Овочі-Ягоди-Сад

У штаті Вашингтон відібрано новий ранній клон Гали — Wildfire RKD. Саджанці вже можна придбати в Європі

Рання Гала

Рання Гала

У штаті Вашингтон відібрано новий ранній клон Гали — Wildfire RKD. Покривне забарвлення у його плодів інтенсивно-червоне, саджанці вже можна придбати в Європі

Садівниче середовище завжди з ентузіазмом реагує на повідомлення про мутації яблуні, що дозрівають раніше від початкового сорту. Такі знахідки є особливо цінними, якщо ідеться про популярні на ринку сорти. Господарствам, що ці сорти культивують на значній площі, поява новинки допомагає рівномірно розподілити в часі збір урожаю, а садівники з північніших регіонів уже не мусять хвилюватися про те, чи встигнуть у їхньому кліматі визріти плоди. Наприкінці літа 2020 року на ринку гостро бракувало запасів яблука з урожаю-2019. І це ще один аргумент на користь залучення у виробництво ранніх клонів популярних сортів, адже, скориставшись кон’юнктурою, їхній урожай можна вигідно продати. У нового клону Гали — Wildfire RKD плоди дозрівають на три тижні раніше, аніж в основного сорту. Дозрівання не позірне — його твердо засвідчують йод-крохмальні проби, за допомогою яких можна легко визначити, чи почав крохмаль у плодах розкладатися і на якому етапі цей процес. Ліцензію на реалізацію у Європі садивного матеріалу сорту Wildfire RKD має французький плодорозсадник Escande. Від зими 2020 року саджанці яблуні сорту Wildfire RKD доступні для придбання у ЄС та деяких сусідніх країнах.

У світі плодорозсадник Escande добре відомий завдяки своїм сортам плодових культур. Це і численні сорти абрикоси, і призначений для органічного вирощування клубний сорт яблуні Juliet, і клубний сорт сливи Lovita, плоди якого добре придатні для тривалого зберігання і мають м’якуш яскраво-червоного кольору. Плодорозсадник Escande — партнер фундації Red Moon Company (власника торгового знаку Red Moon, під яким у Європі реалізують яблука з червоним м’якушем) у вирощуванні сортів яблуні Swing, RS-1 і RM-1.

Походження сорту Wildfire RKD

Мутацію, яку згодом було зареєстровано як сорт Wildfire RKD, зауважив Річард Каллахан у товарних насадженнях Гали, що розташовувалися у штаті Вашингтон, США. Одна з яблунь мала гілку, плоди на якій забарвлювалися на три тижні раніше, аніж у решті крони. Садівник скуштував ці фрукти та зауважив, що вони вже дозрілі. Коли наступного року яблука на цій гілці знову достигли рано, садівник показав дерево своєму колезі Таю Флемингу з плодорозсадника Helios. Щоб оцінити потенціал нового клону Гали — сорту Wildfire RKD, очільник плодорозсадника Escande — Бенуа Есканде наприкінці липня 2015 року відвідав США. Завдяки цій поїздці вдалося дуже швидко організувати дослідження і випробування сорту в умовах Європи — у Франції. Раннє дозрівання та інтенсивне забарвлення плодів Wildfire RKD швидко підтвердилося. У Франції шкірочка яблук мала насичено червоне забарвлення і була помережана ледь помітними смужками. Певною мірою забарвлення яблук Wildfire RKD можна було порівняти з іншим клоном Гали — Buckeye.

Авторські права захищено

Сорт Wildfire RKD запатентували у США на початку 2017 року. У ЄС та інших країнах права інтелектуальної власності на сорт засвідчені Міжнародною спілкою захисту нових сортів (англ. The International Union for the Protection of New Varieties of Plants — UPOV). Для того, щоб у законний спосіб розмножувати й поширювати садивний матеріал Wildfire RKD на території Європи, плодорозсадник Escande організував генетичні дослідження сорту, а також оздоровив вихідний матеріал сорту (застосовано термотерапію), надавши йому таким чином статус добазового.

Отримані результати

У 2020 році плодорозсадник Escande зібрав перший урожай з оздоровлених рослин сорту Wildfire RKD (ідеться про вільний від вірусів вихідний матеріал, з матеріалу такого класу розсадник у подальшому виготовлятиме саджанці — Ред.). Ось як якість отриманих плодів характеризує Бенуа Есканде:

— Я дуже задоволений якістю урожаю з сортових рослин Wildfire RKD, які наш плодорозсадник отримав, оздоровивши вихідний матеріал методом термотерапії. У цих рослин усе збереглося — і інтенсивне забарвлення плодів, і раннє дозрівання урожаю. Так, 2020 року плоди сорту Wildfire RKD у нашому випробувальному саду дозріли дуже рано, і їх можна було збирати вже 8 липня, тобто на два тижні раніше, ніж 2019 року. Йод-крохмальна проба засвідчила, що деградація крохмалю у плодів Wildfire RKD сягнула 8 балів (за 10-бальною шкалою), натомість у контрольних сортів — Early Red Gala Bigigalaprim та Schniga Schnicored крохмаль на той момент навіть не почав розкладатися.

Науковці з плодорозсадника Escande наголошують, що хоча й сорт Wildfire RKD проявляє себе у насадженнях стабільно, проте з-поміж його вихідних рослин важливо відібрати ті, що даватимуть максимально однорідний садивний матеріал. Свого часу подібний відбір проходила й решта клонів Гали — ішлося про те, щоб у садах, які буде закладено саджанцями нового сорту (клону), усі дерева мали вирівняний ріст та інші біологічні ознаки.

Саме з цією метою плодорозсадник Escande та його партнери-садівники створюють сади на основі нового сорту — це дозволяє широко вивчити сорт та вдало обрати матеріал для його подальшого розмноження. Відбір рослин дуже ретельний: живці для щеплення заготовляють лише з дерев, що дають плоди, які за своїми ознаками відповідають плодам сорту Wildfire RKD.

Біологія сорту Wildfire RKD

Дерева яблуні сорту Wildfire RKD мають типовий для Гали габітус. Сила росту у них на 15–20% менша, аніж в інших клонів Гали, унаслідок цього насадження Wildfire RKD рекомендовано закладати з більшою щільністю дерев. Роялті, які виробник плодів повинен буде сплатити за право культивувати у своїх садах сорт Wildfire RKD, залежатиме від площі насаджень, а не від кількості дерев на гектарі. Тобто ущільнення насаджень на збільшення суми роялті не вплине.

Окремі спостереження свідчать, що дерева Wildfire RKD мають таку саму силу росту, як і звичайна Гала, але це ще не підтверджено. Гілки Wildfire RKD не надто гнучкі, і якщо вони орієнтовані вертикально, це може стати на заваді їх відгинанню у горизонтальне положення. Тому такі гілки слід обрізати — так, щоб дерево могло утворити на їхньому місці нові горизонтальні гілки. У дуже спекотному кліматі штату Вашингтон та на південному заході Франції у плодорозсаднику Escande сорт Wildfire RKD демонстрував вищу, аніж у інших клонів Гали, чутливість до сонячних опіків. Попри те, що врожай у сорту дозріває на 18–22 дні раніше, аніж у решти клонів Гали, він зацвітає лише на кілька днів раніше від них. Через це період вегетації у Wildfire RKD трохи коротший, але це жодним чином не зменшує розміри плодів. Визначити правильний час для збирання врожаю Wildfire RKD дуже легко. У плодів, що досягли збиральної стиглості, виразно змінюється забарвлення, і збирачеві легко їх відрізнити від ще не дозрілих. Урожай сорту можна зібрати за 2–3 підходи залежно від віку дерев та формування їх крони. У придатних для збирання плодів шкірочка має стати яскраво-червоною. У всіх випробуваннях сорту Wildfire RKD збирання врожаю було на 18–22 дні раніше, ніж у контрольних зразків. Смак плодів нового сорту безперечно кращий, аніж у інших клонів Гали, якщо їх збирати керуючись забарвленням шкірочки.

Очільник плодорозсадника Escande — Бенуа Есканде очікує, що сорт Wildfire RKD тішитиметься високим попитом на ринку, адже його плоди смачні та привабливі, а вирощування не складне. Фахівець зазначає:

— Ринок сортів групи Гала якісно погіршився після появи інтенсивно червоних клонів, у яких плоди дуже рано забарвлюються. Якщо ми запровадимо у сади сорт Wildfire RKD, то зможемо назавжди відмовитися від практики надто раннього збирання врожаю Гали.

Wildfire RKD буде чудовим варіантом і для зон, у яких для класичних клонів Гали клімат не надто теплий, а також там, де вони дозрівають одночасно з грушею сорту Конференція та урожаєм яблуні сорту Ельстар. Щодо зберігання, то досвід ще невеликий. Перші результати добрі, сподіваємося, плоди Wildfire RKD матимуть таку саму придатність до зберігання, як і інші клони Гали.

Галина Михайлюк, розсадник Escande, Франція

журнал “Садівництво по-українськи”, жовтень 2020 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ