Техніка

Вдалий старт для сільгоспкультур за будь-яких умов гарантує компактор SWIFTER

Ідеальне передпосівне рішення від BEDNAR

Ідеальне передпосівне рішення від BEDNAR

Вдалий старт для сільгоспкультур за будь-яких умов гарантує компактор SWIFTER. Про свій досвід експлуатації агрегата розповідають українські аграрії

Кліматичні та економічні виклики відчутно звужують рамки агровиробництва. Тож технологія має бути раціональною й ресурсоощадною, витрати — обґрунтованими, а техніка — точною й надійною. Особливо, коли йдеться про стартові умови для майбутнього врожаю.

Передпосівний обробіток — справа філігранна. Тут має значення як кожен технологічний елемент, так і їх поєднання. Та ще й поля такі різні — за своєю історією обробітку, агрономічними й біологічними параметрами. Як оптимізувати підготовку ґрунту до сівби та забезпечити рослинам ідеальне посівне ложе? Практики, з якими поспілкувалися журналісти AgroTimes, зробили ставку на передпосівний компактор SWIFTER від BEDNAR.

Цей агрегат поєднує дев’ять робочих операцій, необхідних для підготовки ідеального ґрунту під сівбу за один прохід, навіть у грубій борозні. SWIFTER застосовують як для традиційної технології, так і для мінімального обробітку ґрунту. Конструкція дозволяє швидку заміну робочої секції рами з стрілчатими лапами на раму з гама-сошниками або раму з SB-секціями. Завдяки високій робочій швидкості до 15 км/год агрегат має підвищену продуктивність. Застосування самоочисних подвійних Crosskill-котків забезпечує кращий подрібнювальний ефект та прикочування. А використання необслуговуваних підшипників говорить про довговічність та якість агрегату.

Лінійка агрегатів BEDNAR SWIFTER досить широка — до неї входять навісні (3–5 м), напівнавісні і причіпні (4–18 м) моделі. За бажанням агрегат можна оснащувати гідравлічними регулюваннями — наприклад, налаштування глибини можна виконувати безпосередньо з кабіни трактора.

Завдяки незалежному кріпленню робочих секцій SWIFTER ідеально витримує глибину обробітку, копіюючи рельєф поля. При цьому агрегат працює на розворотах не виміляючи робочі органи.

Стрілчасті лапи завширшки 280 мм розташовані у два ряди з повним перекриттям і забезпечують підрізання ґрунтового профілю по всій ширині захвату агрегата, що дозволяє створити якісне посівне ложе. Завдяки робочому куту лап ґрунт інтенсивно обробляється, що сприяє створенню розпушеного верхнього шару. Кожну лапу закріплено за допомогою підпружиненої стійки Flexi, що створює 3D ефект (горизонтальний і вертикальний рух), одночасно захищаючи лапу від пошкодження. Стрілчасті лапи застосовують, коли треба розпушити й перемішати ґрунт на глибині від 2 до 10 см. Вони безпечно розпушують, збагачують киснем і сприяють якнайшвидшому прогріванню ґрунту, не підіймають мокрі грудки на поверхню. Це зберігає вологу, яка потрібна для швидкого проростання й розвитку культур.

Для весняної підготовки ґрунту, особливо під посів цукрового буряку, застосовують SB-лапи, які розташовуються у чотири ряди на S-подібних стійках. Лапи встановлено під таким кутом, що не викликає вертикального перемішування ґрунту і дозволяє зберегти весняну вологу. Одночасно зменшується потреба в потужності агрегата під час роботи.

SWIFTER може бути оснащено двома типами передніх вирівнюючих планок: механічна планка або гідравлічна планка Crushbar, що має кращу прохідність по великій кількості рослинних решток, а також забезпечує зручність та легкість налаштування з кабіни трактора.

Завдяки використанню навісних бункерів FERTI-BOX, а також причіпних бункерів FERTI-CART FC та COMBO SYSTEM CS, є можливість внесення добрив під час роботи агрегату.

Господарюючи в різних ґрунтово-кліматичних умовах, українські аграрії з року в рік на практиці переконуються в ефективності рішень BEDNAR. Про свій досвід експлуатації компактора SWIFTER фермери розповіли AgroTimes

«Компактор SWIFTER добре знищує падалицю попередника»

Віктор Синегуб

Віктор Синегуб, ТОВ Контакт Плюс (Сумська обл.)

— Експлуатуємо восьмиметровий компактор SWIFTER від BEDNAR із минулого літа. Вже підготувати ним площі під озимий ріпак і частково під пшеницю. Раніше ми не мали компактора для передпосівної підготовки ґрунту, тому працювали звичайним. Бувало, взагалі не готували поле після оранки, адже наш посівний комплекс сам частково готує поле до сівби. Утім, через проблему падалиці вирішили, що нам потрібна машина для передпосівного обробітку. Аналізували ринок, читали відгуки, а коли побачили роботу SWIFTER у сусідів, узяли його на демопоказ до себе й одразу придбали в дилера «НФМ АГРО». Ефект був помітний одразу.

По-перше, готували поле під пшеницю після ріпаку. На полі де-не-де зійшла падалиця, і компактор її повністю знищив. По-друге, він дуже добре готує ґрунт для сівби, лишаючи тверде ложе і м’яке ґрунтове «покривало» для насіння. Щодо рівномірності сходів — у нас була посуха, тож цей момент було складно проаналізувати.

SWIFTER працює в нас із трактором John Deere 8345 потужністю 345 к. с. Робоча швидкість частково залежить від типу ґрунту. У нас нетипові для України ґрунти — не чорноземи, а піщані, малогумусні. Де кращі ґрунти, там краще витримується глибина, і ми можемо забезпечити швидкість 13–14 км/год. Це нормальна робоча швидкість. А де ґрунт піщаний, агрегат потрібно додатково відрегулювати, щоб він не просідав і не нагортав ґрунт.

За добу (дві зміни) агрегат проходить у нас 150–160 га, при цьому уночі якість роботи не погіршується. Усього Swifter за короткий період експлуатації зробив 1,5–2 тис. гектарів без заміни робочих органів.

В експлуатації простий. Треба тільки витратити час, щоб підібрати оптимальну глибину роботи, залежно від вирівняності ґрунту. За переходу з поля на поле, де різний ґрунт, він поводиться по-різному, тому потрібне регулювання. Глибина роботи залежить від культури, зволоженості й вирівняності ґрунту після попереднього обробітку, наявності бур’янів.

На весну ми вже законтрактували ще один такий компактор, цього разу 10-метровий, адже для весняних робіт одного нам мало, бо готувати ґрунт потрібно відповідно до темпів сівби.

«За чотири роки експлуатації компактором SWIFTER вирівняли поля»

Олександр Долованюк

Олександр Долованюк, ФГ «РістОлексГруп» (Вінницька обл.)

— Компактором SWIFTER SO 6000 ми готуємо всі посівні площі — під соняшник, кукурудзу, ячмінь, пшеницю. Працюємо ним четвертий рік. Раніше в нас був старий легкий культиватор, а SWIFTER набагато важчий, тому ним можна йти навіть по оранці.

Помітили, як за ці чотири роки вирівнялися наші поля, сходи отримуємо дружніші, тож і середня врожайність підвищилась. Придбали також глибокорозпушувач від BEDNAR в компанії «НФМ АГРО», яким потроху зриваємо плужну підошву. Після глибокого розпушування компактор також працює ідеально.

В експлуатації техніка BEDNAR дуже проста. За чотири роки експлуатації компактора зробили близько 5 тис. гектарів і за цей час міняли тільки робочі органи та підшипники. До заміни лапи проходять приблизно 700 га. За зміну обробляємо близько 40 га. Компактор агрегатується в нас із трактором John Deere 6195М потужністю 195 к. с.

«З компактором SWIFTER отримуємо дружні сходи всіх культур»

Микола Вербицький

Микола Вербицький, ПП «Здолбунівське» (Рівненська обл.)

— Ми придбали SWIFTER SO 8000 F, коли побачили його роботу на полях сусідів. До цього в нас був старий культиватор із меншим захватом. Нині техніка набагато потужніша, ніж була раніше, відповідно, й компактора ми купили потужнішого. Основним критерієм у виборі було співвідношення ціни та якості.

Готуємо ним площі під кукурудзу, ріпак, пшеницю. В обслуговуванні він дуже простий, легко міняти глибину, залежно від культури. Під ріпак це 2–3 см, під кукурудзу — 5–6 см. І глибину він добре тримає на всій площі, враховуючи, що в нас важкі суглинки. Якість підготовки ґрунту набагато краща, ніж була в нас із попереднім агрегатом, тож ми отримуємо дружні сходи, а це одна з основних передумов доброго врожаю.

За зміну SWIFTER робить у нас 80 га. Усього за сезон зробили ним десь 1,3 тис. гектарів і не міняли жодного робочого органа. Агрегатуємо його з трактором Fendt потужністю 440 к. с. Робоча швидкість — 12 км/год.

Компактор дуже простий в експлуатації, тож обслуговуємо його самостійно. Спеціалісти з компанії «Titan Machinery Ukraine», де ми купували агрегат, приїжджали тільки для початкового його запуску.

«SWIFTER тримає задану глибину на різних ґрунтах»

Іван Коман , ТОВ «Герром Інвест-Україна» (Хмельницька обл.)

Іван Коман

— Два роки тому ми придбали компактор SWIFTER SO 80000 F від BEDNAR. Шукали передпосівний агрегат для сівби буряку, і він нам найкраще підійшов. Насіння буряку дуже дрібне й дуже вимогливе до різних умов, тому й ґрунт потрібно готувати дуже прискіпливо. Якщо насінина попаде під грудку, вона ніколи не зійде.

У перший рік сівби буряку ми культивували іншим агрегатом, утім, після SWIFTER отримали набагато більш рівномірні сходи. Працюємо ним лише весною, бо восени він не підходить для роботи по пожнивних рештках.

Перевага SWIFTER у тому, що він максимально розбиває грудку і дуже добре готує посівне ложе. В залежності від того яка була оранка і який ґрунт, іноді можемо робити другий прохід для досягнення того ефекту, який нам потрібен.

У нас різні ґрунти: є чорноземи, є суглинки. І на різних ґрунтах він тримає однаково глибину. У нас це 5–10 см, залежно від культури. За зміну робимо 30 га із трактором John Deere 8330 за робочої швидкості 12 км/год. За сезон зробили 1,5 тис. гектарів. Щороку робимо заміну лап. Обслуговуємо агрегат самі, адже він дуже простий в експлуатації. Представників компанії-дилера, а в нас це «Titan Machinery Ukraine», запрошували тільки для першого запуску агрегата. 

«Якість роботи компактора SWIFTER незмінна за різних умов»

Андрій Капуста

Андрій Капуста, СПОП «Нива» (Полтавська обл.)

— Компактором SWIFTER ми користуємося два роки. Ширина захвату попереднього нашого агрегата була 9 м, а тут — 10,5 м. Так, за однакової витрати пального ми маємо на 1,5 м більше перекриття. Агрегат добре готує ґрунт до сівби, формуючи правильну структуру ґрунту, розбиваючи грудки. Колишній наш агрегат робив не гірше, але він дуже багато використовував запасних частин, а тут ми за два сезони навіть робочі органи ще не міняли.

Для експлуатації SWIFTER потрібен потужний трактор — у нас це John Deere потужністю 320 к. с. Готуємо ґрунт під озиму пшеницю, кукурудзу, соняшник — їх у нас десь по 1 тис. гектарів кожної.

Глибина обробітку регулюється під кожну культуру дуже просто — від 2 до 10 см. І встановлену глибину агрегат тримає на всіх площах. Утім, це залежить не лише від компактора, а й від ущільнення ґрунту. Ми робимо глибоке розпушування кожні три роки, тож наші ґрунти не ущільнені. Оранку також застосовуємо, бо, наприклад, пожнивні рештки кукурудзи треба приорювати, а дисків для цього замало.

Працюємо переважно на чорноземах, але є й піщані ґрунти. На чорноземі працювати важче — він глевкий, утім, якість роботи компактора не змінюється. За 12-годинну зміну агрегат робить близько 60 га. Уночі також працювали з незмінною якістю.

За два роки експлуатації нічого не довелося ремонтувати, а якщо доведеться, звертатимемось до сервісної служби. Ми працюємо з компанією «Агроресурс». Спеціалістів запрошували тільки для стартового налаштування агрегата, адже гарантійний термін починається з моменту введення в експлуатацію.

«Компактор SWIFTER ідеально вирівнює ґрунт»

Віталій Охріменко

Віталій Охріменко, ПП «Агроспаське» (Сумська обл.)

— До придбання десятиметрового SWIFTER ми користувалися звичайним культиватором. Він трохи гірше робив передпосівну культивацію, не так добре рівняв ґрунт. SWIFTER ми придбали минулої весни в компанії «Агроресурс» й одразу помітили, наскільки краще він робить передпосівну підготовку, повністю розбиває грудку, ідеально вирівнює ґрунт.

Ми звернули увагу на нього на виставці, а також бачили його роботу на полях у колег, загалом вивчали його цілий рік. Ключовим в ухваленні рішення було співвідношення ціни та якості.

Працюємо на різних ґрунтах — є малогумусні чорноземи, є супіщані легкі. На піску компактор трохи гірше працює, бо агрегат важкий, місцями просідає. А на чорноземі краще. Та головне, що глибину тримає добре на всіх типах ґрунтів. Робимо передпосівну підготовку ним під усі культури, які вирощуємо, — сою, соняшник, яру пшеницю й інші.

Агрегатується SWIFTER у нас із трактором Claas 850 потужністю 360 к. с. Передпосівну підготовку робимо цілодобово, так що за добу (дві зміни) він робить 150 га на великих полях (якщо поля менші, то трохи менше). Всього SWIFTER зробив у нас до 1 тис. гектарів. Поки що робочі органи не міняли, але піщані ґрунти пришвидшують зношування. Думаю, ще сезон виходить і будемо робити заміну робочих органів.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ