Овочі-Ягоди-Сад

Фермерське господарство «Пан Білан» нарощує виробництво завдяки креативності працівників

Щоб ланцюжок не переривався…

Щоб ланцюжок не переривався…

Фермерське господарство «Пан Білан» нарощує виробництво завдяки креативності працівників.

Фермерське господарство «Пан Білан» відоме далеко за межами рідної Одещини, адже його продукція — свіжі овочі, салати, зелень, ягоди — не лише в меню найкращих закладів харчування обласного центру, а також на полицях мережевих супермаркетів. За майже 20 років діяльності фермери на 80 га налагодили кілька успішних виробництв: вирощування розсади на замовлення в тепличному комплексі, овочів і ягід — у відкритому та закритому ґрунті, квітів й інших декоративних рослин — у горщиках для зовнішнього озеленення, а також активно розвивають органічне землеробство. Вирощування, доробка, доставка — за останні 10 років у господарстві вибудували чіткий ланцюжок постачання свіжої продукції з поля до столу споживача.

У господарстві «Пан Білан», названого на честь одного із засновників Віталія Білана, одними з перших на Півдні України почали виробляти касетну розсаду та вирощувати салати в промислових обсягах. Щороку тут виробляють мільйони штук розсади овочевих культур у касетах та розсади для великих і малих господарств. Обсяги замовлень з року в рік збільшуються. Компанія постачає сотні тонн салатів і зелені для свіжого ринку. Оперативно реагуючи на запити ринку, ФГ нині вирощує їстівні квіти під ТМ Green Eco Line, а також ефіроолійні культури, органічні лікарські трави, а також трави для виготовлення спецій.

Озеленити Україну

Окремий напрям — вирощування квітів і декоративних рослин для ландшафтного дизайну під ТМ Floiren, який курує співзасновниця господарства та дружина пана Віталія — Ірина Фурсова.

До 24 лютого квітковий бізнес добре розвивався. Після початку повномасштабного вторгнення пані Ірині разом із донькою довелося виїхати за кордон, але навіть звідти вона вела справи — так вдалося зберегти робочі місця, виконати фінансові зобов’язання перед працівниками та партнерами.

Після повернення на Батьківщину рік тому пані Ірина з новою силою почала розбудовувати улюблену справу — розширила асортимент, активізувала роботу з банками для залучення інвестицій, збільшила кількість працівників, розширила коло партнерів, а також розпочала рекламну кампанію в Інтернеті.

– Квітковий напрямок залишається для нас на особливому місці, хоч наразі і зменшилися об’єми вирощування, — говорить пані Ірина. — Та все ж ми віримо, що після перемоги зможемо озеленити всі українські території нашими квітами та рослинами. Робимо від нас залежне, аби наблизити цей день — нарощуємо виробництво, адже це наш внесок в економіку країни, створюємо робочі місця, допомагаємо армії.

Не здаватися

На жаль, війна внесла корективи у всю роботу фермерського господарства. Проте фермери не здаються, навпаки, гнучко реагують на виклики. Так, на 2024 рік уклали договори з консервними заводами на вирощування тепличної розсади, а також розсади для місцевих і релакованих фермерів із Херсонської області. Щоб реалізувати ці плани, інвестовано у збільшення тепличного комплексу, його модернізацію та енергоефективність, в автоматизацію посівної лінії, поливних систем тепличного комплексу.

Частину земель господарства сертифіковано під органічне землеробство, де вже три роки вирощують органічні зернові культури, які успішно експортують до ЄС. У планах фермерів — експорт продукції до країн Європи самостійний.

— На жаль, через падіння купівельної спроможності населення та зміни пріоритетів після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну підприємство зменшує вирощування салатів, лишаючи тільки законтрактовані обсяги українськими фабриками з переробки та фасування готових салатних міксів, таких як ТМ Vita Verde, — розповідає Віталій Білан. — Наразі проводимо перемовини щодо започаткування нового напряму салатів у горщиках на гідропоніці в теплицях. Водночас на заміну салатного сегмента ми додали до виробничої програми вирощування овочів у відкритому ґрунті борщового набору, що завжди має попит у мережі супермаркетів. Для виробничої програми вибираємо тільки якісні матеріали та насіннєвий матеріал від наших партнерів ТОВ «Нетафім Україна», ТОВ «Енза Заден Україна», ТОВ «Рійк Цваан Україна» й ін.

Облік та аудит

За роки роботи в агробізнесі ФГ «Пан Білан» напрацював репутацію якісного виробника та надійного партнера. З приходом у компанію доньки пана Віталія — Катерини, яка відповідає за облік та аудит (і не тільки), компанія ніби отримала новий імпульс.

— Наш високий рейтинг працює на нас, — каже пан Віталій. — Проте я не завжди маю час (чи креатив) скористатися можливостями нашої позитивної репутації. У Катерини це виходить. Завдяки їй ми отримали грант у 10 млн гривень для будівництва нового тепличного комплексу. Роботу з монтажу, встановлення ліній, закупок насіння тощо почали у жовтні минулого року, а сьогодні вже відвантажуємо готову продукцію замовникам. Інтенсивне спілкування з партнерами, зокрема й із фінансових питань, відбувається за участі Каті. Ціную її за нові підходи до організації роботи, популяризацію нашої діяльності серед потенційних партнерів і клієнтів. Завдяки їй ми стали сучаснішими.

Зі свого боку Катерина намагається перейняти досвід батька та інших досвідчених працівників і як дипломований спеціаліст з обліку та аудиту більше удосконалити роботу компанії, адже переконана: якою б доброю і суспільно важливою не була справа, але це бізнес, і він повинен мати фінансовий результат. Тож намагається забезпечити чітку звітність, підзвітність працівників, намагається за кожною цифрою бачити конкретну дію працівника — тракториста, який вносить добриво, чи агронома, що складає технологічну карту. Перевірити виконання кожної операції, формуючи звітність, навіть те, як потім росте рослина — стиль роботи Катерини.

— Я не думаю, що в агро легко працювати, навіть за моїм фахом, але це набагато краще, ніж, наприклад, цілий день проводити в офісі, — каже Катерина Білан. — Набагато краще о 6-й ранку приїжджати на роботу, щоб перед початком робочого дня надихнутися чарами природи. Проте найбільше в нашій роботі мені подобається один справді важливий компонент для людей — забезпечення харчовими продуктами. Особливо це важливо під час війни. Наше поле я називаю місцем, де народжується їжа. Це один напрям. Окрім того, мене приваблює ця справа позитивними емоціями та враженнями від агротуризму, який ми започаткували кілька років тому. Розпочали з організації екскурсій школярам, під час пандемії коронавірусу перейшли на приватні сімейні екскурсії, для міні груп, і зрозуміли, що людям цікаво, як живе село, ферми, де народжується їжа, як за овочами доглядають, доки вони з’являться на прилавках магазинів. Тепер проводимо майстер-класи для відвідувачів із посадки та догляду за розсадою, організовуємо ознайомчі екскурсії тощо. Тож у своїй компанії, в аграрному бізнесі я бачу свою необхідність і майбутнє.

www.bilan.com.ua

Людмила Морозова

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ