Тваринництво

Як забезпечити кращий контроль мікроклімату в пташниках, зменшивши використання енергоресурсів і скоротивши експлуатаційні витрати

Економічно вигідне птахівництво

Економічно вигідне птахівництво

 Як забезпечити кращий контроль мікроклімату в пташниках, зменшивши використання енергоресурсів і скоротивши експлуатаційні витрати.  

Існує багато варіантів і думок щодо ефективного майбутнього для птахівництва. Проте безперечним є те, що пташники мають бути спроєктовані й побудовані з акцентом на операційні витрати, зокрема опалення й охолодження. 

Коли ухвалюють рішення про будівництво або модернізацію пташника, основний акцент традиційно робили на зменшенні витрат на будівництво й обладнання, а не на те, як будуть витрачатися енергоресурси. Не завжди нові розробки та технології, що проявили себе ефективно з боку зменшення енерговитрат, находять застосування в пташниках, бо на перший план завжди виходить підвищена собівартість капіталовкладень. У той час як потрібно розглядати такі інвестиції з погляду зменшення операційних витрат і їх окупності. 

Наприклад, установлення нових енергоефективних вентиляторів або припливних клапанів із високим рівнем теплоізоляції, може збільшити первісну вартість пташника. Поготів, якщо експлуатаційні витрати значно знизяться, чистий грошовий потік від пташника поліпшиться, особливо з огляду на далекий прогноз цін на енергоносії. 

За високої вартості природного газу та постійного підвищення тарифів на електроенергію частина обладнання, що зменшує споживання енергії на 10–20%, здається, не може значно збільшити віддачу від інвестицій. Однак з огляду на прогнози підвищення цін на енергоносії в майбутньому такі додаткові авансові витрати на енергоощадне обладнання сьогодні можуть принести значні заощадження в майбутньому. 

ТЕХНОЛОГІЇ, ЩО ДОБРЕ СЕБЕ ЗАРЕКОМЕНДУВАЛИ 

Вентилятори-розгінники 

Правильно спроєктована система вентиляції з вентиляторами — розгінниками повітря, що ретельно перемішує повітря в будівлі від підлоги до стелі й від одного кінця приміщення до іншого, показала не лише зниження витрат енергії на 10–30%, а й поліпшення якості підстилки та повітря.

 ВЕНТИЛЯТОРИРОЗГІННИКИ ПОКРАЩУЮТЬ МІКРОКЛІМАТ У ПТАШНИКУ 

Припливні клапани з ефективним рівнем теплоізоляції 

За заміни низькоякісних припливних клапанів на клапани з високими теплоізоляційними властивостями енерговитрати можуть бути зменшеними на 10%. Тут маються на увазі припливні клапани, виготовлені з високоякісного поліуретану, що зменшує ризик замерзання клапанів або деформації внаслідок перепаду температур. Так само важлива конструкція і герметичність клапана. 

Ширина й довжина пташника 

У регіонах із подовженим сезоном спеки довгі пташники будуть ефективнішими, ніж короткі й широкі, бо тунельна вентиляція охолоджуватиме птицю ефективніше.  

Обробка підстилки 

Завдяки застосуванню засобів для зменшення рівня аміаку в підстилці інтенсивність роботи системи вентиляції можна знизити в перший період вирощування курчат, таким чином знижуючи витрати на обігрів на 30%, що легко компенсує вартість засобів для обробки підстилки. 

Енергоефективні вентилятори 

На ринку пропонують низку вентиляторів, які мають рейтинг енергоефективності 0,60 м³/хв/Ватт, або краще (за статичного тиску 25 Па). Установка високоефективних вентиляторів призводить до зменшення витрат на вентиляцію пташника на десятки тисяч гривень на рік. 

Якісне освітлення 

Недостатність або надлишок світла негативно впливає на розвиток птиці, тож правильний вибір освітлення напряму впливає на розвиток продуктивного поголів’я. Задля значної економії на електроенергії (до 60%) використовують люмінесцентні лампи (CFL). Однак такі лампи часто виходять із ладу й швидко втрачають ефективність через перепади напруги та накопичення на них бруду, тому виникає питання розумності такої економії. Якщо ж використовувати популярні LED-лампи, продуктивність яких у рази перевищує звичайні лампи розжарювання та люмінесцентні, слід мати на увазі, що не всі LED-лампи придатні до умов роботи на птахофермі (як обрати правильну LED-лампу, ми розповідали у статтях раніше). 

Витяжні вентилятори зі змінною швидкістю обертання 

Існують конкретні закони, які відображають залежності між швидкістю обертання вентилятора, потужністю руху повітря і використання енергії будь-яким вентилятором. 

Наприклад, швидкість обертання вентилятора і потужність руху повітря — пропорційні. Другий закон стверджує, що потужність вентилятора пропорційна швидкості обертання вентилятора. 

Це означає, що за зменшення швидкості вентилятора на 10% витяжка вентилятора зменшується також приблизно на 10%, але споживання електроенергії може бути зменшено приблизно на 30%. Виходячи з цього, можна стверджувати, що в принципі, щоб значно знизити операційні витрати на вентиляцію в пташниках, можна використовувати більше вентиляторів із низькою швидкістю обертання, ніж менше вентиляторів із високою швидкістю обертання. 

Є ще кілька питань, які можна обговорювати для покращення ефективності системи вентиляції, однак також важливим є те, що зміна швидкості обертання всіх витяжних у в будівлі, на відміну від увімкнення вентиляторів поетапно (по одному), може знизити споживання електроенергії на 20% і більше. 

ВИТЯЖНІ ВЕНТИЛЯТОРИ ЗІ ЗМІННОЮ ШВИДКІСТЮ ОБЕРТАННЯ 

Енергія сонця й вітру 

Сонячні панелі та вітрові турбіни розроблено й реалізуються для використання в житлових приміщеннях і мають розмір, що може бути використаний, щоб подавати електроенергію для типового пташника. Поготів, витрати на придбання й установлення таких систем для використання на птахокомплексах дуже високі, що робить їх дуже малоймовірними для широкого впровадження без істотних державних субсидій. 

Є багато вже перевірених, а також нових технологій і будівельних рішень, які показали значне зменшення витрати на обігрів та/або охолодження пташника. Однак з боку короткострокової віддачі повернення на інвестиції може мати сумнівний вигляд. Однак з огляду на довгий період із високою ймовірністю підвищення цін на електроенергію й паливо багато нових технологій можуть виявитися хорошим вкладенням для виробників м’яса птиці. 

За матеріалами Майка Царика, інженера-птахівника університету штату Джорджія (факультет птахівництва) та Гарета Л. Ван Вінкля, який працює на факультеті птахівництва в університеті штату Делавер 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ