Техніка

Просапні сівалки VEGA 8 PROFI від бренду ELVORTI: Mini-till, надійність і точність висіву

Просапні сівалки VEGA 8 PROFI від бренду ELVORTI: Mini-till, надійність і точність висіву

Три способи підвищити рентабельність вирощування сільгоспкультур

У кожному регіоні — своя проблема

Різні регіони України мають різні ґрунтово-кліматичні умови, що змушує кожного аграрія шукати свій підхід до вирощування різноманітних культур. Ґрунти, рельєф, температура та кількість сонячного тепла, безумовно, важливі, але не завжди є вирішальними чинниками в рослинництві. Головним джерелом родючості є вода, і з кожним роком на більшості територій нашої держави її стає дедалі менше. Посуха набуває звичного явища в таких агрокліматичних зонах України, як Південь, Степ, Лісостеп і навіть подекуди Полісся. Тепер же, зі зміною середньорічної температури та кількості накопиченого тепла, ці агрокліматичні зони зміщуються. З іншого боку, регіони Заходу і Центру періодично поневіряються від надмірної кількості опадів.

У такій ситуації однією з проблем є внесення добрив під час сівби. За умов достатнього зволоження ґрунту можна використовувати сухі мінеральні добрива. Це забезпечує сходи найважливішими елементами живлення на початковому етапі розвитку, сприяючи росту кореневої системи. Переваги такого підходу є очевидними, однак поряд із тим існує низка застережень, які можуть істотно знизити їх ефективність. Так, за низької кількості вологи у верхньому шарі ґрунту, особливо під час сівби озимих культур, гранульовані добрива на старті можуть не спрацювати або ж навіть спричинити хімічні опіки рослин. Часто трапляється, коли гранули можуть так і лишитися в ґрунті нерозчиненими. Єдиний спосіб зарадити проблемі — використовувати недешеві легкорозчинні добрива закордонного виробництва. Втім, у разі значного дефіциту вологи не допоможуть і вони.

Проблему можуть розв’язати стартові рідкі міндобрива.На відміну від гранул, елементи живлення в такому разі потрапляють до ґрунту вже розчиненими, огортаючи насінину поживною «хмарою». Навіть за повної відсутності вологи у ґрунті такі добрива (якщо вони, звісно, якісні) не спричиняють інтоксикації насіння та кореневої системи сходів, а елементи живлення у їх складі бодай частково будуть використані посівами. До того ж рідкі добрива цілковито позбавлено таких недоліків, притаманних гранульованим, як улежаність, різнорозмірність, розсипчастість й ін.

VEGA 8 PROFI

Універсальне рішення

На сьогодні аграрії потрапили в ситуацію, коли техніка, а саме — сівалки, що нормально працювали ще п’ять років тому, не відповідають сучасним вимогам. Далеко не всі вони одночасно із сівбою можуть вносити сухі мінеральні добрива, і майже жодна не працює з рідкими мінеральними добривами. А так, щоб можна було замовити обидва варіанти? На сьогодні в Україні тільки один виробник пропонує подібний агрегат — це компанія ELVORTI, яка розробила універсальну просапну сівалку VEGA 8 PROFI з можливістю одночасного внесення сухих або рідких мінеральних добрив.

Сівалка VEGA 8 PROFI є достойним конкурентом найсучасніших агрегатів імпортних виробників. У 2020 році ця модель отримала понад десять конструктивних оновлень, спрямованих на підвищення надійності конструкції та зручності роботи. Всі ці покращення сівалки VEGA 8 PROFI 2020 року дозволили ELVORTI збільшити гарантійний наробіток сівалки в 4 рази — з 240 до 1000 га і розширити гарантію на сівалку до 2 років. Вона нічим не поступається ані функціоналом, ані якістю, а деякі опції взагалі є притаманними тільки цій машині. Конструкційно VEGA 8 PROFI розрахована на роботу за трьома основними напрямами, які характеризують сучасну сівалку:

  1. Висів насіння з одночасним внесенням гранульованих добрив.
  2. Висів насіння з внесенням рідких добрив.
  3. Застосування технологій точного землеробства, зокрема, контролю висіву, вимкнення секцій і диференційованої сівби.
Модифікація VEGA 8 PROFI для внесення рідких добрив

Одна з модифікацій сівалки VEGA 8 PROFI дає змогу вносити рідкі комплексні добрива одночасно з висівом насіння. З цією метою на сівалку встановлюється бак для рідких добрив місткістю 1100 л. На дні бака передбачено кран для зливу залишку рідких добрив. Зазначимо також наявність двох додаткових місткостей: (1) бак на 50 л для промивання системи; (2) бак на 15 л з технічною водою для миття рук, інтегрований в основний бак. Також у конструкцію сівалки встановлюється все необхідне обладнання: помпа, дозатор, трубопроводи тощо.

Внесення рідких добрив

Як засвідчують результати випробувань оновленої моделі VEGA 8 PROFI з можливістю внесення рідких комплексних добрив, така технологія дає змогу істотно підвищити шанси на отримання якісних дружних сходів рослин, зокрема, кукурудзи, соняшнику та сої. Ця технологія стане корисною агровиробникам, які працюють у різних ґрунтово-кліматичних зонах України. Також компанія ELVORTI потурбувалася про те, щоб вони мали для цього надійний і ефективний інструмент за доступною ціною.

Бак для рідких добрив

Відмінно себе показує і модифікація VEGA 8 PROFI із системою внесення гранульованих добрив у тих регіонах, де випадає більш-менш нормальна кількість опадів. У всякому разі одна з головних переваг цієї, без перебільшення, видатної розробки конструкторів ELVORTI — універсальність, що дозволяє працювати за різних умов і технологій.

VEGA 8 PROFI (вид збоку)

Сукупна місткість бункерів для насіння в сівалці VEGA 8 PROFI становить 416 л, а для твердих міндобрив — 680 л. Це забезпечує високу продуктивність роботи моделі — в середньому 20 га без додаткової заправки. Пластикові бункери виготовлено з високоякісного поліетилену, що забезпечує істотно меншу вагу бункера, а також його стійкість до корозії та вібрацій. Окрім того, такі бункери не потребують додаткового фарбування. Аналогічно до цього, використання високоміцних труб європейських сталей дало змогу зменшити вагу конструкції рами за одночасного збільшення її міцності й жорсткості, що знижує витрату пального.

Унікальний висівний апарат PROFI

Основою концепції моделі VEGA 8 PROFI є унікальний висівний апарат PROFI, який забезпечує точне однозернове дозування і висів насіння. Висів здійснюється за допомогою дводискового сошника, тиск якого на ґрунт сягає показника 280 кг. Конструкційно тут передбачено наявність верхнього і нижнього регульованих скидачів зайвих насінин, що гарантує відсутність двійників. До того ж корпус висівного апарата не зазнає навантаження під час руху, що підвищує довговічність його експлуатації. Конструкція PROFI дозволяє провадити його легке і зручне обслуговування без спеціального інструмента.

Секція VEGA 8 PROFI з електроприводом

Труба рами, що виконує роль конструкції ресивера з індивідуальним діагональним виходом на секції, забезпечує рівномірне розрідження у всіх висівних апаратах (дозволяє утримати важке насіння в отворах висівних дисків крайніх секцій), тим самим гарантуючи високу якість висіву широкого спектра культур.

Було б важко уявити, що сучасна просапна сівалка працюватиме без точних технологій. Це ще один інструмент, за допомогою якого власник агрегата може значно покращити якість висіву і зменшити витрати посівного матеріалу й добрив.

Привід від електродвигуна

Для тих, хто впроваджує сьогодні технології точного землеробства, сівалки VEGA 8 PROFI оснащено електродвигунами, які забезпечують завдану норму, надійність і точність висіву та поєднують простоту обслуговування. Регулювання норми висіву оператор проводить із кабіни трактора. На сівалках VEGA 8 PROFI встановлюється система Graham Command PRO — унікальна безпровідна система з електроприводами. Оператор використовує планшет на ОС Android для керування системою. Система Graham Command PRO здійснює:

Планшет на ОС Android для керування системою. Система Graham Command PRO
  • індивідуальне автоматичне вимкнення секцій;
  • порядний контроль змінної норми;
  • компенсацію на поворотах;
  • ручний або автоматичний контроль норми висіву (Rx карти завдань);
  • контроль якості сівби;
  • звіти по картах фактичного внесення;
  • статистику сівби — пропуски, двійчатки (сингуляція).

Отже, власник може вести точний облік засіяної площі й контролювати якість висіву в кожній ділянці поля.

Ми пропонуємо вам ознайомитися з досвідом і враженнями від роботи VEGA 8 PROFI, котрими з нами поділилися представники аграрної науки та агровиробництва.

Науковець

Оксана Єременко, професор кафедри рослинництва Таврійського державного агротехнологічного університету (м. Мелітополь, Запорізька обл.)

— Ми вже протягом багатьох років співпрацюємо з компанією ELVORTI, так само як і з іншими виробниками сільгосптехніки з метою випробування можливостей їхніх нових моделей техніки. Це дає змогу напрацювати нові технології вирощування сільгоспкультур, що особливо важливо за сучасних, не завжди сприятливих для рослинництва, кліматичних умов.

Конструкція просапної сівалки VEGA 8 PROFI із системою внесення рідких мінеральних добрив від ELVORTI дає змогу агрономові вносити рідкі мінеральні добрива безпосередньо під час сівби. Це надзвичайно актуально для південних областей України, де з року в рік спостерігаються тривалі посушливі періоди та фіксується гострий брак вологи в ґрунті. В ефективності такого способу живлення ми переконалися, зокрема, аналізуючи результати роботи сівалки VEGA 8 PROFI із системою внесення рідких мінеральних добрив від ELVORTI. Головне для нас — ми отримали одночасні міцні сходи соняшнику, що є неодмінною передумовою одержання високого врожаю та оптимізації подальшого догляду за посівами. Я вважаю, що такі агрегати сьогодні мають бути широко затребуваними в аграрному секторі України, як ефективний інструмент підвищення рентабельності рослинницької галузі.

Також хочу зазначити абсолютну відкритість менеджменту компанії ELVORTI та його готовність до діалогу з науковцями і співпраці з агровиробниками. Інженери компанії оперативно реагують на побажання та зауваження щодо тих чи інших елементів конструкції моделей техніки, вдосконалюючи їх згідно з реальними практичними вимогами аграріїв і вчених.

Практик

Олексій Меркулов, головний агроном ТОВ «Енергія-2000» (Запорізька обл.)

— Поля нашого господарства розташовані в одній із найпосушливіших зон України. Сукупна річна кількість опадів не перевищує 300 мм. Відповідно, вирощувати таку важливу для економіки господарства культуру, як соняшник із кожним роком стає дедалі складніше. З цією метою у 2020 році було вирішено про застосування нової технології — висіву насіння зі стартовим внесенням рідких комплексних добрив. Раніше ми практикували припосівне внесення традиційних гранульованих добрив. Однак такий підхід може бути ефективним тоді, коли в ґрунті є достатня кількість вологи. Натомість застосування на старті рідких добрив дає змогу зробити мінеральне живлення рослин доступнішим.

Щоб перейти до рідкого старту, нам потрібен був спеціальний посівний агрегат. Ми зупинилися на українських сівалках VEGA 8 PROFI із системою внесення рідких мінеральних добрив від ELVORTI, орієнтуючись на низку критеріїв вибору. По-перше, протягом майже десяти років ми використовуємо техніку цього виробника і жодного разу не мали проблем ані щодо надійності техніки, ані щодо сервісного обслуговування. По-друге, на користь VEGA 8 PROFI із системою внесення рідких мінеральних добрив зіграла її оновлена сучасна конструкція, яка дозволяє використовувати найсучасніші технології та прийнятна вартість агрегата.

Обидві сівалки, що ми придбали — VEGA 8 PROFI із системою внесення рідких мінеральних добрив у VEGA 8 PROFI з електроприводом — разом засіяли 700 га соняшнику. Швидкість сівби становила 8–9 км/год, а продуктивність одного агрегата впродовж робочої зміни сягала 35–40 га. Як стартове живлення використовували комплексне добриво в нормі 40–45 л/га, до складу якого входили азот, фосфор і калій 3 : 18 : 18.

Одразу хочу сказати, що я приємно вражений агрономічними й організаційними результатами використання посівного агрегату ELVORTI. Ми отримали міцні дружні сходи соняшнику з розвиненою кореневою системою. Низький сольовий індекс рідких добрив, їх вища доступність для рослин, відсутність у їх складі таких токсичних елементів, як хлор і натрій та інші чинники дають змогу сподіватися на відчутну прибавку до врожайності.

Також завдяки чіткій роботі системи контролю VEGA 8 PROFI ми заощадили кошти принаймні в таких аспектах.

По-перше, контролювати витрату рідких добрив набагато простіше, ніж гранул. Електроніка точно встановлює й утримує норму внесення в розрахунку на 1 га.

По-друге, для обслуговування двох сівалок VEGA 8 PROFI було достатньо одного водія із цистерною для рідких добрив. Заправка місткостей на сівалках повністю автоматизована, що дозволило істотно спростити роботу.

Щодо конструкції сівалки VEGA 8 PROFI з електроприводом, вона оптимально пристосована до роботи за технологіями точного землеробства. Цією сівалкою ми засівали соняшником передусім поля неправильної форми, бо тут дуже вдало реалізовано систему вимкнення секцій. Також завдяки цьому ми заощадили до 5% посівного матеріалу.

Що ще важливо: конструкція сівалки дозволяє вносити не лише стартові добрива, а й інші хімічні препарати — гербіциди, фунгіциди, інсектициди, різноманітні стимулятори рослин безпосередньо в ґрунт. Я гадаю, що з часом ми до цього прийдемо, оптимізуючи застосування ЗЗР.

Наприкінці, хочу зазначити, що в мене немає жодних питань до якості та надійності цих моделей. На мою думку, сівалки ELVORTI нічим не поступаються посівним агрегатам закордонних виробників.

elvorti.com

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ