Овочі-Ягоди-Сад

Щоб отримувати плоди преміального калібру треба застосовувати сучасні способи проріджування

Шлях у преміумклас

Шлях у преміумклас
Результат роботи прорідження

Щоб отримувати щороку плоди преміального калібру, треба грамотно застосовувати сучасні способи проріджування

Під час збирання яблук кожен власник саду хотів би бачити в контейнерах або ящиках плоди приблизно одного калібру, бажано не найменшого. Спробуймо розібратися з питанням отримання яблук щороку преміального калібру. Плоди преміумкласу — це результат роботи на ділянці в минулому році й правильна система живлення, обрізування і нормування врожаю. Хімічне прорідження стає дедалі популярнішим способом для нормування, в порівнянні з ручним та механічним. Розглянемо нюанси цього процесу.

ПОКАЗОВЕ СУЦВІТТЯ

Щоб зрозуміти майбутнє навантаження дерева плодами, треба в період цвітіння порахувати кількість суцвіть хоча б на 5–10 типових деревах кожного сорту. У кожному суцвітті 5–6 квіток. На підщепі М9 за висоти плодової стіни 2,5 м налічується 200–300 суцвіть і більше. Відповідно, 1000–1500 квіток як мінімум на дереві є. У червневе опадання дерево скидає до 20–30% зав’язі залежно від рівня технології, застосованої в саду. Велике коригування можуть дати приморозки. Утім, зазвичай, за рясного цвітіння нам треба залишити не більше 5–10% зав’язі.

У сучасному інтенсивному садівництві за найпопулярнішою схемою посадки на підщепі М9 3,5 м × 1 м висоті плодової стіни 2,5 м на 1 м2 повинно бути 25 рівномірно розподілених плодів (з однієї сторони) із середньою масою плоду 170 г. Чим більше плодів, тим вони дрібніші й нижче їх ціна реалізації і тим гірше закладається плодова брунька на наступний рік. Цю закономірність багато хто знає, але виправити її не всі можуть.

На сьогодні без застосування регуляторів росту доволі проблематично отримувати щорічні врожаї без прояву періодичності. Одні сорти більше схильні до періодичності плодоношення, інші менше. Сорт Фуджі, навіть за невеликого перевантаження, на наступний рік «відпочиває» від врожаю. Інші сорти просто знижують врожайність: замість 60 т — 15–20 т/га. Періодичність пов’язана передусім із порушенням гормонального балансу — за рясного зав’язування плодів виробляється багато гіберелінів, які заважають диференціації бруньок у плодові.

Погіршує ситуацію з диференціацією використання гіберелінів, особливо у великих дозах у роки, коли весняні приморозки приходять кілька разів та багато туманів, які дають сітку на плодах. Треба вносити в сезон більше ніж 2–2,5 л/га препаратів з вмістом гіберелінів (GA4+7) 10 г/л. Слід використовувати препарати з максимально більшим відсотком 4 гібереліна (GA4) і меншим GA7, який безпосередньо має негативний вплив на закладання плодових бруньок. «Чистіші» препарати можна використовувати в сезоні до 3–3,5 л/га з меншим ризиком прояву періодичності плодоношення, що доведено Європейським і Американським досвідом та в господарствах України. У будь-якому разі за використання гіберелінів для зниження їх негативного впливу на закладання плодових бруньок рекомендовано етефонову програму, яка нормалізує гормональний фон рослини в бік плодоношення.

МЕХАНІКА ТА ХІМІЯ

Головне завдання в сучасному садівництві — отримати оптимальну кількість плодів, яку зможе «прогодувати» листова маса дерева та мінімізувати можливий прояв періодичності плодоношення. Нормування проводять різними способами.

Багато господарств проводять ручне прорідження, яке призводить до збільшення розміру плодів, але у разі великих площ під садом це ніяк не вплине на періодичність плодоношення. Для усунення періодичності прорідження слід зробити до певного діаметра зав’язі. Часто фази проходять настільки швидко, що провести ручне прорідження вчасно неможливо.

Механічне прорідження

Деякі господарства застосовують механічне прорідження: за допомогою спеціального механізму збивають квітки у фазу рожевого бутона. Однак цей спосіб має декілька негативних аспектів: коротка фаза застосування, збиваються як бічні квітки, так і королівські, пошкодження листового апарату, щорічна заміна прутів для збивання, високий ризик поширення ервінії на ділянці.

Тому дедалі популярнішим стає хімічне прорідження. За правильного застосування воно не тільки дає однорідність плодів, а й стимулює закладання плодових бруньок на наступний рік. Можна виділити чотири етапи хімічного прорідження.

ПОЕТАПНА РОБОТА

За рясного цвітіння і особливо на сортах, які важко проріджуються (Фуджі та ін.), треба починати хімічне прорідження препаратами на основі ATS (тіосульфат амонію) з високим умістом сірки. Прорідження проводять у два етапи дозою 10–12 л/га:

• коли квітки на 2–3-річних пагонах повністю розпускаються;

 • коли квітки на однорічних пагонах повністю розпустилися.

У суцвіттях яблуні першими розпускаються королівські квітки (центральні), з яких виходять найбільші плоди. Після відкриття квітки запліднення відбувається впродовж двох діб. За цей період починають відкриватися квітки другого порядку, слабкіші, які ми «спалюємо» ATS: пошкоджуються органи квітки й запліднення не відбувається. Чим раніше ми почнемо нормувати врожай, тим рівномірніші за розвитком будуть плоди й більші внаслідок зменшення конкуренції за поживні речовини, а також зменшимо ймовірну періодичність. Багатьох лякає сама думка прорідження в цвітіння, тому що ймовірні приморозки можуть зробити «прорідження» за нас. Проте якщо вчасно не було зроблено прорідження, особливо за рясного цвітіння на проблемних сортах, схильних до періодичності плодоношення, то ви вже не повернете час і пізніше нормування може не дати бажаного ефекту, якщо погодні умови не будуть підходящі.

2 етап прорідження

Другим етапом є застосування препаратів на основі ауксинів (NAA, NAD). Механізм дії полягає у пригніченні розвитку слабших зав’язей на ранньому етапі формування, які згодом відстають у розвитку та обсипаються. Препарати на основі 1-нафтилоцетової кислоти (NAA) агресивніші й потребують меншої дози внесення для прорідження, тоді як препарати на основі аміданафтилоцетової кислоти (NAD) менш агресивні та діють більш м’яко і потребують більшої дози внесення. Вносити ці препарати треба, коли діаметр королівської зав’язі буде 5–8 мм. Зазвичай це фаза опадання пелюсток, одразу після цвітіння. Єдине застереження — не можна використовувати проріджувачі на основі NAA та NAD на сортах групи Ред Делішез (Ред Чіфи) та Фуджі.

Третім етапом у хімічному прорідженні є застосування цитокінінів. Це препарати на основі 6-ВА (6-бензиладенін). Прорідження проводять за діаметра королівської зав’язі 8–16 мм дозою 2,5–5 л/га (4%), НВ 800–1000 л/га, за +16…+24 °С. У такому дозуванні королівська зав’язь продовжує розвиватися, слабші зав’язі відстають у розвитку і через 1–2 тижні починають обсипатися. Для посилення дії 6-ВА на деяких сортах додають препарати на основі NAA. Якщо робили в кінці цвітіння прорідження препаратами на основі ауксинів (NAA, NAD), то треба спочатку проаналізувати, як спрацювало прорідження, і від того скоригувати дозу 6-ВА, яку зазвичай зменшують і вносять за діаметра зав’язі 12–16 мм.

Для розуміння, як спрацював проріджувач, треба подивитися на розвиток зав’язі у суцвітті: якщо різниця в діаметрі між найбільшою зав’яззю (королівською) і зав’язями другого порядку в два рази і більше, то слабкіші зав’язі обсиплються. Якщо різниця менша, то зав’язі залишаться, але можна ще зробити прорідження.

Використання для прорідження препаратів на основі ауксинів (NAA, NAD) та цитокінінів (6-ВА) безпосередньо впливає на закладання плодової бруньки на наступний рік. Навіть якщо прорідження на ранніх етапах формування зав’язі не спрацювало належним чином через погодні умови, ми все одно вирівнюємо гормональний баланс рослини в бік плодоношення.

4 етап прорідження

Четвертий етап — застосування препаратів на основі етефону. Їх вносять за діаметра зав’язі 18–22 мм за температури +16…+24 °С в концентрації 0,3–0,8 л/1000 л. Не рекомендовано на дрібноплідних сортах, бо погано впливає на розмір плодів. Якщо нема потреби в додатковому прорідженні етефоном, рекомендовано проводити етефонову програму для кращого закладання плодової бруньки на наступний рік. Для цього невеликими дозами по 0,1–0,2 л/га через 2–3 тижні після цвітіння роблять 2–3 внесення 48% етефона з інтервалом 6–7 днів. Особливо ця програма актуальна для ділянок із великою силою росту, наявною періодичністю плодоношення та на великоплідних сортах. На дрібноплідних сортах дозу зменшують до 0,05–0,1 л/га.

За допомогою хімічного прорідження можна додатково прибрати до 30–60% «зайвої» зав’язі, все залежить від кліматичних умов на момент прорідження. Проте хімічне прорідження не завжди дає той ефект нормування, який ми очікуємо, й іноді треба допрацьовувати вручну.

Олександр Биковський, представник-консультант ТОВ «Анівол»

журнал “Садівництво по-українськи”, квітень 2021 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ