Агрономія

Рецепт успіху вирощування пшениці криється в кліматі, ґрунті, а також у висіві правильного сорту

Рецепти світового рекорду

Рецепти світового рекорду

Рецепт успіху вирощування пшениці криється в кліматі, ґрунті, а також у висіві правильного сорту й розумних системах захисту і живлення.  

За останні 45 років світовий рекорд урожайності пшениці били 10 разів. За цей час рекордні показники збільшились із 14 до майже 18 т/га. П’ять разів першість посідали британські фермери й стільки разів новозеландські. 

М’яка зима, достатність опадів та довгий період вегетації — ці регіони, ніби створені для пшениці. Проте перемога має дві причини: 1 — так склались обставини й 2 — спеціаліст, який розумно скористався обставинами. Попри те, що умови в Україні відрізняються, підхід світових рекордсменів може бути помічним і для нас.

Рецепт від Рода Сміта з Великої Британії 

Род Сміт — фермер із Великої Британії, що 2015 року встановив світовий рекорд з урожайності пшениці на рівні 16,52 т/га. 

— Рецепт нашого успіху в розумному поєднанні. Це і клімат, і ґрунт, а ще — підбір правильного сорту, систем захисту і живлення. 

Коли ми говоримо про ґрунт як про важливий чинник рекордного врожаю, то маємо на увазі не лише те, що нам із ним пощастило, а й те, як ми з ним працюємо. Ми піклуємося про землі, й тому земля піклується про нас. Понад 80% наших земель відведено під озиму пшеницю та ярий ячмінь. Це культури, пожнивні рештки яких стають джерелом довгої фракції органічної речовини ґрунту. Вони покращують структуру ґрунту. Ми не маємо тваринництва, але ячмінну солому обмінюємо в сусідів на гній і вносимо його в нормі 30 т/га. Майже 20% площі відведено під горох. Це хороше джерело азоту, і саме він був попередником для нашої пшениці-рекордсменки. 

Щодо обробітку ґрунту, то ми індивідуально підходимо до кожного поля: проводимо оранку, розпушення чи поверхневий обробіток. Обробляти ґрунт потрібно так інтенсивно, як це потрібно кожному полю. В обробітку важливо правильно обрати глибину й дотримати якісних показників, а ще, зробити все вчасно. На полі, яке дало рекордний урожай, ми застосовували мінімальний обробіток — злущили пожнивні рештки гороху. В боротьбі з ущільненням найважливіше — це запобігти. Ми не проводимо жодних операцій до настання повної фізичної стиглості ґрунту, застосовуємо трактори на гумовій гусені та на широких шинах,  що допускають низький тиск. Під час обмолоту в нас працюють перевантажувачі. 

Також важливо правильно підібрати початок посівної та норму висіву, бо ці чинники пов’язано між собою. Також варто обрати сорт, що добре себе показує саме у вашому регіоні. Ми звертаємо особливу увагу на стійкість до хвороб. На весь посівний матеріал наносимо якісний протруйник — це найдешевший спосіб знизити ризики. 

Проводимо вапнування, диференційовано вносимо калій і фосфор під основний обробіток за картами техзавдання. Азотне живлення з осені в нас базове на всі поля. Кожне поле оцінюємо весною щодо його потенціалу, і вже тут азотне живлення буде відрізнятись. На поле, що дало рекордний урожай, ми внесли сумарно 310 кг азоту за діючою речовиною за чотири внесення. Мікроелементи (марганець, мідь, бор, цинк і магній) вносили після листкової діагностики. 

Погода не сприяла розвитку хвороб, весна була прохолодною й затяжною. Попри це, ми провели всі планові фунгіцидні обробки, а також кілька разів уносили рістрегулятори. 

Тим, хто прагне встановити новий світовий рекорд, я порадив би працювати зі структурою ґрунту, забезпечити його найкращий стан. Також якісно посіяти правильний сорт, налагодити для нього системи живлення та захисту. І робити це щороку, очікуючи сприятливої погоди. 

Рецепт від Еріка Вотсона з Нової Зеландії 

Ерік Вотсон — фермер із Нової Зеландії, який 2020 року встановив світовий рекорд з урожайності пшениці 17,398 т/га. 

— Переконайтесь, що правильно обрали дату й норму висіву — це взаємопов’язані чинники, щоб не отримати надто рідку чи загущену пшеницю. 

В умовах Нової Зеландії за ціль ми ставимо 9–10 колосів на одній рослині, але цього вдається досягти не кожного року. Середня цифра становить 6–8. Ми хотіли б мати 10 млн колосів на гектар до обмолоту. Зазвичай це ближче до 7. Важливо підібрати баланс між кількістю колосів, кількістю зерен на колосі та масою тисячі. Секрет успіху не в тому, щоб якийсь із них збільшити: максимальний урожай — у їх балансі. 

Ми багато говоримо про азот, але інші елементи не менш важливі — калій, фосфор, магній. Особливо ми обділяємо увагою магній. Мікроелементи потрібні тільки там, де їх бракує. Надлишкове внесення мікроелементів може знизити врожайність. 

Для високого врожаю поле має бути вирівняним: рівність можливостей (дайте кожній зернині однакові можливості для розвитку) та рівність результатів (усі рослини з однаковою кількістю колосів, усі колоски — однакової ваги). 

Важливо не спинятися у своєму навчанні. Я експериментую постійно. Нині ми випробовуємо застосування рістрегуляторів у 29–30 фази та раніше — хочемо вирівняти колоски з центрального стебла та бокових пагонів. 

Рецепт від Тіма Ламімана з Великої Британії 

Тім Ламіман — фермер із Великої Британії, чинний чемпіон з урожайності пшениці: 2022 року встановив рекорд 17,96 т/га. 

— В умовах мого регіону багато опадів. Від року до року ця цифра коливається від 650 до 1200 мм. Тому, обираючи сорт, важлива не лише потенційна врожайність, а й стійкість до хвороб. Також нас цікавить міцність стебла. Ми хотіли б мати сорт менш схильний до вилягання, але поки що такого не знайшли й тому застосовуємо рістрегулятори. 

Хороший урожай починається із сильної кореневої системи. Ми маємо брак певних мікроелементів у ґрунті, тому вносили їх у ґрунт з осені, а також додаткову норму весною. 

Важливо обрати правильну норму висіву для регіону. Часто це означає, що ви маєте знизити норму висіву. Сучасні сорти здатні формувати високий урожай з однієї рослини, тож подбайте, щоб кожній насінині було достатньо простору для розвитку. 

Два чинники, що обмежують врожайність, — кількість сонячної енергії та якість ґрунту. Я знаю, що ви очікували в переліку почути про опади, але для нас це не так. Світовий рекорд ми встановили в сезон, що був самим сухим за останні десять років. 

Тим, хто хоче високих урожаїв, я хочу порадити не концентруватися на якомусь одному чиннику. Секрет не у виборі сорту, обробітку ґрунту, живленні чи захисті. Секрет у тому, що все це працює в комплексі. На своєму господарстві ми досягли результату тільки тоді, коли переглянули всі елементи технології вирощування та їх взаємозв’язки. Ми не робили нічого надзвичайного — ми робили все те саме, що й інші фермери по сусідству. Просто кожну операцію робили трішки краще. 

Замість післяслова 

Ґрунтово-кліматичні умови України відрізняються, і це означає, що ми не можемо переносити чужий досвід на наші поля. Однак ми маємо звернути увагу на те, яким чинникам чемпіони приділяють особливу увагу: 

• якісна структура ґрунту й раціональний підхід до обробітків; 

• визначення оптимальних дати й норми висіву — найчастіше для українських господарств це означає знизити норму висіву; 

забезпечення високої якості сівби. Це про зменшення глибини висіву та зменшення відхилення від заданої глибини. Оптимальна глибина для озимої пшениці — 2–2,5 см, допустиме відхилення становить усього 0,5 см. Такої точності можна досягти тільки дисковими сошниками (жодних анкерів) і продуманій системі копіювання поверхні. 

Зібрав, переклав і систематизував інтерв’ю чемпіонів
Володимир Мірненко, ТОВ «Пьотінгер Україна»

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ