Техніка

Разом із технологічністю самохідні обприскувачі повинні бути надійними й мати низьку вартість володіння

Massey Ferguson: на захисті вашого врожаю

Massey Ferguson: на захисті вашого врожаю

Разом із технологічністю самохідні обприскувачі повинні бути надійними й мати низьку вартість володіння.

Коли у ПРАТ ПК «Поділля» прийшов час оновлювати парк самохідних обприскувачів, довелось шукати рішення, яке б одночасно відповідало двом вимогам: технологічності та вартості володіння. Крім того, потрібно було враховувати особливості власного виробництва. Оскільки головною культурою є цукровий буряк, обсяги обробок тут надзвичайно великі, і виконувати їх потрібно у стислі строки. Затримання із захистом здатні призвести до суттєвого зменшення врожайності. В результаті оцінювання наявних пропозицій компанія обрала нові самохідні обприскувачі Massey Ferguson 535 R. На початку березня було придбано 10 машин, з яких 5 — від дилера «АМАКО Україна».

Раціональний підхід

Зробити оптимальний вибір завжди важко — забаганки спонукають купувати складнішу і дорожчу машину, фінансові обмеження, навпаки, підштовхують до відвертого економваріанта. Навіть мова цифр не завжди допомагає, хоча вона є найвагомішим аргументом у будь-якому бізнесі. Тому компанія «АМАКО Україна» у своїй пропозиції прорахувала повну вартість володіння обприскувачами Massey Ferguson 535 R на 5 років, або 6 000 мотогодин, яка в результаті виявилась найнижчою серед конкурентів.

Додатковою перевагою стала пропозиція з повного циклу обслуговування обприскувачів. Для покупця це означало отримання низки додаткових переваг. Насамперед було подовжено гарантію до 2-х років. Ураховуючи, що з початку березня напрацювання обприскувачів уже сягнули 850 мотогодин, навіть за мінімальних припущень це 23 000 — 25 000 га. І це ще не кінець сезону. За такої інтенсивної експлуатації збільшений строк гарантії на 100% допомагає уникати непередбачених витрат.

Трансмісія отримала нову систему керування SmartDrive

Техніка повноцінно вводиться в експлуатацію, куди крім навчання персоналу і первинного запуску входить постійний зворотний зв’язок з операторами й технічними спеціалістами покупця вже після початку роботи. Проактивне сервісне обслуговування допомагає уникати затримок і помилок під час налаштувань обприскувача — це може робити сервісний інженер. Він ураховує дані з погодної станції й дає рекомендації щодо параметрів обприскування, налаштовує системи навігації, точного землеробства тощо.

За допомогою системи телеметрії MF Connect велику кількість питань, пов’язаних з експлуатацією, вирішують віддалено. Крім того, сервісна служба дилера нагадує персоналу господарства про наближення термінів обслуговування. Перед виїздом до клієнта сервісна бригада має змогу передивитись усі помилки, що виникали упродовж роботи обприскувача, й відповідно підготуватись: узяти необхідний інструмент і запчастини, попередньо поспілкуватись з оператором і з’ясувати всі подробиці того, що і як працювало в полі. Також існує можливість дистанційного сервісу — коли інженер за допомогою відеозв’язку керує діями оператора, і таким чином технічне завдання вирішується максимально швидко та якісно. На доданок власний сервісний застосунок суттєво спрощує процеси ремонту й обслуговування техніки.

Навігаційна система і метеостанція допомагають працювати ефективніше

Повний цикл обслуговування має на меті звести до мінімум простої техніки.

Значна кількість операторів із часом забуває всі подробиці експлуатації обприскувача, оскільки ця робота є сезонною, проте містить велику кількість різноманітних аспектів. Аби не втрачати ефективність роботи й не знижувати рівень безпеки експлуатації дилер регулярно проводить повторні навчання персоналу, щоб підтримувати потрібний рівень кваліфікації персоналу клієнта.

Після завершення сезону сервісні спеціалісти обов’язково навідуються до підприємства, перевіряють стан техніки й визначають перелік робіт із підготовки машин до наступного сезону.

До переваг повного циклу обслуговування слід віднести й вищу залишкову вартість обприскувача. Якщо машина від моменту придбання обслуговувалась тільки у дилера, є можливість її обміну на нову одиницю, згідно із залишковою вартістю, що вказана в договорі.

Загалом власник отримує низку переваг від такого підходу. Це зменшення часу простою техніки, гарантія виконання запланованих робіт, скорочення операційних витрат на ремонт і обслуговування, збільшення залишкової вартості й зменшення повної вартості володіння. У цьому разі дилер стає реальним партнером, який несе повну відповідальність за скорочення часу простою техніки упродовж сезону задля вчасного виконання запланованих технологічних операцій.

Досконалість за розумну ціну

Модель 535 R є п’ятим поколінням самохідних обприскувачів Massey Ferguson. Тут є низка технічних удосконалень, які дають змогу бути ефективним інструментом захисту для будь-яких культур. Наприклад, система телеметрії дає змогу в режимі реального часу контролювати робочі параметри, наповненість бака, продуктивність, витрати пального, дані з бортової метеостанції тощо.

Трансмісія отримала нову систему керування SmartDrive, яка значно покращує прохідність обприскувача у складних умовах і на схилах. На кожному колесі встановлено свій датчик обертів, і коли фіксується буксування, потік оливи автоматично спрямовується на гідромотори інших коліс. Якщо раніше можна було працювати на схилах до 28%, то тепер — до 36%. Також підвищилась економічність обприскувача — з 13 л/год, витрати пального знизились до 11 л/год. Джерелом потужності слугує 200-сильний двигун AGCO POWER об’ємом 6,6 л. Його цілком вистачає для відносно неважкої машини.

Робоче місце оператора забезпечує максимум комфорту

Комфорт оператора також став кращим. Кабіна збільшилась на 15%. Тут є місце для помічника оператора, зручний джойстик із підлокітником і новий монітор, прикріплений до підлокітника. Така концепція дає змогу зручно змінювати налаштування під час руху. Захист оператора від хімікатів здійснюється завдяки подвійному вугільному фільтру, і до того ж забір повітря відбувається на даху кабіни, де концентрація небезпечних речовин нижча.

На обприскувач установлюють бочки на 3 000 або 3 500 л. Штанги цьогоріч пропонують тільки 30-метрові, але з наступного року в лінійці з’явиться 36-метрова штанга. Це відповідає загальносвітовій тенденції до зменшення норм виливу з відповідним підвищенням продуктивності. За таких умов машина 3-го класу продуктивності (з бочкою на 3 000 л і 30-метровою штангою) перетворюється на машину 4-го або 5-го класу. Відповідно, за менші гроші можна отримати обприскувач, який не поступається за характеристиками флагманам ринку.

Блок керування рідинною системою простий і зрозумілий

Нова система виливу LiquidLogic спрощує роботу з робочим розчином. Наприклад, після завершення роботи магістраль можна не лише промити, а й продути стисненим повітрям. Також можна повернути робочу суміш зі штанги в бак, не виливаючи залишки на землю. Електронний рівень точно показує об’єм рідини в баку, і цю інформацію може бачити не лише оператор на моніторі, а й інженер через систему телеметрії.

Активна пневмопідвіска є одним з елементів стабілізації штанги

Система стабілізації штанги складається з трьох компонентів. Активна пневматична підвіска зменшує інтенсивність поштовхів від нерівностей поля. Гідроазотна система стабілізації на паралелограмі додатково поглинає коливання від самого обприскувача. Третій компонент — система активної стабілізації Norac 7-го покоління, яка за допомогою п’яти ультразвукових датчиків підтримує обидва «крила» і центральну частину штанги на заданій висоті над цільовою поверхнею й прибирає розгойдування. Загалом усе це дає змогу працювати на швидкості до 30 км/год, продуктивно та якісно виконуючи всі види обробок.

Кліренс обприскувача становить 1,65 м. Ширина колії змінюється на ходу за допомогою гідроциліндрів у діапазоні від 2,8 до 3,45 м. Після встановлення потрібної ширини її фіксація відбувається механічно.

Кліренс достатній для роботи із високорослими культурами

Відцентровий насос 9-го покоління американського виробника Hypro працює з тиском до 10 атмосфер. Його продуктивність становить 549 л/хв (за тиску 2 атмосфери). Він працює навіть з КАС, і добре показав себе ще у попередній серії обприскувачів. У сучасній версії було додано датчик обертів, щоб краще контролювати продуктивність на краях поля, коли обприскувач розганяється або сповільнюється. Для закачування рідини в бак у моделях 535 R встановлено окремий насос, а в моделях 530 R ця операція виконується за допомогою основного насоса. Також є можливість заповнювати бак за допомогою зовнішнього насоса.

У моделі 535 штангу розділено на 36 секцій: по краях відбувається пофорсункове вимкнення, посередині — по дві форсунки. Такий «гібридний» контроль виливу дає змогу бути максимально точним і не надто ускладнює й здорожує конструкцію обприскувача. Для моделі 530 передбачено розділення штанги на 9 секцій, по 7 розпилювачів на секцію.

Система активної стабілізації штанги допомагає продуктивно та якісно виконувати всі види обробок

Підсумовуючи технічні особливості обприскувача, можна сказати, що машина є досить збалансованою. Вона «вміє» робити все, що потрібно сучасному самохідному обприскувачу. До того ж вартість є відносно невисокою, що в поточних умовах є неабиякою перевагою.

Володимир Василенко

amacoint.com

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ