Овочі-Ягоди-Сад

Воєнні дії змінюють плани виробників картоплі

Картоплярі на ходу переорієнтовуються на інші ринки збуту

Картоплярі на ходу переорієнтовуються на інші ринки збуту

Компанія CPG Ukraine («Централ Плейнс Груп Україна»), що спеціалізується на вирощуванні та перероблянні картоплі, є досить молодою. Перший урожай на землях Львівської області, на яких вона господарює, було отримано 2020 року. Але «молода» — не означає «необізнана». Започаткували бізнес і зробили в нього основні інвестиції представники Великої Британії та Фінляндії, що знаються на цій культурі. Команду з місцевих фахівців підбирали відповідну — запрошували тільки тих, хто у вирощуванні картоплі набув суттєвого досвіду, що було нескладно, бо картопля для Львівщини — культура традиційна. У перший же рік розпочали будівництво картоплесховища. Поквапилися і з уведенням в експлуатацію власних потужностей для переробляння картоплі на крохмаль. Інакше кажучи, компанія CPG Ukraine ввійшла на український ринок, прорахувавши й зваживши все: попит, вирощування, перероблення, зберігання, збут. Проте свої корегування внесли воєнні дії.

Диверсифікація ризиків

У компанії під картоплю було відведено близько 1000 га. Цього року площі трохи скоротили — до 930 га, бо питання збуту, як і оптимізації й керування ризиками, стали актуальними.

Володимир Шегда

Культивують чотири види картоплі: столову, чипсову, крохмальну й насіннєву. Як розповів agrotimes.ua директор компанії Володимир Шегда, столову картоплю в попередні роки реалізовували через великих закупників, які постачали її у вітчизняні торговельні мережі. Коли від кінця лютого логістичні ланцюжки порушилися, CPG Ukraine довелося самій шукати збут для продукції цього сегмента. Так були налагоджені прямі зв’язки з мережею «Сільпо». Частину столової картоплі передали як гуманітарну допомогу армії, територіальним громадам для харчування тимчасово переміщених осіб, волонтерам. Частину переробили на крохмаль на потужностях власного заводу в с. Глиняни Бузького району Львівської області. На переробляння спрямували не лише власну сировину, а й від інших картоплярів регіону. «Жвавого попиту на крохмаль в Україні немає, ця продукція більше експортна, проте вона добре зберігається й спокійно може дочекатися свого споживача», — каже Володимир Шегда.

Чипсову картоплю за контрактами відправляють на завод «Сандора» у Миколаївській області. Директор не полишає оптимізму, що перебіг воєнних дій не порушить цих планів. Якщо вже щось піде не так, то львів’яни вимушені будуть переробляти на крохмаль й чипсову.

Якість «преміум»

Серед сортів перевагу віддано здобуткам селекції компаній SOLANA (Опал), AGRICO (Аризона, Рів’єра, Арсенал), MEIJER BV (Мелоді, Леді Клер), NORICA. Вибирали сорти зважено, бо бульби мають бути передбачуваними в агротехніці, зручними для миття під переробляння, добре зберігатися тощо. Крім того, якість — справа престижу, адже компанія з перших днів позиціонує себе як виробник картоплі класу преміум.

Здоров’я рослин підтримується сівозміною, яка забезпечується вирощуванням пшениці (200 га), соняшнику і кукурудзи (по 100 га), а здоров’я бульб і тривалість їх зберігання — наявністю картоплесховища із сучасними системами вентилювання й кондиціонування від компанії Omnivent. Холодильне обладнання в складських приміщеннях компанії має особливість: замість фреону, від якого відмовляються у ЄС, в ньому застосовано більш екологічний охолоджувач — гліколь.

Першу чергу складських приміщень площею 4500 м² компанія здала в експлуатацію в рік першого врожаю — у вересні 2020-го. Із запуском другої черги (такої самої площі) компанія отримала можливість зберігати до 25 тис. тонн картоплі.

Керування якістю відбувається на всіх етапах вирощування, а далі — під час сортування і зберігання. Перед відвантаженням кожну партію продукції тестують на вміст пестицидів, важких металів, радіонуклідів і ГМО. Прискіпливий контроль забезпечує власна лабораторія.

Поки що все за розкладом

Весна тримала аграріїв у напруженні, бо трохи затягнулася, а потім зачастили дощі. Однак у компанії посувати терміни не стали, хіба що трохи їх скоротили, залучивши більше працівників і техніки.

«Загалом весна для картоплі непогана, — вважає виробничий директор компанії CPG Ukraine Орест Тичко. — Ґрунт добре наситився вологою, температурний режим сприяє розвиткові, тож працюємо за планом. Садити почали 28 березня, кілька разів зупинялися через опади, та, гадаю, впораємося».

Технологія вирощування класична. Під зиму — глибока оранка, навесні — внесення добрив і культивація. Всі агрономічні операції виконують за допомогою техніки John Deere, Dewulf, JCB. Під час садіння одночасно формують гребінь, а бульби протруюють інсектицидами та фунгіцидами.

«Цього сезону особливої гостроти набуло питання добрив, деякі з яких подорожчали майже вдвічі, — зауважує пан Орест. — Звичайно, це значно підвищить собівартість нашої продукції, бо заощадити не вийде. Картопля не та культура, на якій це можна зробити, не втративши врожайності. Добрива застосовуємо польські, литовські, українські. Подорожчало також пальне. Чи відіб’ються наші вкладання — покаже лише осінь.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ