Агрономія

«Ми — європейське виробництво, розміщене на території України»,— СЕСВАНДЕРХАВЕ-Україна

«Ми — європейське виробництво, розміщене на території України»,— СЕСВАНДЕРХАВЕ-Україна

 У сільгоспвиробництві є чимало стереотипів. Один із них стосується переваг імпортованого насіння перед вирощеним в Україні. В усякому разі серед деяких наших аграріїв ще побутує така думка. З нею категорично не згодні в компанії «СЕСВАНДЕРХАВЕ-Україна», що є дочірнім підприємством одного зі світових лідерів виробництва насіння цукрового буряку. «Ми — європейське виробництво, розміщене на території України з міркувань наближення до клієнта», — кажуть у «СЕСВАНДЕРХАВЕ-Україна». І запросили своїх клієнтів, представників ПП  «Західний Буг», а також журналістів The Ukrainian Farmer, в Одеську область, де розташовані насінники цукрового буряку для ознайомлення з виробничим процесом вирощування насіння та для того, щоб зруйнувати чимало міфів про те, що закордонне (бельгійське) насіння, вирощене в Україні, поступається імпортованому.

Попередньо нагадаємо, що компанія «СЕСВАНДЕРХАВЕ-Україна» — єдина вУкраїні, понад 15  років вирощує насіння цукрових буряків закордонної селекції, а ПП «Західний Буг» є  основним на Західній Україні виробником цукрових буряків. Тож зустріч двох основних гравців вітчизняного бурякового ринку виявилася цікавою і пізнавальною для обох сторін.

Ми зібралися біля насінницького поля цукрових буряків на території ПП «Агро-соя», що в Татарбунарському районі Одещини. Цього року тут вирощують насіння двох гібридів — Тореадор і Тапір. За кілька кілометрів, в сусідньому господарстві СВК «Росія» Кілійського району, розміщується насінник гібрида Карпати. Решта насінників ще трьох гібридів розташовані в Ренійському районі Одещини. Після анексії Криму Росією, де розпочинала виробництво насіння цукрових буряків компанія SESVANDERHAVE в Україні, місцем для його вирощування став південь Одещини. Власне, як і для насінництва цукрового буряку іноземної селекції загалом, більше жодна міжнародна компанія не веде в Україні насінництво. Можливо, це й на краще, адже таким чином компанії «СЕСВАНДЕРХАВЕ-Україна» простіше дотримуватися норм просторової ізоляції насінників. А  вони набагато вищі від європейських. Річ у тім, що всі селекційні компанії вирощують насіння буряків для ринку Європи на Півночі Італії, на Півдні Франції і в Іспанії. За європейськими вимогами, відстань між ними для насінників однакової плоїдності становить 300 м, різної — 600 м. Натомість на Одещині витримують відстань 3 км — за однієї плоїдності, за різних — 5 км. А відстань до насіннєвих ділянок кормових чи столових буряків сягає не менше як 10 км.

Представники компаній «СЕСВАНДЕРХАВЕ-Україна» та ПП «Західний Буг» біля насінницького поля

Власне розповіддю про вимоги просторової ізоляції ми вже й почали руйнувати міф про другосортність вирощеного в Україні насіння цукрового буряку. Ще один аргумент — географічне розташування насінників. Південь Одеської області розташовано на одній географічній широті з регіонами, де розміщуються насінники цукрових буряків як селекції SESVANDERHAVE, так й інших селекційних компаній у Європі. Утім, за ґрунтово-кліматичними умовами для ведення насінництва саме ця частина Одещини — між рікою Дністер, гирлом Дунаю та Чорним морем, історична назва якої Бессарабія, — має свої беззаперечні переваги.

Віктор Гацула

«Загальновідомо, що ґрунт і клімат є  визначальними чинниками в насінництві. Оптимальна вологість за достатньої суми тепла і світла  — основна передумова одержання насіння з високими посівними й продуктивними властивостями, — каже директор з виробництва насіння Віктор Гацула. — Я вважаю, що тутешні умови є чи не найкращими для вирощування насіння цукрових буряків. Тут прекрасні ґрунти, м’які зими, тож насінники добре перезимовують, рослини не вимерзають, хоч ми все одно підстраховуємося — на зиму укриваємо їх ґрунтом. З трьох боків насінники оточені водою: озеро Сасик і близькість інших придунайських озер, море, ріка Дунай, тому тут повітря достатньо насичене вологою, що особливо важливо в період запилення рослин. Ще одна перевага  — насіння, вирощене в Україні, не потребує додаткового штучного висушування під час збирання врожаю завдяки інтенсивнішій сонячній інсоляції. Така суха погода є звичайним явищем літом у Степу (Південь Одещини). Насіння з європейських насінників фермерам часто доводиться просушувати спеціальними установками через більшу кількість опадів. Адже на Одещині річна норма опадів втроє менша, ніж на західноєвропейських насінниках. Тож там (у Європі) збирання зазвичай проходить у складних умовах, наслідком яких є перезволожене насіння. Щодо насінників в Україні, то рослини скошують у суху погоду (це є звичайне явище для цього регіону), і вже сухе з вологістю не більше як 10% його постачають на насіннєвий завод для подальшого виробництва кінцевого продукту».

Насінник цукрового буряку гібрида Тореадор

Щоб отримати насіння високої якості, треба повністю витримати технологічний процес. Важливим є кожен елемент технології — від вибору попередника до способу збирання. І, звісно, ключову роль відіграє кваліфікація персоналу. За багато років усі технологічні процеси в насіннєвих господарствах ретельно відпрацьовано, спеціалізовану посівну та збиральну техніку свого часу поставила бельгійська компанія SESVANDERHAVE, і є така сама, яка працює на європейських насінниках. Тож сукупно з відмінними ґрунтово-кліматичними умовами маємо високоякісне виробництво насіння цукрового буряку бельгійської селекції у нас в Україні.

Володимир Аністратенко

«Технологія насінництва в наших насіннєвих господарствах аналогічна до європейської, але, звичайно ж, адаптована до місцевих ґрунтово-кліматичних умов України, — розповідає Володимир Аністратенко, висококваліфікований досвідчений спеціаліст компанії «СЕСВАНДЕРХАВЕ-Україна», який забезпечує щоденний контроль за станом рослин і дотриманням усіх агротехнологічних операцій. — Вирощуємо ми насінники з оригінальних батьківських ліній, які є власністю компанії SESVANDERHAVE. Базове насіння отримуємо з Бельгії. Щодо сівозміни, то раніше ніж через 10 років на попереднє місце насінник не повертається — через падалишнє насіння, яке так довго може зберігатися в ґрунті. Зазвичай висіваємо насіння після бобових чи озимих зернових культур — вони найкращі попередники. Схема висіву: два рядки — батьківська форма, шість рядків — материнська. Таким чином отримуємо від батьківських рослин достатньо пилку, адже чим більше пилку потрапляє на материнську квітку, тим краща запиленість, урожайність і якість насіння. Для стимуляції бокових розгалужень, досягнення синхронного цвітіння батьківських і материнських рослин, а отже, кращого запилення й отримання більшої кількості якісного насіння обов’язково проводимо таку технологічну процедуру, як чеканка. Цю технологію застосовуємо як на європейських насінниках, так і на українських, і це дає добрі результати. Слід зауважити, що насінники в Україні весь час під пильним контролем бельгійських спеціалістів, які неодноразово інспектують стан рослин у різних фазах розвитку».

Поле для сівби в господарстві готують особливо ретельно, бо ж глибина загортання насіння невелика — максимум 2–3 см, а в основі успішного закладання насінника є саме отримання дружних і вирівняних сходів. Під оранку вносять усі необхідні добрива. Насіннєві ділянки обов’язково облаштовані крапельною або дощувальною системою зрошення. Восени зазвичай проводять вологозарядкові та сходовикликальні поливи, і надалі поливи й інші агрозаходи спрямовані на формування вирівняних коренеплодів вагою 25–30 г, що особливо важливо для успішної перезимівлі насінників і їх продуктивності. Навесні та в літній період проводять 5–6 вегетаційних поливів загальною нормою 2500–3000 м³ води на 1 га.

У СВК «Росія» збирають скошені насінники цукрового буряку

Особливу увагу приділяють запобіганню ураження рослин насінників хворобами, серед яких критичною у цій зоні є борошниста роса — через велику рослинну масу та регулярні поливи. Загалом за період вегетації проводимо до семи обробок фунгіцидами з  різними діючими речовинами, віддаючи перевагу препаратам, що вже мають суміш двох активних інгредієнтів (наприклад, триазол і стробілурин). Фунгіцидні обробки проводять превентивно, не чекаючи прояву хвороби — через кожні 12–14 днів.

Щодо шкідників, то найбільш шкодочинними є совки, з якими восени борються препаратами на основі піретроїдів і фосфорорганічних сполук. На щастя, складних бур’янів у цій зоні немає, тож гербіциди групи бетаналів застосовують тільки восени, навесні їх вносити навіть немає потреби, бо ж посіви перебувають у задовільному стані. Таким чином, рослини ще й позбавляють зайвого стресу — ще один плюсик до переваг місцевого виробництва насіння.

У таких мішках із Бельгії надходить в Україну базове насіння

У середньому з гектара в господарстві отримують до 4–5 т насіння (вороху), яке далі очищають від домішок і сміття й відправляють на доробку на насіннєвий завод у Київській області, який є покращеною копією бельгійського насіннєвого заводу (обладнання й  устаткування ідентичне, але новіше). Згідно зі стандартами, там відбирають виповнене насіння, яке проходить усі етапи доробки (чищення, шліфування, дражування, інкрустація, пакування…). Усі етапи виробництва насіння проходять під пильним оком контрольно-насіннєвої лабораторії на якісні показники. Лабораторія є складовою насіннєвого заводу SESVANDERHAVE (Україна) й працює відповідно до міжнародних стандартів контролю насіння (ISTA) та чинних українських стандартів. Щоб не виникало сумнівів у якості посівного матеріалу (насіння цукрового буряку), всі партії комерційної продукції паралельно перевіряє Державний центр сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції (Україна) та спеціалізована лабораторія в м. Тінені (Бельгія). Таким чином, отримавши сертифікат якості або висновок Контрольно-насіннєвої лабораторії СЕСВАНДЕРХАВЕ, Ви отримуєте тричі перевірені та підтверджені дані.

«З боку контролюючих органів до нас посилена увага, — сміється Віктор Гацула. — Хоч би й тому, що, крім нашого насінника, тут інших немає. Тому всі контролери — до нас. У найвідповідальніші періоди щороку до нас приїздить технолог із Бельгії. Тобто основні насінницькі операції ми здійснюємо під контролем європейських спеціалістів. Вони відповідають за це насіння, тому контролюють його якість як на етапі вирощування, так і в процесі підготовки на заводі. Тому мене дивує, коли деякі наші виробники цукрового буряку все ще з недовірою ставляться до насіння, вирощеного в Україні». Нагадаємо — оригінальні батьківські лінії (базове насіння) постачають із Бельгії і  є  власністю компанії SESVANDERHAVE (Бельгія). Машини, обладнання й устаткування — такі самі, як на європейських насінниках. Насіннєвий завод, що в Київській області, є покращеною копією бельгійського насіннєвого заводу (обладнання й устаткування ідентичне, але новіше). Місце розташування насіннєвого заводу саме в Україні було затверджено тільки з міркувань логістики для наближення європейського виробництва до клієнта і, як наслідок, для зниження собівартості посівного матеріалу.

У ПП «Агро-соя» скошують насінники цукрового буряку

Звичайно, український менталітет, загартований радянською якістю товарів і послуг, безапеляційно вважає, що все вироблене в Україні є гіршим від імпортного. Але ті часи минули… В умовах конкурентного сьогодення, зробивши мільйонні інвестиції в Україну в галузі насінництва цукрового буряку, працюючи на ринку України вже понад 25 років і маючи достойну частку цього ринку, основним пріоритетом для компанії SESVANDERHAVE є висока якість виробленого продукту. Тільки так і не інакше! Від себе додамо, що завдяки високій якості насіння цукрового буряку селекції SESVANDERHAVE, яке виробляють в Україні, 31 січня 2018 року на засіданні країн — членів учасників Організації економічної співпраці та розвитку (ОЕСР) у Парижі Україна отримала дозвіл повноправно брати участь у міжнародній торгівлі насінням цукрових буряків. Компанія SESVANDERHAVE є головним ініціатором розширення участі України в Схемах сортової сертифікації ОЕСР, зокрема у Схемі з насіння цукрових буряків, призначеного для міжнародної торгівлі. Як тільки в Україні законодавчо буде затверджено цей документ, частина насінників із Франції й Італії буде переміщено саме в Україну. Тож сподіваємося, що своїм репортажем нам вдалося якщо не зруйнувати, то сильно похитнути міф про нібито різну якість насіння цукрового буряку, яке вирощують у Європі та в Україні.

Слід зауважити, що компанія SESVANDERHAVE інвестувала більше як 20 млн євро в сучасний інноваційний центр, що здатен надати багато відповідей на різні виклики, пов’язані з виробництвом цукрових буряків. За допомогою інноваційних технологій створюється більше селекційного матеріалу й  отримуються нові гібриди. За результатами досліджень насіння цукрового буряку селекції SESVANDERHAVE, вирощене в Україні, відповідає високим європейським вимогам й очікується для постачань у європейські бурякосійні країни після затвердження в  Україні Схем сортової сертифікації ОЕСР (OECD certifi cation).

Підсумовуючи статтю, хотілось би сказати, що європейські спеціалісти компанії SESVANDERHAVE (Бельгія) пишаються досягнутими результатами в Україні. Підтвердженням може слугувати те, що прем’єр-міністр Бельгії, посол Бельгії та бельгійське керівництво компанії неодноразово відвідували насіннєвий завод SESVANDERHAVE, що розташований у Київській області. Отриманими враженнями всі завжди задоволені.

Насіння буряку готове до збирання

Говорить практик

Володимир Крупак

Володимир Крупак, агроном-аналітик ПП «Західний Буг»

Наше господарство є партнером Радехівського цукрового заводу й одним із ключових постачальників бурякової сировини. Маючи в  обробітку 65 тис. гектарів землі, цьогоріч 14 тис. ми засіяли цукровим буряком. 2020 року в різних ґрунтово-кліматичних умовах Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей посіяли гібриди компанії SESVANDERHAVE Тапір, Сіу, Маніту, Ігуана, Балі. Таким чином, підбираємо для кожної зони стабільні гібриди.

Оскільки для нашої компанії цукровий буряк є основною культурою, доволі затратною у виробництві, то ми намагаємося приділяти їй найбільше уваги. Для нас важливо знати, у яких умовах і за якою технологією селекційні компанії вирощують насіння буряку, які критичні моменти можуть вплинути на його кінцеву якість. Бо тільки якісне, генетично однорідне насіння може сформувати задекларований виробником урожай. Саме цим продиктований наш візит на насінники компанії SESVANDERHAVE в Одеську область. Окрім того, отримана інформація буде корисною для нашої служби Агроконсалтингу, яка надає послуги з агрономічного супроводу дільничним підрозділам ПП «Західний Буг» й іншим господарствам, зокрема, бурякоздавачам Радехівського цукрового заводу щодо технології вирощування буряку, її здешевлення тощо. Наші рекомендації базуються не на відчуттях, а на знаннях і ґрунтовній аналітиці — для цього ми закладаємо досліди на своїх полях, відвідуємо насінники чи селекційно-дослідні станції різних компаній, зокрема й у Європі.

З компанією SESVANDERHAVE ми співпрацюємо тривалий час, але раніше замовляли насіння буряку тільки з Бельгії. Тому ще одна мета нашого візиту на насінники компанії в Одеській області — з’ясувати особливості бельгійського й українського виробництва насіння. Те, що ми побачили на насіннєвих ділянках у господарствах «Агро-соя» та «Росія», справді цікаво, дає ґрунтовне розуміння виробничого ланцюжка від первинного насінництва до кінцевої точки призначення — до поля. Загалом враження від відвідин позитивне. Але якою б не була довіра до виробника, все вирішує незалежний дослід у полі, який ми неодмінно проведемо, щоб порівняти насіння, вироблене в Бельгії та Україні — з повним вхідним аналізом енергії проростання, схожості, калібрування обох партій тощо. Також запросимо наших партнерів-виробників оцінити результати.

Поки що можу вказати на важливу перевагу насіння SESVANDERHAVE, виробленого в Україні: оскільки компанія має насіннєвий завод у Київській області, партію насіння можна оперативно замовити й отримати, причому за бажання зі збільшеною нормою фунгіцидної чи інсектицидної складової протруйника. Це величезна перевага для тих господарств, які, наприклад, сіють буряки з вужчою сівозміною, коли буряк повертається на попереднє місце через три-чотири роки й більше уражується кореневими гнилями, а також для закладання різноманітних дослідів щодо протруювання насіння.

Людмила Морозова

Офіційний сайт компанії «СЕСВАНДЕРХАВЕ-Україна»:
www.sv-ukraine.com.ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ