Овочі-Ягоди-Сад

Як правильно обрати посадковий матеріал для часникового проекту в Україні

Ідіть за стрілками

Ідіть за стрілками

Як правильно обрати посадковий матеріал для часникового проекту в Україні та які технологічні особливості треба врахувати при його вирощуванні.

Сергій Паращенко

Сергій Паращенко, засновник компанії «Чистий продукт» (Дніпропетровська область), селекціонер, автор сорту часнику «Ірен».

Більше 30 років тому я починав, як і багато хто, звичайним малим фермером, який одночасно й тракторист, він же – економіст та бухгалтер. Все нове в агро, що з’являлося в Україні у дев’яності роки, я втілював у себе, починаючи з крапельного поливу і закінчуючи теплицями (намагаючись виростити 3 культури за один сезон)… . Тоді ж був і мій перший вхід у часникову тему, втім невдалий, наробив багато помилок. Закупили у Криму якийсь часник незрозумілого походження у надії, що станеться диво, і ми отримаємо фантастичний урожай, але дуже скоро справа закінчилася майже нічим.

Другий захід зробив  у 2007 році у Донецькій області, в своєму органічному господарстві з 500 га землі і різними культурами. Тут досвід склався вдало, адже взяли один з місцевих сортів, який спрацював. Пізніше, у 2018-му, на його основі я здобув мій авторський сорт часнику «Ірен»,  який нині офіційно зареєстрований в Україні. Тоді й вирішив займатись посадковим матеріалом на професійному рівні. На сьогодні ми маємо 50-70 га щорічних насіннєвих плантацій, формуємо хаб з виробництва часнику та можемо детально розповісти, як входити у цей бізнес.

Сорт та технологія

Наше насіннєве господарство існує вже вісім років, а загалом часником займаємось всі 17-ть. За час нашої діяльності, ми брали ліцензійні угоди на всі можливі сорти,  тестували вітчизняні та закордонні сорти, порівнювали їх – практичним шляхом шукали серед них ті, що більше підходять для України та взагалі успішного часникового бізнесу. В результаті впевнено зупинилися на трьох сортах – Ірен, Любаша і Дюшес. А, наприклад, Мерефянський білий через 3-4 роки випав з тестування через те. що це дрібносім’янка у стрілці, а сам часник дуже хворіє та швидко вироджується.

Будь-який сорт часнику у світі дуже прив’язаний до свого районування, тобто не любить, коли його переводять з однієї зони в іншу, і може взагалі не давати урожай в інших місцевостях. Італія та Іспанія – це значно тепліші зони за Україну, і їхні сорти в наших умовах просто вимерзають, навіть на Херсонщині, а також деградують, значно зменшуючи свою можливу врожайність! Ми багато разів саджали привезений з різних кінців світу часник, проте нічого гарного з цього ніколи не виходило. Це стосується також і популярних свого часу в Україні французьких сортів Мессідор та Гермідор…

З іншого боку я завжди наголошую, що навіть найкращий сорт, такий як мій Ірен, в руках поганого фермера не дасть ніякого результату, тоді як найгірший сорт українського часнику у найнаполегливішого та грамотного фермера може дати найкращий результат. Тому ми завжди робимо акцент саме на технології та навички по  вирощуванню часнику, а не на сортах.

А взагалі І Ірен, І Любаша, і Дюшес одне одного коштують: у кожного з них є звичайно свій термін вегетації, свої відмінності по листку, повітрянці тощо. Багато залежить від якості посадкового матеріалу – яка репродукція, за якою технологію вирощувалась повітрянка, коли і як обрушувалась  стрілка. Щодо споживацьких властивостей, то, наприклад, Любаша – дуже пекуча.  Ірен – пом’якше, але має довшу вегетацію і важчу головку.

Шукайте однозубку

У себе на полях ми висаджуємо тільки повітряну цибулину («повітрянку»), а продаємо три типи насіннєвого матеріалу – повітрянку, однозубку та отриману з останньої головку (або зубок) першої репродукції. У повітряного часнику є як мінімум дві фракції:  крупна (4 мм +) і дрібна (4 мм -). Для першої я напрацював дві, а для другої – три технології вирощування, абсолютно різні за нормами, умовами висіву тощо. Я навіть планую деякі з них запатентувати , бо вони ніде у літературі не зустрічаються. Методики вирощування однозубки теж є різні (однорічним та дворічним циклом).

При купівлі головок часнику  у якості посадкового матеріалу ви не зможете візуально визначити його репродукцію – у 95% випадків продавці під видом першої продають зубок незрозумілої репродукції і навіть сорту. Щоб не помилитись, ви маєте прийти навесні на поле виробника ( і бажано офіційного виробника посадкового матеріалу часнику) та переконатися, що там засіяна тільки однозубка, а не зубок, і брати головку саме з цього поля. Ми все це можемо вам продемонструвати на наших плантаціях. Це дуже важливо, адже у нас 80%  виробників товарного часнику саджають і будуть саджати тільки зубком, бо однозубки на всіх бажаючих не вистачить, а  з повітрянки можуть вирощувати тільки дуже наполегливі і ті, хто вже мають окремі професійні знання… . Але однозубка завжди краща від зубка, навіть першої репродукції – ми це пропагуємо багато років, і до нас насамперед звертаються за однозубкою і тільки коли її не вистачає беруть зубок.

Нас дуже тішить, що українські фермери навчилися добре у цьому розбиратись і розуміють, що однозубка і краще, і дешевше, якщо рахувати вартість посадкового матеріалу на 1 га.  Крім того, головка, отримана з однозубки, є прекрасним посадковим матеріалом, який можна і продати, маючи відповідні документи, і використати для засіву власних промислових плантацій, не витрачаючись постійно на посадковий матеріал.

Сім плюсів однозубки порівняно з зубком (головкою):

1. Однозубка вже є більш вищою, а отже кращою категорією (генерацією) посадкового матеріалу, а ніж зубок (головка);

2. Однозубка середнього розміру завжди перевертається у ґрунті та втягується корінням у землю, таким чином рослина вирівнюється і майбутня головка ніколи не буде викрученою; шийка та стебло будуть чітко вертикальними, що важливо для товарного вигляду;

3. Зубок без поливу та  в морозну зиму і посушливий рік може дати втрату урожаю до 30% в порівнянні з однозубкою в таких же умовах;

4. Коренева система часнику являє собою коло: у зубка вона заповнена корінням частково, тільки сегментно, в однозубки – повністю по всьому колу;

5. Однозубку на відміну від зубка не треба розлузувати – а це дуже заощаджує час, зусилля та кошти;

6. Однозубка якісніше, бо дасть урожай першої репродукції, тоді як зубок – другої;

7. Вартість однозубки на 1 га посівів значно дешевше, чим вартість зубків часнику.

Якщо господарство планує закладати поле під вирощування посадкового матеріалу у наступному році, то вже у цьому воно повинне не тільки знайти насіння для цього, а й проінспектувати та підготувати ділянку й отримати сертифікат на вирощування. Підготовлений, запакований та сертифікований матеріал вітчизняного виробництва на сьогодні в Україні може поставити тільки наша компанія. На етикетці UA будуть вказані всі дані, включаючи Назву сорту, категорію (генерацію) посадкового матеріалу,  номер апробатора, партії тощо.

Від посіву до збирання

Я називаю часник культурою швидкого реагування, вона єдина серед овочів (разом з озимою цибулею) вийшовши з зими має активну вегетацію всього два місяці – квітень-травень. Тому до кінця травня ми маємо виконати всі основні роботи з догляду. Відповідно земля повинна мати у собі все необхідне для кожної стадії розвитку часнику. Якщо цього не зроблено заздалегідь, ситуацію можна трохи підправити крапельним зрошенням. Якщо ж ґрунт і підготовлений вчасно, і є крапля, або інший полив, то  можна накачати головку по максимуму.

Але у більшості випадків отримати в масовому виробництві  (при  вирощуванні 5-10 га) в Україні більше 20 т/га врожаю нереально. 17-19 т/га – це максимум, який може бути у професіоналів з дуже великої однозубки на поливі. Урожай 15 т/га на площі 10 га – це відмінний результат для звичайного господарства.

Часник – культура дуже лояльна до ґрунту. Може рости навіть на дуже закисленій землі та поруч з хвощем. Йому підходить і не дуже важкий, більш розсипчастий, субпіщаний та навіть піщаний ґрунти.  На пойменних високогумусних ґрунтах він росте взагалі дуже добре.

Часник – єдина культура, знову разом з озимою цибулею, яка дозволяє  на поливі відразу після її збирання підготувати поле і засадити іншою культурою (у нас буряк, чорна редька або редька дайкон), таким чином отримуючи два врожаї за сезон з однієї ділянки.

Дуже  важливий інструмент у цій області – це правильне технічне забезпечення проекту. І у нас звичайно є повний набір такої техніки для підготовки поля, висаджування, догляду  за посівами та збиранням врожаю. Також маємо все необхідне обладнання для складської доробки часникової продукції. І до речі напрацьовано немало технологічних рішень по переоснащенню існуючої техніки без особливих капіталовкладень для невеликих часникових проектів 5-10 га. А для більших площ (від 10 га і більше) в нашому часниковому хабі вже є офіційний представник фірми «Zocapi» в Україні і ці сіялки, комбайни, різноманітне складське обладнання вже успішно працюють в Україні. А взагалі то кожний часниковий проект завжди без проблем впишеться в уже існуюче сільгосппідприємство, де вже є стандартний набір сільгосптехніки.

Не менш  відповідальний момент – це  збирання  часнику. Насамперед воно має бути своєчасним. На збір урожаю відводиться майже місяць, але його треба провести правильно. Якщо оптимальні терміни збирання пропущені, часник може розпастися у землі внаслідок перезволоження ґрунту після великих літніх дощів. Ви тягнете за стебло, а зубки відлітають та залишаються у землі. Втім, у нас є свій секрет, як зберегти часник від розпадання, зробивши одну технологічну операцію… .

Але найважливіший момент у вирощуванні часнику – це  боротьба з бур’янами (внесення гербіцидів), та інших засобів захисту рослин, а також правильне та своєчасне внесення добрив.  За неправильного внесення ЗЗР, або їх  передозування можна втратити до 30% врожаю. Нажаль наразі не у всіх сільгоспвиробників достатньо знань, якими дозами, баковими сумішами та у які терміни працювати на посівах часнику. Окрім цього  треба навчитись поводитися з оприскувачем, а це і строки внесення, і норми виливу на 1 га і розмір краплі і т.п….. Ми свого часу з цим також «накособочили», і тепер можемо розказати, як це треба робити правильно. Тому запрошуємо вас звернутись за повним комплексом послуг із закладання, вирощування та збуту часнику до нашого часникового хабу «Вирощуємо разом»!

Бажаю всім гарного врожаю часнику!

Сергій Паращенко
+38-099-356-11-37,
[email protected]  

 

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ