Техніка

Можливість працювати плугом у різних умовах й отримувати стабільну якість обробітку, спрощує виконання наступних технологічних операцій

Економія з якісною оранкою

Економія з якісною оранкою

Можливість працювати плугом у різних умовах й отримувати стабільну якість обробітку, спрощує виконання наступних технологічних операцій.

Для багатьох аграріїв оранка й далі є головним способом обробітку ґрунту. Цього вимагають ґрунтово-кліматичні умови, а також сівозміна. Коли певні культури потребують глибокого обробітку, ніякі альтернативні знаряддя не дають потрібного результату. Проте не плуг дає потрібний результат. Знаряддя можна заглибити, але не закрити рослинні рештки, не отримати потрібної рівномірності. Крім того, більшість плугів здатні більш-менш нормально працювати тільки за ідеальної вологості ґрунту. І лише одиниці добре працюють у широкому діапазоні умов.

Коли потрібна гарантія

У господарстві «Явір К» оранку застосовують на всіх полях. Підприємство обробляє трохи більше як 300 га, на яких вирощують озиму пшеницю, озимий ріпак, соняшник, озимий горох і трохи кукурудзи. Практика показала, що після оранки вдається отримувати кращу врожайність по всіх культурах, тому плуг є основним ґрунтообробним знаряддям. Як дослід цього року почали робити глибоке розпушування.

До 2019 року користувались плугом вітчизняного виробництва, але він не завжди міг показати хорошу якість обробітку. Коли умови були хоч трохи несприятливими, нічого не допомагало. Переїжджаючи з одного поля на інше, доводилось старий плуг додатково налаштовувати, інакше якість обробітку погіршувалась. Така ситуація не влаштувала власників, і коли з’явилась фінансова можливість, вирішили придбати новий плуг.

До вибору нового агрегата підійшли виважено. Оцінювали різні варіанти: це були плуги українського та європейського виробництва. Дивились на якість їх роботи, зручність експлуатації, легкість налаштувань. У результаті вирішили обрати навісний 5-корпусний плуг LEMKEN Juwel. Розуміння того, що цей плуг не може працювати погано, підштовхнуло власників до вибору саме цього варіанта. Також одразу придбали й коток до цього плуга (LEMKEN VarioPack), який обов’язково використовують під час оранки під ріпак.

Непрості завдання

Орють на глибину 36–38–40 см. Тобто обертання пласта відбувається досить інтенсивне. З 2019 року плуг працював без втручань і заміни робочих органів. Щорічне напрацювання становило 250–350 га залежно від того, скільки доводилось працювати у наймах. Тільки цього року почали заміну доліт і лемешів.

Плуг агрегатують із вітчизняним трактором ХТЗ. В оранці робоча швидкість — 6–7 км/год, тому за зміну вдається обробляти до 15 га. Потужність трактора ніби достатня — по паспорту тут 240 к. с., але потрібно враховувати, що «на гаку» тягове зусилля помітно нижче, ніж в імпортних тракторів такої самої потужності. Тому в реально важких умовах потужності елементарно бракує, і робоча швидкість трохи нижча від рекомендованої. Також слід пам’ятати, що глибина обробітку майже максимально можлива, що в поєднанні з важкими ґрунтами створює неабиякий супротив. До того ж, коли начіпляють коток, це все одно, що додати ще один корпус. Тому, коли влітку орють під сівбу ріпаку, швидкість нерідко знижується до 5–6 км/год.

Розрахунок на підтримку

Плуг купували в компанії «Інтертехінвест». З ними співпраця триває вже 10 років. Незважаючи на досить скромні розміри господарства, власники намагаються раз на три сезони міняти парк техніки, щоб не ремонтувати й не наражатись на небезпеку поламок у сезон. Нова техніка зазвичай працює добре, і такий підхід спрощує експлуатацію й гарантує високу якість виконання технологічних операцій. Переважну більшість техніки закуповували саме в компанії «Інтертехінвест», і це відбувається й нині, хоча й було збільшено час експлуатації до 5 років. Тепер партнерство більше полягає в поставці запчастин і сервісному обслуговуванні. Цьогоріч купували запчастини на плуг і обрали оригінальні деталі. Вони демонструють високу зносостійкість і вимагають менше уваги, ніж аналоги.

Технологічність + досвід

Вимоги до оранки підвищуються у світлі прагнення до екологічності виробництва. Тому виробник — компанія LEMKEN доклала чималих зусиль до створення сучасної серії плугів Juwel. Тут поєднано експлуатаційну надійність, комфортне керування та високу якість роботи в різних умовах. Наприклад, кут нахилу плуга можна регулювати з кабіни трактора електрогідравлічно. Нові передплужники отримали покращену форму з оптимізованим положенням. Навіть у складних умовах роботи (висока вологість, велика кількість рослинних решток) передплужники не закорковуються. Для зміни глибини обробітку або кута атаки не потрібен інструмент — усе можна зробити руками.

Плуги Juwel оснащено корпусами DuraMaxx, на яких смуги та відвали виготовлено без свердління та штампування. Це дає змогу застосовувати особливі зносостійкі інструментальні сталі, що гарантують максимальну міцність і, відповідно, довший строк експлуатації. Відповідно, користувачі можуть економити час на контроль зношення і заміну робочих органів. У версії M та MV плуг Juwel можна замовити тільки з гідравлічним пристроєм обертання (механічним регулюванням кута нахилу).

Коментар

Євгеній Крисаченко, головний інженер ПСП «Явір К»

Плуг дуже зручний у роботі. Одного налаштування на початку сезону вистачає — потім не потрібно нічого змінювати. Усе працює стабільно, налаштування не збиваються. Налаштовувати дуже просто, тому ми не маємо із цим ніяких труднощів. Зручно й те, що плуг навісний. Нам доводиться багато працювати з ділянками невеликих розмірів і неправильної форми, тож маємо змогу обробляти всі площі без залишку.

Оранка по пшениці з урожайністю 8 т/га й відповідною кількістю решток проходила без проблем — усі рештки вдається «сховати», на поверхні нічого не лишається. Після збирання кукурудзи вже не застосовуємо мульчер — одразу заходимо плугом й отримуємо хорошу якість обробітку. Зі старим плугом так працювати не вдавалось — плуг закорковувався, рештки повністю не проорювались. Мінус одна операція, помножена на гектари й на сезони, дає змогу заощадити чималі кошти впродовж експлуатації.

Володимир Василенко

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ