Тваринництво

Майбутнє без антибіотиків

Майбутнє без антибіотиків

Найбільшу користь від вирощування птиці отримають ті господарства, що інвестують у якісну годівлю та застосовують інноваційні продукти без антибіотиків.

 

Компанія сьогодні пропонує комплексні рішення для своїх клієнтів. Також не надає перевагу якомусь одному виробнику преміксів, кормових добавок тощо, й не має особливих уподобань щодо певних країн, де ці продукти виробляють. Такий підхід допомагає нам для кожного господарства — нашого клієнта знаходити комплексні індивідуальні рішення в підборі препаратів і бути гнучкими. Насамперед ми всебічно й ретельно вивчаємо проблему клієнта, потім, виходячи з індивідуальних особливостей кожного господарства, пропонуємо програму (годівлі, вирощування тощо), під неї, виходячи з нашого досвіду й обізнаності ринку та особливостей продукції кожного з наших партнерів-виробників, знаходимо оптимальні продукти. Величезний досвід роботи на провідних підприємствах допомагає підбирати найкращих постачальників. Тому спеціалісти компанії завжди знаходять комплексні рішення для птахофабрик, а не зупиняються на рекомендації одного-двох препаратів.

 

У процесі розвитку компанія видозмінювалась, і нині робота її сконцентрована на реалізації спеціальних продуктів посиленої дії, мультибіотиків. Наприклад, у лінійці препаратів компанії пропонується відомий продукт — Biolex®-MB 40, що складається з клітинних стінок «чистих» пивних дріжджів, унаслідок цього він характеризується високим умістом бетаглюканів і маннаноолігосахаридів. Його визнали фахівці в усьому світі як Мультибіотик, що має бактерицидну, антибіотичну, пребіотичну дії, інактивує відомі міко- та ендотоксини (похідні клостридії, кишкової палички тощо). Цей препарат є імуномодулятором, містить гарантовану кількість 1,3–1,6-в-глюканів, певний рівень маннаноолігосахаридів, а також унаслідок бродіння хмелю містить дуже важливі а- й в-кислоти, що діють як антибіотики, астрінгентно. Тобто у цьому продукті всі складові чітко підібрано й збалансовано, вони доповнюють дію один одного, завдяки чому він і є мультибіотиком. Мультибіотичний препарат, який ми пропонуємо, має низку додаткових позитивних властивостей, як порівнянти з іншими екстрактами дріжджів, наприклад, отриманими з пекарської галузі або з виробництва біоетанолу. Ми пропонуємо новий продукт на ринку, який являє собою суміш органічних кислот спеціального складу, що синергічно взаємодіятиме з препаратом, що складається з клітинних стінок «чистих» пивних дріжджів, — компанія вже інтегрувала його на ринок. Важливою особливістю нового препарату є те, що це буде суміш чистих, рідких кислот, нанесених на спеціальний органічний носій. Річ у тому, що ситуація на ринку сухих сумішей органічних кислот, які додають у корм, непроста.

 

Сьогодні на ринку є всього три-чотири різних носії, на які їх наносять. А від них дуже багато залежить, особливо, коли наприскують чисті кислоти. Для цього потрібен спеціальний носій, і ми знайшли його. Розробник цієї унікальної технології — в Голландії. Уже в першому кварталі цього року ми представимо продукти, що містять до 70% чистих сухих кислот. Нині на українському ринку представлено продукти, що містять кислоти не більше за 50–55%. Чому так важлива ця диференціація — 55 чи 75% уміст кислот? Тому що чим щільніший продукт із меншим умістом баластів, тим економнішим є рецепт і дешевша програма годівлі. Чим більше чистих кислот буде в продукті, тим кращим буде ефект антибіотичної дії суміші. Це дуже важливо. Щоб домогтися такого ефекту зі звичайними сумішами органічних кислот, потрібно збільшувати введення препарату до 5 кг і вище, що негативно позначається на показниках поживності комбікорму. В наших продуктах баласту немає, а перевага нового носія полягає, зокрема, в тому, що він містить органічний, легкозасвоюваний кальцій, який потрібно обов’язково враховувати в матриці сировини оптимізаційної програми». Цей продукт стабільний, він працює в тонкому відділі кишківника. За такими препаратами майбутнє, бо дедалі більше господарств відмовлятимуться від антибіотиків і шукатимуть альтернативні засоби, які були б, з одного боку, ефективними, а з іншого — не збільшували б суттєво собівартість виробництва тваринницької продукції.

 

Розвиток птахівничої галузі все більше спрямовується до максимальної відмови від антибіотиків. У найближчому майбутньому відмова від кормових антибіотиків відбудеться неминуче. На сьогодні один із наших партнерів, велике птахопідприємство, вже випускає продукцію, яку отримують, абсолютно не застосовуючи у виробництві антибіотики.

 

Головним завданням було: «піти» від антибіотиків, прибрати їх із води та кормів. Продукція має бути екологічно чистою. А також інтенсивніше потрібно дезінфікувати приміщення, підбираючи ефективні продукти, фітобіотики й суміші органічних кислот спеціального складу, які випоюють птиці через воду, а також і додають у корм. Ми впоралися з усіма цими завданнями. В нас вже є розроблені схеми утримання птиці без антибіотиків. У процесі підготовки рекомендацій для господарств ми залучаємо не лише свої знання, а й консультуємося з європейськими колегами, ветеринарними лікарями й ученими, ми ніколи не зупиняємося на досягнутому, завжди шукаємо оптимальні рішення для наших партнерів, щоб задовольнити всі потреби у цьому бізнесі. В Україні люди звикли вирощувати птицю тільки із застосуванням антибіотиків, тобто більшість проблем, зокрема, годівельних і технологічних, розв’язують антибіотичними засобами. Це ж дуже просто й дає швидкий ефект. Мало хто замислюється над наслідками безконтрольного вживання антибіотиків, а вони можуть бути дуже негативними, адже поступово у птиці до цих препаратів виробляється резистентність.

 

Весь світ давно говорить про те, що профілактичне застосування антибіотиків — це насамперед проблема не лише для тварин, а більшою мірою для людей.

 

Виходячи зі сказаного, ми хочемо зробити свій внесок в оздоровлення нації. На сьогодні одне із завдань компанії — допомогти нашим клієнтам виробляти чистий, якісний і корисний продукт. Для цього ми постійно шукаємо нові цікаві розробки різних світових виробників, які були б актуальними для українського ринку. Важливо бути гнучкими на ринку, крокувати в ногу з часом».

 

 

Сергій Бондар, Олег Ворожбітов,

засновники компанії «АгроПлюсІнвест»

журнал “Наше Птахівництво”, березень 2018 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ