Техніка

Оптимізація витрат на обробіток ґрунту можлива за використання високотехнологічних знарядь

Рецепт ідеального дискування

Рецепт ідеального дискування

Оптимізація витрат на обробіток ґрунту можлива за використання високотехнологічних знарядь, що забезпечують значно кращу якість виконання робіт.

Коли настає час лущити стерню або готувати поля до сівби, аграрії завжди наражаються на те, що умови для виконання цих технологічних операцій не є оптимальними. То ґрунт пересушений, то ґрунт перезволожений, то кількість решток надто велика… Завжди є причини, чому неможливо обробити ґрунт максимально якісно. Проте в переважній більшості причина криється не в умовах, а в знаряддях. Якщо агрегати із самого початку розраховують на ідеальні умови роботи, найменші відхилення створюють проблеми. Коли ж конструктори підходять до побудови агрегата з урахуванням найширшого спектра умов роботи, вдається надати машині таку рису, як універсальність. Прикладом такого підходу є дискова борона Rubin 10 від компанії LEMKEN.

Економія на практиці

Ми поспілкувались із директором ФГ «Ростислав» Миколою Деркачем, який на власному досвіді переконався, як ефективні знаряддя заощаджують кошти й спрощують технологію вирощування більшості культур.

Микола Деркач розповів, що дискова борона Rubin 10 у їхньому господарстві працює вже два роки. За сезон вона напрацьовує до 600 га. Її основна робота — дискування полів після збирання ячменю й пшениці, а також передпосівна підготовка. Першу обробку виконують на глибину 10–12 см, щоб добре перемішати пожнивні рештки з ґрунтом, другу — на глибину, яка потрібна для сівби наступної культури. «Ще до того, як у нас з’явилась ця дискова борона, ми робили два дискування й потім ще запускали передпосівний культиватор. Тепер нам вистачає двох проходів дисковою бороною Rubin. Передпосівна культивація не потрібна, оскільки робота дискового агрегата така якісна, що немає потреби робити додаткову операцію, — розповідає Микола Деркач. — Навіть коли запросив сусіда подивитись на якість підготовки поля, той спершу сказав, що тут культивація зроблена краще, ніж у них. Хоча насправді ніхто культивацію не робив — з усім впоралась дискова борона Rubin 10».

Покращити якість ґрунтообробітку

Фермерське господарство «Ростислав» находиться поблизу Кривого Рога й обробляє близько 500 га. Тут вирощують озимі пшеницю та ячмінь, ріпак і соняшник. Для кукурудзи бракує вологи, тому вирішили не ризикувати й не вводити цю культуру в сівозміну. Ґрунти — важкі чорноземи, тому з їх обробітком часто виникали питання. Завдяки тому, що в сівозміні немає надто вибагливих культур, відмовились від оранки, і власник навіть не хоче думати про плуг. Через дефіцит вологи зробити якісну оранку вдавалося рідко, а втрати вологи були постійними. Так перейшли до роботи дисковими та дисколаповими агрегатами.

З часом стали помічати, що не завжди якість обробітку дисками була задовільною, і почали шукати такий агрегат, що зміг би показати бажану якість у непростих умовах господарства. Після ретельного оцінювання того, що є на ринку, вирішили придбати 6-метрову дискову борону LEMKEN Rubin 10.

Після того, як дилер — компанія «Інтертехінвест» привіз агрегат і сервісний спеціаліст зробив первинні налаштування й увів в експлуатацію, питань до роботи дискової борони не виникало. Механізатори швидко вивчили, як усе працює, і тепер зміни налаштувань виконують самостійно. Представники дилера завжди готові допомогти порадою або запчастинами, і власник підприємства повністю задоволений підтримкою з боку продавця.

Коли новий агрегат розпочав роботу, побачили значне покращення якості обробітку. До цього дискували за допомогою іншого агрегата закордонного виробництва, який не завжди якісно перемішував рослинні рештки з ґрунтом або готував поле до сівби. З LEMKEN Rubin 10 ці завдання виконуються без проблем і практично за будь-яких умов. Навіть відмовились від передпосівної культивації, а це свідчить про неабияку якість обробітку. Також власник розповів, що цього сезону навіть не застосовували дисколаповий агрегат — цю роботу виконав LEMKEN Rubin 10, і цього виявилось достатнім для сівби соняшнику. Це означає, що в непрості часи дискова борона дає змогу економити кошти, зменшуючи кількість технологічних операцій із підготовки ґрунту. Наприклад, культивація — це 4–5 л/га пального, робота дисколапового агрегата — 12–15 л/га. Тому можна легко порахувати економію на пальному, зарплаті та ресурсі техніки. Початок експлуатації не викликав жодних питань у механізаторів. Прості налаштування і надійні вузли є гарантією безпомилкової роботи.

У непростих умовах

Дискова борона Rubin 10 за будь-якої глибини обробітку не створює видимих «стиків». Завдяки боковому диску оброблена зона чітко обмежується, і коли виконується наступний прохід, не утворюється жодних горбів або канавок на стику з попереднім проходом. За великої кількості рослинних решток деякі агрегати закорковуються, але тут такого не відбувається. Навіть за вологих умов жодних проблем не виникало. Коли обробляли поля після збирання соняшнику, рештки подрібнювали й змішували з ґрунтом. Зі слів власника, особлива «подяка» коткам: вони працюють так, як ніби поле обробив передпосівний культиватор — грудочка дрібненька, і можна сіяти ріпак.

З дисковим агрегатом Rubin працює трактор FENDT потужністю 340 к. с. Залежно від умов роботи й глибини обробітку витрати пального не перевищують 8 л/га. За зміну встигають обробити близько 50 га. Можна було б і більше, але в обробітку підприємства не так багато земель, тому і гонитви за гектарами немає. Агрегат за сезон напрацьовує до 600 га, з яких незначна частка — це сусідські поля. На сьогодні зношення на дисках — мінімальне, тому до заміни ще дуже далеко.

Про агрегат

Дискову борону Rubin 10 призначено для обробітку ґрунту на глибину до 14 см. Симетричне розташування обох рядів дисків до напрямку руху агрегата гарантує прямолінійний рух без зміщень. Завдяки цьому заощаджується пальне, до того ж під час роботи з навігацією можна рухатись чітко по заданій траєкторії. Диски діаметром 645 мм розташовано з інтервалом 12,5 см. Починаючи з глибини 7 см, вдається досягти однорідного підрізання ґрунту. Кут нахилу дисків підібрано так, щоб полегшувати заглиблення й сприяти кращому перемішуванню решток із ґрунтом. Диски виготовляють із двох видів фірмової сталі: Durall — установлюють у базовій комплектації, та опційні диски зі сталі підвищеної твердості DuraMaxx (твердість 57+ HRC), що гарантує довшу експлуатацію.

Аби диски за симетричного розташування з інтервалом 12,5 см могли безконтактно та суцільно працювати, центральні стійки на Rubin 10 зміщено назад. Це запатентоване рішення оптимізує потік маси й покращує однорідність обробітку по всій робочій ширині. Вивірений кут нахилу до поверхні сприяє оптимальному заглибленню та додатковому перемішуванню. Кожен диск закріплено на одній стійці з пружинним механізмом захисту від перевантажень, що спрацьовує від зусилля 290 кг та має компенсаційний хід, що захищає раму від шкідливої вібрації. Відстань між рядами дисків напівнавісних агрегатів становить 1,2 м, що сприяє якнайкращому проходженню ґрунтово-рослинної маси без закорковування, навіть із використанням штригеля між рядами

Для безпечного руху дорогами й по полю з важкими котками навісні агрегати можуть комплектувати опорно-транспортним колесом. Напівнавісні агрегати мають транспортну вісь, яка підіймається в робочому положенні над котками. На замовлення Rubin 10 можна обладнати передніми опорними колесами, які підтримують стабільність глибини обробітку в змінних умовах, не дають агрегату розгойдуватись і полегшують роботу на схилах.

Володимир Василенко

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ