Тваринництво

Як позбутися зменшення середньодобових приростів поросят на відлученні

Позбутися проблем низької ваги поросят

Позбутися проблем низької ваги поросят

Як позбутися зменшення середньодобових приростів поросят на відлученні? Дуже просто — надати додаткове джерело харчування! 

Останнє десятиріччя селекційні програми багатьох генетичних компаній були націлені на збільшення такого показника, як кількість новонароджених поросят на свиноматку. Було досягнуто високих результатів, і сьогодні середньостатистична свинка F1 має багатоплідність 14–16 поросят на опорос. Однак, як відомо, збільшення одного показника може негативно впливати на інші, і сьогодні ми маємо загострення таких питань: 

• низька маса новонароджених поросят; 

• нерівномірність гнізда; 

• зниження живої ваги поросят на відлученні; 

• високий відсоток некондиційних поросят на відлученні; 

• свиноматка не вигодовує всіх народжених поросят; 

• збільшення відсотка втрат поросят у період підсису. 

Причина цих проблем — обмеження в молочності свиноматок, адже організм має свої ліміти. В середньому порося споживає 800–1000 мл молока на добу, і якщо їх 10 голів, то свиноматка, споживаючи 7–9 кг корму, виробляє достатню кількість молока (8–10 л/добу). Однак, якщо поросят буде 14 голів, то для задоволення потреб у молоці свиноматці треба споживати 12–14 кг корму, що фізично не можливо. Тому сьогодні ліміт маси гнізда у 28 днів є на рівні 85–90 кг і за збільшення кількості поросят їхня жива вага пропорційно знижується. 

Як бачимо, в таблиці маса поросят зі збільшенням їх кількості знижується, що негативно впливає на виробничі показники: зменшення середньодобових приростів і збільшення конверсії корму. 

Чи можна виправити цей недолік? Так, усе дуже просто — потрібно надати поросятам додаткове джерело харчування! Беручи до уваги особливості системи травлення поросят, ми знаємо, що є обмеження по ферментах, і тварини здатні самостійно засвоювати тільки молочні білок і цукор, логічно використовувати молочний продукт (ЗЦМ). 

На перший погляд рішення просте, але технологічно скопіювати свиноматку не так просто: 

• потрібна постійна температура молока +38…+39 °С (зниження спричиняє діарею); 

• продукт має бути постійно свіжим, а молоко впродовж зберігання швидко скисає; 

• свиноматка продукт подає дозовано щогодини по 30–50 мл на одну голову. 

Тому подача молока через годівницю часто дає негативний ефект: молоко охолоджується, закисає, поросята переїдають і в результаті маємо діарею. 

Сухі суперпрестартери у формі гранули або крихти також не розв’язують питання. Причина в тому, що поросята не мають ферментів для перетравлення протеїну рослинного походження, вони не можуть пережувати гранулу (тільки смокчуть), тверді компоненти травмують ніжну слизову шлунку й кишківника, і в результаті маємо запалення та хвороби. 

Що ж робити в такій ситуації, чи є вихід? Учені багатьох кормових компаній у своїх лабораторіях працюють над розв’язанням цього питання. Нещодавно компанія «Денкавіт», що в Нідерландах, яка розробляє і виробляє спеціальні продукти для годівлі молодняку тварин у підсисний період, розробила унікальний продукт, що задовольняє потреби поросят у період підсису. Було вивчено й розв’язано такі питання: 

Створити продукт, привабливий для поросят на запах, колір і смак, щоб привернути їхню увагу. 

Консистенція продукту — це подушечки, що нагадують м’яке бісквітне печиво. Саме консистенція для поросят дуже важлива, адже вони не жують, а такий продукт, потрапляючи в рот і контактуючи зі слиною, швидко перетворюється на кашу. 

Складники рослинного походження піддаються кільком операціям (екструдування, тостування, ферментування), так що поросята, незважаючи на обмеження ферментної системи, можуть засвоювати ці продукти й давати приріст. 

Рис. Розвиток ферментної системи поросяти

Підгодовування поросят у підсисний період вирішує кілька важливих питань, а саме: 

• компенсує дефіцит молока матері, особливо це стосується поросят із низькою живою вагою. Підгодовування в середньому збільшує масу поросят на відлученні на 0,5–0,8 кг/гол, вирівнює гніздо, мінімізує наявність некондиційних поросят на відлученні; 

• поступово «тренує» слизову оболонку шлунку й кишківника — вона стає міцною і на відлученні не відбувається зрізання ворсинок, кишківник функціонує ефективно, без проявів діареї; 

• безпечні контакти з продуктами рослинного походження запускають більш ранню й потужнішу роботу ферментної системи, що відіграє вирішальне значення на відлученні поросят. Тварини легко переходять до споживання комбікормів; 

• уникнення «голодної ями» після відлучення. За статистикою за спрощеною технологією (використання тільки відлучного престартера) в перші дві доби після відлучення 60% поросят зовсім не їдять корм, на 3–4-й день починають їсти і тільки на 6–7-й день починають давати середньодобовий приріст. За правильної підготовки шлунково-кишкового тракту та привчання поросят до споживання й засвоєння корму тварини після відлучення легко переживають стрес, їдять і ростуть; 

• добрий розвиток залозистої тканини шлунку та кишківника завдяки «тренуванням» у період дорощування та відгодівлі проявляються збільшенням середньодобового приросту та зниженням конверсії корму на 0,1–0,2 кг; 

• статус здоров’я поросят на дорощуванні значно підвищується, адже зберігається цілісність кишківника й нормальна мікрофлора, мінімізується стрес для організму. 

Отже, шляхи розв’язання проблеми дефіциту молочності свиноматок існують, потрібно тільки застосовувати спеціалізовані продукти для поросят у підсисний період, і тварини обов’язково віддячать вам добрим результатом!  

Олександр Похваленко, технолог ТОВ UTAGRO

журнал The Ukrainian Farmer, січень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ