Овочі-Ягоди-Сад

Що необхідно зробити для захисту яблуневих садів

Сад в другій половині вегетації та підготовка до зими

Сад в другій половині вегетації та підготовка до зими

 Вегетаційний сезон 2022 року запам’ятався, насамперед, ранньою та подовженою весною, довгим періодом квітування плодових дерев і інтенсивним розвитком хвороб (парша, борошниста роса та моніліоз).    Найбільш небезпечним періодом для інфікування плодових  дерев грибними хворобами було квітування. В цю фенофазу  необхідно було обробити сад комплексним препаратом  Серкадіс® Плюс, дієвим проти парші, борошнистої роси, альтернарії, філостікозу й моніліозу. 

Від початку вегетації й до фенофази «плід-грецький горіх»  у яблуні відбувається інтенсивний ріст. Фунгіцидний захист саду  у цей період слід базувати на чергуванні контактних (Делан®,  Полiрам® ДФ) та системних препаратах (Серкадіс® Плюс,  Стробi®), що мають лікувальну дію й поширюються у зеленій  тканині трансламінарно (ростуть разом із листком). Як правило,  регулярність внесення контактних препаратів порушують затяжні дощі, які в цьому сезоні були інтенсивними з кінця травня до  третьої декади червня. В цей період в кращих господарствах  України обробітки проводили через 3–5 днів, застосовуючи  контактні та системні препарати (препарат Малахіт® — має  комбінацію двох діючих речовин із різними механізмами дії та  добре працює навіть за нестабільних температур). 

Для захисту яблуневих садів під час росту плодів, в другій  половині вегетаційного сезону, необхідно застосовувати більше  контактних препаратів (Делан®, Полiрам® ДФ). 

Препарат Делан® є основою антирезистентої стратегії  у боротьбі проти парші яблуні. Має високу здатність до прилипання та стійкість до змивання опадами, що є важливим під час  літніх грозових дощів. Після обробки препаратом на рослині  утворюється стійкий до дощу захисний шар, який ефективно  пригнічує проростання спор і споруляцію патогенів. Певна  частина діючої речовини утворює резервні «депо» препарату на  поверхні листка, що забезпечує тривалу та стабільну фунгіцидну  дію препарату. Його необхідно застосовувати профілактично  з моменту виникнення небезпеки зараження. 

В другій половинні вегетації, після 2–3 разового внесення  контактного препарату, сад необхідно обробити системним препаратом. Найкраще буде підходити препарат Серкадіс® Плюс —  фунгіцид з новою діючою речовиною для професійних виробників плодових культур. Це інноваційно новий клас фунгіцидів,  широкий спектр дії, лікувальні властивості, подовжений захисний  ефект, потужна трансламінарна дія. Препарат одночасно захищає  від борошнистої роси та від парші, альтернаріозу, кладоспоріозу  й інших видів плямистостей. 

Препарату властива: 

• Ліпофільна та гідрофільна функції, що важливо для пересування у восковому шарі, мембранах та в судинній системі. 

• Подовжена профілактична, лікувальна й залишкова активність. 

• Поєднання двох діючих речовин унеможливлює виникнення  резистентності. 

• Стійкість до змивання дощем і високих температур. 

• Безпечний для корисних комах.  Під час дозрівання плодів слід застосувати препарат Белліс® —  надійно збереже врожай як в саду, так і в сховищі. 

Фунгіцид, завдяки поєднанню двох діючих речовин має унікальний вплив на легкість при зберіганні врожаю. Крім позитивного  впливу на величину та якість врожаю, препарат має високу біологічну ефективність у боротьбі з основними хворобами яблуні:  паршею та борошнистою росою. Серед шкідників в другій поло вині вегетації найбільш небезпечними є лускокрилі (яблунева та  східна плодожерки, пильщики, листокрутки).   

Боротьба з лускокрилими шкідниками досить складна, оскільки їх розвиток відбувається при досить високих температурах,  при яких діючі речовини пестицидів не виявляють максимальної  ефективності. Крім того, личинки лускокрилих комах розвиваються та шкодять в важкодоступних місцях — на нижній стороні  листя або в середині плодів. 

Строки обприскування визначають за допомогою феромонних  пасток, які вивішуються в саду на початку льоту метеликів першо го покоління. Пастки оглядають щодня і коли протягом семи днів  спостережень є 5 відловлених самців, проводять обприскування. 

Для боротьби з яблуневою плодожеркою застосовують препарат Номолт®

Препарат контролює лускокрилих при відродженні з яєць та  личинок у періоди линьки. 

Має потужну ларвіцидну дію і стерилянтний ефект на імаго,  а також овіцидну дію на свіжу яйцекладку (до 48 годин). 

Головні переваги препарату Номолт®

• Блокує утворення хітину у комах Lepidoptera (метелики),  Coleoptera (жуки), Diptera (мухи). 

• Згубно впливає на комах в момент переходу з однієї фази  розвитку в іншу. 

• Потужна овіцидна дія (на яйцекладку до 5–7 днів). 

• Має ларвіцидну дію — порушує процеси линьки гусені. 

• Має стерилянтний ефект на імаго (при безпосередньому  контакті). 

• Не має фітотоксичної дії (не утворює «сітки» навіть на плодах  високочутливих сортів). 

Для кісточкових культур (персик, вишня, черешня, абрикос, слива) проти основних хвороб (моніліоз, клястеоспоріоз,  кокомікоз, кучерявість листя персика) необхідно застосувати  препарат Сігнум®. Застосування препарату має бути не тільки  для збереження врожаю, але і внесення після збору, що є  важливим фактором для боротьби з основними хворобами.  А це основа для входу здорових дерев в зимові умови та  підвищення морозостійкості вегетативних та генеративних  органів рослини. 

На жаль, багато садівників перестають обробляти дерева  після збору врожаю, що кардинально є неправильно. Адже,  хвороби продовжують розвиватися, знижуючи імунітет та  зимостійкість. Обробка рослин після збору плодів та ягід  це боротьба за майбутній врожай. 

Тепер, що необхідно зробити для підготовки саду до зимових  умов. 

Насамперед, збирання врожаю слід завершити завчасно (за  2–3 тижня до початку заморозків) тим більше, що в цьому році  більшість садів не нагружені повністю плодами. Обробити препаратом (Делан®, Полiрам® ДФ) по вегетуючому листі та внести,  по листу, азотні добрива. 

З початком пожовтінням, листя необхідно обробити мідьвмістними препаратами. Слід відмітити, що висока морозостійкість  дерев досягається протягом всього сезону і, особливо, в другій  половині вегетації. Накопичення здоровим листом цукрів та їх  відтік в кореневу систему дає кращу перезимівлю дерев, зменшує  ушкодження камбію та генеративних органів. Дерева з затягне ним осіннім ростом сильніше пошкоджуються морозобоїнами,  ніж ті, які вчасно увійшли в зимовий період (скинули лист).  Для цього, необхідно завчасно вимкнути полив та виключити  внесення азотних добрив в грунт. Дерева осінніх сортів менше  пошкоджуються, ніж зимових і, особливо, пізньо-зимових сортів.  На зимостійкість генеративних органів впливає захист садів від  шкідників та хвороб (особливо пошкодження борошнистою  росою під час закладки та диференціації плодових бруньок).  Пошкоджений лист менше продукує фотосинтез та накопичення сухих речовин, що приводить до збільшення вільної води  в клітинах та зниження морозостійкості рослин. 

Роботи в саду в другій половині вегетації повинні бути не  тільки для збереження існуючого врожаю та якості плодів,  але і підготовка рослин до зими. 

Воєводін В. — кандидат с.-г. наук, експерт компанії BASF

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ