Овочі-Ягоди-Сад

Чи справді «аналог препарату Х» це аналог?

Гарантована якість, на яку ви можете розраховувати

Гарантована якість, на яку ви можете розраховувати

Сьогодні на ринку засобів захисту з’являється багато препаратів із характеристиками «аналог препарату Х». Чи справді це аналог — спробуймо розібратися.

Як відомо, кожна компанія інформує про кількість діючої речовини в препараті. Наприклад 100 г/л, а в назві препарату є цифри й літери Х 100 ЕС. Це означає, що 1 л препарату містить 100 г діючої речовини. Що ж тоді становить решту 900 г із літру? У кожній компанії це комерційна таємниця й один із головних складників ціни препарату. Ці ад’юванти, або покращувачі визначають, як швидко діюча речовина проникне в рослину (стійкість до дощу), який у неї ультрафіолетовий захист, які антиспінювачі, антифризи тощо. Тому-то препарати, у яких однакова діюча речовина, по-різному діють на патоген і в них різна ефективність.

Чим же відрізняється «аналог» від оригіналу і чому він дешевший? Після сказаного вище відповідь напрошується сама. Це економія і збільшення маржинальності за рахунок фізико-хімічних якостей препарату. Це коли робочий розчин генеричного препарату забиває форсунки (а представник «аналога» розказує про якість води), це коли препарат втрачає здатність проникати в рослину або дуже піниться чи випадає в осад (а представник «аналога» далі розповідає казки). Такі проблеми були в кожного виробника, хто використовував «аналоги». Однак буває ж і нормально? Спрацювало! Пощастило! Справді, буває, пощастило. Та чи завжди так буде?

Цікаво, наприклад, проаналізувати емамектин бензоат «аналога» препарату Проклейм 5G (50 г/л). В «аналогу» аж 100 г/л діючої речовини. Здавалося б, чудово: компанія зробила неможливе — випустила «аналог» із подвійним вмістом діючої речовини. Зробила те, що «не вдалося» компанії, яка витрачає на дослідження і випробування два мільйони доларів на день. На день! А тут ще й ціна низька, дешево.

Та погляньмо на це під іншим кутом, бо, як то кажуть, дешева рибка, але яка з неї буде юшка? У 1000 л води розчиняємо Проклейм®, який містить 50 г діючої речовини і 950 г ад’ювантів (покращувачів). І так само в 1000 л води розчиняємо 50 г «аналога» діючої речовини і 450 г ад’ювантів. Чому так? Бо в «аналога» норма удвічі менша за оригінал, відповідно ад’ювантів у ньому на 1000 л води вдвічі менше, ніж в оригінала. Що це значить? Це значить, що «аналог» гірше проникає в рослину, у нього гірша ефективність і менша тривалість дії, він швидше розкладається під дією ультрафіолету, його фізико-хімічні властивості невідомі і хтозна-як може поводитися в сумішах і в «поганій» воді тощо. Хочете ризикнути?

Особливу увагу слід звернути і на безпеку препаратів, особливо тим господарствам, які вирощують за протоколом GLOBAL G.A.P. Чистота діючої речовини «аналога» викликає сумніви, а це не тільки перевищення залишкових кількостей у продукції (MRL), а й виявлені токсичні речовини, які неможливо відділити на дешевому обладнанні. При використанні якісного обладнання й належних ад’ювантів для встановлення безпечності препарату, контролю виробництва і проведення досліджень R&D виявиться, що препарат зовсім не «аналог», а по грошах обійдеться навіть дорожче за оригінал. Готові втратити вирощений урожай при перевищенні MRL?

Залишаймося українцями, бережімо себе і своїх близьких, користуймося перевіреним!

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ