Овочі-Ягоди-Сад

Діюча речовина якого Адепідин має високий біохімічний потенціал

Новітній SDHI продукт для захисту саду — Міравіс®

Новітній SDHI продукт для захисту саду — Міравіс®

До початку сезону захисту зерняткових і кісточкових культур у 2022 році компанія «Сингента» представила інноваційний фунгіцид Міравіс 200 SC, діюча речовина якого Адепідин™ відноситься до нового класу SDHI та має унікальні властивості. Насамперед це надзвичайно широкий спектр дії: на яблуні — це парша, борошниста роса, альтернаріоз, плодові гнилі; на груші (в Європі) — це також парша та стемфіліоз; на черешні — кокомікоз, церкоспороз; на персику — кучерявість листя, клястероспоріоз, борошниста роса та моніліоз. Контроль такого значного спектра хвороб обумовлюється не тільки ефективністю Адепідину™, а й його біохімічними властивостями. 

Ефективність Адепідин™ проти основних хвороб яблуні, персика, черешні

Діюча речовина Міравіс® не має високої системності, однак навіть такий її рівень, властивий високоефективному активному інгредієнту Адепідин™, який має високий біохімічний потенціал, забезпечує чудовий результат у контролі захворювання. Тимчасом як висока системність активного інгредієнта з низьким біохімічним потенціалом може не дати такого контролю. А це означає, що навіть низька (в 10 разів) концентрація Адепідину™ в рослині має в десятки разів вищу ефективність проти основних хвороб, порівняно з іншими представниками групи карбоксамідів. 

Фізіологічний вплив на паршу яблуні

Особливістю Міравіс® є швидке проникнення в поверхневий шар рослини, майже не залишаючись на поверхні, що робить його стійким до змивання опадами. 

Після проникнення в рослину активний інгредієнт рівномірно розподіляється у восковому шарі рослини та дозовано проникає в тканини, де проходить повільний розподіл. Це забезпечує більш надійний і подовжений захист від хвороб. Навіть через 21 день після використання Міравіс® рослини захищені від проникнення патогенів (дані по парші яблуні). 

Адепідин™: найкраща стійкість до змивання серед інших карбоксамідів

Міравіс® потрібно використовувати як профілактично для подовженого захисту від хвороб, так і на початку зараження рослин патогенами. Він не потребує додаткових партнерів, але для підсилення лікувальної дії препарат можна змішувати з системними фунгіцидами (Циделі™ Топ, Скор®, Топаз®), тим самим розширюючи спектр контролю хвороб. 

В які фази найкраще застосовувати Міравіс®, щоб отримати найкращий і якісний результат? Звісно, це у ті фази, коли присутнє найбільше навантаження, наприклад, паршею, тобто наявні первинна і вторинна інфекції (перед цвітінням) та є загроза пошкодження борошнистою росою (після цвітіння). При двократному використанні препаратів з діючою речовиною Адепідин™ між ними обов’язково потрібно вносити продукти з іншого хімічного класу. Тобто, схема захисту в найбільш небезпечний період пошкодження основними хворобами буде виглядати так: Міравіс® (+ системний фунгіцид, якщо до цього погодні умови сприяли зараженню, у фазу «рожевий бутон»), потім Циделі™ Топ (фаза цвітіння) і знову Міравіс® (після цвітіння). Саме такий блок забезпечує найкращу ефективність у захисті саду від парші, борошнистої роси, альтернаріозу, гнилі серцевини яблук у період зберігання, моніліального опіку та загнивання плодів під час пошкоджень градом. 

Адепідин™ : механізм проникнення й розподіл у рослині

При захисті персикового саду від кучерявості листя та клястероспоріозу високоефективним буде блок Хорус® — Міравіс® — Скор®, саме така схема захисту забезпечує контроль хвороб на рівні не менше ніж 95 %. 

Під час захисту свого саду не варто нехтувати й антирезистентною програмою. Це означає, що використання SDHI продуктів у саду повинно бути не більше ніж 4 рази на 16 обробок.   

Застосування препарату

Дмитро Тимошенко, менеджер з технічної підтримки засобів захисту спеціальних культур,компанія «Сингента»

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ