Агрономія

Австрійські гібриди кукурудзи компанії «РВА Україна» забезпечують стабільні врожаї

Кукурудза на ім’я RWA

Кукурудза на ім’я RWA

Австрійські гібриди кукурудзи компанії «РВА Україна» забезпечують українським аграріям стабільні врожаї та розширюють зону вирощування.

Цьогоріч тема кукурудзи в стрічках аграрних новин на верхніх позиціях. Це й не дивно, адже тривалі посуха та спека звели нанівець працю багатьох аграріїв. Та чи варто перекладати всю відповідальність за невдачі тільки на погоду? Згорілі посіви кукурудзи спонукали нас вирушити на Полтавщину — туди, де фермери очікують добрі врожаї, аби дізнатись, у чому секрет успіху

Результат вартує зусиль

У фермерському господарстві «Добродій» кукурудзу вирощують понад 20 років. Поряд із промисловими посівами традиційно закладають експериментальні ділянки. Цьогоріч досліджують понад десяток гібридів різної селекції і, як каже керівник господарства Олексій Угляниця, «піддослідні» на випробування погодою відреагували дуже по-різному. Так, український гібрид мав велике насіння, але показав низьку енергію схожості; у «хорвата» через стрес від спеки кожна четверта рослина не сформувала качан; більшість брендових «іноземців» мали проблеми із запиленням і уражались хворобами.

«Ось ця кукурудза з однаковими заввишки стеблами й налитими качанами — це гібриди компанії «РВА Україна», — показує пан Олексій. — Ми вирощуємо їх другий рік і раді, що додали у своє портфоліо». Станом на 17 вересня вологість зерна гібридів була 23,3–27%. І оскільки дощі обіцяють після 12 жовтня, кукурудза встигне скинути вологу до 16–18%. Господар очікує, що гібриди «РВА Україна» забезпечать урожайність щонайменше 8–10 т/га і стануть лідерами в польових дослідженнях фермера. За відгуками фермерів Полтавщини, гібриди «РВА Україна» дають понад 10 т/га, і їх насіння має адекватну ціну.

Зліва направо: Олексій Угляниця, Василь Васільєв, Олександр Хоменко (директор ТОВ «Агро Життя»)

Коли є з чого вибрати

На полях господарства Олексія Угляниці можна оцінити посіви кількох гібридів кукурудзи «РВА Україна» з різним ФАО. Незважаючи на те, що сіяли 12 травня, всі вони потужно стартували й забезпечили рівномірні сходи. Сіяли з нормою, що рекомендує виробник, й отримали оптимальну густоту рослин. «Я й раніше не любив загущувати посіви. А через зміну клімату скоро сіятимемо з нормою, як на Півдні», — зазначає аграрій.

Спека не стала на заваді запиленню, а рясний дощ, що пройшов 13 липня, додав сили рослинам і сприяв формуванню качанів — здебільшого одного. Втім, господар переконаний, що краще мати один, але повноцінний і сильний. Наповненість кожного качана — 16–18 рядів, довжина — 40–48 см, маса 1000 насінин — близько 300 г. Оскільки на деяких качанах не повністю виповнилися зернята, наступного року більше уваги буде приділено підживленню. Вся лінійка гібридів «РВА Україна» стійка до хвороб на тверду «четвірку» за 5-бальною системою.

За два роки вирощування австрійських гібридів пан Олексій багато чого підсумував. Так, гібрид Балерина (ФАО 280) із зубоподібним зерном, що здобув серед полтавських фермерів найбільшої популярності, стійкий до морозів на ранніх стадіях розвитку й до посухи завдяки добре розвиненій кореневій системі. Його майже не уражують гнилеві хвороби, іржа та летюча сажка. Гібрид формує велике зерно з відмінною вологовіддачею.

Інші гібриди — Айован (ФАО 350), Фортеза (ФАО 340) й Інклюзів (380) продемонстрували високу енергію росту, стабільність у стресових умовах і високий потенціал урожайності. Гібрид Оханна (ФАО 240) сформував середнє, але важке зерно. «Ранні гібриди не можуть бути високоврожайними. Зате в Оханни є інші переваги — завдяки відсутності пористості має сухе зерно, а тому є ідеальним для того, хто не має своєї сушарки, — вважає Олексій Угляниця. — Після збирання врожаю можна встигнути посіяти озиму пшеницю». Оскільки всі гібриди «РВА Україна» перспективні, остаточний вибір пан Олексій зробить після збирання врожаю й аналізу таких показників, як урожайність, вологість зерна, вміст домішок.

«Ми були впевнені в гібридах, які пропонували, — коментує менеджер із продажу насіння „РВА Україна” Василь Васільєв. — Тому задоволені тим, що коло фермерів, які отримують стабільні врожаї, щороку більшає».

Репутація народжує довіру

Зацікавленість аграріїв до гібридів цього бренду цілком зрозуміла. Адже «РВА Україна» — це дочірня компанія концерну «RWA Raiff eisen Ware Austria AG» (Австрія). Селекція і виробництво насіння сільськогосподарських культур є одним з основних напрямів діяльності RWA понад століття. Тому переконатися в конкурентних перевагах гібридів і сортів виробника на практиці мало змогу кілька поколінь аграріїв по всьому світу.

Над селекцією кукурудзи у RWA працюють понад 70 років. Наступного року портфоліо для українських аграріїв поповнить ще двома гібридами з ФАО 270 і 290. «Щороку ми пропонуватимемо кращі гібриди, — запевняє Віталій Дворнік, директор „РВА-Україна”. — Перед нами стоять однакові виклики, й нівелювати ризики можемо тільки за умови, що ділитимемось напрацюваннями та досвідом. Такий підхід співпраці австрійських і українських партнерів матиме успіх».

Лариса Степанушко

+380 99 222 53 63
[email protected]

rwa-ukraine.com.ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ