Агрономія

Гібриди бренду Pioneer® забезпечують стабільність

Гібриди бренду Pioneer® забезпечують стабільність

У господарстві ПОП «Перемога» практикують коротку сівозміну — пшеницю, ячмінь, ріпак і соняшник. Адже погодні умови на Херсонщині доволі жорсткі. До речі, соняшник, який для півдня є чи не найприбутковішою культурою, тут сіють майже 100-відсотково одного бренду — Pioneer®. Заступник директора Андрій Трофимлюк не вважає це ризиком, навпаки, стверджує, що саме така стабільність допомагала господарству втриматися на плаву у критичні роки.

— Пане Андрію, який соняшник ваш улюблений?

— Протягом восьми років від моменту заснування нашого ПОП «Перемога» ми вирощуємо гібриди бренду Pioneer®. Починали з 30%, та уже третій рік поспіль наші посіви фактично на 100% засіяні гібридами цієї компанії.

Можна сказати, що ми вдосконалювалися разом з цим брендом. ПОП «Перемога» — це сімейний бізнес, який у 2011 році перейшов нам із братом у спадок. Маємо в обробітку майже тисячу гектарів ріллі. Директор — наша мама, а ми з братом — заступники. Попри те що я маю юридичну освіту, а брат — технічну, ми опанували тонкощі агрономії не гірше за фахових агрономів.

Звісно, у 2012 році ще не мали таких знань, як сьогодні. Проте відразу здобули практичний досвід: посіяли 350 га соняшнику, з них на 100 га — гібриди А89 й А90 ТМ Pioneer, а на 250 га — вітчизняної та сербської селекції. 2012-ий був дуже посушливим, тоді ні в нас, ні в сусідів нічого не вродило, і на тих 250 га соняшник просто згорів. А поле, де посіяли гібрид Pioneer®, дало 1,5 т/га. Завдяки цьому ми, можна сказати, тоді втрималися на плаву.

Тож почали тісніше працювати з представниками компанії — вони давали нам на пробу гібриди соняшнику, ми випробовували їх на демоділянках, щоб вибрати для себе найкращі. У наступні роки у нас з’явився гібрид А15, що вирізнявся врожайністю та високою олійністю. Навіть зовні вони відрізнялися від конкурентів — були красивішими, зеленішими, більш вирівняними. На душі було спокійно, коли в полі такий соняшник, бо не сумнівалися в результаті.

Поступово площі під гібридами Pioneer® довели до 99%, залишивши ділянки для випробувань гібридів інших компаній. Третина площ, відведених під соняшник, нині засіяна P64LP130, що призначений для виробничої системи Clearfield®. Цей гібрид має високий потенціал урожайності  та високу олійність. Ще третина площі — під гібридом придатним для вирощування за технології ExpressSun®. Раніше ми використовували гібрид P64LE25, цього року посіяли P64LE121. Дуже високий потенціал урожайності має PR64F66, яким засіяна решта площ: якщо в нашій зоні торік середня врожайність соняшнику сягала 25–26 ц/га, то цей гібрид давав 32–33 ц/га.
Три роки поспіль він був чемпіоном з урожайності в нашому господарстві. Не знаю, як буде цього року — півтора місяці не було дощу, але він має гарний вигляд. Менше за 1,5 т/га, думаю, не отримаємо.

— Які характеристики гібридів ТМ Pioneer для вас найважливіші?

— Високий потенціал урожайності, олійність, посухо- та жаростійкість. Нині наша основна проблема — брак вологи, високі температури. Тобто кліматичні зміни все більше впливають на наш вибір гібридів соняшнику.

Останнім часом дошкуляє ще й вовчок. Щороку ми закладаємо з представниками різних компаній досліди — щодо норм висіву, густоти стояння, потенціалу гібридів. Я порівнював гібрид P64LE25 із гібридами іншої компанії щодо стійкості до вовчка. Так, на соняшнику ТМ Pioneer його не було. І врожайність у P64LE25 на 4 ц/га була більша.

Та й загалом на своїх полях вовчка я не бачу, ні на так званих гібридах 5+, ні на семирасових. А в сусідів, які сіють соняшник іншої селекції, він трапляється, навіть на семирасових гібридах.

— Як ви оцінюєте якість насіння ТМ Pioneer?

— За вісім років, що ми вирощуємо гібриди бренду Pioneer®, проблем з якістю не було. Так, могли бути партії з дещо більшим або дрібнішим насінням. Але схожість, енергія проростання були на відповідному рівні. Останні три роки ми отримували дуже добрі партії насіння — маса тисячі насінин дуже наповнена, мішки по 12–15 кг. Останнім часом насіння обробляється протруйниками — це розв’язує багато проблем. Головне — дочекатися сходів (бо з вологою в нас проблеми). Торік ми отримали насіння з Туреччини й України, але різниці я не помітив — результат був однаковим.

— Цього року компанія Corteva ­Agri­science перейшла на прямі продажі гібридів Pioneer®. Як вам таке нововведення?

— Нам це дуже сподобалося, адже підробка унеможливлена. Постійно на зв’язку з Торговим агентом компанії, він регулярно в нас буває, закладаємо разом досліди. Також підказує, як виправити помилки, радить, які гібриди обрати.

Тепер система продажу працює просто й чітко: зателефонував Торговому агенту, попросив обчислити вартість насіння й одразу отримуєш розрахунок.

Нині дистриб’юторів багато, і на те, щоб вибрати найкращого та ще й такого, який запропонує меншу вартість, доводилося витрачати багато часу. А тепер з фінансового погляду нам вигідніше працювати, бо ціна нижча.

Для нас вигідна програма кредитування Corteva Agriscience, адже розраховуватися за насіння можна тільки в гривні за фіксованою ціною. Інші ж компанії прив’язують вартість до долара чи євро, і коли курс коливається, то, відповідно, й ціна змінюється. А в Corteva Agriscience вона стабільна. Це дуже важливо, коли береш насіння в кредит. Часто буває, що коштів на всю партію бракує, а компанія пропонує безвідсоткове кредитування за визначеною ціною. Крім того, можемо скористатися різними вигідними акціями. Тобто до якісного насіння додається ще й вигідна цінова політика.

— Чи допомагає вам продукція Corteva Agriscience захищати соняшник?

— Звісно. Найбільша проблема на соняшнику для нас — альтернаріоз. Не всі фунгіциди можуть подолати альтернацію, але Танос® із нею легко справляється. Це перевірений продукт. Інколи використовуємо його на більших площах, інколи — навпіл з дешевшими фунгіцидами. Втім, помітили суттєву різницю — Танос® «додає» до врожаю 1–8 ц/га. А коли опадів більше — результат ще кращий.

Одного року нам не вистачило насіння бренду Pioneer®, то ми частину поля засіяли вітчизняним гібридом. На цій ділянці з’явилася несправжня борошниста роса, і ми її зупинили тільки за допомогою препарату Танос®. Проте на соняшнику від Pioneer® борошнистої роси я не бачу — він стійкіший до хвороб.

Вносимо Танос® разом із бором, мікроелементами, інсектицидом до фази «зірочки» — доки можемо зайти обприскувачем у посіви. Цього року хвороби стали проявлятися раніше, бо йшли дощі, тому внесли його у фазу 7–8 листків.

Окрім того, Танос® створює «грін-ефект», коли листки соняшнику довше залишаються зеленими. Відповідно, довше триває процес фотосинтезу, а отже, кращим буде врожай — ми в цьому пересвідчилися. Тож кращого за Танос® препарату ми не знайшли.

Цього року випробували новий продукт від Corteva Agriscience — гербіцид Геліантекс™ додавали до нього прилипач ПАР Віволт®. Загалом обробили препаратом 80% посівних площ соняшнику. Вранці, коли прийшов на поле, трохи злякався — соняшник ніби покрутило. Відразу зателефонував представникам компанії Corteva Agriscience та Торговому агенту з продажу насіння ТМ Pioneer. Вони пояснили, що незначні прояви дії гербіциду на культуру можливі, але через деякий час вони зникнуть і впливу на урожайність не матимуть.  І дійсно, коли ми через певний час зустрілися з представниками Corteva Agriscience у полі, то  там була зовсім інша ситуація — соняшник красивий, рівний, а бур’ян — амброзію, нетребу звичайну, лободу — покрутило.

На мою думку, Геліантекс™ економічно вигідніший, ніж інші післясходові гербіциди.. Та  має широке  вікно застосовування — від 4 повністю сформованих листків до початку утворення стадії «зірочки». Це дуже важливо, коли через дощі не можна зайти в поле, а бур’яни переростають. Окрім того, гербіцид не має обмежень щодо сівозміни. Цього року за таким гербіцидом усі мої сусіди ганялися.

— В якому стані посіви соняшнику тепер? Які надії покладаєте на врожай?

— Стартували ми дуже добре, потім почалася спека, посуха. Як я вже сказав, півтора місяці не було дощу, то ми тепер навіть ріпак посіяти не можемо. Тогорічного результату не досягнемо, але задніх пасти ми точно не будемо. У нас жодного разу не було, щоб соняшник бренду Pioneer® дав менше за 1,5 т/га. Інша селекція давала й по 0,4–0,8 т/га.

Ще скажу про свій регіон: раніше, крім нас, ніхто соняшник Pioneer® не сіяв. Потім ми табличку поставили біля наших посівів, люди почали звертати на них увагу. І тепер вже багато хто перейшов на гібриди цього бренду.

Що стосується нас, то з брендом Pioneer® ми зростали, постали як міцне підприємство. Тому я переконаний: з такими високоякісними гібридами соняшнику можна розвиватися й бути стабільним.

Людмила Степанчук

Більше на www.corteva.com.ua

™ ® Торгові марки Dow AgroSciences, DuPont, Pioneer чи їх афілійованих структур або відповідних власників. © 2020 Corteva

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ