Техніка

Інноваційна технологія обприскування від Tecnoma — OSS+

Інноваційна технологія обприскування від Tecnoma — OSS+

Як задовольнити вимоги аграріїв світу в підвищенні якості захисту сходів, підвищенні продуктивності з одночасною економією зайвих витрат хімічних препаратів? Ми розповімо про таку можливість за допомогою запатентованої системи OSS+ від Tecnoma.

Компанія Tecnoma є французьким виробником суто обприскувачів і систем обприскування з великим досвідом роботи, фокусовано для захисту полів, садів і виноградників.

Чи знаєте ви, що майже всі виноградники в регіоні Шампань обробляють обприскувачами Tecnoma? Найвимогливіші виноградарі, виробники сортів шампанського, довіряють тільки обприскувачам і рішеннями від Tecnoma, бо захист виноградників сортів шампанського не пробачає помилок (до відома — ціна 1 га виноградника сортів шампанського — 1–1,5 млн євро). До відома, у 2016 році Tecnoma запропонувала виноградарям Франції перший трактор на електричному приводі Voltis, для обробітку виноградників, розроблений інженерами Tecnoma й Preciculture.

У 2018 році Tecnoma представила в Україні нову генерацію самохідних обприскувачів — LASER HVC і Laser XL, які в базовій комплектації обладнано високоточною системою навігації, «розумною» гідростатичною трансмісією що економить пальне, гідравлічним змінним кліренсом (що дає змогу знижувати центр ваги й транспортні розміри під час переїздів), поворотними осями чотирьох коліс, змінною геометрією штанги й іншими корисними для аграріїв функціями для захисту посівів.

Проте головне завдання Tecnoma — забезпечити аграріїв світу не лише надійною, а й високоефективною та високотехнологічною технікою, яка здатна максимально якісно та економічно виконувати роботи із захисту сходів сьогодні, й буде актуальною і через 5–10 років в умовах зростання технологічності господарств та переходу до точного землеробства. Тому у 2018 році Tecnoma представить для ринку України обприскувачі Laser HVC та Laser XL, опціонально обладнані унікальною технологічною опцією OSS+ (оптимальна система обприскування).

Що таке система OSS+, та які переваги вона надає?

Багатьом аграріям відома проблема погіршення якості обприскування під час варіації швидкостей руху обприскувача, а також необхідність вибору компромісів між швидкістю та якістю обприскування. У чому проблема?

Усі знають, що кожна форсунка може якісно працювати тільки в певних обмежених діапазонах тиску. Візьмемо для прикладу найбільш розповсюджену плоскофакельну форсунку NOZZAL AFX 04 (червона) для норми внесення 150 л/га. Діапазон тиску зазначеної форсунки — 1,75–5 бар, але найбільш якісно вона працюватиме в діапазоні 2,5–4 бар. За норми внесення 150 л/га під час зростання швидкості на 1 км/год тиск у форсунці, відповідно, зростає на 1 бар і, відповідно, зменшується, під час зменшення швидкості. Логічно, що з підвищенням швидкості роботи обприскувача збільшується об’єм виливу на кожну форсунку, а також збільшується тиск у форсунці. Таким чином, форсунка оптимально може працювати в діапазоні швидкостей 10–14 км/год, а в діапазонах 0–10 і 14–24 км/год тиск у форсунці не забезпечує відповідну якість обприскування. За недостатнього тиску не формується якісний факел розпилу й дисперсія каплі (втрачається якість покриття), збитковий тиск призводить до дрібнення краплі у факелі розпилу з критичним збільшенням знесення (втрата речовини). У свою чергу, це призводить до втрат якості обприскування, що надалі позначається на врожайності та зайвих витрат агрохімії, яка коштує досить недешево. На жаль, здебільшого недоліки, що пов’язані з втратою якості обприскування, помічають тільки по факту, коли виправляти помилки запізно.

Як зменшити зазначені ризики, втрати та врятувати врожаї? Це досить просто — використовуйте систему OSS+ від Tecnoma. П’ятдесят відсотків проданих європейським аграріям самохідних обприскувачів Tecnoma обладнано OSS+. Завдяки автоматичному вибору необхідної форсунки вона забезпечить постійний тиск під час роботи обприскувача на всіх діапазонах швидкостей від 0 до 24–26 км/год зі збереженням якісної дисперсії крапель, факела розпилення (незалежно від варіації швидкості та норми внесення на гектар), і все це — за досить розумну ціну! Одночасне використання OSS+ з форсунками для антизнесення дозволяє проводити обприскування за сили вітру до 6–8 м/с. До речі, близько 80% німецьких аграріїв використовують тільки такі форсунки.

В Україні вже два роки успішно працює самохідний обприскувач Laser із системою OSS+ у господарствах ПП «Євросем» (Переяслав-Хмельницький р-н Київської обл.), СФГ «Верес» (Слов’янський р-н Донецької обл.), та в інших агропідприємствах. Вибір системи OSS+ керівниками та фахівцями господарств зумовлено високопрофесійним підходом у задоволенні потреби якісного обприскування посівів, про що свідчать позитивні відгуки.

Система OSS+ поєднує таку комбінацію: тримач 4- або 2-х форсунок в одну лінію, AGP — постійна циркуляція рідини в штанзі, бортовий процесор і додатковий гіроскоп.

Коли параметр норми, швидкості або маневрування змінюється, система автоматично вибере потрібну форсунку або їх комбінацію, щоб зберегти оптимальний тиск, дисперсію краплі, норму внесення та стабільний факел розпилу.

Система OSS+ технологічно підвищує стандарти якості обприскування й дозволяє раціонально використовувати агрохімію, це 4 опції в 1-й:

1. Обприскування постійним стабільним факелом і дисперсією краплі без обмежень тиску зумовлених типом форсунок попри коливання швидкості й витрати на гектар. Залежно від зміни параметрів (робоча швидкість, траєкторія обприскування) система вибирає потрібну форсунку або їх комбінацію, що забезпечить безперервний, стабільний факел і дисперсію краплі під час розпилення.

2. Компенсація норми внесення за шириною штанги під час маневрів та на поворотах. Під час маневрування обприскувача на кривих і поворотах розпилення на внутрішніх і зовнішніх краях штанги нерівномірне, бо швидкість руху внутрішнього й зовнішнього кінців штанги різна, що призводить до нерівномірності розподілення препарату. Tecnoma розв’язує цю проблему впровадженням опції OSS+ — компенсація (вирівнювання) норми внесення за шириною штанги відповідно до радіуса повороту (маневру) та лінійної швидкості.

3. Безперервна циркуляція потоку робочої рідини у штанзі (AGP). Дозволяє підтримувати моментальне відкриття факела форсунки від старту й стабільну дисперсію краплі на краях поля.

4. Індивідуальна норма внесення для кожної секції штаги відповідно до стандартів точного землеробства та карти поля. Окрема норма (від 40 до 400 л/га) кожної окремої секції незалежно для відповідних ділянок поля. В систему можливо вносити інформацію карти полів, сформованою за допомогою датчиків урожайності, інформацією густоти сходів від дрона, тощо. Економна витрата препарату з підвищенням ефективності внесення агрохімії та добрив.

Окрім зазначеного система OSS+ дозволяє значно збільшити ресурс усіх компонентів системи обприскування, завдяки вибору більш підхожої форсунки й утриманню стабільного середнього тиску в системі, тобто уникати зайвих навантажень від стрибків тиску, які виникають у звичайних системах обприскування внаслідок підвищення/зменшення швидкості руху обприскувача.

Беручі до уваги прямий зв’язок між якісним захистом сходів і якісною системою обприскування, система OSS+ від Tecnoma надає суттєві переваги аграріям під час польових операцій у роботі із системами точного землеробства.

Дистрибуторська мережа Tecnoma представлена в Україні компаніями «Агроресурс», «Ерідон-Тех» й «Альфатех».

В Україні працює значна кількість самохідних і причіпних обприскувачів виробництва Tecnoma, які вже мають відмінну репутацію в агропідприємствах і зарекомендували себе як високотехнологічна, точна та надійна техніка. З 2012 рік 39 самохідних обприскувачів Tecnoma Laser працюють у Kernel, 31 — в «Агропросперіс», 10 — у «Нібулон», ІМК та інших підприємствах — лідерів аграрної галузі України.

Представник Tecnoma в Україні:
Сергій Вотяков
[email protected], +38050 302 5 302
www.tecnoma.com, www.nozal.fr

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ