Агрономія

Аграрії поділилися досвідом вирощування озимого ріпаку

Підсумки сезону

Підсумки сезону

Аграрії поділилися досвідом вирощування озимого ріпаку.

Цього сезону компанія «Сингента» на своєму ютьюб-каналі започаткувала нову рубрику «Ріпак: ЩО і ЯК», де розмістила низку сюжетів про вирощування ріпаку власної селекції в різних господарствах України. Сфокусувалися на двох гібридах — СИ Анабелла та СИ Харнас. Їхні основні характеристики — висока врожайність у поєднанні з високою посухостійкістю, зимостійкістю, стійкістю до хвороб, вилягання й розтріскування стручків. Нині урожай ріпаку вже зібрано, тож можна підбити підсумки сезону. Представники господарств із різних регіонів України розповіли про отриманий результат та поділилися своїми враженнями про ці гібриди.

Дмитро Кравченко

Дмитро Кравченко, агроном ТОВ ТД «Долинське» (Херсонська область)

Гібрид СИ Анабелла цього року уродив понад 4 т/га. Думаю, це добрий результат не тільки для нашої зони, а й для інших регіонів України. Такого показника урожайності нам вдалося досягнути завдяки вчасно проведеним технологічним операціям — сівбі в оптимальні терміни з оптимальною густотою, якісному обробітку ґрунту, вчасним обробкам із захисту і, звичайно, потенціалу гібрида.

Ріпак ми сіяли 5–11 вересня, можна сказати, в сухий ґрунт, але одразу після сівби пройшов дощ, завдяки якому ми отримали дружні сходи. Восени основну увагу приділили формуванню потужної кореневої системи, навесні — надземної маси. Для цього восени вносили добрива згідно з проведеним аналізом ґрунту на запланований урожай. Щоб ріпак у доброму стані ввійшов у зиму, двічі проводили рістрегуляцію, вносили бор. У результаті в зиму ріпак зайшов у фазі 9–10 листків і добре перезимував.

Далі по мерзлоталому ґрунту підживили посіви азотними добривами, перед викидом суцвіття повторно провели підживлення азотом. Під час відновлення весняної вегетації проводили інсектицидну обробку проти прихованохоботника, проти розвитку хвороб двічі вносили фунгіцид, удруге — у фазі цвітіння.

На основі спостережень за СИ Анабелла можу відзначити його потужний стартовий розвиток, особливо помітний на тлі інших гібридів. Такі темпи розвитку він зберігає до початку цвітіння. Крім того, важлива характеристика цього гібрида — його стійкість до розтріскування стручків.

Наступного року гібриди «Сингента» сіятимемо обов’язково, адже під час досліджень на демополі вони показали найкращі результати.

Анатолій Задисенець

Анатолій Задисенець, директор ФГ «Ріта» (Кіровоградська область)

Ріпак ми вирощуємо тільки третій рік, тож технологію поки досконально не відпрацювали. Тому 3 т/га, які в наших умовах показав цього року гібрид СИ Харнас, я вважаю добрим результатом. Ми працюємо за нульовою технологією, відповідно земля на наших полях укрита пожнивними рештками, під якими зберігається волога. Проте отримати сходи ріпаку для нас — непроста справа, бо є чимало ризиків. Якщо багато вологи, ми ріпак не посіємо і, навпаки, у сухий ґрунт посіємо, але чи будуть сходи, не можна бути впевненими. Торік під час посівної кампанії вологи було достатньо, то й ріпак зійшов.

Перевагою СИ Анабелла є потужний стартовий розвиток

Перед сівбою ріпаку вносили КАС у нормі 130 л/га, під час сівби (18 серпня, в оптимальні терміни) ще додали в рядок комплексне добриво зі вмістом фосфору, кальцію, бору. Норма висіву становила 500 тис. насінин/га — ми дещо завищуємо норми, бо з огляду на нульову технологію частина насінин може не прорости. З’явилися сходи через 3–4 дні, щоправда, вони були не зовсім дружніми, але потім підтягнулися.

Восени посіви ріпаку від бур’янів захищали гербіцидом, двічі вносили регулятор росту на основі тебуконазолу, вдруге у фазі 4 листки додаючи до бакової суміші хлормекват-хлорид і бор. У зиму ріпак увійшов у доброму стані, маючи 8–10 листків, коренева шийка була завтовшки більше як 10 мм. 17 грудня підживили сульфатом амонію в нормі 250 кг/га.

У березні вносили інсектицид та карбамід із прилипачем, у квітні — грамініцид проти злакових бур’янів, інсектицид, фунгіцид, КАС у нормі 100 л/га. Згодом гербіцид проти дводольних бур’янів, селітру в нормі 100 кг/га. У травні провели дві інсектицидні обробки.

Пересвідчився, що СИ Харнас — добрий гібрид, морозостійкий, високоврожайний. Хоча поки нам потрібно відпрацьовувати технологію, щоб максимально розкрити його потенціал. Сподіваємося, наступного року нам це вдасться, в кожному разі площі під СИ Харнас плануємо збільшити вдвічі.

Євген Трубілов

Євген Трубілов, заступник директора з рослинництва ТОВ «АФ “Батьківщина”» (Запорізька область)

Максимальна урожайність СИ Анабелла цього року становила 3,3 т/га, середня — 2,9 т/га. Гібрид ми посіяли двома способами — за нульовою технологію і суцільним висівом. 5–10 серпня сіяли сівалками точного висіву Хорш Маестро з густотою 50 тис. рослин/га і шириною міжряддя 50 см фактично в сухий ґрунт. Хоча напередодні місцями пройшов невеликий дощ, вологи було недостатньо. Та завдяки прямому висіву ми отримали дружні сходи. Далі, дочекавшись опадів, у другій половині серпня продовжили сіяти методом суцільного висіву сівалкою Хорш Пронто, адже були впевнені, що сходи отримаємо. Щоправда, на одному полі довелося по краю пересіяти, бо ріпак не зійшов — йому не вистачило вологи. До середини жовтня дощів уже не було.

Синхронізації цвітіння ріпаку сприяє ретардант Сетар

На ранніх посівах восени провели дві рістрегуляції препаратом Сетар: у фазі 5–7 листків мінімальною дозою, у фазі 7–9 листків — максимальною. На пізніших посівах провели одну рістрегуляцію, додаючи під час кожної обробки бор. У результаті ріпак увійшов у зиму, маючи 8–10 листків. Що стосується небезпечних шкідників, то цього року ситуація була більш-менш спокійною, і проти них працювали звичайним піретроїдом.

Зима цьогоріч видалася безсніжною, морозною, але майже весь ріпак добре перезимував. Навесні СИ Анабелла повільніше порівняно з іншими гібридами відновлював вегетацію. Та й на вигляд від був не таким потужним, як інші гібриди, — середньорослий, невисокий, стручки менші, але урожайність показав вищу. Та й для збирання така форма гібрида дуже зручна. СИ Анабелла стійкий до розтріскування стручків, тому втрат урожаю майже не було.

Узагальнюючи цьогорічний досвід вирощування ріпаку, хочу відзначити, що СИ Анабелла придатний до висівання сівалками точного висіву, для ранньої і середньоранньої сівби. Крім того, добре себе показує, якщо посіви виходять із зими дуже зрідженими або якщо було випадання через заморозки, пошкодження гризунами тощо. Тобто в гібрида висока компенсаторну здатність.

Борис Ткач, голова СФГ «Левада» (Київська область)

Борис Ткач, голова СФГ «Левада» (Київська область)

Цього року ми посіяли гібриди ріпаку різних компаній і отримали в середньому урожай 43–45 ц/га, а СИ Харнас на всіх ділянках показав найбільше — 50,1 ц/га. Усі гібриди вегетували в однакових умовах, адже були посіяні поруч у різних місцях, але, як бачите, результат дещо відрізняється.

Технологію цього року вдалося забезпечити повністю — погодні умови склалися сприятливі для ріпаку. Посіяли СИ Харнас 19–20 серпня, на кілька днів пізніше за інші гібриди ріпаку. На поля ми зазвичай вносимо гноївку, курячий послід, але торік послід не вносили через брак вологи. Щоправда, цього року навесні, коли пішли дощі, підживили посіви ріпаку сульфатом амонію по 100 кг/га, двічі вносили КАС по 100 л/га, місцями селітру — загалом добрив внесли посередньо. Двічі вносили бор. Бачимо, що на органічне підживлення ріпак добре реагує.

Восени й навесні застосували рістрегулятор. Зиму СИ Харнас переніс добре, швидко відновив вегетацію, тож на час цвітіння стояв стіною, як ліс. Узагалі, мені подобаються високорослі гібриди, в людський зріст.

Можна детально говорити про характеристики цього гібрида, але найкраща його риса — висока врожайність. Із «Сингента» ми співпрацюємо давно, і я довіряю цій компанії, адже вони займаються своєю справою на найвищому науковому рівні. Це стосується і препаратів захисту, і селекції. Тож цього року СИ Харнас посіємо обов’язково.

Олександр Паламарчук

Олександр Паламарчук, головний агроном ТОВ «АФ “Колос”» (Київська область)

Цього сезону ми вперше посіяли гібрид СИ Анабелла: рішення ухвалили, послухавши відгуки колег та поради представників компанії «Сингента». У результаті з-поміж усіх гібридів СИ Анабелла показав найвищу урожайність — 40,1 ц/га, щоправда, й агрофон поля був високий.

Сходи ми отримали дружні, хоча навіть у нас тут на Київщині з цим бувають проблеми. Ми сіяли сівалкою точного висіву Хорш Маестро з міжряддям 70 см, а вона точно кладе насінину в рядок, що вельми сприяє проростанню насіння, забезпечує більшу площу живлення для рослин.

Висока стійкість до розтріскування стручків — характерна особливість гібридів ріпаку компанії Сингента

Сіяти ріпак ми вирішили оперативно. Річ у тім, що вологи в нас не було, лише 4 вересня пройшов дощ і за один день випало до 40 мм опадів. Уже 5 вересня, в пізні терміни, ми посіяли ріпак. Сходи отримали через 10 днів. Затяжна й тепла осінь посприяла, щоб ріпак увійшов у зиму у фазі 7–10 листків. Жодних ретардантів не вносили, лише навесні провели три фунгіцидні обробки тебуконазолом, хоча ця діюча речовина не належить до ретардантів, але присаджує рослину.

Перезимував ріпак відмінно, розетка була непошкоджена.

Відновлення весняної вегетації дещо затягнулося через прохолодну погоду, але коли температури зросли, СИ Анабелла буквально за десять днів почав активно розвиватися.

Отож загальні враження від гібрида відмінні — дружні сходи з потрібною нам густотою, чудове гілкування, висока стійкість до розтріскування стручків. СИ Анабелла добре придатна до механічного збирання, ми зібрали врожай в оптимальні терміни з вологою 8 % — для нас це ідеально. І цього року знову неодмінно сіятимемо СИ Анабелла.

Людмила Степанчук

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ