Овочі-Ягоди-Сад

Садовий марафон: до врожаю вже близько

Садовий марафон: до врожаю вже близько

Погодні умови поточного сезону, на фоні глобальних змін клімату, видались екстремальними і для садівників. Відсутність опадів в травні дала можливість на короткий час забути про поширення і розвиток парші в зерняткових садах, проте підсилила епіфітотію борошнистої роси, для розвитку якої не потрібно зволоження листя. Це стало проблемою в тих садах, де спостерігалось незначне поширення хвороби, і вчасно не проводились ціленаправлені заходи проти патогену.

Контроль парші і борошнистої роси – чим працювати найкраще?

Як відомо «в природи немає поганої погоди», і посушливий період травня змінився частими дощами в першій половині червня у більшості регіонів садівництва. Помірна температура повітря і достатнє зволоження крони дерев в цей час сприяли поширенню парші і альтернарії в яблуневих садах, особливо, де було допущено прояви первинної інфекції парші в весняний період, адже конідії зберігають життєздатність тривалий час. Подібна погода спостерігалась і в липні місяці. Такі умови вимагали від садівників відповідних фунгіцидних обробок, де крім контактних, використовувались і системні фунгіциди з лікувальною дією. Серед яких зокрема двокомпонентний фунгіцид компанії ALFA Smart Agro з формуляцією на основі похідних жирних кислот – Анелас.

Лікувальна дія триазолу міклобутанілу дозволяє використовувати Анелас в періоди, сприятливі для розвитку парші, та забезпечити надійний захист. Міклобутаніл блокує біосинтез ергостеролу у мембранах клітин, знищуючи патогена на стадії утворення грибниці, вже після інфікування. Піраклостробін в складі фунгіциду ALFA Smart Agro створює захист з пролонгованим ефектом, знищуючи патогена на стадії проростання зародкової трубки і утворення апресорію.

Рис. 1. Застосування Анеласу в системі захисту яблуні від парші в критичні періоди (перша половина червня) забезпечило захист від присутніх на листі конідій. Фото – кінець червня

Практично відсутня перехресна резистентність з іншими триазолами дозволяє застосовувати Анелас в системі захисту поряд з іншими триазоловими фунгіцидами, коли є необхідність лікування, а використання одного і того ж триазолу за сезон, через ризик виникнення резистентності, обмежене двома-трьома застосуваннями.

Відсутність перехресної резистентності у міклобутанілу дала можливість науковцям ALFA Smart Agro поєднати в одному фунгіциді три діючих речовини: міклобутаніл, тебуконазол і тіафанат-метил. Так було створено Артіс Плюс, який завдяки синергетичному поєднанню діючих речовин, маючи формуляцію у вигляді концентрату суспензії, ефективно застосовується в боротьбі з паршею і борошнистою росою яблуні.

Чинне місце в системі захисту яблуні від борошнистої роси займає однокомпонентний триазоловий фунгіцид Камелот, з діючою речовиною міклобутаніл, який впродовж уже багатьох років використовують садівники в найкритичніші періоди. Гарні результати, всі перелічені фунгіциди, проявляють в захисті від альтернаріозу на зерняткових культурах. А випробування на кісточкових культурах Анеласу і Камелоту проти клястероспоріозу, кокомікозу дало змогу створити надійний захист від цих хвороб.

Рис. 2. Черешня, де застосовувалися Камелот і Анелас (ліворуч) поряд з відсутнім захистом (праворуч)

Гарячий сезон для шкідників

Як і очікувалось, різке весняне потепління з високими температурами спонукало до ранньої вегетації і прискорення розвитку плодових культур. Разом з тим, накопичення суми температур шкідниками, в межах своїх біологічних порогів розвитку, викликало додаткове інсектицидне навантаження в саду.

В першій половині вегетаційного періоду в яблуневих садах активізувались попелиці. Якщо із звичайною зеленою яблуневою попелицею, яка полюбляє заселяти верхівки молодих пагонів, проблеми не виникають, то інші так просто не знищуються. Це стосується, зокрема, червоногалової і яблунево-подорожникової попелиць, які оселяються здебільшого на кільчаточному листі, закручуючи його дуже швидко, тим самим зменшуючи доступ інсектицидам.

Рис. 3. Попелиці: зелена яблунева, яблунево-подорожникова, червоногалова
Рис.4. Наслідки харчування яблунево-подорожникової попелиці

Найбільше шкоди із цих видів завдає саме яблунево-подорожникова і не лише тим, що закручує листя. Плодові утворення, на листі яких живились комахи в поточному році, в наступному році формують дрібні, деформовані плоди.

Вчасне застосування  трьохкомпонентного інсектициду Разит (ацетаміприд + імідаклоприд, + альфа-циперметрин) дозволяє контролювати вказані види попелиць. Крім того використовується в боротьбі з молями і листокрутками. Подібними властивостями володіє інсектицид Віарес (ацетаміприд, 300 г/л).

Рання весна і високі температури в першій половині вегетації створили сприятливі умови для розвитку плодожерок: яблуневої (Cydia pomonella) і східної (Grapholitha molesta). Зазвичай в центральних регіонах України яблунева плодожерка розвивається в двох, а на півдні в трьох поколіннях. Зважаючи на ранній розвиток першого покоління і накопичення температури повітря в межах свого розвитку (10-31°С) достатньої для завершення розвитку другого покоління, складаються передумови для розвитку третього покоління в Лісостепу і на Поліссі. Якщо для південних регіонів це звична ситуація, то для центральних і північних це неочікувано. Тому садівникам варто бути готовим до ситуації, коли знімальна стиглість яблук зимових сортів, через зсув фенологічних фаз розвитку, наступить раніше приблизно на два тижні та співпаде з масовим відродженням личинок яблуневої плодожерки третього покоління.

Саме тому потрібно подбати про ефективну боротьбу, де ще можливо, в другому поколінні і забезпечити захист від наступного. З цим завданням успішно впорається двокомпонентний інсектицид Логус, який знаходиться на завершальній стадії реєстрації на яблуню та довів свою ефективність проти лускокрилих на полях і у виробничих випробуваннях в саду. Діючі речовини Логусу це емамектин бензоат + альфа-циперметрин. Піретроїд проявляє швидку контактну дію, а емамектин бензоат забезпечує тривалий захист. Емамектин бензоат проникаючи в листок закріплюється в міжклітинниках, чим пояснюється пролонгований захист. Логус працює навіть за високих (до 35°С) температур.

Рис.5. Імаго і літні яйця червоного плодового кліща

Поряд з розвитком лускокрилих шкідників на фініші сезону, а саме в серпні місяці, за посушливої погоди з високими температурами, як це властиво для цього періоду, може виникнути загроза розвитку популяцій плодових кліщів. Насамперед в таких умовах швидко розвиваються павутинний звичайний і туркестанський кліщі поряд із червоним і бурим плодовими.

Не «пасе задніх» і мікрокліщ Шлехтендаля, у якого вже в липні формується зимуюча генерація, що згодом перейде в щілини кори та під луски бруньок на зимівлю.

Рис.6. Кліщ Шлехтендаля

У бурого та червоного плодових кліщів саме в серпні з’являється покоління самиць які починають відкладати зимуючі яйця з кінця серпня. Тому поки дозволяє регламент застосування інсекто-акарицидів до збору врожаю, задля зменшення проблем весною наступного сезону, саме час провести такі обробки. В цьому допоможе акарицид Лонгас, який, поєднуючи в собі гекситіазокс (інгібітор росту кліщів) і абамектин (авермектини), знищує всі стадії розвитку кліщів. Трансламінарна дія акарициду дозволяє знищити шкідників, які знаходяться у важкодоступних місцях. Крім того, виробничі випробування Лонгасу в грушевих садах показали високу ефективність в боротьбі з грушевою листоблішкою (медяницею), яка вже в травні інтенсивно нарощувала свою популяцію.

Сонячний удар для рослин

В поточному сезоні, крім проблем із захистом від шкідників і хвороб, садівники зіштовхнулись із загрозою сонячних опіків, спричиненою аномально високою температурою повітря в середині липня, коли стовпчик термометра в денні години утримувався біля позначки 40°С. Такі умови наклали свій відбиток і у садах.

Як відомо, сонце несе в собі загрозу трьох видів опіку. Сонячний некроз – виникає внаслідок нагрівання поверхні яблука, оберненої до сонця, вище 52°С; ультрафіолетовий опік – візуальне побуріння поверхні плоду (загар) внаслідок нагрівання від 46 до 52°С та під дією ультрафіолетового випромінювання типу В; фотоокислювальний сонячний опік – спричинений видимим світлом і виникає на зеленій шкірці (не адаптованій до світла), яка раптово піддається повному сонячному світлу, так що спочатку відбувається фотовідбілювання, а потім некроз (пізнє ручне проріджування плодів, або гілка під вагою врожаю відгинається і змінює своє розташування в просторі).

Особливу небезпеку несуть сонячні опіки в період перед досягненням технічної зрілості, коли плоди достатньо накопичили крохмалю, який під дією високих температур розкладається на цукор. Це і є прихованою небезпекою при тривалому зберіганні плодів, адже плоди з візуально не видимими фізіологічними розладами (скловидність, надлишок цукру на сонячному боці і ін.) призводять до відбракування плодів на виході із зберігання внаслідок прояву підшкірної плямистості, побуріння м’якоті тощо).

Рис. 7. Наслідки впливу високої температури повітря на яблуні і груші в передзбиральний період

Зважаючи на особливості сезону 2024 (очікуване раннє достигання яблук і груш), додаючи аналіз погодних умов кінця серпня минулого року, існує загроза сонячних опіків плодів. Найдієвіший спосіб уникнути пошкоджень від сонця це звичайно ж помірне зрошення чистою водою надкронове, або підкронове, звісно де таке є. В більшості інтенсивних садів яблуні на карликових підщепах є система краплинного зрошення. Помірне зрошення, щоб не викликати повторний ріст плодових дерев, водночас достатнє щоб забезпечити рослини водою для наливу плодів і інтенсивної транспірації під час якої й відбувається охолодження листової поверхні. У плодів транспірація значно менша, але достатнє оводнення тканин дозволяє краще протистояти стресу. Крім зрошення існують способи затінення протиградовою сіткою, і застосування каолінової глини. Також на сучасному етапі розвитку науки вивчаються біологічні препарати для протидії тепловому стресу.

В портфелі ALFA Smart Agro є мікродобриво-біостимулятор VECTA Seaweed, в основу якого закладено екстракт морських водоростей Ascophyllum nodosum та Laminaria. Доведено, що біологічно активні сполуки в складі екстракту морських водоростей покращують стійкість рослин до стресових умов вирощування, включаючи, тепловий стрес і посуху. Наука стверджує, що оброблені рослини мають нижчу температуру і швидше відновлюються після теплового стресу. Тому фахівці компанії проводять окремі дослідження даного питання і вже досягнуто позитивних результатів.

Іван Насталенко
продакт-менеджер зі спеціальних культур (садові)
ALFA Smart Agro

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ