Овочі-Ягоди-Сад

Семінар компанії BASF у господарстві «Перлина Поділля» розглянув головні виклики цього сезону і дав важливі рекомендації на наступний

Робота над помилками

Робота над помилками

Семінар компанії BASF у господарстві «Перлина Поділля» розглянув головні виклики цього сезону і дав важливі рекомендації на наступний.  

25 червня, молодий яблуневий сад старого та поважного фермерського господарства у Вінницькій області. Компанія BASF проводить семінар на тему «Виклики в садах». 

«Розглянемо, що ми зробили: що випустили, що виграли, які були проблеми й що маємо робити далі, — каже у вступному слові консультант BASF Володимир Воєводін. — А рік — неординарний, хоча можна сказати, що в садівництві кожен рік неординарний. Однак цей рік почався зовсім особливо. Проте я завжди повторюю: всі проблеми починаються з минулого року». 

Володимир Воєводін

Усі присутні, а це кілька десятків людей — власники й агрономи садівничих господарств України, зокрема найкращих в області та Україні — «Дружба-ВМ», ФГ «Мрія», «Аграна Фрут Лука», «Шанс» — знають Воєводіна багато років. Деякі садівники зізнаються: приїхали послухати саме його. Провести захід Воєводіну допомагають менеджери компанії Ольга Шарапанюк і Віктор Романюк — також дуже досвідчені спеціалісти. 

ТЕСТОВИЙ МАЙДАНЧИК 

Головний привід для зустрічі у «Перлині Поділля» — демосад, де засновники господарства Володимир й Олена Пастухи тестували навесні новинку BASF — препарат Ревіона® для захисту фруктових дерев від парші, борошнистої роси, антракнозу та інших хвороб. Ділянку обробляли не лише Ревіоною®, а й комплексом препаратів для захисту за системою, рекомендованою BASF: Делан®, Малахіт®, Серкадіс Плюс® та Делан Про®. Останній вийде на ринок України наступного року, але деякі із садівників, як Пастухи, вже отримали його на випробування. Перед збиранням урожаю господарство внесе ще й Беліс®. 

«Ділянці, на якій закладали досліди, йде четвертий рік, — презентує демополе Володимир Пастух. — Підщепа — М9, сорти Ред Чіф, Кінг Роат, Голден на крапельній системі. Один тип саджанців, одна система удобрення. Відбулися зміни тільки в системі захисту: 10 рядків обприскано за схемою господарства і 16 — за схемою BASF». 

Умови для дослідів були показовими: весняні приморозки «Перлину Поділля» не оминули. Сади та ягідники Вінниччини — взагалі одні з найбільш постраждалих від стихії. 

«Критичні були температури в Барському районі, і, зокрема, у цьому господарстві — до мінус п’яти градусів, — розповідає Сергій Бойчук, голова асоціації «Вінницясадвинпром». — Звісно, господарства, навіть які працювали вчасно препаратами, не отримають того вала, як тогоріч, але за завдяки якості, кращої, ніж торік, буде й ціна на нашу продукцію краща». 

Агрономи й власники «Перлини Поділля» намагалися «витягнути» врожай усіма силами: амінокислоти, антистресанти десь спрацювали краще, десь — гірше, адже рельєф місцевості тут неоднорідний. 

Володимир Воєводін, Олена та Володимир Пастухи, Валерій Хворостовський, Сергій Бойчук

«При долині мороз був сильніший, на горбку — менший, — долучається до розмови Олена Пастух. — Біля посадки, де довше затримувався холод, також є негативний ефект — доки сад обігрівався, закладання вийшло гіршим». 

Сад зацвів приблизно на два тижні раніше від звичайного — у середині квітня. Запилення не дуже вдалося — бджола не літала, адже невдовзі знову потягнув холод нижче від 15 тепла. Для кращого запилення застосували Регаліс®, і там вийшло краще закладання, констатує Пастух. 

Незважаючи на зменшення обсягу врожаю, у «Перлині» очікують на якісну продукцію, адже господарство ефективно спрацювало проти найважчих хвороб — борошнистої роси та парші, нівелювало наслідки приморозків. Застосували таку схему захисту: на початку вегетації по рожевому бутону — Малахіт®, по цвітінню — Ревіона® і Делан®, далі — Серкадіс Плюс® та Делан®, знову Серкадіс Плюс®, Делан Про®, Беліс®. 

«Ми обробляли препаратами Делан®, Ревіона® двічі, — розповідає Олена Пастух. — Почали з 11 рядка, і видно, що й закладання зав’язі там краща, і збереглися плоди краще. Навіть ті морози, що сталися навесні, ці дерева витримали краще за інші: до 10 рядка закладання помітно менше, хоча цвіли всі рослини однаково». 

На демоділянці BASF листок більш пружний, темніший, прирости помітно більші, додає Володимир Пастух. І хоча господарство, за його словами, збирається продавати не листя, а плоди, дозрівання яких треба ще дочекатись, саме по листку можна робити перші висновки щодо якості роботи препаратів. 

Ольга Шарапанюк

«Почавши обробляти раз на два-три тижні, я спостерігла, що листки були інтенсивніше забарвлені й потужніші, — розповідає Шарапанюк. — Я зібрала їх для аналізу за трьома головними показниками — площа й товщина листкової пластинки та вміст хлорофілу». 

Площа листової пластинки на деревах демоділянки становила 32,4 кв. см, а на ділянці з господарською системою захисту — 24,9 кв. см. Найменша істотна різниця (НІР05) тут свідчить, що площа листової пластинки є значно кращою на ділянці BASF. За товщиною листка показники з двох ділянок вийшли відповідно — 253,2 мкм та 213 мкм. А НІР05 тут становить 22,4 мкм. Нарешті, за вмістом хлорофілу показники наступні: 242 мг/г проти 176 мг/г при НІР05 — 33 мг/г. 

ОГЛЯД НА МІСЦЯХ 

Сім’я Пастухів працює з BASF уже близько 20 років і користуються всіма препаратами, що є в лінійці компанії. Багато з них — Делан®, Номолт®, Регаліс® — є незамінними в садівництві, вважає Олена Пастух. Тепер своє місце в арсеналі «Перлини» матиме й Ревіона®. 

«Її велика перевага, що нею можна працювати у холодну погоду, — зазначає власниця підприємства. — Вперше ми почули про Ревіону® на семінарі взимку, але тоді ще не поступили кошти від продажу груші, і ми відклали закупівлю — взяли тільки на тестування. Пізніше захотіли замовити більше, але препарат уже розібрали. Тож на наступний рік будемо спритнішими». 

Слова Пастух підтверджує Воєводін. Деякі регіони почали закупати Ревіону® ще взимку, і все одно розкупили всі обсяги за місяць. Виявилося, що потреба в препараті значно більша, ніж завезла компанія: не очікували холодної погоди навесні, коли саме цим препаратом і почали працювати. Багатокультурний продукт придбали також виробники овочів і винограду — через це його всім і забракло. 

«На майбутній рік ми замовимо його вдосталь», — обіцяє Воєводін. 

Аналогічна ситуація склалася і з препаратом Сігнум®, який також бореться з усіма основними хворобами в саду та на городі. Другий рік поспіль у багатьох садах на кісточкових дуже гостра проблема з моніліозом, називає ще одну причину ажіотажу Воєводін. Крім того, Сігнум® ефективно долає кучерявість персика, до того ж у теплу погоду він буде працювати краще за Ревіону®. 

«Це дуже потужний препарат завдяки двом діючим речовинам, — зауважує Воєводін. — Коли холодно, незамінна Ревіона®, тому треба мати обидва». 

Упродовж семінару представники BASF дають змістовні та влучні характеристики іншим препаратам, які допомогли цього сезону. Як ніколи актуальним був захист проти градобою. 

«Проїжджаючи по садах, я дивився, як застосовували Беліс®, — каже Воєводін. — Коли Беліс® забракло на всі квартали саду, можна було порівняти плоди без обробки і з обробкою цим препаратом. У першому випадку рана не загоїлася, і треба буде заново давати препарат, щоб градобоїна не розповсюджувалася, адже через цей розсадник хвороб яблуко найшвидше піде на сік. Тому ми завжди кажемо: застосовуйте після градобою Беліс®». 

Беліс® найкраще давати за тиждень до збирання, якщо яблуко класти у холодильник. Якщо ж продавати із саду, то за 20 днів, уточнює Воєводін, відповідаючи на запитання Олени Пастух про терміни застосування. Беліс захищає і кісточкові проти їх головної проблеми — наслідків після дощу. Цього сезону моніліоз почав поширюватись пізніше, коли вже дерева відцвіли та з’явилася зав’язь, — садівники тільки один раз обробили проти клястероспоріозу й розслабилися, аж раптом пішло похолодання, і моніліоз настиг дерева. 

Воєводін трохи зупиняється на регуляторі росту Регаліс® Плюс, який також застосовували в «Перлині Поділля», але на іншій ділянці старшого саду. 

«Трохи задовгий пагін — чому? — показує він гілку. — Ми давали тут Регаліс® Плюс двічі, але якщо дерево має добру здатність до росту, треба давати й третій раз — не жаліти. Або тут буде потрібне контурне обрізування, або літнє обламування, особливо в старших садах ми маємо оголити середину крони для кращого закладання генеративних бруньок». 

Літнє обрізування та формування крони для кісточкових — обов’язкова процедура, яку треба проводити після збирання, десь на початку серпня, а весною тільки скорегувати, наголошує експерт. «Якщо цього не робити, якісь перші роки ви матимете врожай, але далі — ні, все піде на периферію крони», — резюмує він. 

Віктор Романюк

Експерти з BASF упродовж семінару знову й знову повертаються до найгострішої теми в захисті саду — парша та борошниста роса. Віктор Романюк дає вичерпну характеристику препарату Малахіт®, який застосовують проти парші. 

«Він складається з двох діючих речовин. Дитіанон є окремо і в інших препаратах. Тож у чому унікальність Малахіту® BASF? — ставить запитання менеджер BASF і сам на нього відповідає: — Продукт — це не просто суміш діючих речовин, а насамперед низка тих додаткових компонентів, які допомагають продукту добре закріпитися на поверхні, довгий час бути стабільними до дії інсоляції й змивання опадами. Адже кожен садівник прагне, щоб будь-який продукт працював пролонговано». 

Дитіанон відмінно прилипає й добре розподіляється на поверхні листка, тому стійкий до змивання опадами й довго протидіє проростанню спор, які потрапляють на поверхню листка. Друга діюча речовина — піріметаніл працює проти парші яблуні та сірої гнилі, зберігаючи системні властивості за низьких температур, а за підвищення температури швидко випаровується з поверхні листя. 

Малахіт® зберігає лікувальну властивість протягом 72 год, тоді як за застосування піріметанілу соло його вже немає на рослині за 8 год. Унікальність структури препарату полягає в тому, що 67% піріметанілу — кристалічні, а 33% — вільні й діють по-різному. 

«Останні працюють на шкідливий об’єкт одразу, — розповідає Романюк, — а кристалічна частка лишається у восковому шарі, і коли потрапляє волога, кристали набирають її і, як бульбашки, лопаються, одночасно вивільняючи додаткову кількість піріметанілу. Таким чином препарат працює досить пролонговано, а ми повноцінніше використовуємо кожний грам діючої речовини й, відповідно, економимо кошти. 100% дитианону — у кристалах, і він весь повільно вивільняється». 

Малахіт® має дуже широке вікно застосування — це особливо важливо в останні роки, коли є значні коливання весняних температур, і далеко не всі препарати працюють. Цей продукт проникає за плюс 3 градуси тепла. Важливо застосовувати Малахіт® на початку фази рожевого бутона, наголошує Романюк, це посприяє потім довшому зберіганню яблук. 

«Якщо ви восени розріжете плід, який не був достатньо захищений, можете помітити в насіннєвій камері ознаки гнилосних процесів, які саме і було закладено у фазу рожевого бутона, — каже менеджер BASF. — Хоча яблуко загалом гарне і може певний час зберігатись, але не тривалий період, бо інфекція буде поширюватись». 

Відносно стабільна погода без великих опадів, як торік, дозволила весною й у червні садівникам успішно контролювати паршу, але борошниста роса — набагато важчий об’єкт, зауважує Воєводін. З кожним роком вона все більше прогресує, до того ж уже на ранніх етапах вегетації, коли ще холодно, як цьогоріч. 

«Якщо ви вже допустили борошнисту росу в сад, то доки листок не опаде, новий не виросте. Ви можете її тільки запекти, зупинити — але не ліквідувати», — попереджає консультант. Під час інкубаційного періоду в бруньках зробити з борошнистою нічого не можна, адже обрізувач не бачить пошкоджених пагонів і не ліквідує їх. Хвороба лишається на наступний рік, навіть якщо листя опало, тільки-но приходить сприятлива погода, вона проявить себе. 

«Парниковий ефект і перепади температур — оптимальні умови для борошнистої, — додає Воєводін. — Вони можуть тривати досить довго, але жоден препарат не зможе тримати захист 7–10 днів. До того ж, якщо йдуть зливи, як цієї весни, по 100 мм одночасно, то там взагалі ніяких препаратів не лишиться, навіть не сподівайтесь». 

Холодний період на весні досить великий, а препаратів проти борошнистої небагато, наголошує експерт. У холод не діє навіть сірка, тому Ревіона® буде для садівників як знахідка. Головна її перевага — здатність працювати у холодну пору краще за інші препарати. У теплу погоду спектр препаратів набагато ширший, і тоді їх можна комбінувати. 

Якщо паршу ще можна подавити одним препаратом, із борошнистою це не пройде, попереджають спеціалісти. Тому в арсеналі BASF є ще один препарат — Серкадіс Плюс®, який надзвичайно добре працює як проти борошнистої роси, так і проти парші й інших збудників. 

Перевага цього продукту знову ж таки у двох діючих речовинах із різними способами дії. «Одна блокує дихальний комплекс збудника, друга — пригнічує його під час синтезу. Захищає не лише наявні прирости, а й пізніше нові», — розповідає Ольга Шарапанюк. 

Серкадіс Плюс® можна застосовувати від цвітіння до формування плодів і припинити за 30 днів до збирання. 10–25 градусів тепла для Серкадісу® — оптимальна робоча температура. Він не має резистентності й безпечний для бджіл. Препарат зареєстровано в Україні на цибулі, моркві, капусті й кавуні. 

ВИКЛИКИ СЕЗОНУ 

Виступ Володимира Воєводіна для садівників — родзинка програми семінару. 

«Воєводін як спікер викладає доступно, зрозуміло, добре, — каже Анатолій Мілінчук, садівник-підприємець із Вінницької області. — Він багато чого корисного сказав, ми все законспектували. Такі семінари однозначно корисні: ми ознайомлюємося з новинками, багато чого засвоюємо». 

Сьогодні кожен, хто був у залі на семінарі, обов’язково щось собі взяв нове і корисне, вторить йому Микола Джур, директор господарства ПОСП «Шанс» (Вінницька обл.). 

Червона лінія семінару, яку прокреслює Володимир Воєводін через всю свою лекцію, що до зим і весен, особливо таких, як минулі, садівникам треба готуватись цілий рік. Самі плодові дерева в Україні починають готуватись до зими вже з червня-липня, зауважує він, що ж говорити про людей! 

Якщо азотні добрива вносимо восени та рано навесні, то калійні, фосфорні — влітку, у крайньому разі у вересні, а не навпаки, повторює консультант аксіому садівництва, яку треба засвоювати неофітам. 

«Адже фосфор і калій — дуже повільні елементи: їм треба час, щоб зайти в рослину й зробити свою справу, — пояснює спеціаліст. — Карбамід по листку даємо, щоб підпалити аскоспори хвороб на ньому, і бактерії краще переварили, перебили ті листки, що пошкоджені». 

Таким чином дерева будуть підготовлені до зими, особливо плодові генеративні бруньки. Крона має бути освітленою — загущена не може дати повноцінну підготовку до зими, тому що через слабку інсоляцію менше накопичує хлорофілу і цукрів. 

Ще один етап підготовки до зими — збирання врожаю. Сорти, які слабо витримують холоди, треба збирати якомога раніше. Якщо вже пішли морози, а ми ще збираємо яблука, це не дасть рослині вчасно та якісно підготуватись до холодів. 

Головна мета рослини — дати якісне потомство, і вона йде до неї до останнього листка. Коли плід зірвано або впав, тільки тоді починається відтік із листка пластичних речовин у бруньки, коріння, пагони — що і є підготовкою до зими. Якщо осінню запізнє збирання врожаю та різкі перепади температури порушують повільне загартовування, рослина отримує більший стрес. Вільна вода має встигнути вийти — зимостійкість дає тільки зв’язана вода, чому сприяють накопичені цукри, а останні продукують фотосинтез. Ось чому крони мають бути незагущеними, тоді й листок лишається чистим від шкідників і хвороб. 

«Усі названі чинники працюють на морозостійкість у комплексі, — резюмує Воєводін. — Коли навесні у вас рослини підмерзають, ви маєте проаналізувати, які з цих чинників ви не врахували протягом року». 

Консультант BASF часто показує своїм слухачам віртуальний листочок, на якому відображується весь набір того, що може трапитись із рослиною в саду, і на якому добре видно, що не так зробив садівник торік, і як це проявилося поточного сезону. 

Аномальна погода мала наслідком погане запилення комахами. По-перше, бджола загалом вийшла пізно, пояснює консультант BASF, бо раніше, коли квітування вже почалось, вулики були ще не нарощені молодняком. Зазвичай квіти опилюють молоді бджоли, які виходять навесні. Замість того у період занадто раннього квітування вийшли тільки старі комахи, які мають ще вигодовувати молодняк. По-друге, у багатьох пасіках вимерла певна кількість бджіл — не пережили зиму. 

Воєводін переходить до наступної стихії — заморозку. Якщо у квітні він підпалює тільки пелюстки, ще є надія зберегти плід. Якщо ж пошкоджено пиляки й маточку, тут уже нічого не допоможе, резюмує експерт. Зворотний приморозок у травні, своєю чергою, робить перетяжки зав’язі. 

У результаті маємо досить велике опадання зав’язі. Якщо розрізати плід, усередині буде невиповнене щупле насіння — ознака того, що не пройшло подвійного запліднення. Коли в плоді немає зернятка, дереву він просто не потрібний, і воно його скидає. 

«Я об’їздив Дніпропетровщину, Львівщину, Тернопільщину, Вінниччину, Чернівеччину, де розташовано основні садові насадження, — каже Воєводін. — Яблук там скрізь трошки менше, ніж торік. Через це яблуко буде в ціні — тож витягніть його». 

Сергій Бойчук, посилаючись на знайомих експертів у США, зазначає, що за океаном склався дефіцит фруктів. «Ціни на яблука виросли вдвічі, кілограм черешні коштує за 20 доларів, а вишню знайти взагалі неможливо, — розповідає він. — Тому перспектива в садівництва є — це дуже прибутковий бізнес». 

У США значно скоротили сади, пояснює тренд Воєводін, а в Китаї стався неврожай, чим було спричинено світовий недобір яблук, тому й ціна на них підвищилась. 

«Тому садіть сади! — закликає експерт. — У найближчі п’ять років, доки їх всі насадять знову, ціна на яблуко буде триматись». 

Цієї поради дослуховуються власники «Перлини Поділля». Нинішнього року вони заклали 20 га нового саду на площі, що звільнилася після розкорчовування малоперспективних сортів, наприклад, Айдаред. Замість них посадили Гренні Сміт, Голден і Галу. 

«Взагалі нині стратегічно проводимо сортопоновлення, бо старому саду понад 20 років, і він уже нерентабельний, — розповідає Олена Пастух. — Після початку війни вже нема того експорту, як раніше. Тоді ми працювали за прямими контрактами — тепер відправляємо більше через посередників». 

Нові дерева заклали в березні — на початку квітня цього року, бо осінню минулого затягнули зі збиранням урожаю. 

«Урожай був дуже добрий, а потім не ризикували, бо прийшли перші морози й ніхто не знав, яка зима буде, — завершує свою розповідь Олена Пастух. — Якби знати, що вона буде така тепла, як цього року, можна б було і з осені садити».  

ГОВОРЯТЬ ЕКСПЕРТИ

Микола Джур

МИКОЛА ДЖУР, ДИРЕКТОР ПОСП «ШАНС»:  

— Співпраця з BASF для нас пріоритетна. Адже Володимир Воєводін, наш давній партнер. З приходом його в команду BASF з’явилася чітка позиція щодо пропонованих компанією стратегій захисту. У нас зайняті всі цикли обробітку, все чітко прописано, чим саме й що робити. Сьогодні попереду не той, хто знає багато, а той, хто використовує знання швидше. І цим відрізняється команда BASF, і вони мають той продукт, що має дуже великий попит на ринку. Революційний фунгіцид Ревіона®, який вони сьогодні рекламують, посів усі ніші у виробництві якісної продукції — і яблук, і черешні тощо. Йому немає рівних на ринку».  

Валерій Хворостовський

ВАЛЕРІЙ ХВОРОСТОВСЬКИЙ, ПАТ «ДРУЖБА-ВМ»:  

— Усе тече, усе змінюється, і ми маємо також мінятись, поспішати. З часом ефективність старих препаратів знижується через резистентність хвороб і шкідників. Тому важливо завжди бути в курсі того, чим їх ефективно замінити. Препаратами BASF ми користуємось давно, а Ревіону® застосували вперше, пробно, взяли 5 л, яких вистачило всього на 2 га. Та й цього року такої загрози парші в нас не було, але рік дуже напружений по борошнистій росі. Можливо, Ревіона® й загальмувала б борошнисту, але ми не встигли придбати її у достатній кількості, та й застосували запізно й одночасно з іншим препаратом. Тому нам важко об’єктивно оцінити її дію. Можливо, система, за якою ми працювали, не басіфвська, дала збій. Дуже добре нам знайомий Делан® — основний препарат для багатьох садівників у захисті, хто б що не казав. Малахіт® застосували цього року, Кадіс — минулого».  

Юрій Овчар

ЮРІЙ ОВЧАР, ГОЛОВНИЙ АГРОНОМ САДУ, «АГРАНА ФРУТ ЛУКА»:  

— У BASF є низка таких продуктів, які є основними для будь-якого сучасного інтенсивного саду — наприклад, Делан®. Садівничі господарства переважно використовують два контактні фунгіциди — Каптан® і Делан®. Практично всі професіонали застосовують системні препарати: Серкадіс® і Серкадіс Плюс®, Малахіт®, Беліс®, Регаліс®. Останній — для зменшення довжини пагона та покращення закладання плодової бруньки — незамінний, другого такого немає. У цьому сенсі BASF — інноваційні. Бачите, довго не було ніякого нового триазолу, і ось вони презентували Ревіону®. Це чудовий препарат — ми застосовували його у дуже складній погодній ситуації. В день було плюс 20, вночі — мінус 4. Саме в умовах цих незрозумілих гойдалок і місце Ревіоні®. А ще він не боїться ультрафіолету, на відміну від багатьох препаратів, особливо інсектицидів».  

Марія Кисляченко

МАРІЯ КИСЛЯЧЕНКО, АГРОНОМ, «АГРАНА ФРУТ ЛУКА»:  

— У нашому саду Ревіона® спрацювала добре. Давали її у холод у задовільній кількості, адже потурбувалися й закупили заздалегідь. Ми зробили тендер у лютому і відразу законтрактували, тож Ревіона® була у нас вчасно. Наша модель розвитку парші зафіксувала інфекцію — препарат спрацював, і після того сад був чистим. По борошнистій також намічалися деякі проблеми, але я б не сказала, що дуже масово. BASF — молодець щодо новинок. Часто можуть запропонувати щось нове.  

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ