Техніка

Бездумне копіювання технічних рішень, що використовують у причіпних обприскувачах відомих виробників, не допомагає створювати якісні машини

Обприскувач без обману

Обприскувач без обману

Бездумне копіювання технічних рішень, що використовують у причіпних обприскувачах відомих виробників, не допомагає створювати якісні машини.

Микола Гавриленко, технічний директор ПрАТ «Богуславська сільгосптехніка»

Погіршення економічної ситуації змушує аграріїв шукати шляхи зменшення витрат. Проте, намагаючись економити на техніці, вони вдаються до придбання агрегатів незрозумілого походження. Особливо це стосується причіпних обприскувачів, які стали виготовляти всі, кому заманеться. Такі «гаражні» виробники як зразок використовують популярні моделі вітчизняного заводу «Богуславська сільгосптехніка». Вони прості й водночас мають достатню для переважної більшості задач функціональність.

Проте за таким копіюванням криється кілька помітних проблем, з якими аграрії стикаються вже на початку експлуатації підробок. Доходить до того, що покупці звертаються до оригінального виробника з проханням виправити ситуацію, оскільки їх обприскувачі не здатні виконувати поставлені завдання з відповідним рівнем якості.

Чому взагалі так відбувається? Насамперед через відсутність досвіду і технічної кваліфікації персоналу тих виробників, що «на колінці» намагаються виготовити досить складну машину. Причіпний обприскувач складається з великої кількості елементів, починаючи від несної рами й ходової частини та закінчуючи складною гідросистемою й підвіскою штанги. Без знань і чималого досвіду побудувати якісний обприскувач неможливо. Наприклад, компанія «Богуславська сільгосптехніка» протягом десятиліть розробляє й випробовує різні модифікації обприскувачів, і на створення успішної моделі доводиться витрачати безліч часу та зусиль. Просте копіювання технологій інших виробників у більшості випадків не дає бажаного результату, оскільки тут усі системи взаємопов’язані. Наприклад, у системі розподілення робочої рідини, що складається з насоса, магістралей, фільтрів, запірної арматури, регулювальних пристроїв, форсунок тощо, кожен елемент залежить від інших. Якщо замінити якусь деталь на іншу з невідповідними параметрами, система розбалансується.

Подібна ситуація із системою підвіски штанги. Амортизація, стабілізація та механізм розкладання працюють узгоджено. Виробник вкладає багато зусиль у розроблення кінематики, силовий і пружний розрахунок цих систем. Тому скопіювати штангу із системою підвіски без розуміння принципу роботи й усіх розрахунків неможливо.

Металоконструкції та технологія зварювання тут також мають неабияке значення. Обприскувачі невідомого походження підкидають своїм власникам такі проблеми, як розрив труб на морозі або пошкодження силових елементів від динамічних навантажень. Чому так трапляється? Відповідь проста — виробник намагається економити й використовує дешеві матеріали. Також ніхто не робить тривалих випробувань — у гонитві за швидким прибутком на це елементарно браку часу й коштів. У результаті знову ж страждає покупець.

Навіть такі, на перший погляд, «дрібниці», як укладання шлангів і рукавів високого тиску неабияк впливають на надійність машини та зручність її експлуатації. Обприскувачі працюють у досить складних умовах. Крім впливу хімічних речовин на всі конструкції діють поштовхи та вібрації. Штанга складається і розкладається багато разів на день. Під час переїздів нашими дорогами ситуація не покращується, і динамічні навантаження негативно впливають на всі елементи обприскувача. За таких умов усі гідравлічні магістралі — як жорсткі, так і гнучкі — можуть швидко перетертись і потребувати заміни у найнесприятливіший момент. Тут також допомагає ретельне ставлення до укладання шлангів, і, крім того, важливе значення має досвід експлуатації. Передбачити всі місця потенційних пошкоджень неможливо, і тільки тривала експлуатація показує, де саме потрібен захист певних елементів. Виробники контрафакту такої інформації не мають і, відповідно, не здатні ефективно захищати свої «вироби».

Ще однією перевагою офіційного виробника є наявність сервісної служби. На сьогодні жодна машина без технічної підтримки нікому не потрібна. Досвідчені аграрії це добре розуміють, і нині більше зауважують саме на наявність сервісу. Коли у розпал сезону виникає проблема, а це може статись навіть із найдорожчою машиною, потрібно якомога швидше її усунути. «Гаражні» виробники елементарно не мають відповідних спеціалістів, щоб надавати хоча б елементарну підтримку, тому покупці їх машин лишаються наодинці зі своїми проблемами.

Існує ще одна проблема «копіювання», на яку ніхто не зауважує: підробляють техніку, яка вже втрачає свою актуальність. Оригінальні виробники постійно удосконалюють власні моделі, і користувачі мають із цього безліч переваг, починаючи від надійності машин і закінчуючи ефективністю експлуатації. Усе це дає можливість аграріям менше витрачати й більше заробляти.

www.boguslav.ua

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ