Агрономія

Фундаментальна система захисту сої від бур’янів

Фундаментальна система захисту сої від бур’янів

Досвідчений агроном знає, що соя — культура, надзвичайно чутлива до забур’янення. Розвиток рослин сої характерний тим, що після появи першого трійчастого листка активно формується коренева система. Поки вона не сформується до належного рівня, надземна маса рослин розвивається повільно. А в цей час активно проростають бур’яни: спершу злакові види, потім дводольні. Період, коли бур’яни найбільше впливають на врожай сої, починається на етапі проростання культури і триває до фази 1–2 трійчасті листки. Економічний поріг шкодочинності бур’янів для сої залежно від типу забур’янення становить 5 злакових або 3 дводольні бур’яни на 1 м2, а при змішаному типі забур’янення — 3 злакові і 3 дводольні бур’яни на 1 м2. Крім того, в цей період соя генетично закладає свій майбутній потенціал урожайності і, якщо їй «заважають» бур’яни, вона суттєво знижує майбутній урожай.

На підставі зазначеного доходимо логічного висновку, що соя від моменту посіву до появи першого трійчастого листка не повинна залишатися наодинці з бур’янами. Контроль бур’янів у посівах сої має створити умови, коли в початкові фази розвитку культури конкуренції з боку бур’янів немає через максимальну доступність для культури сонячної енергії, вологи, необхідних елементів живлення. Гербіцидний захист сої — це завжди баланс між ефективністю проти бур’янів і селективністю.

Головна помилка, якої припускаються в багатьох господарствах при плануванні системи захисту посівів сої, — відмова від застосування ґрунтових препаратів. Міркують так: це однаково не прибере всі бур’яни, краще вже дочекатися, коли вони зійдуть, і тоді вносити гербіциди. Та як показує досвід, це помилкове рішення, яке призводить до суттєвих утрат врожаю.

По-перше, обробки посходовими гербіцидами раніше від фази першого трійчастого листка викликають серйозний стрес у рослин сої. Будь-який стрес, зокрема гербіцидний, у фазі сходи — примордіальні листки гальмує темпи росту й розвитку і надземної частини рослини, і її кореневої системи, а ще здатний викликати зниження продуктивності і привести молоді рослини до загибелі. Наприклад, утрата примордіальних листків або їх сильне пошкодження (серед них опіки, викликані гербіцидами) спричиняють недобір до 10 % урожаю По-друге, бур’яни сходять дуже розтягнуто в часі і до моменту обробки посходовими препаратами багато з них переростають. Усе це призводить до низької ефективності посходового захисту.

Отже, стратегія яка передбачає застосування тільки посходових гербіцидів, має в результаті відтермінування захисту культури від бур’янів і втрати врожаю. Тому для реалізації потенціалу продуктивності сої обов’язкове застосування до- і післясходових гербіцидів у комплексі. Додавання ґрунтових гербіцидів для захисту саме сої — вимога часу і запорука отримання максимальних урожаїв. Скажімо, у США досходова плюс післясходова системи дозволяють отримати в середньому на 11,8 % вищі урожаї сої порівняно з післясходовою системою (дані «Сингента США»).

Зважаючи на таку практику, компанія «Сингента» рекомендує низку унікальних ґрунтових гербіцидів для захисту сої — Примекстра ТЗ Голд, Дуал Голд, Гезагард. Як показали наші досліди, ці препарати здатні поодинці або в суміші знищити основну частину бур’янів. Крім того, вони захищають посіви в критичний період на самому початку вегетації (Фото 1) і продовжують діяти ще протягом місяця-півтора.

Багаторічна практика застосування ґрунтових гербіцидів компанії «Сингента», як-от Гезагард + Дуал Голд, для контролю широкого спектра однорічних злакових і дводольних бур’янів на етапі проростання сої — економічно виправданий елемент технології вирощування сої. Дозвольте ще раз нагадати, за рахунок чого досягається відмінний результат від застосування класичної суміші Гезагард + Дуал Голд у посівах сої. Суміш Гезагард + Дуал Голд використовують у господарствах України не перший рік, вона заслужила любов і повагу багатьох сільгоспвиробників.

У захисті посівів сої від однорічних злакових і цілої низки дводольних бур’янів гербіцид Дуал Голд 960 EC к. е. займає лідерські позиції. Він добре вписується в технологію вирощування всіх сільськогосподарських культур і не вимагає при цьому великих витрат на внесення. Препарат забезпечує надійний і тривалий захист культури в ранній, найкритичніший період розвитку і не має фітотоксичної дії навіть у разі передозування. Дуал Голд 960 EC к. е. не залишає шансів конкурентам завдяки відмінній ефективності і чудовій толерантності культурних рослин. Цей гербіцид дає змогу вибирати різні варіанти його застосування: до посіву (навіть за кілька тижнів) на підготовлений для посіву ґрунт або після посіву до появи сходів культури. У Дуал Голд 960 EC к. е. втричі-увосьмеро менша летючість порівняно з іншими ґрунтовими препаратами. Застосування Дуал Голд 960 EC к. е. створює оптимальні умови для росту й розвитку сої протягом 8–10 тижнів. Гербіцид відмінно контролює однорічні злакові бур’яни і найпоширеніші широколисті, як-от лобода, паслін чорний та види щириці.

Фото 1. 1,5 місяця захисної дії

Для розширення спектра дії Дуалу Голд проти дводольних бур’янів рекомендуємо додавати в суміш селективний гербіцид Гезагард 50 WG з. п. Цей гербіцид блокує процес фотосинтезу в чутливих дводольних і злакових бур’янів: під його дією утворюються сполуки, які руйнують мембрани їхніх клітин, у результаті сегетальні рослини гинуть. Гербіцид стабільно добре працює проти основних видів дводольних бур’янів, серед яких і такі проблемні види як хрестоцвіті, лобода біла, портулак городній, амброзія. Високочутливі до Гезагард 50 WG з. п. й інші бур’яни: курячі очка польові, фізаліс дикий, пальчатка, криваво-червона, щириця звичайна, гірчак почечуйний, просо селянське, просо куряче, лобода гібридна, гірчиця польова, просо волосоподібне, лобода багатонасінна, паслін чорний, роман польовий, шпергель звичайний, елевзина індійська, череда трироздільна, осот городній, гірчиця (види), зірочник середній, тонконіг однорічний, грицики звичайні, кропива жалка, тонконіг звичайний, льонок малий, вероніка персидська, канареєчник канарський, королиця посівна, нетреба звичайна, дурман звичайний, нетреба колюча, дворядний стінний, переліска однорічна, галінсога дрібноквіткова, буркун лікарський, герань розсічена, ромашка (види), геліотроп європейський.

Фото 2. Ефективність суміші Дуал® Голд + Гезагард®, 28 ДПО

Отож змішуючи Дуал Голд у нормі 1,3–1,6 л/га і Гезагард у нормі 2,5–3,0 л/га, отримуємо перевірену часом бакову суміш, яка вельми розширює спектр контрольованих бур’янів. Суміші достатньо для ефективного контролю більшості бур’янів на полі. Ефективність посилюється за рахунок синергії препаратів із різним механізмом дії. (Фото 2 –3.

Фото 3. Контрольна ділянка

Ефективність суміші Дуал Голд + Гезагард, 28 день після внесення на фоні контролю, 2020) Захисна дія суміші Дуал Голд + Гезагард спостерігається до 1,5 місяця, а це означає, що одним внесенням ми практично закриваємо весь гербокритичний період сої. (Фото 4–5. Ефективність суміші Дуал Голд + Гезагард, 42 день після внесення на фоні контролю, 2020) Крім того ця комбінація менше залежить від примх погоди — дощів, повернення холодів тощо. Суміш — добрий союзник посходових препаратів: вона істотно ослаблює молоді рослини бур’янів, які все-таки змогли дати сходи.

Фото 4. Ефективність суміші Дуал® Голд + Гезагард®, 42 ДПО

Для забезпечення максимальної ефективності суміші рекомендується провести якісну підготовку ґрунту — вирівняти, позбутися великих грудок (більше як 2 см). При внесенні препаратів слід розподіляти їх рівномірно по всій площі, щоб вони могли діяти якнайкраще. Дія гербіцидів краща в помірно теплу погоду з температурою повітря +15…20 °С і вологістю ґрунту не менше як 20–22 % польової вологоємності. Норма витрати препаратів у суміші залежить від забур’яненості і вмісту гумусу в ґрунті. Вищі дози рекомендується застосовувати на важких за механічним складом ґрунтах та з великим вмістом гумусу. При використанні гербіциду згідно з рекомендаціями обмежень у сівозміні немає. Оптимальна норма витрати робочого розчину при застосуванні ґрунтових гербіцидів — 300 л/га.

Фото 5. Контрольна ділянка

Як приклад високої ефективності суміші наведемо результати дослідів 2016 року, отримані на одному з демонстраційних майданчиків компанії «Сингента» в Полтавській області, де було випробувано дві схеми захисту сої. Перша — схема господарства, де проводили тільки фоліарну обробку посівів баковою сумішшю гербіцидів, яка складалася з 2,0 л/га бентазону і 1,0 л/га імазамоксу, у фазі 2–3 трійчасті листки. Друга — схема «Сингента», яка включала досходову обробку сумішшю Гезагард (3,0 л/га) + Дуал Голд (1,5 л/га) і наступну обробку у фазі 3–4 трійчасті листки баковою сумішшю з 1,5 л/га бентазону + 0,8 л/га імазамоксу. Основні бур’яни в посівах — лобода біла, щириця закинута, падалиця соняшнику, просо куряче, щетинник сизий. За результатами збирання урожаю на ділянці, де застосовували схему господарства, врожайність склала 19,2 ц/га, на ділянці, де застосовувалася схема «Сингента», врожайність склала 24,9 ц/га.

За рахунок нейтралізації шкідливого впливу бур’янів на культурні рослини від моменту сходів та зменшення норм витрати фоліарних гербіцидів було знижено стресовий вплив бур’янів і гербіцидів на культуру. Це дало змогу рослинам сої повніше реалізувати потенціал продуктивності і завдяки цьому дати вищий урожай.

Отже, поєднання Дуал Голд і Гезагард — це високоефективна бакова суміш для захисту посівів сої від однорічних злакових і широколистих бур’янів. Зниження чисельності сходів бур’янів порівняно з безгербіцидними варіантами досягає 82–100 %.

Крім того, бакова суміш Дуал Голд і Гезагард — добрий союзник посходових препаратів. Разом ці два гербіциди істотно ослаблюють рослини бур’янів, які таки зійшли в посівах сої, що сприяє підсиленню ефективності посходових гербіцидів і суттєво розширює спектр їхньої захисної дії. Як наслідок, дотримання такої технології захисту дає змогу отримувати врожаї сої на рівні 2,5–4,0 т/га.

Олександр Джам, менеджер з технічної підтримки, напрям «Гербіциди для зернових культур, сої, ріпаку, цукрових буряків»

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ