Агрономія

Сільгоспвиробники віддають перевагу гібридам соняшнику Nuseed

Рентабельний cоняшник

Рентабельний cоняшник

Сільгоспвиробники віддають перевагу гібридам соняшнику Nuseed завдяки їх високій адаптивності та стабільній урожайності  

Соняшник — одна з тих культур, що забезпечує агровиробникам найвищі прибутки з гектара. Нині соняшник можна вирощувати практично на всій території України — цьому, зокрема, сприяють зміни клімату і водночас додають клопоту аграріям. Правильний вибір гібрида сприяє зниженню рівня та гостроти ризиків. На ринку представлено досить широкий вибір гібридів із різними характеристиками. Зробити усвідомлений вибір із сотень пропозицій допомагають правильно сформульований перелік критеріїв і перевірка на власному полі. Як показує практика, все більше агропідприємств у виборі гібридів соняшнику віддають перевагу селекції Nuseed (Нусід). 

ОПТИМАЛЬНИЙ ВАРІАНТ 

На Розівській дослідній станції Інституту зернових культур НААН (Запорізька обл.) соняшник вирощують багато років. Але найкращий результат у тутешніх погодно-кліматичних умовах забезпечує саме середньоранній високоолеїновий гібрид НХК12М010 селекції Nuseed. 

Клімат у південно-східній частині Степу стає дедалі посушливим, з дефіцитом вологи та високими температурами в період вегетації культур. Ситуацію ускладнює й особливе місце розташування господарства — на Донецькому кряжі: сильні східні вітри призводять до вітрової ерозії ґрунтів. «Усі ці чинники стають на заваді отримання високих урожаїв усіх культур. Тому до вибору гібридів і сортів культур ми підходимо дуже зважено», — розповів Микола Карнаух, головний агроном Розівської дослідної станції. 

Слід зазначити, що підприємство провадить сортовипробування і насінництво багатьох сільськогосподарських культур. Велику частину угідь відведено під дослідження гібридів соняшнику — тож висновки господарства обґрунтовані результатами багаторічних досліджень. У виборі гібридів соняшнику насамперед зауважують на їх жарота посухостійкості, а також на стійкість до вовчка або системи хімічного захисту, які протидіють його поширенню. 

Гібридам Nuseed відведено третину посівів соняшнику і близько 60% площі посіву високоолеїнового соняшнику. У господарстві віддають перевагу соняшнику з умістом в олії понад 82% олеїнової кислоти Омега 9, адже за його насіння можна отримати премії, які в різні роки коливаються від 300–700 грн до 50–70 доларів на тонну. 

«Компанія Nuseed вийшла на ринок України відносно недавно. Але за результатами досліджень на наших полігонах серед гібридів різних всесвітніх селекційних брендів гібриди Nuseed по рівню врожайності посідають провідні позиції, — розповідає пан Микола. — Ми висіваємо всю лінійку гібридів компанії, але для товарних посівів відібрали НХК12М010, який вирізняється високим рівнем урожайності та технологічністю». Так, якщо в гібридів конкурентів на момент дозрівання соняшнику за зниження вологості зерна менше як 9%, насінини починають висипатися з кошиків, то в НХК12М010 навіть за вологості 8–7% практично немає непродуктивних втрат. З тим гібрид на противагу конкурентам дає прибавку до врожаїв 3–5 ц/т у різні роки. 

Микола Карнаух

До переваг гібрида експерт додає ще й вищу, ніж у конкурентів, стійкість до іржі, а також високу стійкість до полягання. «Я твердо дотримуюся принципу, що рослини повинні отримати збалансоване мінеральне живлення. Але знаю багато господарств, які за пріоритет ставлять збільшення доз азотних добрив, — веде далі Микола Карнаух. — Але, як казав засновник агрохімії Дмитро Прянишников: „Брак знань не можна компенсувати надлишком мінеральних добрив”. На практиці застосування високих доз азотних добрив можуть призводити до вилягання посівів, як і густота стояння рослин». 

Ще однією загрозою у вирощуванні соняшнику на Півдні є шипоноска. Шкідник відкладає свої яйця в стеблах рослин на висоті 15–20 см від поверхні ґрунту, робить ходи у стеблах, що призводить до вилягання посівів. На поширення шипоноски впливає наявність пожнивних решток на полі на корню, у яких шкідник зимує і навесні переходить на нові посіви. 

У господарстві соняшник висівають тільки після найкращих попередників — зернових колосових культур, і повертають на поле не раніше ніж через три роки. 

«У зоні Степу більшої прибавки врожайності соняшнику, ніж сівозмінний чинник, не здатен додати жоден інший чинник — ні добрива, ні мікродобрива, ні засоби захисту рослин, — переконаний науковець. — Більшість господарств у Запорізькій, Донецькій, Херсонській областях мають сівозміну «соняшник — пшениця». У таких сівозмінах отримати високі врожаї соняшнику вкрай складно». Зміна клімату й зменшення кількості опадів і їх нерівномірне розподілення суттєво впливають на водний баланс ґрунту. А після сівби соняшнику водний баланс ґрунту відновлюється протягом 2–3 років. Тож, сіючи «соняшник-пшеницю», господарства отримують від’ємний водний баланс у ґрунті, особливо в нижніх горизонтах ґрунтового профілю і, як наслідок, — низьку врожайність. 

Цього року в регіоні на початку липня випала велика кількість опадів. Аграрії очікували високих урожаїв, натомість волога лише додала їм клопоту. Адже випадання опадів на початку вегетації соняшнику призвело до розвитку поверхневої кореневої системи, збільшення біомаси та висоти рослини, а також збільшення кількості ураження грибними інфекціями — септоріозами, іржею, рідше — фомозами та фомопсисом. Тож довелося обробляти посіви фунгіцидами, дати мікрота макроелементи. Загалом урожайність соняшнику була на рівні чи дещо нижчому, ніж у 2020 році. 

Пан Микола зауважив, що нині, на жаль, сортовипробування проходять небагато гібридів Nuseed для класичної технології вирощування зі стійкістю до сьомої й вище рас вовчка. Але оскільки НХК12М010 вирощують за технологією Clearfield, це допомагає стримувати поширення вовчка і загалом сприяє якісному захисту посівів від бур’янів. 

«Гібрид дає стабільну, найвищу врожайність. І оскільки не всі товаровиробники знають про цю компанію, у нас не виникає проблем з дефіцитом насіння, і ціна на нього навіть нижча, ніж у конкурентів, за високої якості насіння, — резюмував Микола Карнаух. — Тому плануємо й надалі вирощувати НХК12М010». 

РУКА НА ПУЛЬСІ 

Співпраця Nuseed і компанії «Рост Агро» має понад десятирічну історію. Знайомство відбулося, коли товаровиробник шукав високопродуктивні сучасні гібриди соняшнику кондитерського напряму. Після детального вивчення пропозицій на ринку найбільш гідними виявились селекційні розробки саме Nuseed. Відтоді у компанії жодного разу ми не пошкодували про співпрацю. Нині підприємство є одним з базових майданчиків випробування гібридів для компанії Nuseed. 

Юрій Бідаш

«Для нас безумовними фаворитами є гібриди компанії Nuseed, — розповів Юрій Бідаш, агроном із насінництва ТОВ „Рост Агро”. — Ми тримаємо «руку на пульсі» щодо наявного на ринку насіння соняшнику, а також новітніх селекційних розробок і технологічних know-how. На нашу думку, одним із лідерів у селекції соняшнику є саме компанії Nuseed». 

Згодом співпраця поширилась і на товарні гібриди. У 2021 році у виробництві висівали гібриди NHK12M010, N4H470CLP, N4LM408, N4LM406, Camaro 2 і Cobalt 2. Останні роки в регіоні дедалі частіше прогресує спека і брак опадів. За таких умов найкраще на полях зарекомендували себе лінолеві гібриди N4LM408 і Camaro 2, а з високоолеїнових — NHK12M010. 

«Ці гібриди стійкі до гербіцидів імідазолінової групи, і завдяки цьому досить ефективно в нашій зоні протистоять вовчку, — пояснив пан Юрій. — Окремо хочу зазначити якість цих гібридів: протягом останніх років практично весь соняшник, що був у нас у виробництві, мав олійність більшу за 50%, а рівень олеїнової кислоти у спеціалізованих гібридах стабільно перевищував 85%». 

За словами агронома, протягом останніх трьох років на першому місці у вирощуванні культури постає питання захисту від хвороб. Через загрози збільшилась кількість обробок під час вегетації. Безумовно, важливими є питання живлення рослин, захист від бур’янів і шкідників. 

«Цього року завдяки саме підвищеній стійкості до вилягання гібридів Nuseed нашим соняшниковим полям вдалося майже без втрат пройти складні погодні умови, — додав агроном. — На відміну від багатьох наших сусідів, що висівали насіння іншого походження». 

Найактуальнішими для господарства на сьогодні є гібриди з підвищеною стійкістю до вовчка. Це викликано тим, що, з одного боку, ця проблема в регіоні помітно прогресує, а з іншого — тим, що соняшник протягом останніх трьох років став у господарстві основним попередником під озиму пшеницю, що, природно, не дозволяє застосовувати на цих посівах імідазоліни. 

«Тому новітні гібриди цієї селекції Н4Х469 КЛ і Н4Х471 КЛ, які демонструють стійкість до вовчка на рівні 7+ і є високо олеїновими, з цього року вийдуть у нас на промислові площі», — підсумував Юрій Бідаш. 

РОБОТА ТРИВАЄ 

Компанія Nuseed протягом багатьох років створює високопродуктивні гібриди соняшнику. Значна увага спрямована на гібриди, здатні забезпечити високу врожайність за несприятливих умов вирощування 

Незважаючи на досягнуті успіхи в селекції соняшнику, Nuseed і далі працює над удосконаленням генетичного потенціалу й щороку пропонує аграріям нові конкурентоспроможні гібриди. Асортимент компанії поповнюється гібридами за всіма типами соняшнику — високоолеїнові, кондитерські та лінолеві, і для різних технологій вирощування. Особливу увагу компанія приділяє розроблянню гібридів, адаптованих до кліматичних і ґрунтових умов різних регіонів. Отже, кожен аграрій від Волині й до Одеси має змогу підібрати варіант, що забезпечить найкращий результат на його полі. 

Незмінними є дотримання розумного балансу високої якості та ціни насіння. 

Олеся Деркач

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ