Техніка

Отримати врожай у пустелі

Отримати врожай у пустелі

Журналісти нашого видання відвідали СП «Павлінка», що на Одещині, аби дізнатися про досвід експлуатації техніки компанії Väderstad.

 

Власник господарства Володимир Михайлович Дакус (колишній директор місцевої середньої школи), працює на землях села Павлінка вже два десятки років. За цей час сформувався стабільний колектив, були відпрацьовані технології вирощування сільськогосподарських культур, а також підібрана техніка, яка дає змогу працювати якомога ефективніше.

 

У господарстві обробляють усього 2000 га, але, незважаючи на це, тут працює ґрунтообробний агрегат Carrier із шириною захвату 6,5 м, дві зернових сівалки Rapid із механічним приводом, сівалка BioDrill для дрібнонасінних і покривних культур, а також 8-рядкова сівалка для технічних культур Tempo F8. Таке оснащення свідчить про бажання власника досягти результату в досить непростих умовах. А умови тут дійсно жорсткі: відсутність вологи не дає вирощувати традиційні для північних регіонів кукурудзу та сою, а озимі культури (пшениця, ячмінь і ріпак) потрібно сіяти в суху землю. Щоб якось дати собі ради було вирішено відмовитися від оранки, бо цей спосіб обробітку сильно висушував ґрунт. У результаті прийшли до мінімального обробітку: після збору врожаю протягом 24 год мульчують за допомогою агрегату Carrier, а також виконують глибоке розпушування з одночасним унесенням мінеральних добрив (перед сівбою ріпаку та соняшнику). Замульчований ґрунт добре зберігає залишки вологи, і навіть у сильну посуху це дає можливість ефективно виконувати сівбу озимих культур у серпні-вересні й отримувати дружні сходи.

 

В умовах ризикованого землеробства для отримання нормального врожаю необхідно всі операції виконувати якісно й вчасно. Будь-яка помилка може стати фатальною, тому господарство повинне мати всі технічні засоби для ефективного виконання технологічних операцій. Сіяти в розкид тут не варіант — лише точне дотримання всіх параметрів дає впевненість у результаті. І то за умови хоча б якогось дощу в потрібний період. Без вологи жодна рослина не зможе реалізувати свій генетичний потенціал, однак якщо додати сюди неякісний і невчасний висів, це гарантовано буде катастрофа.

 

Ми відвідали поля соняшнику, які засівали різні агрегати, й різницю було дуже добре видно. Після сівалки Tempo F соняшник стояв, як корабельний ліс. Рядки були без пропусків, і лише місцями траплялися рослини, що зійшли значно пізніше. До речі, дуже схожа картина спостерігалась і на посівах кукурудзи. Цього року Володимир Михайлович вирішив ризикнути, й з огляду на народні прикмети 110 га відвів під кукурудзу.

 

Проводити такі ризиковані експерименти стало можливим лише після відпрацювання технологій обробітку ґрунту й висіву. А це сталося лише після отримання техніки Vaderstad. Поява цих машин у господарстві досить показова. Після радянських СЗ і СУПН власник вирішив придбати знаряддя українського виробництва зі складниками відомих світових брендів. На перший погляд здавалося, що це дасть потрібну якість за прийнятні гроші. Однак на практиці експлуатація зернової та сівалки точного висіву виявилася досить проблемною. Чималі гроші було вкладено в техніку, яка не могла нормально працювати. Щоб не повторювати помилок, директор вирішив не шукати компромісів і придбав спочатку дві зернових сівалки Rapid, а потім і сівалку точного висіву Tempo F 8.

 

Говорять експерти

 

Володимир Дакус, директор СП «Павлінка»

 

Головною перевагою сівалки Tempo F є можливість висівати насіння у вологий шар ґрунту. Взагалі дотримання глибини висіву є запорукою рівномірних сходів, а в нашому регіоні з дефіцитом вологи це надто важлива риса для сівалки. Саме через відсутність вологи ми відмовилися від оранки й перейшли на мульчування та глибоке розпушування. За наявності соломи на поверхні поля волога зберігається досить довго. Якщо ж у серпні або вересні зробити оранку, сонце випарує не лише воду, а й спалить поживні речовини. Коли Tempo F привезли до нас на демонстрацію, я взагалі не думав, що вона зможе сіяти. Річ у тім, що на полі, призначеному для показу, було дуже багато рослинних решток. СУПН там точно нічого б не зробила. Однак сівалка Tempo F блискуче впоралась із завданням, оскільки її диски можуть прорізати будь-який шар рослинних решток. Сьогодні під час сівби ми навіть не переходимо на вузькі колеса, і сівалка добре працює по ущільненому ґрунту. Звичайно, демонстрація саме тому й відбувалась у складних умовах, бо мені було важливо розуміти, чи зможе вона в них працювати. Коли побачив, що насіння не губиться в соломі й не валяється зверху, а в рядку розташовано абсолютно рівномірно, я переконався, що ця сівалка зможе дати нам потрібний результат. Взагалі вся техніка Vaderstad варта доброго слова. Наприклад, дисковий агрегат Carrier у нас працює третій рік, і за цей час обробив близько 5000 га. Так ще жодного диска й підшипника ми не замінили! Лише поміняли місцями передні й задні диски, щоб вирівняти рівень зносу. Якщо згадати дискові агрегати, які ми купували до появи Carrier, то це взагалі не передати словами. Трактор по півдня стояв, постійно виникали якісь проблеми. Якість обробітку також була не на висоті. Цьогоріч планую посіяти ріпак сівалкою Tempo F. Мене відмовляли, але я вже підібрав сорти, які добре гілкуються, і це досить перспективно, навіть незважаючи на міжряддя 70 см і посушливий регіон. Нині поля під ріпак мульчуємо, щоб зберегти вологу, а торік зробили глибоке розпушування. Таким чином, на момент сівби (кінець серпня) будуть нормальні умови для висіву й проростання ріпаку.

 

Микола Данилюк, оператор

 

З агрегатом Carrier працюємо на швидкості до 16 км/год, а хлопці навіть пробували розганяти до 22 км/год. Звісно, це стало можливим на рівних полях, а після двох сезонів обробітку цим агрегатом поля відчутно вирівнюються. Сівалки (Rapid і Tempo F) дуже прості в налаштуваннях й обслуговуванні, і жодних труднощів із ними не виникало. На щоденне обслуговування витрачається максимум п’ять хвилин — треба обійти агрегат зі шприцом, змастити відповідні вузли. Сподобалося сіяти кукурудзу сівалкою Tempo F. Якість висіву дуже висока, і мені з нею жодного клопоту. Сівалки Rapid працюють у господарстві трохи довше, тому бункери вже перефарбували. Також одну із сівалок дообладнали датчиками контролю висіву (іншу купували вже з датчиками), які в разі забивання або інших проблем подають сигнал на монітор у кабіні трактора. Це доволі корисна річ, під час роботи трапляється різне, то в посівний матеріал десь потрапить сміттєва домішка, то рештки попередника інколи потрапляють у сошник. Таке іноді траплялось навіть у цьому господарстві до придбання агрегата Carrier. Сьогодні подрібнення решток відбувається так якісно, що проблема взагалі не виникає. Торік сівалкою Rapid сіяли навіть ріпак. Вирішили не встановлювати BioDrill, а посіяти суцільним висівом. Відкалібрували сівалку, встановили норму 3,5 кг на гектар і почали сіяти. Результат добре видно в полі — ріпак стоїть як на картинці.

 

Михайло Кисляк, бригадир

 

Техніка Vaderstad якісна й проста в роботі, сервісна підтримка на висоті. І це не просто слова, а реальні речі! Вирішення будь-якого питання потребує мінімум часу. Якщо достатньо консультації, все обмежується телефонною розмовою. Траплялося, коли була потрібна присутність спеціалістів, вони відразу приїздили. Налаштування, запчастини — все було швидко й позитивно. Навіть коли виникали якість труднощі, нам йшли назустріч і не звинувачували в порушенні певних гарантійних умов. Це також приємно, особливо коли є з чим (і ким) порівнювати.

 

 

Владислав Олійник

журнал “The Ukrainian Farmer”, липень 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ