Техніка

Перевтілення Axial-Flow

Перевтілення Axial-Flow
 
 

З наступного року компанія Case IH випускає нову серію комбайнів Axial-Flow 250 із системою автоматизації AFS Harvest Command, яка мінімізує втрати й пошкодження зерна та максимально підвищує продуктивність. 

 

Вихід нових комбайнів Axial-Flow флагманської серії (моделі 7250, 8250 та 9250) у 2019 році дасть змогу аграріям збільшити якість і продуктивність збирання за менших витрат. Цьому сприятиме значна кількість систем автоматизації, які допоможуть налаштовувати комбайн для збільшення ефективності його роботи, зменшення втрат і покращення якості зерна. Загалом можна сказати, що метою конструкторів було вдосконалення процесу ухвалення рішень і спрощення налаштування всіх систем, аби досвідчений оператор і новачок могли працювати на одному рівні й максимально використовувати потенціал техніки.  

 

Нова система автоматизації AFS Harvest Command™ 

 

Серцем нових комбайнів Axial-Flow 7250, 8250 та 9250 є система автоматизації під назвою AFS Harvest Command™. Вона використовує дані, що надходять від 16 датчиків задля постійного відстеження роботи техніки, а також регулює сім різних налаштувань із метою досягнення максимальної продуктивності комбайна. Система автоматизації здатна працювати з такими культурами, як пшениця, ріпак, кукурудза, соя й ін. Для переходу на нову культуру треба змінити лише кілька налаштувань, щоб отримати максимальну ефективність збирання. 

 

Базова версія AFS Harvest Command™ оснащена перевіреною системою Automatic Crop Settings (ACS). Вона регулює швидкість ротора, вентилятора, положення решіт і зазор підбарабання відповідно до типу культури. Завдяки цьому усувається потреба вносити окремі налаштування для кожного елемента. Оператор має змогу налаштувати комбайн на ходу й зберегти ці налаштування для майбутнього використання. 

 

Розширена версія, з Feedrate Control, регулює швидкість комбайна на основі обсягу надходження культури. Це дасть змогу досягти ефективного контролю втрат, максимальної пропускної здатності або фіксованої пропускної здатності. Оператор задає максимальне навантаження на двигун і швидкість руху, а Feedrate Control виводить техніку на ці робочі показники — швидкість руху змінюється залежно від обсягу надходження збираної культури й навантаження на трансмісію. 

 

Топовим варіантом комплектації є повна автоматизація AFS Harvest Command™, яка самостійно змінює параметри системи обмолоту й очищення на основі тих самих бажаних результатів, що й Feedrate Control, а також додаткової функції моніторингу якості зерна. Використовуються камери контролю та датчики тиску на решета, які додатково сприяють автоматичному налаштуванню комбайна з метою підтримання найвищої якості зерна та зниження його засміченості. Камера контролю зерна використовує запатентоване багатоспектральне світлове випромінювання у видимому й невидимому спектрах із метою точнішого визначення наявності битого зерна та засміченості.

 

Так, зернові проби просвічуються в ультрафіолетовому, синьому, зеленому, червоному й інфрачервоному діапазонах. Поєднання п’яти світлових спектрів дає змогу краще виявляти сліди крохмалю на битих зернах. Якщо видимість камери знижується через забруднення об’єктива, термінал AFS Pro 700 попереджає оператора. 

 

Завдяки повній автоматизації AFS Harvest Command™ можна використовувати чотирма різними способами. У кожному з випадків оператор повинен задати цільове навантаження на двигун і максимальну ходову швидкість комбайна, щоб потім керувати ним у таких режимах: 

 

• режим продуктивності: комбайн працює на швидкості, що забезпечує прийнятний рівень втрат зерна в роторі та системі очищення; 

• режим фіксованої пропускної здатності: комбайн підтримує задану пропускну здатність шляхом зміни швидкості ходу й регулює налаштування комбайна задля мінімізації втрат; 

• режим максимальної пропускної здатності: комбайн працює на максимальній швидкості або потужності, заданій оператором, одночасно регулюючи налаштування комбайна з метою мінімізації втрат зерна в роторі та системі очищення; 

• режим якості зерна: комбайн регулює налаштування задля підтримання заданої якості зерна та рівня його чистоти, одночасно мінімізуючи втрати. 

 

Оператору лишається обрати тип культури, бажану стратегію, максимальну ходову швидкість і максимальне навантаження на двигун. Після цього система запускається — починається збирання врожаю. Також можна здійснювати детальне налаштування, наприклад, змінювати початкові параметри роботи, задавати частоту автоматичних регулювань і врахування легкості обмолоту. Таким чином, система AFS Harvest Command™ призначена не для того, щоб замінити собою рішення оператора, а щоб покращити їх шляхом визначення чинників, які обмежують продуктивність роботи комбайна за зміни робочих умов. Ці чинники відображаються на моніторі й пропонуються способи зменшення їх негативного впливу на процес обмолоту. Все це розвантажить оператора, дасть йому змогу менше звертати увагу на якість обмолоту й зосередитись на положенні жатки та вивантажувальному шнеку. 

 

Модернізація системи обмолоту 

 

Комбайни Axial-Flow серії 250 із системою автоматизації AFS Harvest Command™ оснащено регульованими напрямними кожуха ротора, які приводить в дію безпосередньо оператор або в они регулюються автоматично. Шість напрямних у задній частині сполучені між собою. Ш ляхом зміни кроку розташування напрямних можна збільшувати або зменшувати швидкість проходження культури крізь ротор і підлаштовувати продуктивність обмолоту й сепарації відповідно до стану культури. 

 

Окрім керування верхніми й нижніми решетами до повного пакета автоматизації входить нова функція регулювання решета попереднього очищення, що дозволяє системі автоматично налаштовувати всі параметри решіт відповідно до даних, що надходять від датчиків втрат, камери контролю зерна та датчиків тиску на решета. Цю функцію можна задіяти вручну, коли AFS Harvest Command™ не використовується. Унікальні датчики тиску на решета надають дані про навантаження на решета, дозволяючи системі зрозуміти потенційні втрати й внести налаштування до того, як вони стануться. Ці датчики допомагають системі ефективно розрізняти втрати зерна від перевантаження решіт і від видування зерна назовні й уносити відповідні коригування, запобігаючи втратам зерна під час розворотів на кінцях гону або на зупинках комбайна в полі. В поєднанні з опціональною функцією Auto Fan це також дозволяє запобігти втратам до того, як вони відбудуться, шляхом контролю навантаження на решета й кута нахилу комбайна. Робота вентилятора й решіт пов’язана, що дозволяє підтримувати ідеальні робочі налаштування та тиск на решета. 

 

Їздити буде легше 

 

Нова гідростатична трансмісія має два режими роботи — польовий і дорожній, а також можливість керування передачами на ходу, що забезпечує відсутність потреби в зупинках і перемиканнях під час роботи або пересування по схилах. Регулювання її роботи здійснюється через налаштовуваний багатофункціональний важіль керування швидкістю. Цю трансмісію оснащено системою керування швидкістю зі зворотним зв’язком, яка дозволяє підтримувати задану швидкість за зміни умов і стану ґрунту. Максимальні швидкості кожного з діапазонів становлять 18 та 40 км/год відповідно, хоча існує можливість задати менші максимальні швидкості відповідно до бажання оператора або польових умов. 

 

У поєднанні з посиленими гідравлічними приводами модернізована трансмісія дозволяє на 36% покращити подолання підйомів під час руху по дорозі. Крім того, було вдосконалено систему блокування диференціалу: попередня механічна педаль була замінена на вбудовану в підлогу електричну кнопку. Також була змінена будова гальмівного механізму із зовнішнього дискового на внутрішнє з масляним охолодженням. Завдяки цьому зменшили необхідний тиск на педаль задля досягнення ідентичного гальмівного зусилля, а також покращили охолодження, необхідне під час тривалого гальмування. 

 

Нові можливості похилої камери 

 

Окрім похилих камер вантажністю 4,5 і 5,2 т було розроблено нову похилу камеру вантажністю 6,1 т, яка відтепер доступна на найбільших моделях Axial-Flow. Це дасть змогу працювати зі стрічковими жатками шириною до 13,5 м та 18-рядними кукурудзяними жатками. Встановлюваний на заводі подвійний механізм контролю бічного нахилу допомагає покращити керування стрічковими жатками. 

 

Нова функція керування поздовжнім нахилом рамки похилої камери дозволяє оператору безпосередньо з кабіни змінювати кут поздовжнього нахилу жатки. Загальний діапазон регулювання кутового нахилу — 11,9%, що підвищує ефективність збирання врожаю як за роботи з високими культурами, так і з низькими, такими як соя. 

 

Система Ground Speed Adaptive Sensitivity (GRAS) автоматично регулює чутливість авторегулювання висоти жатки за збільшення/ зменшення ходової швидкості. Це треба для того, аби зберегти стабільність і чутливість жатки. Наприклад, якщо в налаштуваннях задано високу чутливість до зміни рельєфу ґрунту, а оператор сповільнює хід комбайна, то чутливість системи також буде автоматично знижено. Однак налаштування чутливості залишаться високими, тож коли оператор зможе відновити попередню швидкість руху, жатка знов стане чутливішою до рельєфу. 

 

Доступність AFS Connect 

 

Установлювана на заводі телеметрична система AFS Connect дозволяє здійснювати двосторонню передачу даних між комбайном й офісним ПК через веб-портал. Усі комбайни оснащено попередньо прокладеними прокабелями та мають антени для під’єднання до відповідних модемів. Якщо комбайн замовляється вже з телематичною системою, то модем буде встановлено на ньому із заводу. Все, що в такому разі потрібно для повноцінного функціонування телематики, — це код розблокування. Тобто модем постачається в робочому стані вже із заводу, а підписку на його функції треба придбати в дилера. Ця система дозволить зручно відстежувати й знімати показники роботи комбайна в реальному часі, зберігати їх та за потреби вести діалог з оператором щодо зміни тих чи інших налаштувань для підвищення ефективності роботи й зменшення втрат. 

 

Владислав Олійник

журнал “The Ukrainian Farmer”, вересень 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ