Овочі-Ягоди-Сад

Must do у весняному саду – рекомендації по захисту яблуні до цвітіння

Must do у весняному саду – рекомендації по захисту яблуні до цвітіння

Весна в садах спонукає пробудження від зимового спокою плодові дерева, разом з якими виходять із зимового анабіозу комахи, гриби і інші мікроорганізми, які там живуть. 

Важливою умовою захисту саду є своєчасні обробки, які мають бути обґрунтовані інформацією про розвиток як шкодочинних організмів, так і господаря, на якому вони паразитують. Біологічний розвиток живих організмів, залежить в більшій мірі від температури навколишнього середовища, а саме суми позитивних температур в межах порогів їхнього розвитку. Звісно, в теперішніх кліматичних умовах важко визначити ступінь розвитку того чи іншого шкідника та збудника хвороби. Тому найдієвішим інструментом залишається постійний моніторинг саду на предмет поширення шкідників і хвороб.

Щитівки: а – каліфорнійська, б – комоподібна

З початком весни у фазу набухання плодових бруньок яблуні, коли покривні лусочки ледь почали розсовуватись, при середньодобовій температурі повітря вище 5ºС (по шкалі ВВСН 00-01), захист саду розпочинається з обприскування 2% робочим розчином рослинної чи мінеральної олії. Може бути використаний продукт Омега Екстра (поліоксиетильована ріпакова олія, 910 г/л). Цей захід направлений проти зимуючих стадій щитівок, кліщів, попелиць, несправжніх щитівок, листокруток, молей, листоблішок шляхом покривання їх тонкою плівкою, що викликає асфіксію. Важливо вибрати момент, коли шкодочинні об’єкти починають інтенсивно дихати, виходячи з діапаузи.

З метою фунгіцидної дії до складу робочого розчину можна включити Альфа-Мідь, ЗП (гідроксид міді, 770 г/кг) в нормі 2 кг/га. При приготуванні робочого розчину Альфа-Мідь додавати в першу чергу, наступним – Омега Екстра.

У фазу «зеленого конусу» розпочинають свій весняний життєвий цикл парша яблуні і борошниста роса, яка в умовах минулої зими успішно перезимувала в бруньках однорічних пагонів, а також моніліоз, плямистості листя, чорний рак. Доцільно в період  між фазами «зелений конус» – «мишачі вушка» (ВВСН 07-11) захистити плодові дерева фунгіцидом Альфа-Мідь в нормі 2 кг/га. В рекомендованій нормі цей фунгіцид не є фітотоксичним для молодого листя і при змочування поступово виділяє іони Cu2+, перешкоджаючи проростанню спор грибів, а також є згубним для бактерій.

Особливу увагу необхідно приділяти розвитку парші яблуні (Venturia inaequalis), яка за дощової вологої погоди розпочинає вивільнення аскоспор – джерело первинної інфекції. Один із багатьох способів адаптації парші до свого господаря полягає в поступовому вивільненні аскоспор відповідно до фенологічного розвитку яблуні (діаграма нижче).

В період від початку відкривання плодових бруньок і до кінця цвітіння яблуні відбувається постійне наростання площі листя. Молоде листя має тонкий кутикулярний шар клітин та поки що низьку фотосинтетичну активність, завдяки якій, зокрема, виробляються біологічно активні речовини, що протистоять інфікуванню патогенами. Важливо вберегти «кільчаточне» листя, яке є найбільш відповідальним за формування плодів від зав’язування до їх дозрівання. Це листя можна назвати «кухнею» плодів. Адже завдяки транспірації саме цього листя всі поживні елементи разом із водою з кореневої системи потрапляють до плодів, а продукти фотосинтезу наповнюють їх вміст.

Аналіз діаграми ризику первинного інфікування паршею яблуні вказує на необхідність вчасного і частішого нанесення захисних фунгіцидів в період до кінця цвітіння. Особливо за дощової погоди, яка сприяє поширенню і проростанню спор парші. Якщо ж за певних умов (тривалість змочування листя, кількість опадів, температура повітря, інтервал від попередньої обробки), все ж таки відбулось інфікування (таблиця Міллса), необхідно вчасно застосувати лікувальний фунгіцид в суміші із захисним.

Поступове прогрівання ґрунту створює умови для виходу з діапаузи плодових довгоносиків: сірий бруньковий довгоносик, довгоносик-квіткоїд, казарки, букарки. Проти сірого брунькового довгоносика і інших шкідників – Віарес, КС (ацетаміприд 300 г/л) в нормі 0,15-0,3 л/га (можливе застосування в попереднє обприскування – залежно від виходу жуків). Крім того, в тих садах, де спостерігалось заселення кров’яної попелиці в кінці минулого сезону, застосування інсектицидів в цей період є необхідністю, а ще краще з додаванням поверхнево-активних речовин. Наші спостереження вказують на те, що велика кількість личинок 1-го і 2-го віку залишилась зимувати на гілках в кроні дерев, де успішно перезимували в умовах порівняно теплої зими та починають живитись з підвищенням температури повітря вище 5 ºС. Якщо проти кров’яної попелиці застосовується Віарес, його норма має становити не менше 0,35л/га, а витрата робочого розчину не менше 1000 л/га.

Фаза «початок обусоблення бутонів» зазвичай співпадає з яйцекладкою яблуневого квіткоїда, тому в цей період, починаючи з фази «висунення квітконосів» (по ВВСН 53-55 фази) слід пильнувати за чисельністю цього шкідника та застосовувати Віарес. Застосування інсектициду в цей період також знищує казарку і букарку, попелиці та листокрутки. Також дуже важливо в цей час контроль парші яблуні. З цією метою повторно може бути використаний фунгіцид Альфа-Мідь в нормі 2 кг/га.

Наступне обприскування проводиться у фазу «рожевий бутон» (ВВСН – 57-58) проти парші і борошнистої роси за температури повітря вище 12℃ фунгіцидом Анелас, КЕ (міклобутаніл, 250 г/л + піраклостробін, 250 г/л) 0,3-0,4 л/га з додаванням проти плодових кліщів акарициду Лонгас, КС (гекситіазокс, 180 г/л л/га + абамектин, 70 г/л) 0,15-0,3 л/га.

Застосування Анеласу в захисті яблуні від парші найдоцільніше в постінфекційний період з лікувальною метою, за рахунок наявності в складі продукту триазолу – міклобутанілу. Піраклостробін в цьому випадку виконує захисну функцію, закріплюючись у восковому шарі та кутикулі, перешкоджає росту зародкових трубок спор і проникненню в тканини рослини. А завдяки присутності двох різних за дією речовин у складі акарициду Лонгас вдається знищити всі стадії розвитку плодових кліщів в цей період і не допустити поширення популяції.

Залежно від погодних умов від початку розвитку бруньок і до цвітіння яблуні (ВВСН – 00-60) може бути від 3 до 7 обробітків, направлених проти парші яблуні. Також не слід забувати про поширення збудника альтернаріозу яблуні, що спричиняє плямистість на листі і пошкодження насіннєвої камери плодів. Перший пік ураження цим патогеном відбувається перед і під час цвітіння при вологості повітря вище 75% і наявності краплинної вологи. Застосування фунгіциду Анелас в системі захисту яблуні крім парші і борошнистої роси, запобігає ураженню альтернаріозом.

Запобігти зараженню інфекцією завжди дешевше, ніж лікувати!

Іван Насталенко, продакт-менеджер ALFA Smart Agro зі спеціальних культур (садові)

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ