Агрономія

Компанія «Лімагрейн» пропонує ринку нові гібриди ріпаку, стійкі до розтріскування стручків та основних хвороб

Генетика на захисті врожаю

Генетика на захисті врожаю

Компанія «Лімагрейн» пропонує ринку нові гібриди ріпаку, стійкі до розтріскування стручків та основних хвороб

Останнім часом селекція ріпаку динамічно розвивається, що зумовлено нагальними потребами аграріїв, їхніми вимогами до характеристик цієї культури. Селекційні програми компанії «Лімагрейн» також спрямовані на те, щоб якнайповніше задовольнити потреби ринку. Завдяки врожайності, стійкості до розтріскування стручків, до основних хвороб насамперед фомозу, вірусу жовтухи турнепсу два роки поспіль наша компанія посідає перше місце у Європі за обсягами посівних площ ріпаку. Ця комбінація характеристик ріпаку в одному гібриді дає нашим продуктам стабільно високі показники врожайності.

Попри не надто тривалу історію «Лімагрейн» в Україні, наші ріпаки вже відомі вітчизняним аграріям. Щоправда, темпи реєстрації нових продуктів дещо повільніші, ніж у Європі. Так, якщо гібрид Амбасадор уже третій рік присутній на європейському ринку, то в Україні він тільки з’явився. Але в цьому є й позитивний момент: коли ми реєструємо в Україні нові гібриди, ми впевнені у їхній продуктивності — вона ґрунтується на досвіді європейських колег.

Серйозною перевагою наших гібридів ріпаку є їхня генетична стійкість до розтріскування стручків. Нині рівень технологічності вітчизняних господарств зріс, він впритул наблизився до європейських стандартів. Тож кожен додатковий відсоток урожайності, що наближує до планового показника, має велике значення для аграрія. Всі ми знаємо, що для ріпаку кожен день затримання зі збиранням урожаю, пов’язаний із погодними умовами чи браком техніки, — це додатковий ризик розтріскування стручків та осипання насіння. У результаті недобір урожаю може сягати тонн. Так сталося, наприклад, торік в одному господарстві Вінницької області — через град не стійкі до розтріскування гібриди втратили більшу частину можливого рівня врожайності й показували показники в межах 1,5 т/га, натомість гібриди компанії «Лімагрейн «показали врожайність у межах 3 т/га.

Цього року до погодних проблем додався й брак пального, якого критично не вистачає на збиральну кампанію. Тому аграрії готуються до затяжних жнив. Натомість ріпак — культура, яка не може довго чекати, її треба швидко зібрати. А через перестоювання втрати врожаю можуть бути серйозними. З гібридами «Лімагрейн» ці втрати будуть максимально нівельовані й максимально збережеться рівень урожайності.

Ще одне селекційне досягнення компанії «Лімагрейн» — стійкість гібридів до вірусу жовтухи турнепсу. Цей вірус поширюють попелиці переважно восени. Часто ріпаки сіють раніше від оптимальних строків, щоб вхопити вологу, тож саме такі посіви — ласий шматочок для попелиць. У вересні вони перелітають на них похарчуватися й заодно переносять на посіви збудника хвороби. Можна прибрати попелицю інсектицидами, але це тільки на певний період, окрім того, навіть якщо ми приберемо попелицю, вірус у рослині впродовж вегетації ми прибрати не зможемо. Тому треба сіяти гібриди, які мають генетичну стійкість до вірусу жовтухи турнепсу.

Хочу наголосити: всі гібриди, що зареєстровані в Україні після нашого флагмана Архітекта, мають цю стійкість. Це Архітект, Аспект, Анністон, Абсолют і цьогорічні новинки Амбасадор, ЛГ Авірон, Артеміс і Аурелія. Саме Архітект останні два роки очолював рейтинги ріпаків у Європі й тільки тепер поступився першим місцем нашому новому гібриду, який також має стійкість до вірусу жовтухи турнепсу.

Вірус жовтухи турнепсу

Ріпак — азотофільна культура. Утім, можна внести максимальну кількість добрив, але через несприятливі умови — посуха, перезволоження вона їх не зможе засвоїти. Що негативно позначиться на врожайності. В таких стресових умовах гібриди Амбасадор, ЛГ Авірон завдяки генетичним особливостям максимально нівелюють ці ризики, ефективно використовують азот і реалізують свій потенціал. Також в умовах, коли господарства значно економлять на мінеральному живленні через здорожчання добрив, ця властивість гібридів як ніколи матиме попит.

Новинки Артеміс і Аурелія — високопродуктивні гібриди, що мають високі показники зимостійкості, стійкості до весняних заморозків, дуже стійкі до основних хвороб — вірусу жовтухи турнепсу, фомозу, вертицильозу, циліндроспоріозу. Відповідно, стабільні в різних умовах вирощування.

Ріпак — культура, що цілий рік у полі. Відповідно, чинників, які впливають на її розвиток, урожайність набагато більше, як порівняти з іншими культурами. Тож ріпак має бути захищеним на всіх етапах розвитку. Але з таким набором генетичних характеристик йому гарантовано стабільний розвиток протягом усієї вегетації, а також урожайність за 5,5 т/га у товарних посівах.

Артем Юр’єв, менеджер із розвитку портфоліо ріпаків та зернових компанії «Лімагрейн»

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ