Техніка

Обробіток ґрунту навздогін

Обробіток ґрунту навздогін
 
 

Господарство не провело восени основний обробіток ґрунту. Як правильно надолужити це навесні?

  

Основний обробіток ґрунту зазвичай виконують перед зимою, щоб на весну лишилися тільки культивація та сівба. Так чинить переважна більшість господарств, оскільки знають, що на весну відкладати багато ґрунтообробних робіт недоцільно. Весна дає надто мало часу навіть на сівбу, не кажучи про інші операції. Нині агрономи схильні орендувати додаткову техніку, аби встигнути посіяти в оптимальний термін. Інакше врожайність може зменшитися на 10–20%, а подекуди й більше. Отже, в умовах, коли кожен день, як кажуть, рік береже, в багатьох навіть не виникає думки про додаткові роботи.

 

Утім, такі міркування є віддзеркаленням ідеальної ситуації, коли все робиться вчасно, погода завжди така, як потрібна, і немає дефіциту в техніці. Реально ж маємо дещо іншу картину: осіння погода не дає можливості заїхати з плугом аж до морозів, дощі не пускають комбайни до збирання, і кукурудза залишається в полі аж до весни, та й самих комбайнів не завжди вистачає для швидкого збирання врожаю. Ось далеко не повний перелік чинників, що можуть бути причиною невиконання осіннього обробітку ґрунту.

 

Той, хто звик до класичного обробітку ґрунту, зазвичай має набір відповідної ґрунтообробної та посівної техніки і, отже, завжди схилятиметься до оранки, яка має свої вигоди: вона дає можливість виправити багато огріхів, загорнути велику кількість рослинних решток і перетворити біоценоз на агроценоз. Проте існує проблема зі строками, оскільки весна в Україні минає надто швидко. Тоді як оранка потребує багато часу, якого просто немає. Враховуючи, що строки сівби навесні завжди у пріоритеті, то спосіб ґрунтообробітку може бути замінений на менш якісний, проте набагато швидший.

 

Рішенням є залучення інших ґрунтообробних знарядь, які можуть частково або й навіть повністю замінити класичний плуг. Це дискова борона (навіть класичного типу), яка обробляє ґрунт, що за якістю роботи максимально наближено до оранки, а за витратами часу й палива цей спосіб суттєво виграє. Також слід зазначити, що навесні ґрунт піддається обробітку краще, тому зниження якості буде не надто суттєве.Особливо це стосується сучасних машин з ефективними прикочувальними системами (Catros, Cronos, Carrier). Отже, від дискової борони можна отримати швидкість, прийнятну якість розпушення, нормальне ущільнення й менші витрати палива. Сучасні дискові борони працюють на швидкостях до 15 км/год, тому їх продуктивність не порівняти з плугом. Вони на 4–5 днів раніше можуть вийти в поле, тож строки сівби взагалі не потрібно переносити, оскільки підготовка ґрунту буде виконана до того, як настане час сіяти.

 

Рослинні рештки як перешкода

 

Іноді буває так, що не вдається якісно виконати всі операції зі збирання попереднього врожаю. Типова ситуація в такому разі — рослинні рештки нерівномірно розподілені по поверхні поля (купи, валки тощо). Звісно, за таких умов застосування дискових борін буде недоцільним. Ліпше втратити трохи часу, але запустити в поле плуг. Тим більше, що за умов нерівномірного розподілу рослинних решток дискові знаряддя взагалі не зможуть забезпечити однакові умови для проростання й розвитку рослин по площі всього поля. Стиглість ґрунту буде неоднаковою, а в місцях концентрації рослинних решток цілком можливо, що ґрунт взагалі не встигне розмерзнутись, і тоді жодна дискова борона не допоможе.

 

Отже, тут стане в пригоді надійніший і безвідмовний спосіб — класична оранка. З другого боку, якщо рослинні рештки розподілено рівномірно, боятися їх не слід. Навіть велика їх кількість не стане на заваді сучасній дисковій бороні. Слід пам’ятати, що стан рослинних решток навесні суттєво відрізняється від осіннього — їх легше руйнувати й загортати у ґрунт. Якщо господарство має сучасну сівалку, то сівбу буде виконано без жодних проблем.

 

Коли ж мова йде про велику кількість решток кукурудзи, навіть рівномірно розподілених, то насамперед треба дивитися на сівалку. Якщо вона вимоглива до стану поля, то потрібно приділити увагу якості обробітку ґрунту. В разі, коли в господарстві існує дефіцит засобів для боротьби з бур’янами (обприскувачів, культиваторів для міжрядного обробітку), теж краще виконати оранку. Завдяки цьому зменшиться кількість бур’янів і треба буде менше «поливати» рослини засобами захисту. З другого боку, наявність різних технічних засобів догляду за посівами звільняє аграрія від обов’язкової оранки й дозволяє використовувати економніші способи обробітку ґрунту.

 

Якщо ж без оранки не обійтися, можна дещо зменшити її глибину й збільшити ширину захвату кожного корпуса до 45–55 см. Ці опції є майже в усіх виробників плугів, і саме навесні ними можна активно користуватися, щоб пришвидшити обробіток ґрунту й не втратити якість. Слід зазначити, що весною рослинні рештки доволі слизькі, тому можна порадити застосовувати плуги із суцільними відвалами, які менше забиваються рештками, ніж смугові відвали. Власники плугів зі смуговими відвалами повинні установлювати пластикові вставки, які перетворюють поверхню відвалу на суцільну.

 

Чи обов’язкове ущільнення

 

Потрібно звернути увагу аграріїв на те, що дискування ліпше виконувати сучасними агрегатами, які ефективно працюють в різних умовах й обладнані ґрунтовими котками. Знову ж таки бажано, щоб котки були не суцільнометалевими, а гумово-пластиковими. Навесні через високу вологість ґрунту й велику ймовірність його налипання краще застосовувати гумово-пластикові котки. Взагалі ж без котків весною дискувати недоцільно, оскільки розпушений ґрунт довго осідає й після сівби це може зашкодити рослинам.

 

Чи потрібно ущільнювати ґрунт після оранки? Якщо сіяти ранні культури, такі як горох або ячмінь, то додаткове ущільнення не потрібне. Коли ж мова йде про пізню сівбу, тут, можливо, знадобиться додаткове коткування. Проте кожне господарство має враховувати можливості своїх посівних агрегатів. Більшість сучасних сівалок якісно ущільнюють зону рядка, отже, додаткове ущільнення не потрібне. Загальний висновок буде таким: ранньою весною ущільнювати ґрунт непотрібно взагалі, а пізньою — залежно від використовуваних сівалок. Якщо ж потреба в коткуванні є, краще виконувати ущільнення ґрунту після сівби. Особливо це стосується ущільнення ґрунту після суцільного висіву зернових культур сівалками зі спрощеною конструкцією посівної секції, обладнаними радіальною підвіскою та дводисковим сошником. Просапні культури теж потребують ущільнення, проте сучасні сівалки якнайкраще впораються із цим завданням. У цьому разі додаткове коткування є повністю неефективнім, тому що фермер таки розкришить грудки, але до того ще й суцільно відшліфує поверхню поля (хоча дехто й досі «катає» буряки). Крім того, потрібно обов’язково поцікавитися прогнозом погоди. Якщо очікуються дощі, ущільнення може призвести до утворення пересушеного шару ґрунту, який у свою чергу спровокує низку хвороб і перешкоджатиме появі сходів.

 

Якщо кукурудзу збирали навесні…

 

Торік багато господарств Півночі з різних причин не встигли зібрати кукурудзу. Були сподівання на затяжну осінь і сприятливі погодні умови взимку. Проте сталося не так, як гадалося. Зима розпочалася в листопаді зі значною кількістю снігу, й дехто навіть їздив по полях на тракторі з довгими жердками або на самохідних обприскувачах, збиваючи сніг із кукурудзяних стебел. Отже, збір урожаю очікується навесні, а разом із цим велика кількість майже свіжих рослинних решток, які навіть на землі не лежали. Заорювати їх недоцільно, оскільки на глибині понад 15 см вони зберігатимуться дуже довго й після наступної оранки знову опиняться зверху. Змішувати з ґрунтом за допомогою дискових знарядь теж неефективно, оскільки немає часу на хоча б часткове їх розкладання. Найкращим варіантом буде фрезерування. Хтось може сказати, що фрезерування дороге, але це принципово неправильне розуміння. Потрібно насамперед зважати, який прибуток отримає господарство, якщо виконає цю операцію. Наприклад, агрохолдинг «Кернел» після кукурудзи всі поля фрезерує, а потім дискує. Невже така компанія буде робити щось невигідне й непотрібне? Отже, фреза може допомогти підготувати поля до весняної сівби за наявності на поверхні поля неперепрілих кукурудзяних решток.

 

Окремим рішенням може бути важка дискова борона з великими дисками. Наприклад, Rubin 12 від Lemken або американська дискова борона Wishek. Вони можуть працювати на таку саму глибину, як і плуг, і водночас забезпечують ліпше перемішування рослинних решток із ґрунтом.

 

Передпосівний обробіток

 

На завершення хотілося б зазначити про деякі особливості й можливості проведення передпосівного обробітку ґрунту сучасними агрегатами після основного весняного обробітку.

 

Ґрунт після осіннього основного обробітку під дією зміни температур й опадів в осінньо-зимовий період суттєво структурується. Змінюється його пористість, великі грудки розущільнюються, малі ґрунтові агрегати ущільнюються, і з настанням весняного тепла ґрунт досягає своєї «стиглості». За таких умов різні передпосівні агрегати можуть забезпечувати якісний обробіток ґрунту.

 

Трохи інша ситуація після проведення весняного обробітку. При цьому ґрунт розпушується на значну глибину, і практично немає часу для стабілізації його щільності. До того ж нижні шари вологі, а поверхня інтенсивно висихає. За таких умов можна рекомендувати для передпосівного обробітку не лише традиційні культиватори, а й сучасні дискові знаряддя (дискатори). Зазвичай їх обладнують системою прикочування, завдяки якій можна доущільнити ґрунт, а самі диски невеликого діаметра неглибоко та якісно можуть обробити поверхню на глибину висіву насіння.

 

Звісно, кожен господарник сам формує тактику виконання весняно-польових операцій, виходячи з наявного технічного, технологічного оснащення та фінансових можливостей. Однак слід зазначити, що розвиток конструкцій сучасної сільгосптехніки дозволяє все ефективніше та якісніше виконувати технологічні операції.

 

 

Володимир Огійчук

Співавтор: Віктор Погорілий

журнал “The Ukrainian Farmer”, березень 2017 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ