Техніка

Оранка без втрат вологи

Оранка без втрат вологи

Унаслідок кліматичних змін процес оранки часто припадає на посушливий період. Тому для мінімізації втрат вологи разом з плугом доцільно використовувати котки-ґрунтоущільнювачі.

Під час оранки ґрунт розпушується, подрібнюється і водночас збільшується його пористість. Завдяки цьому ґрунт насичується повітрям і швидше прогрівається, але руйнується його капілярність. За умов постійної ротації культур часу для поступового осідання ґрунту й досягнення потрібного рівня його зрілості природним шляхом немає. На цьому етапі потрібно запобігти висиханню зораного ґрунту і водночас забезпечити якомога швидше відновлення капілярів для забезпечення вологою посівного ложа. Ґрунтоущільнювачі LEMKEN спроможні впоратися з усіма цими завданнями на «відмінно». Безпосередньо за плугом, тобто в найбільш сприятливий момент і за оптимальної вологості ґрунт піддається зворотному прикочуванню на глибину орного шару, а великі грудки подрібнюються. Це сприяє досягненню потрібного рівня зрілості ґрунту й запобігає його висиханню. Ми звернулись у СгТОВ «Лище», де вже кілька років використовують ґрунтоущільнювачі LEMKEN VarioPack під час оранки.

Землі підприємства розташовані у Волинській області неподалік від Луцька. На двох тисячах гектарів тут вирощують озиму пшеницю, озимий ріпак, цукрові буряки, кукурудзу на зерно і на силос (мають власне тваринництво), невелику кількість ячменю. На більшості полів ґрунтові умови досить важкі – тут переважають опідзолені чорноземи з низьким вмістом гумусу та значною кількістю глин та суглинків.

Майже на всіх полях щорічно виконується оранка, раз на 4-6 років в залежності від сівозміни замість плуга працює глибокорозпушувач. Оранка під посів виконується виключно з котком, і для цього є вагомі причини. Зі зміною кліматичних умов улітку і на початку осені часто спостерігається дефіцит вологи у ґрунті. Якщо після плуга не виконати ущільнення, це означатиме додаткове висушування ґрунту. Саме тому 8 років тому підприємство придбало перший плуг LEMKEN EuroDiamant з котками-ґрунтоущільнювачами VarioPack, а за 5 років вирішило подвоїти потужності і придбало ще один комплект. Виникла потреба забезпечити максимальну швидкість обробки ґрунту, і одного плуга стало недостатньо.

Василь Ференц, головний агроном СгТОВ «Лище»

Ґрунтоущільнювач LEMKEN VarioPack складається з двох частин. Попереду працює подвійний кільцевий каток, який виконує ущільнення у нижніх шарах за рахунок клиновидного профілю. Кільця передньої і задньої секцій встановлені зі зміщенням.  Ззаду опційно встановлено кроскільний коток, який можна зустріти на передпосівних комбінаціях. Він розбиває груддя і частково вирівнює поверхню поля. За словами головного агронома підприємства Василя Ференца одразу після оранки з ґрунтоущільнювачем можна сіяти. Але тут виконують додаткову культивацію на глибину сівби, аби забезпечити максимально сприятливі умови для проростання насіння.

Спостерігаючи роботу плуга з ґрунтоущільнювачем LEMKEN VarioPack ми побачили неабияку різницю між ділянками, де працював ґрунтоущільнювач, і де пройшов тільки плуг. По-перше, візуально поле після котків практично ідеально рівне. Для передпосівної обробки або сівби це великий «плюс». Також значна відмінність спостерігається у стані самого ґрунту. Нажаль, ми не брали з собою пенетрометр, але й без нього добре відчувалась різниця у щільності ґрунту. Якщо після плугу ноги вгрузали у землю і чіплялись за груддя, то після VarioPack земля була відчутно твердішою, з дрібнокомкуватою структурою.

Плуги мають 8 корпусів (конструкція 7+1), і лише на сильно горбистих полях доводиться знімати 1 корпус. За розрахунками виробника ґрунтоущільнювач вимагає додатково 40 к.с. потужності, проте на практиці трактори потужністю 340 і 335 к.с. спокійно «витягують» додатковий агрегат. Глибина оранки під сівбу складає 22 см, під кукурудзу і цукрові буряки 25-27 см. При цьому трактор рухається зі швидкістю 8-10 км/год. За підрахунками підприємства витрати палива з котками збільшились на 1-2 л/га, і це досить вигідно. Наприклад, якщо не використовувати котки і одразу після оранки запускати культиватор, витрати на гектар можуть сягати 8-10 літрів. Після ґрунтоущільнювача легка передпосівна культивація «з’їсть» набагато менше.

Протягом сезону у підприємстві плугами з ґрунтоущільнювачами обробляють близько 1500 га. Коли виконується зяблева оранка, котки не використовують. На сьогодні новий коток відпрацював 2 сезони (1500 га), а старий – 8 сезонів (більше 9000 га). За цей час новий лише обслуговували, а в старому один раз замінили підшипники (8 шт). Робочі органи на стільки масивні та місці, що не зносились, і замінювати їх не потрібно. Запчастини підприємство купує виключно оригінальні, в компанії Агротерра, там, де купували самі агрегати. Система приєднання до плуга – штанги із пружинної сталі –  показала себе максимально витривалою. Навіть після тисяч гектарів експлуатації метал не зносився і не деформувався. І це при тому, що умови роботи тут досить непрості, а навантаження на вузол приєднання досить велике. Не зносились навіть гумові чистики, які запобігають налипанню ґрунту під час роботу у вологих умовах.

Після того, як плуги і котки були привезені у підприємство, компанія Агротерра налаштувала і запустила агрегати у роботу. Одночасно було проведено навчання механізаторів, після чого розпочалась експлуатація. За словами головного агронома у в роботі нічого складного немає. У кінці гону механізатор натискає кнопку, і за допомогою гідроциліндру відбувається від’єднання ґрунтоущільнювача. Після розвороту зчіпний пристрій повертається у висхідне положення, і коли плуг заходить у загінку, відбувається зачеплення із котком. Той розвертається і продовжує роботу. Щоденне обслуговування включає змащування рухомих вузлів, і це займає кілька хвилин часу.

Перевозять ґрунтоущільнювач у поле на візку. Для цього кроскільний коток від’єднують від VarioPack, окремо вантажать на візок, а у полі виконують зворотну процедуру. Доводиться також застосовувати телескопічний навантажувач. Загалом приведення ґрунтоущільнювача у робочий стан займає близько 10-15 хвилин. Також є можливість окремо чіпляти його на навіску іншого трактора (потужністю від 200 к.с.) і перевозити до потрібного поля.

КОМЕНТАР

Василь Ференц, головний агроном СгТОВ «Лище»

Василь Ференц

«Раніше наша місцевість входила до зони достатнього зволоження. Зараз кількість опадів дещо зменшилась, але не можна сказати, що дефіцит вологи став критичним. Тут більше йдеться про нестабільність зволоження. І саме тоді, коли потрібен дощ – під сівбу озимих культур, його немає. Навіть зараз у середині жовтня, спостерігається значний дефіцит вологи у ґрунті. Під час оранки у таких умовах утворюється велика грудка, швидко втрачаються залишки вологи і подальша сівба стає неможливою. Аби забезпечити більш прогнозований результат – рівномірні сходи, доводиться орати з ґрунтоущільнювачем.

Після того, як почали працювати з ґрунтоущільнювачами LEMKEN VarioPack, схема роботи у нас наступна: вночі намагаємось виорати 25-30 га, щоб зранку зайшла сівалка. Це дозволяє максимально зберегти вологу у ґрунті, і завжди отримувати хороші рівномірні сходи.

Коли обирали техніку, намагались знайти найкраще співвідношення ціни і якості. Компанія «Агротерра» зробила найкращу пропозицію: вартість техніки була прийнятною, а якість – найвищою. Також для нас була важливою наявність гарантії і сервісного обслуговування. В результаті співпраця з «Агротеррою» допомогла нам вийти на новий рівень ефективності»

Владислав Олійник

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ