Овочі-Ягоди-Сад

Сад влітку. Що робити?

Сад влітку. Що робити?

 Перша половина вегетаційного сезону 2023 року запам’яталася насамперед ранньою та подовженою весною, довгим періодом цвітіння плодових дерев й інтенсивним розвитком хвороб (парша, борошниста роса), зокрема сильним ураженням моніліозом абрикоса та кучерявістю персика. З метою запобігання ураження плодових дерев кісточкової групи садівники обробляли дерева в період цвітіння декілька разів. Там, де застосовували препарати Делан®, Сігнум®, вдалося зберегти врожай і захистити дерева від моніліозу. 

Для плодових дерев яблуні та груші найнебезпечнішим періодом для інфікування грибними хворобами було цвітіння. В цю фенофазу необхідно було обробити сад комплексним препаратом Серкадіс® Плюс, дієвим проти парші, борошнистої роси, альтернаріозу, філостикозу й моніліозу. 

Від початку вегетації й до фенофази «плід — волоський горіх» у яблуні відбувається інтенсивний ріст. Фунгіцидний захист саду у цей період слід ґрунтувати на чергуванні контактних (Делан®, Полірам® ДФ) і системних препаратів (Серкадіс® Плюс, Стробі®), що мають лікувальну дію й поширюються у зеленій тканині трансламінарно (ростуть разом із листком). Зазвичай регулярність внесення контактних препаратів порушують затяжні дощі, які в цьому сезоні були інтенсивними з кінця квітня до третьої декади травня. В цей період у кращих господарствах України обробку проводили через 3–5 днів, застосовуючи контактні та системні препарати (препарат Малахіт® має комбінацію двох діючих речовин із різними механізмами дії та добре діє навіть за нестабільних температур). 

Для захисту яблуневих садів під час росту плодів у другій половині літнього періоду необхідно застосовувати більше контактних препаратів (Делан®, Полірам® ДФ). 

Препарат Делан® є основою антирезистентної стратегії у боротьбі проти парші яблуні. Він має високу здатність до прилипання та стійкість до змивання опадами, що є важливим під час літніх грозових дощів. Після обробки препаратом на рослині утворюється стійкий до дощу захисний шар, який ефективно пригнічує проростання спор і споруляцію патогенів. Певна частина діючої речовини утворює резервні «депо» препарату на поверхні листка, що забезпечує тривалу та стабільну фунгіцидну дію препарату. Його необхідно застосовувати профілактично з моменту виникнення небезпеки зараження. 

У другій половині вегетації після 2–3-разового внесення контактного препарату сад необхідно обробити системним препаратом. Найкраще підійде препарат Серкадіс® Плюс — фунгіцид із новою діючою речовиною для професійних виробників плодових культур. Це інноваційний клас фунгіцидів, що характеризується широким спектром дії, гарними лікувальними властивостями, подовженим захисним ефектом, потужною трансламінарною дію. Препарат одночасно захищає від борошнистої роси, парші, альтернаріозу, кладоспоріозу й інших видів плямистостей. 

Препарату властива ліпофільна та гідрофільна функції, що важливо для пересування діючої речовини у восковому шарі, мембранах і судинній системі. 

ГОЛОВНІ ПЕРЕВАГИ ПРЕПАРАТУ СЕРКАДІС® ПЛЮС: 

• Подовжена профілактична, лікувальна й залишкова активність. 

• Поєднання двох діючих речовин унеможливлює виникнення резистентності. 

• Стійкість до змивання дощем і високих температур. 

• Безпечний для корисних комах. 

Якщо плоди пошкоджені градобоєм, слід застосувати препарат Белліс® — він надійно збереже врожай у саду. 

Фунгіцид завдяки поєднанню двох діючих речовин має унікальний вплив на величину та якість врожаю. Препарат має високу біологічну ефективність у боротьбі з основними хворобами яблуні: паршею та борошнистою росою. 

Серед шкідників у другій половині вегетації найнебезпечнішими є лускокрилі (метелики: яблунева та східна плодожерки, пильщики, листокрутки). 

Боротьба з лускокрилими шкідниками досить складна, оскільки їхній розвиток відбувається за доволі високих температур, за яких діючі речовини пестицидів не виявляють максимальної ефективності. Крім того, личинки лускокрилих комах розвиваються та шкодять у важкодоступних місцях — на нижній стороні листя або всередині плодів. 

Строки обприскування визначають за допомогою феромонних пасток, які вивішують у саду на початку льоту метеликів першого покоління. Пастки оглядають щодня і якщо протягом семи днів спостережень є 5 спійманих самців, проводять обприскування. 

Для боротьби з яблуневою плодожеркою застосовують препарат Номолт®. 

Препарат контролює лускокрилих при відродженні з яєць і личинок у періоди линяння. 

Має потужну ларвіцидну дію і стерилянтний ефект на імаго, а також овіцидну дію на свіжу яйцекладку (до 48 годин). 

ГОЛОВНІ ПЕРЕВАГИ ПРЕПАРАТУ НОМОЛТ®: 

• Блокує утворення хітину у комах рядів Lepidoptera (метелики), Coleoptera (жуки), Diptera (мухи). 

• Згубно впливає на комах у момент переходу з однієї фази розвитку в іншу 

• Потужна овіцидна дія (на яйцекладку до 5–7 днів) 

• Має ларвіцидну дію — порушує процеси линяння гусені 

• Має стерилянтний ефект на імаго (при безпосередньому контакті) 

• Не має фітотоксичної дії (не утворює «сітки» навіть на плодах високочутливих сортів). 

Для кісточкових культур (персик, вишня, черешня, абрикос, слива) проти основних хвороб (моніліоз, клястероспоріоз, кокомікоз, кучерявість листя персика) необхідно застосувати препарат Сігнум®. Застосування препарату має бути не тільки для збереження наявного врожаю, а й майбутнього: його вносять після збору, що є важливим фактором для боротьби з основними хворобами. А це — основа для входження здорових дерев у зимові умови й підвищення морозостійкості вегетативних та генеративних органів рослини. 

На жаль, багато садівників перестають обробляти дерева після збору врожаю, що є кардинально неправильним. Адже хвороби продовжують розвиватися, знижуючи імунітет та зимостійкість рослин. Обробка рослин після збору плодів та ягід — це боротьба за майбутній врожай. 

Роботи в саду влітку мають бути не тільки для збереження наявного врожаю та якості плодів, а й для підготовки рослин до зими. 

Позиціонування препаратів BASF у системі захисту насаджень яблуні

Воєводін В. В., експерт компанії BASF, кандидат с.-г. наук

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ