Елеватор

Компанія GRECO Group забезпечує елеватори ефективними рішеннями для сушіння зерна

Сушимо дешевше

Сушимо дешевше

Компанія GRECO Group — єдиний патентований виробник теплогенераторів на альтернативному пальному, забезпечує елеватори й фермерські господарства ефективними рішеннями для сушіння зерна  

В умовах, коли вартість природного газу постійно зростає, зернова галузь починає пошук альтернативних джерел енергії для сушіння продукції. На ринку насправді не такий великий вибір: окрім природного використовують скраплений газ, який значно дорожчий, і пелети із сировини рослинного походження (солома, дерево), вартість яких у перерахунку на енергію значно нижча. Саме про найефективніший за вартістю варіант ітиметься в матеріалі. 

Одним із лідерів українського ринку теплогенераторів на альтернативному пальному є компанія GRECO Group. За шість років існування підприємства його обладнання було встановлено на 148 об’єктах, і власники змогли оцінити переваги використання альтернативного палива повною мірою. Компанія працює у режимі 24/7, без вихідних, канікул і відпусток, що гарантує безперебійну роботу теплогенераторів протягом сезону. Навіть якщо проблема трапиться серед ночі, за телефоном підтримки роблять виклик, і за кілька годин сервісна служба приїжджає на місце й усуває проблему. Усі клієнти перебувають у рівних умовах — для компанії немає різниці, чи це великий елеватор, чи звичайне фермерське господарство. Сервісну підтримку надають усім. 

Як це працює 

Особливістю обладнання GRECO Group є потужність: найбільший із робочих теплогенераторів видає 20 МВт. Теплогенератори не мають теплообмінника, тобто вони належать до теплогенераторів прямого горіння. Їх оснащують запатентованим двокамерним котлом піролізного типу. Внаслідок високої температури пелети переводяться в стадію газу, який спалюється у другій камері. У результаті клієнт отримує можливість працювати ефективно, економічно і безперервно. Немає потреби зупиняти теплогенератор для очищення й обслуговування. Після запуску теплогенератор протягом 40 хв виходить на робочий режим і далі працює стільки, скільки потрібно власнику. Пелети подаються автоматизовано з бункера добового завантаження. Для теплогенераторів потужністю від 8 мВт рекомендовано облаштовувати завальну яму або хопер для зберігання запасу пелет на 2–3 доби. 

Для теплогенератора достатньо зробити бетонну основу

Компанія єдина на ринку скомпонувала і забезпечила надійну і стабільну роботу всього комплексу, який складається з теплогенератора, вакуумних циклонів і бункера для пелет. На це було отримано окремий патент, чого інші компанії не мають. У результаті головним завданням оператора є запускати теплогенератор. Подача, горіння і температура регулюється з пульта керування. Теплогенератор без проблем набирає або зменшує температуру. Наприклад, якщо потрібно перейти зі 120 градусів на 90, на це потрібно 5–10 хв. Практика довела, що немає потреби в додатковому персоналі для роботи з теплогенераторами. Окрім встановлення й контролю температури треба стежити тільки за наявністю пелет. Тобто оператор сушарки може без проблем наглядати й керувати теплогенератором паралельно з іншими обов’язками. 

Сушіння за допомогою теплогенератора нічим не відрізняється від сушіння газом. Зерно виходить таким, що відповідає всім європейським показникам якості. Господарства, що сушать зерно теплогенераторами GRECO Group, впевнені в якості, що підтверджують роки експлуатації та сотні хімічних аналізів. Повітря, що виходить із котла, практично не потребує очищення. 

Теплогенератори встановлюють на різні елеватори (як старі радянського зразка, так і сучасні). Крім того, теплогенератори використовують і під час будівництва нових об’єктів. Вимоги до електричних потужностей залежать від потужності самого теплогенератора і перебувають у межах від 4 до 8 кВт. Це найнижчі показники на ринку. 

Рівні автоматизації 

Для різних завдань можливі різні рішення. Найпростіший варіант — це окремий пульт керування для теплогенератора, з якого встановлюється потрібна температура теплового агента в межах від 45 до 200 градусів. За потреби можна встановити датчики на сушарку і частково автоматизувати систему. Також можливо об’єднати системи керування сушарки й теплогенератора, щоб вони працювали як єдине ціле. 

Теплогенератор займає мінімум місця на території елеватора

Сушарка завдяки своїм вентиляторам затягує тепловий агент із теплогенератора. Якщо сушарка раптом зупиняється, теплогенератори інших виробників починають накопичувати тепло і виникає ризик вибуху. GRECO Group у своєму обладнанні реалізувало автоматичний захист: у разі припинення споживання теплового агента котел самостійно переходить у режим тління, а накопичене тепло крізь спеціальні отвори скидається в атмосферу. Оператору не треба бігти, натискати червону кнопку і скидати тепло з котла вручну. Теплогенератор перебуває в режимі тління одну добу й у будь-який момент може знову вийти на робочий режим. Якщо зупинка триває більше як добу, доведеться скинути пелети зі шнеків через спеціальні отвори. 

Що потрібно від замовника 

Сервісні інженери роблять об’єкти під ключ, і єдине, що потрібно від замовника, це облаштувати бетонний майданчик для встановлення обладнання. Достатньо залити шар бетону завтовшки у 25 см з армуванням. Виробник дає розмір майданчика, і клієнт зазвичай спокійно справляється із завданням. Інженери монтують обладнання, підключають електрику і роблять пробний запуск. Під час уведення теплогенератора в експлуатацію обов’язково виконують два запуски: на ранніх зернових і на кукурудзі. 

Не відмовляючись від газу 

Під час установлення теплогенераторів GRECO Group від сушарки не від’єднують штатне обладнання. Клієнт завжди може повернутися до сушіння газом або іншим пальним, на яке із самого початку була розрахована сушарка. Це дає змогу не лише гнучко використовувати різні види пального залежно від їх вартості й доступності, а й регулювати ліміти використання газу. Тобто теплогенератор може працювати одночасно з газовими пальниками — сушарка не буде перевищувати добовий/місячний ліміт споживання газу, і в той самий час не матиме обмежень у продуктивності. 

Завантаження пелет у добовий бункер

Тривале невикористання газу загрожує великим підприємствам його відключенням із перспективою сплатити шалені кошти за поновлення постачання. Тому вони змушені споживати газ хоча б у невеликих обсягах, і теплогенератори GRECO Group цьому абсолютно не заважають. 

Теплогенератори можуть стати в пригоді, коли старі елеватори реконструюють зі значним збільшенням потужностей у доробці й зберіганні. До того ж наявні газові магістралі не в змозі задовольнити попит у пальному в потрібному обсязі. Установлення котлів на альтернативному пальному повністю усуває проблему. Вони займають мінімум місця на території елеватора, а коливання температури теплового агента — в межах 2%, що нічим не відрізняється від роботи з природним газом. 

На сьогодні найдорожчим пальним для сушіння зерна є скраплений газ: зняття тонно-відсотка обійдеться у 25–27 грн. Природним газом сушити дешевше: тонно-відсоток знімається за 16,5–17 грн. Це розрахунок за цінами початку липня. Пелети на цей момент також подорожчали, але навіть із урахуванням цього вартість зняття тонно-відсотка в межах 6–7 грн — утричі дешевше за газ і в 4 рази дешевше, ніж скраплений газ! За таких умов строк окупності теплогенератора, що працює на пелетах, не перевищує 1,5–2 роки, а якщо підприємство сушить багато зерна, обладнання може окупитися за один сезон. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ