Тваринництво

Селекційно-племінна робота у партнерстві з професіоналами поліпшить здоров’я і продуктивність стада

Селекція від профі

Селекція від профі

Селекційно-племінна робота у партнерстві з професіоналами поліпшить здоров’я і продуктивне довголіття стада 

Якби виробник молока вивісив оголошення «Шукаю ідеальну молочну корову», то йшлося б про корову, яка давала б багато літрів високоякісного молока, лишалась здоровою впродовж тривалого часу й була здатна своєчасно повернутися до осіменіння. 

Результат великою мірою залежить від умов утримання, ветеринарного супроводу та генетики. Однак, якщо генетичний потенціал молочної продуктивності тварини становить 7 тис. кілограмів молока за лактацію, то ні ідеальна годівля та мікроклімат, ні високопрофесійний ветеринар не зможуть підвищити надої до 12 тис. кілограмів. 

Тільки розроблення обґрунтованої правильної стратегії генетичного вдосконалення стада дає можливість пришвидшити прогрес і збільшити рентабельність господарства. За порадами щодо створення такої стратегії розвитку та підбору бугаїв-плідників, яка дозволить господарству досягнути бажаних показників надоїв і підвищити рентабельність, ми звернулися до професіоналів — компанії «Українські ферми». 

«Мета виробників молока — отримати тварин, що здатні збільшити рентабельність їхніх господарств. Важливість генетики у формулі рентабельності МТФ була неодноразово доведена, — зазначила Емма Колодій, селекціонер ТОВ „Українські ферми”. — Використання якісної генетики з урахуванням вимог ринку молока, вдосконалення систем виробництва та генетичного фундаменту стада, а також інвестиції в генетику для майбутнього — завжди повернуться прибутком». 

Розроблення стратегії 

Інвестування в генетику є стратегічним рішенням, що сприяє підвищенню продуктивності тварин у майбутньому та забезпечення рентабельності стада. Тому розроблення стратегії підбору бугаїв-плідників має починатися з визначення головної мети — отримання прибутку і способу її досягнення: наприклад, шляхом підвищення продуктивності тварин і реалізації молока; продажу племінних нетелей; на виробництва екзотичної продукції; розвитку агротуризму тощо. 

«Спробуйте спрогнозувати ситуацію на ринку, яка буде через 4–7 років», — радить Артур Гордін, кандидат сільськогосподарських наук, головний науковий співробітник, зоотехнік-селекціонер компанії «Українські ферми». 

Другий крок — вибір групи бугаїв-плідників для стада, які відповідатимуть поставленій меті. Для цього потрібно провести аналіз даних стада й отримати інформацію щодо виробничих і продуктивних показників, виявити «слабкі місця». Зробити це можливо кількома способами, але найсучасніший метод — оцінювання генетичної якості тварини. Склавши перелік ознак худоби, які потрібно вдосконалити, можна переходити до створення концепції підбору відповідних бугаїв-плідників. «На цьому етапі слід визначитися з концепцією осіменіння — тобто, у якому співвідношенні застосовувати ту чи іншу сперму», — радить пан Артур. Наприклад 30 : 70 топове поголів’я (30%) запліднити сексованою спермою, 70% — звичайною спермою топових чи звичайних бугаїв. Утім, таке співвідношення залежить від умов, завдань і можливостей ферми. 

Слід нагадати, що швидкість генетичного прогресу визначається формулою: 1 . √n, де n — кількість ознак. Тобто максимальний прогрес буде досягнуто тоді, коли господарство буде вести селекцію за однією ознакою — наприклад, поліпшувати молочну продуктивність. Якщо удосконалювати одночасно за чотирма ознаками, то швидкість селекційного прогресу вдвічі знизиться. «Пам’ятайте: чим більше характеристик ви обираєте, тим меншим буде прогрес по будь-якій із них», — застерігає експерт. 

Окрім того, існують генетичні кореляції між ознаками. Так, між надоями, виходом жиру та білка на кілограм спостерігається пряма кореляція: покращуючи показники білка, можна «підтягнути» надої, з підвищенням відсотку жиру надої зменшуються. Покращуючи коефіцієнт тільності дочок, можна втратити білок, але продуктивне довголіття збільшуватиметься. 

Також експерт радить уникати відбору бугая-плідника за фенотипом — наприклад, орієнтуватись тільки на надої дочок. Натомість використовувати селекційні індекси, які містять економічно важливі характеристики, що потрібно покращити в стаді. 

«Точні» налаштування 

З погляду генетичного прогресу потрібно мати три бугаї-плідники на кожні 50 корів. Можна використовувати їх поперемінно й постійно оновлювати список «кандидатів» на роль батька. Використання групи елітних геномних молодих бугаїв може значно збільшити генетичну якість стада, порівнюючи з групою найкращих оцінених бугаїв або навіть групи менш елітних геномних бугаїв, які доступні на той момент. 

«Вірогідність оцінювання групи бугаїв-плідників завжди вища, ніж точність оцінювання окремої тварини, — наголошує Артур Гордін. — Якщо мати десять бугаїв-плідників з імовірністю 75% кожен, то від групи ви отримаєте 97,5%». 

Вибираючи бугая, слід звернути увагу на інше актуальне питання — інбридинг, або схрещування близькоспоріднених тварин. Через те, що прогресивні тваринники світу прагнуть використовувати нових і найкращих бугаїв, проблема інбридингу набула поширення: якщо у 2004 році у голштинських корів США таких випадків було 4,5%, то у 2021-му — вдвічі більше. Підвищення інбридингу негативно впливає на продуктивність тварини: кожне підвищення на 1% призводить до втрати близько 30 л молока за лактацію. Тому експерт радить шукати розумний баланс: наприклад, використовувати для відтворення більшу групу бугаїв-плідників, застосовувати програми геномного підбору, яка допоможе керувати генетичною різноманітністю й уповільнити або зменшити величину геномного інбридингу в майбутньому. Якщо працювати з одним бугаєм не більше як 1,5 роки (доки він не почав осіменяти своїх дочок), це також допоможе уникнути інбридингу. 

Репродуктивні рішення 

Компанія «Українські ферми» працює у сфері генетики ВРХ понад 17 років і є лідером із реалізації імпортованого високоякісного генетичного матеріалу: сперма бугаїв-плідників молочних порід оцінена за потомками з продуктивністю 12–13 тис. кілограмів молока, вмістом жиру 3,7–4,2% і білка 3–3,4%. 

Протягом кількох останніх років компанія щороку реалізовує в Україні понад 300 тис. спермодоз для відтворення молочних стад господарств — партнерів у всіх регіонах країни, бо власники тварин на практиці переконалися, що фахівці компанії допомагають створювати продуктивніші та більш прибуткові стада. 

Компанія «Українські ферми» є ексклюзивним представником американської компанії World Wide Sires Ltd. США, яка понад чотири десятиліття пропонує високоякісний генетичний матеріал для ферм, розташованих у понад 90 країнах світу на всіх континентах. Оскільки бугаї проходять оцінювання по потомках на фермах, що відрізняються умовами господарювання та кліматом, компанія має можливість запропонувати клієнтам генетику, яка відповідатиме племінним цілям і умовам конкретного господарства. Бугаї-плідники, власником яких є WWS, мали величезний вплив на розвиток голштинської породи не лише в США (з 10 тис. найкращих корів у США 6 тис. було отримано від генетики WWS), а й у багатьох європейських країнах, де стали засновниками кількох ліній. 

Використовуючи якісний продукт і маючи в штаті професіоналів, «Українські ферми» досягають високих результатів: маточні стада багатьох партнерів досягли надоїв понад 10 тис. кілограмів молока на корову за лактацію. 

Співпрацюючи з WWS, компанія «Українські ферми» дотримується головних вимог: пропонувати тільки генетичний матеріал від найкращих оцінених і геномних бугаїв і надавати власникам тварин повний пакет послуг з обслуговування. З кожною дозою власники тварин отримують рекомендації по обґрунтовано-правильній стратегії генетичного вдосконалення стада. Спеціалісти-тваринники мають можливість відвідувати семінари й отримувати консультації з питань вирощування, годівлі й утримання молочної худоби, виконання програм здоров’я. Техніки зі штучного осіменіння можуть підвищити кваліфікацію щодо роботи з паєтами. За потреби, господарства отримають допомогу в оцінюванні маточного поголів’я за типом для підбору бугаїв для відтворення(WMS). 

Вчасні пропозиції 

Випереджаючи запити фермерів, компанія «Українські ферми» пропонує генетичні рішення, що є відповіддю на сучасні виклики. Один із них — тепловий стрес. У голштинської породи доступні зареєстровані бугаї з геном SLICK. Практика показує, що корови з таким геном стійкіші до спеки. Згідно з результатами дослідження університету Флориди, у тварин зменшена ректальна й вагінальна температури, що сприяє збільшеній фертильності; зменшена частота дихання; збільшене потовиділення й зменшена втрата продуктивності молока. 

Ще один виклик для ветеринарів — мастит, одне з найпоширеніших і найдорожчих захворювань, від якого потерпають молочні ферми усього світу. Підбираючи бугая для відтворення, зауважуйте на ознаки здоров’я у його дочок, а особливо на резистентну здатність до маститу. 

Якщо господарство взяло довгостроковий курс на створення стада, яке продукуватиме молоко А2, компанія «Українські ферми» теж може запропонувати спермопродукцію бугаїв-голштинів, які поряд із відмінними якостями щодо продуктивності, ознакам здоров’я й відмінному типу, також мають ген А2А2. 

«Ціна на сперму не має бути критерієм вибору бугая-плідника. На величину повернення ваших капіталовкладень впливає тільки рівень відтворення: чим він вищий — тим більше коштів можна витратити на сперму. Спаровуючи найкращих із найкращими, ви створите елітну тварину наступного покоління. Господарства, що працюють за таким алгоритмом у селекційно-племінній роботі, незалежно від розміру стада, мають стабільні результати продуктивності стада і здорове поголів’я, більшу рентабельність молочного стада», — підсумував Артур Гордін. 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ