверхні від зношення. З механізмами переробки так зробити не вдається. Подрібнювальні вальці або матриці й ролики прес-грануляторів контактують безпосередньо з продуктом, і з часом ресурс їх вичерпується, що, своєю чергою, призводить до зменшення продуктивності відповідного обладнання. 

Компанія «Бюлер» має в Україні значні сервісні потужності. Це не лише продаж запчастин для власного обладнання та будь-якого іншого постачальника, а й сервісне обслуговування зношуваних частин до обладнання комбікормового і борошномельного виробництва. 

Гранулювання без зупинки 

Гранулювання комбікормів, висівок, тирси, соняшникового лушпиння, бурякового жому — все потребує періодичної заміни матриць і роликів. Вони зношуються, і в певний момент виникає потреба їх замінити або відновити. 

Вирівнювання поверхні запезбечує рівномірне розподілення продукту між матрицею та роликом

Компанія «Бюлер» пропонує цей сервіс як для виготовлення нових матриць на закордонному виробництві, так і для відновлення наявних у власному сервісному центрі під Києвом у місті Вишневому. Компанія має великий досвід відновлення матриць грануляторів самих різних виробників — від радянських до надсучасних світових виробників — відновлюють як самі матриці, так і матричні ролики. Експерти компанії можуть оцінити стан матриці, підрахувати приблизний залишок ресурсу (сформувати графік реставрацій), надати рекомендацію щодо доцільності її відновлення або потреби в заміні. 

Оптимальна матриця 

Виготовлення кожної матриці починається з кованого кільця, яке особливим чином прокочується й перевіряється на відповідність стандартам якості. Для отримання отворів із гладенькою поверхнею використовують гарматні свердла. Після них не потрібно додатково обробляти деталі. Однорідна якість матриці досягається точним зміцненням і загартуванням. Для зміцнення використовують вакуумні електропечі, що розташовані в окремій будівлі, щоб умови технологічного процесу були оптимальними за всіма параметрами. На окрему увагу заслуговують оптимізовані шаблони для отворів — «Бюлер» застосовує енергоефективніший варіант із паралельним розташуванням отворів. Зменшення потрібної потужності досягається завдяки меншому опору між роликами та матрицею — продуктивність прес-гранулятора збільшується. 

Відновлення вальців 

Інший напрям — відновлення вальців із борошномельного і комбікормового обладнання. Цей тип обладнання дає більшу точність обробки зерна, проте й зношення досить помітно впливає на якість їх роботи. Рифлі на поверхні валка працюють як ножі, і коли вони тупляться або взагалі зношуються, процес подрібнення перетворюється на розтирання. Ці зміни не відбуваються швидко, і мало хто вчасно звертає увагу на те, що якість продукції погіршується, а вихід того ж борошна — зменшується. У цьому разі причиною може бут погіршення характеристик зерна або інші чинники. Коли ж технологи помічають проблему, вони просто зводять вали, щоб забезпечити розрахунковий зазор, проте якість роботи не відновлюється. 

Рифельний ЧПУ верстат Bühler виконує високоточне нарізування рифлів

Зазвичай стан рифлів визначають візуально або на дотик. Хтось намагається перевіряти гострість за допомогою паперу — ріже чи не ріже? Проте все одно таке тестування є суб’єктивним. Спеціалісти «Бюлер», оцінюючи стан валка, використовують унікальний прилад rollDetect, приєднаний до комп’ютера. Прилад створює цифрове відображення профілю, який порівнюють з еталонними зразками. Система видає ступінь зношеності й показує залишковий ресурс. Замовник отримує звіт і розуміє, які подальші дії слід робити. За потреби валок демонтують і привозять у майстерню на відновлення — нарізання нових рифлів. Така послуга можлива не тільки для вальців великих промислових млинів. У майстерні «Бюлер» відновлюють навіть вальці для обладнання невеликого формату, як, наприклад, машини серії АВМ виробництва Могилів-Подільського машинобудівного заводу. 

Тут важливо пам’ятати, що поверхню валка зазвичай роблять із твердішого металу, і його товщина дає змогу робити до п’яти нарізок. Коли цей шар металу зношується, подальші нарізки робити не можна, і валок доводиться міняти. 

Компанія «Бюлер» 165 років тому розпочинала свій бізнес саме з лиття вальців, тому нині вона може виготовити на замовлення валок для борошномельного обладнання будь-якого виробника. Виробничі потужності розташовано в Іспанії та Китаї, і на обох локаціях застосовують досить складну технологію відцентрового лиття. 

Інноваційний вимірювальний прилад rollDetect дозволяє графічно відобразити профіль рифлення та оцінити його зношення

Точність до мікрона 

Вальці виробництва «Бюлер» мають низку переваг, які роблять технологічні процеси більш прогнозованими й ефективнішими. До них потрібно мінімум технічного обслуговування, а високий рівень надійності гарантує безперебійну роботу тривалий час. Застосування технології відцентрового лиття дало змогу досягти високого рівня зносостійкості. Завдяки цьому сировина переробляється максимально якісно й з мінімальними витратами енергії. Спеціально підібране бомбирування від 0,001 до 0,45 мм компенсує вплив тиску і температури. Відповідно, усі геометричні параметри налаштувань — у межах допусків, що, своєю чергою, забезпечує однорідність подрібнення. Щоб зменшити зношення й гарантувати стабільність роботи вальців, їх динамічно балансують. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ