Агрономія

Гербіцидний захист посівів соняшнику від компанії Agrosfera. Заходи боротьби з бур'янами рано навесні

Гербіцидний захист посівів соняшнику від компанії Agrosfera. Заходи боротьби з коренепаростковими бур'янами рано навесні

Гербіцидний захист посівів соняшнику від компанії Agrosfera. Заходи боротьби з коренепаростковими бур'янами рано навесні
Дія препарату Аболір+Флокс Профі

Сьогодні ми зупинимося на гербіцидах компанії Agrosfera для захисту посівів соняшнику від конкурентів – бур’янів. У процесі створення нових гібридів соняшнику селекціонери виділили лінії стійкі до деяких діючих речовин гербіцидів – це, перш за все, імазамокс, імазапір, трибенурон – метил.

Дія препарату Аболір+Флокс Профі до посівів соняшника

Перші – це хімічні речовини з групи імазомоксів. Ці продукти призначені для боротьби з однодольними, дводольними бур’янами, а також вовчком в посівах гібридів соняшнику, створених для технології вирощування Clearfield®. У лінійці компанії Agrosfera це препарати Хантер® (імазапір, 15 г/л + імазамокс, 33 г/л) та Молтено® (імазамокс, 40 г/л). Відрізняються ці препарати, перш за все, відсутністю в складі продукту Молтено® діючої речовини імазапір, завдяки чому зменшується фітотоксичність гербіциду на наступні культури в сівозміні, хоча і за рахунок часткового зменшення ґрунтової дії на бур’яни.

Другі – хімічна діюча речовина трибенурон-метил, яка використовується при вирощування гібридів соняшнику за технологією Експрес. У лінійці компанії Agrosfera це препарат Меркурій® (трибенурон-метил, 750 г/кг). Він ефективний проти багатьох дводольних бур’янів. На вовчка та злакові бур’яни цей препарат не діє.

Треті – для знищення дводольних бур’янів у посівах будь-якого сортотипу соняшнику створений новий гербіцид на основі чинної речовини галауксіфен-метилу з групи хімічних речовин арілпіколіантів, за міжнародною класифікацією належать до групи ауксіноподібних гербіцидів. Проти вовчка та злакових бур’янів цей препарат не діє.

Дія препарату Хантер

При вирощуванні гібридів соняшнику, створених для будь-яких технологій, необхідно звернути увагу на те, що від терміну висіву до рекомендованої фази обробки страховими гербіцидами, 3-5 справжніх листків культури, проходить 3-4 тижні. За цей час бур’яни, особливо злакові, встигають скласти серйозну конкуренцію ще слабким сходам соняшнику. Для вирішення цієї проблеми компанія Agrosfera пропонує внесення перед або відразу після посіву ґрунтових гербіцидів Екстрем® (ацетохлор, 900 г/л), Пропозит® (пропізохлор, 720 г/л) або Тайфун® (метолахлор, 960 г/л). Для контролю дводольних бур’янів в посівах гібридів соняшнику без використання страхових гербіцидів необхідно додати в бакову суміш ґрунтових, препарат Рейтар® (прометрин, 500 г/л). Якщо на полях з’явилася друга хвиля однодольних бур’янів, то її можна знищити грамініцидами: Стилет® (клетодим, 120 г/л) або Шквал® (хізалофоп-П-етил, 125 г/л).

Найбільш складно боротися в посівах соняшнику з коренепаростковими  бур’янами – це Ваточник сирійський, Осоти, Хвощ польовий, Молокан, Берізка польова і т.д. Вищевказана бур’яниста рослинність найкраще знищується рано навесні, коли рослини бур’яну не вище 10 см. В цей час, до посіву соняшника, поле обробляється сумішшю гербіциду Аболір® (гліфосат, у вигляді амонійної солі, 757 г/кг у кислотному еквіваленті, 687 г/кг) разом з прилипачем Флокс® Профі (поліефір полісилоксан). Необхідно мати на увазі, що після такої обробки, для найбільшого знищення кореневої системи бур’янів, соняшник сіють без передпосівної культивації, щоб не переривати дію гербіциду. В цей же час така обробка сильно пригнічує відростання пагонів і  коріння диких ожини та малини.

Ігор Шаблико, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera

Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії:

0 800 20 42 42 або на нашому сайті

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ