Техніка

Залежність від якісного обробітку ґрунту призводить до ретельнішого вибору знарядь

Оранка без компромісів

Оранка без компромісів

Залежність від якісного обробітку ґрунту призводить до ретельнішого вибору знарядь

Коли шість років тому в ПП «Моя надія» виникла потреба покращити якість оранки, керівництво розпочало пошук відповідного агрегата. Вимоги були досить високими: забезпечити належний рівень якості в непростих умовах півдня Житомирської області. На той момент агротехнології просунулись далеко вперед, що дало змогу суттєво збільшити урожайність основних культур. Відповідно, виникла потреба у заорюванні великої кількості рослинних решток після збирання ранніх зернових, соняшнику та кукурудзи. До того часу ґрунт обробляли вітчизняними 5-корпусними плугами, що працювали з тракторами Т-150, і попри усі намагання, не могли досягти потрібної якості обробітку ґрунту.

Першим придбаним плугом стала модель Diamant 11 від компанії LEMKEN. Обирали серед великої кількості пропозицій, дивились, як агрегати працюють у різних умовах, і найбільше сподобались результати плуга Diamant. Потім жодного разу не пошкодували.

Як розповів агроном підприємства Ярослав Пилипчук, ґрунти тут досить важкі, для їх обробітку потрібна потужна техніка, що може витримувати екстремальні навантаження. Плуги інших виробників на цих землях не витримують: ламаються рами й корпуси, пошкоджуються і швидко зношуються робочі органи. Тому шукали справді надійний плуг, який міг би витримати усі «знущання».

Перший плуг працює з трактором Fendt 936 Vario. Потужності 360 к. с. вистачає для роботи навіть у важких умовах. Проте цей трактор часто застосовують на інших операціях — сівбі та перевезенні зерна. І незрідка виходить так, що виконання цих операцій збігається за часом з оранкою. Кілька років поспіль це призводило до затримок основного обробітку, і, щоб позбутись проблеми, вирішили придбати ще один плуг. Розглядали кілька варіантів, але знову віддали перевагу бренду LEMKEN, придбавши сучаснішу 8-корпусну модель Diamant 16. Перевірений часом плуг дає гарантію якості обробітку, що на сьогодні є однією з головних складових успіху в рослинництві.

Ярослав Пилипчук зазначив, що для нього плуги LEMKEN означають стабільне дотримання параметрів оранки. Насамперед це стосується глибини — якщо встановили 32 см, то по всьому полю цей параметр буде незмінним. На довгих гонах у цій місцевості може трапитися кілька типів ґрунтів, тому дуже важливо, щоб агрегат стабільно працював у змінних умовах. «Коли перший плуг почав працювати шість років тому, відтоді поля мають кращий вигляд, рівніше, рештки заорювали практично без залишку», — розповідає Ярослав Пилипчук. «Навесні почали менше витрачати пального на закриття вологи й культивацію. По рівних полях трактори можуть їздити значно швидше, і якщо раніше за день встигали обробляти до 50 га, то після оранки плугом Diamant за той самий час легко вдавалось культивувати по 100 га».

Стан робочих органів після 2000 га дозволяє спокійно допрацювати поточний сезон

Експлуатація плугів LEMKEN Diamant показала, що оригінальні робочі органи відпрацьовують щонайменше по 1500–2000 га. Це стосується доліт і передплужників. Леміш і відвал міняють раз на 5000 га. До речі, смуги відвалу на першому плузі замінили тільки один раз за 10 тис. гектарів, і їх стан ще далекий від зношеного. Колеса доводиться замінювати раз на два сезони, бо кукурудзяна стерня сильно пошкоджує їх поверхню. Коли перед початком минулого сезону придбали плуг Diamant 16, очікували, що він буде експлуатуватись так само, як і старий. Але на сьогодні він відпрацював близько 2000 га, і в ньому замінили тільки лемеші передплужників.

Смуги відвалу міняли лише один раз за 10 000 га, і поки що вони не потребують заміни

На основних стійках усі робочі органи все ще оригінальні, із заводу. Вони хоч і мають ознаки зношення, але ще певний час зможуть попрацювати.

У господарстві всі поля зазвичай обробляють на глибину 32 см. Проте цієї осені довелось зменшити глибину оранки до 30 см через посуху — майже пів року в регіоні не було нормального дощу. Трактори не в змозі забезпечити прийнятну швидкість руху через шалений опір ґрунту, і навіть за зменшеної глибини їх робоча швидкість не перевищує 6 км/год.

Система захисту корпусів являє собою зрізні болти. За словами механізаторів, захист неодноразово спрацював у місцях із підвищеною щільністю ґрунту — на польових дорогах, розворотних смугах або під час перетину колій обприскувачів.

Практично всі поля обробляють плугами. Тільки там, де не встигають, застосовують глибоке розпушення. Витрати пального з роботою на глибину 32 см становлять 20 л/га. По пересушених ґрунтах дещо більше витрачають, бо збільшується опір, а робоча швидкість зменшується. Буксування становить близько 10%.

Велика кількість решток після збирання кукурудзи приорюється повністю

КОМЕНТАРІ

Роман Савчук, тракторист

— У нас ґрунти здебільшого важкі чорноземи. Також трапляються суглинисті та глинисті ґрунти. Цього року через брак вологи працюємо на глибину 30 см — саме на стільки вистачає потужності тракторів у цих непростих умовах. Ширина захвату кожного корпусу — 44 см. З тим витрати пального на гектар — у межах 23–25 л. За швидкості 6 км/год протягом робочого дня (близько 10 год) вдається обробити до 20 га. Цього року в нас особливо велика кількість решток лишилась після збирання кукурудзи — подекуди рослини сягали чотирьох метрів заввишки! Однак плуг добре справляється з приорюванням значної маси решток. Щодо зношення робочих органів, за шість сезонів лемеші міняв тричі, долота — 4 чи 5 разів (за 10 тис. га). Запчастини використовуємо тільки оригінальні — замінники стираються дуже швидко і їх доводиться постійно замінювати. По грошах у цьому немає жодного сенсу, тільки витрачається додатковий час. Загалом за шість років агрегат не ламався і ніяких проблем із ним не виникало. Один раз знадобилось замінити пальці на шарнірних з’єднаннях, але це нормальна ситуація — їх термін експлуатації було вичерпано.

Юрій Середюк, тракторист

— Я працюю з плугом Diamant 16 уже другий рік, і за цей час встиг обробити майже 2000 га. Заміни потребували тільки лемеші на передплужниках. Усе інше поки що працює. Думаю, що цей сезон відпрацюю без замін. Незважаючи на складну конструкцію вузла з’єднання із багатьма шарнірами, плуг чіпляється до трактора досить швидко — достатньо 20–30 хвилин. Якщо агрегат установлено на рівній твердій поверхні, чіпляти можна самому, без помічника. Обслуговуємо плуги щозміни — змащуємо рухомі з’єднання. В особливо несприятливих умовах, коли через пил плуга практично не видно, доводиться змащувати й двічі на зміну. Плуг добре працює навіть у пересушених умовах і не утворює великої грудки. Усього кілька разів спрацьовував захист — ламався зрізний болт, коли агрегат потрапляв у переущільнений шар ґрунту на коліях на краях поля. Витрати пального під час оранки на 32 см в умовах нормальної зволоженості — 20 л/га. Якщо умови гірші, витрати відповідно збільшуються.

ДОВІДКА

Приватне підприємство «Моя надія» обробляє 3000 га, на яких вирощують ячмінь, озимий ріпак, жито, озима пшениця, соняшник і кукурудза. Була соя, але вирішили від цієї культури відмовитись. Цього року під пшеницю було відведено 800 га, 300 га — під ріпак, 100 га — під ячмінь, 150 га — під жито, 1000 га — під кукурудзу і 500 га — під соняшник. Тож сівозміна досить збалансована, що дозволяє підтримувати ґрунт у нормальному здоровому стані.

Керівництво не прагне досягати максимальних урожаїв через виснаження ґрунтів або перевантаження їх добривами та пестицидами. Основні зусилля зосереджено на стабільності показників, щоб із року в рік підприємство мало змогу нормально працювати й розвиватись із мінімальними ризиками.

Павло Довгаль

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ