Тваринництво

Використання кормозмішувачів від компанії «Демі-мікс» підвищує надої у корів

Кращого не треба

Кращого не треба
Кормозмішувач обладнали вловлювальним магнітом, який встановили під нижньою лопаттю шнека

У двох тваринницьких підприємствах, що входять до холдингу A.G.R. GROUP, із початком використання кормозмішувачів від компанії «Демі-мікс» підвищилися надої  

Галузь молочного тваринництва постійно на межі виживання, і аграрії, які мають сміливість не полишати цей напрям, постійно шукають способи підвищити продуктивність стада. Ми поспілкувались із начальником відділу з розвитку тваринництва ТОВ «ЕЙ ДЖИ ЕР ГРУП» Володимиром Золотарем, який розповів про досвід компанії з підвищення продуктивності шляхом запровадження ефективної техніки. 

Підприємство має 1300 голів ВРХ (650 голів дійного стада), яких утримують на двох фермах у Лохвицькому районі: ТОВ «Харківецьке» і ПП «Стоколос-Агроінвест». Готували корми за допомогою кормозмішувачів закордонного виробництва, які з часом зносились і потребували заміни. Розглядали багато імпортних варіантів, але практично всі вони мали один суттєвий недолік — високу ціну. Випадково дізналися про вітчизняного виробника «Демі-мікс» і вирішили поїхати до них й ознайомитися з виробництвом, яке розташовується в Кременчуку. На місці побачили, що це справді українське виробництво хорошого рівня. Працівники сумлінно ставляться до роботи, тож якість продукції відповідає ціні. До того ж кормозмішувачі цього виробника складаються з імпортних комплектуючих, які зарекомендували себе як надійні й довговічні. Тендерна комісія, що працює в рамках усього холдингу, проаналізувала всі пропозиції й ухвалила рішення, що оптимальне співвідношення ціни, якості та функціональних можливостей мають кормозмішувачі «Демі-мікс». 

Здвоєні колеса суттєво покращують надійність машини в умовах неякісних доріг

Першим підприємство придбало кормозмішувач на 8 м., який відпрацював у ПП «Стоколос-Агроінвест» два роки й за цей час зарекомендував себе тільки з кращого боку. Технічно до нього немає жодних претензій — редуктори, шнек, ножі та система зважування працювали без зауважень. Здвоєні колеса витримували низьку якість доріг і не ставали причиною затримання годівлі. Розвантаження на один бік стало чи не єдиною незручністю, виявленою під час роботи цієї моделі. Тому для наступної машини, що купували для ТОВ «Харківецьке», замовили вивантаження на обидва боки. Так економиться час і пальне — механізатору не потрібно зайвий раз заїжджати у корівник тільки з того боку, що потрібен. Тепер він може заїжджати з будь-якого боку і вивантажувати корми наліво або направо. 

Корм висипають у годівниці, а не на кормовий стіл, тому одночасне вивантаження на обидва боки не практикують. Ураховуючи, що у ТОВ «Харківецьке» більше поголів’я, сюди придбали модель на 10 м. 

В обох господарствах кормозмішувачі агрегатують із тракторами МТЗ 952. Їх цілком вистачає для виконання роботи. Навантаження на ВВП трактора відчутне, але він нормально справляється. 

У кормозмішувач вміщується приблизно 3 т кормів. За ранкову годівлю він робить шість змішувань. Увечері теж доводиться робити 5–6 змішувань. Не всі змішування роблять на повний об’єм, оскільки деякі групи тварин не такі численні. З моменту завантаження останнього інгредієнта (комбікорму) для повноцінного змішування достатньо 5 хв. Однак варто зазначити, що комбікорм завантажується за допомогою шнека — це забезпечує його рівномірне введення і зменшує час на утворення гомогенної суміші. Якщо ж комбікорм завантажувати з ковша, час на перемішування доведеться збільшувати. 

Вагова система базується на трьох тензодатчиках, які приєднують до монітора. Під час завантаження, коли вага практично доходить до заданого рівня, автоматично вмикається звуковий сигнал, на який орієнтується оператор навантажувача. До монітора можна записати раціони для різних груп тварин, тож механізаторам не потрібно записувати або запам’ятовувати кількість інгредієнтів. 

Вагова система базується на трьох тензодатчиках

Новий кормозмішувач також обладнали вловлювальним магнітом, який установили під нижньою лопаттю шнека. Він не заважає змішувати корм, але добре «витягує» з маси металеві предмети, дроти й навіть камінці. Початок експлуатації підтвердив ефективність цього магніту, тому і перший кормозмішувач буде обладнано таким пристроєм. 

Перший кормозмішувач за два роки потребував тільки заміни ножів. Це нормальна ситуація — вони повинні зношуватися. Також раз на пів року міняють мастило в редукторах. Кілька разів пробивали колесо, але це, швидше, питання до умов експлуатації, а не до виробника. Кормозмішувач у ТОВ «Харківецьке» тільки розпочали експлуатувати, тому тут поки що нічого не зносилося — наближається час першої замінити мастила в редукторах. 

Тепер найголовніше. Краще змішування корму одразу позначилося на продуктивності стада. Надої збільшилися щонайменше на 1,5 л. І це до того, що раціон лишили такий самий, як був за старих кормозмішувачів. З цього можна дійти висновку: якість змішування безпосередньо впливає на привабливість корму і на його поїдання тваринами, що, своєю чергою, покращує основні показники молочного виробництва. Це повною мірою забезпечують кормозмішувачі від компанії «Демі-мікс». 

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ 

Володимир Золотар

Володимир Золотар, начальник відділу з розвитку тваринництва ТОВ «ЕЙ ДЖИ ЕР ГРУП»

— Хочу навести такий приклад: дещо раніше ми придбали вживаний імпортний кормозмішувач, намагаючись заощадити. Але ця машина потребувала постійної уваги: щось ламалось, щось зношувалось, щось не працювало як треба. Тому вирішили не розглядати вживані кормозмішувачі. Висока ціна на машини закордонного виробництва змусила звернути увагу на вітчизняних виробників. Кормозмішувачі «Демі-мікс» сподобались хорошою якістю змішування: конструктори розрахували параметри кузова і шнека таким чином, що маса корму активно переміщується знизу вверх і навпаки. 

До попередніх кормозмішувачів одним із головних питань було низька витривалість ходової частини, а саме коліс. Дороги в межах ферми — це те, що лишилося від старого асфальту, тож одинарні колеса виявилися досить ненадійним рішенням для таких умов. Їх часто пробивали й різали, і доводилось витрачати багато часу на заміну та ремонт. Компанія «Демі-мікс» запропонувала варіант зі здвоєними колесами, що було для нас принциповим. Таким чином, нас влаштувало все — ціна, якість і комплектація. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ