Овочі-Ягоди-Сад

Подбайте про здоров’я вашого саду — методи боротьби з бактеріальними хворобами саду

Подбайте про здоров’я вашого саду — методи боротьби з бактеріальними хворобами саду

Прийшла весна, тому саме час перевірити стан ваших плодових дерев у саду. Якщо взимку на дереві збереглося сухе листя або висять у великій кількості дрібні плоди й навіть квітки, засохлі ще навесні під час цвітіння й формування зав’язі, або великі гнилі плоди — це має насторожити садівника. Усе це явні ознаки бактеріального опіку або будь-якого іншого виду бактеріозу.

Бактеріальний опік — небезпечна інфекційна хвороба плодових культур. Збудник хвороби — бактерія Erwinia amylovora. За високу шкодочинність належить до об’єктів суворого карантину.

Навесні, з початком сокоруху, бактерії Erwinia amylovora активізуються й починають розмножуватися. Цьому сприяє висока вологість повітря й температура вища за +18…+20 °С. В результаті розмноження бактерій з’являється ексудат, що виділяється на поверхні плодових дерев у вигляді дрібних крапель і є джерелом інфекції квіток, листя й однорічних пагонів.

Тому саме на початку вегетації слід провести захист дерев і чагарників насамперед від бактеріозів. З цією метою вже на початку набухання бруньок потрібно обробити препаратом Фітолавін (20 мл/10 л води або 2 л/га). Така обробка спрямована проти зимуючої інфекції на поверхні кори й на захист листя, що розпускається, від зараження. Потім обробку важливо повторити у фазу висунення — відокремлення бутонів і на початку розкриття 75% квіток.

У кінці квітня вже квітують кісточкові культури. І в садівників дуже відповідальний момент, бо первинне зараження бактеріальним опіком відбувається через квітки. Застосовуйте Фітолавін саме під час квітування для припинення поширення інфекції через генеративні органи.

Якщо ще триває обрізування дерев, то не зайвим буде звернути увагу на поперечні зрізи великих гілок. Некроз серцевини свідчить про ураження судинної системи дерева. Подовжити життя такого дерева можна своєчасним обрізанням уражених гілок і дезінфекцією зрізів 1% розчином Фармайоду (100 мл на 10 л води). Також, якщо на корі гілок, стовбурів, штамбів є виразки, тріщини, то на їх поверхні легко поселяються патогени. Дуже зручно буде садівнику застосувати новий сучасний препарат Фармайод (100 мл на 10 л води), цілющі властивості якого важко переоцінити. 10% Фармайод можна додавати також до садової фарби.

Обов’язково!!! Під час обрізування плодових дерев проводьте дезінфекцію інструментів (секатори, ножі й ін.) 1%-м розчином Фармайоду.

 Весна — найкраща пора для обробки стимуляторами росту, особливо в період від середини березня до кінця квітня. Фруктові дерева вимагають особливого догляду, тільки за цієї умови можна отримати добрий урожай, який радуватиме вас і приноситиме прибуток. Тому для досвідчених садівників незамінним стане стимулятор росту для плодових дерев — Зеребра Агро.

Зеребра Агро — це універсальний препарат (на основі мікронізованих частин срібла), за застосування якого підвищується зав’язуванням плодів і їх щільність (лежкість), знижується ураженість хворобами, підвищується стійкість рослин до несприятливих чинників (посуха); підвищується продуктивність стебел на метр квадратний. Обробляючи з дотриманням інструкції дерева цим стимулятором росту, восени ви отримаєте смачні, корисні, безпечні й великі плоди.

Ми рекомендуємо обробляти дерева Зеребра Агро тричі: обприскування ц фазу «рожевий бутон» (250 мл/га), у фазу плід «волоський горіх» (250 мл/га), через 15–20 днів після другої обробки (250 мл/га).

Увага!!! Ми даруємо підписникам і читачам журналу «Садівництво по–українськи» знижку на будь-яку продукцію компанії «Родоніт» — додаткова знижка 5% за промокодом АгроТаймс.

+38 (067) 402-44-14, (044) 502-31-58, 502-31-59
[email protected];

rodonit.com.ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ