Агрономія

Потужний старт для кукурудзи

Потужний старт для кукурудзи

Господарство «Левківське»: головне вчасно прибрати з посівів кукурудзи бур’яни, щоб не було конкуренції за вологу та поживні речовини

Минулий сезон приніс аграріям чимало неприємних погодних сюрпризів. І водночас підтвердив правило: незважаючи на складні погодні умови, технології дотримуватися треба. Тоді будеш у виграші. Саме так вважають і в СТОВ «Левківське», що на Вінниччині. Тому, попри брак вологи та спеку, врожаями задоволені — навіть кукурудзи, яка у багатьох не вродила. Як вдалося їх отримати, розповів агроном господарства Сергій Ткачук.

— Пане Сергію, цього року багато аграріїв через брак вологи скаржаться на неврожай, зокрема, й кукурудзи. Як справи у вас? Невже посуха вас оминула?

— Була в нас і посуха, і коливання температур навесні. Але ми на врожай не скаржимося. Вродили всі культури. Звісно, показники менші за тогорічні, бо цього року опадів випало всього до 200 мм, але все одно результат є. Кукурудзу ще не молотимо, але розраховуємо не менше як на 8 т/га в середньому.

— Непоганий результат як для цього сезону. Що найбільше вплинуло на врожайність кукурудзи?

— Найголовніше — дотримуватися сівозміни й технології вирощування. Із сівозміною в нас усе добре — вирощуємо крім кукурудзи пшеницю озиму, буряки цукрові, ячмінь, соняшник і сою. До того ж треба всі агрономічні заходи своєчасно виконувати, і буде врожай незалежно від погоди. Бо погоди, яка нам потрібна, ніколи немає.

От цього року багато хто, намагаючись ухопити вологу, рано посіяв кукурудзу. Ми ж завжди дотримуємося оптимальних строків сівби. Тому, як завжди, сіяли в кінці квітня — на початку травня. Цьогорічна зима була сухою, тож вологи в ґрунті було мало, але на той час саме пройшли дощики, і ґрунт був достатньо зволожений на глибині загортання насіння та прогрітий, тож кукурудза дружно зійшла. Густоти дотримуємося 75–80 тис. насінин/га — якщо вологи мало, буде менше схожих рослин, але все одно кукурудза вродить. Головне — добре доглядати.

Великих заморозків у нас також не було — вони якось смугами пройшли: у сусідів температура навіть до –5 градусів знижувалася, у нас на ґрунті було до нуля. Тож культури не примерзли.

От коливання денних і нічних температур погано впливають на рослини. Останніми роками навесні, та й влітку, це відбувається постійно: удень може бути +30 градусів, а вночі +8…+12. І цього літа така сама ситуація. У результаті кукурудза, як і всі культури, відставала в розвитку.

Влітку опадів також було мало, особливо вони потрібні були, коли качани формувалися. Але дощів не було, тому й качан менший сформувався, утворилося менше рядів. Звісно, від вологи багато залежить. От у нас на одному полі дощ пройшов — там качан виповнений, можна розраховувати на 10 т/га,
на інше поле дощу не попало — там, може, 6–7 т/га буде. А в середньому, сподіваюся, отримаємо 8 т/га.

— Ви кажете, головне для кукурудзи — догляд. Якої технології дотримуєтеся?

— З осені проводимо глибоку оранку, вносимо на кожний гектар по 200 кг NPK. Навесні закриваємо вологу боронами, вносимо під культивацію селітру, амофоску і сіємо. Насіння завжди протруєне, тож шкідники йому на перших порах не страшні. Надалі двічі за вегетацію випускаємо трихограму від кукурудзяного метелика.

Технологія проста, головне в ній — забрати з посівів конкурентів за вологу та поживні речовини, якими для кукурудзи є бур’яни. Тому так важливі оптимальні строки сівби: якщо сіяти в березні в холодний ґрунт, кукурудза сходить погано, бур’яни переганяють у розвитку сходи кукурудзи. Посіяв в оптимальні строки в прогрітий ґрунт — тоді кукурудза сильніша. Перед сівбою проводимо культивацію, прибираємо бур’яни, які на той момент зійшли, і сіємо в чисту землю. Ґрунтовий гербіцид ми не вносимо — тільки страховий.

Системна дія Таск® Екстра на берізку польову

Уже років із п’ять використовуємо гербіцид Таск® Екстра компанії Corteva Agriscience. Дуже добрий препарат, його можна вносити до шостого листка кукурудзи, він зовсім не пригнічує рослину, добре забирає бур’яни — пирій, мишій, осоти, гірчаки, берізку й інші, тримає до самої осені поле чистим — аж до збору врожаю. Тобто ми його вносимо один раз у нормі 440 г/га, і цього досить. Головне — вчасно внести препарат, а не тоді, коли бур’ян пригнітить  кукурудзу, і культура почне відставати у рості та передчасно жовтіти.

Обприскування проводимо за сприятливої погоди ввечері. Маємо причіпний обприскувач з інжекторними форсунками, які рівномірно розпилюють розчин на листкову поверхню бур’янів.

З іншими ЗЗР Таск® Екстра не змішуємо, це самодостатній гербіцид, що контролює як злакові так і дводольні види бур’янів. Але ми взагалі всі препарати — гербіциди, фунгіциди чи інсектициди вносимо по одному, бо вважаємо, тоді вони краще працюють, ніж у баковій суміші. Коли вносиш кілька препаратів одночасно, вони послаблюють дію один одного.

— Як Таск® Екстра впливає на кукурудзу, на наступні в сівозміні культури?

— Жодної побічної дії не помічали. Кукурудзу не пригнічує зовсім — день проходить після внесення, а вона стоїть така, ніби її підживили. Побічної дії на наступні в сівозміні культури він також не чинить. Це для нас також важливо. Ми ж раніше застосовували чимало різних гербіцидів, але після них не можна було сіяти цукрові буряки, сою, соняшник чи ярий ячмінь. А Таск® Екстра абсолютно безпечний для наступних культур у сівозміні.

Він сподобався не лише нам, а й нашим сусідам. Уже й вони його застосовують.

Таск® Екстра – період застосування на кукурудзі

— Звідки ви дізналися про цей кукурудзяний гербіцид?

— Взагалі ми з Corteva Agriscience тісно співпрацюємо вже багато років, чимало використовуємо їхніх ЗЗР, з генериками не працюємо зовсім, все купуємо оригінальне. Бо з генериками не знаєш напевне, яка в них діюча речовина, яка їхня дія, що після них лишається у ґрунті. Оригінальний продукт — це оригінальний продукт.

До речі, кукурудзу ми також вирощуємо переважно від компанії Corteva Agriscience, точніше бренду Pioneer® — під нею в нас загалом до 80% кукурудзяних площ. Цього року посіяли аж шість гібридів Pioneer® — Р8816, P9127, P9234 AQ, P9175 AQ, P9074, P9241 AQ. Трохи доповнюємо гібридами інших компаній, але їхня частка незначна. Нам вигідно сіяти багато гібридів, по 50 га кожного, бо рік на рік не приходиться: один гібрид не вродить, а інший дасть непоганий урожай. Як от цього року: на одному полі буде до 10 т/га, на другому — 6 т/ га, а разом — 8 т/га.

— Чому ви віддаєте перевагу саме гібридам Pioneer®?

— Обираємо насамперед за врожайність. От, наприклад, торік гібрид P9175 AQ уродив по 16,5 т/га, Р8816, P9074 — по 15 т/га. Звісно, цього року не буде такої врожайності, бо вологи замало, але краще, ніж в інших господарствах. Кукурудзу Pioneer® вирощуємо давно, і як тільки на ринку з’являється новий гібрид, беремо на демоділянки на випробування — тільки так можна визначити, який нам підходить. Окрім того, підбираємо гібриди, у яких кріплення качана на одному рівні — це дуже зручно для комбайнування.

Збираємо кукурудзу, коли вологість зерна знижується до 21%. Усі гібриди Pioneer® добре віддають вологу. Але навіть якщо вологість зерна трохи вища за базову, то через високу врожайність гібрида нам все одно вигідно його вирощувати. Ми маємо свою сушарку, тож нам не проблема трохи зерно досушити.

— Цього сезону ви перший рік купували насіння Pioneer® через прямі продажі. Як вам  працюється в нових умовах?

— Так, цього року купували насіння напряму через Торгового агента з продажу насіння ТМ Pioneer. Ми задоволені. Зробили замовлення — і товар без затримки нам привезли. Насіння якісне, промислово оброблене, добре відкаліброване — завжди отримуємо посівний матеріал однакового розміру. Ми завжди насіння купуємо восени — тоді його вистачає всім, отримуємо те, що хочемо. Тож готуємося робити нове замовлення на 2021 рік.

Людмила Степанчук

Більше на www.corteva.com.ua

™ ® Торгові марки Corteva Agriscience та її афілійованих структур. ©2020 Corteva

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ