Тваринництво

Ефірні олії

Ефірні олії

Лікувальні засоби з умістом ефірної олії м’яти й евкаліпту допомагають у подоланні проблем птиці, пов’язаних з органами дихальної системи, після вакцинації, а також у профілактиці  теплового стресу.

  

Сьогодні на ветеринарному ринку України з’явилося багато препаратів, що суттєво зменшують застосування антибіотиків у вирощуванні птиці. Більшість із них вироблено на органічних кислотах, пребіотиках і пробіотиках, різноманітних сполуках макро- й мікроелементів, а також на рослинних екстрактах. Серед них можна побачити й засоби, діючими речовинами яких є ефірні олії м’яти й евкаліпту.

 

Механізм дії ефірних олій

 

З найвідоміших властивостей ефірних олій можна назвати антимікробну, антиоксидантну, стимулювальну травлення й споживання корму, а також найважливішу властивість зменшувати запальні процеси та знімати симптоми захворювань дихальних шляхів.

 

Антимікробна дія ефірних олій полягає у їх здатності проникати через біліпідний шар патогена. Після проникнення у цитоплазму мікроорганізму вони руйнують його генетичний матеріал, припиняючи реплікацію бактеріальної клітини. Інша дія полягає в порушенні ферментативної системи і, як наслідок, — припинення метаболізму шкідливої клітини.

 

Важливою дією ефірних олій є стимуляція секреції жовчі, слизу й травних ферментів. Це сприяє ліпшому перетравленню корму та збільшує біодоступність нутрієнтів до тканин організму.

 
 

 

Тепловий стрес

 

Особливо слід зазначити дію ефірних олій за теплового стресу. В разі збільшення температури в пташнику птиця менше поїдає корм, як наслідок, менше засвоюються протеїни, різко падає резистентність імунної системи, зменшується несучість і появляються метаболічні розлади. Очевидно, що за таких умов неможливо досягнути бажаних технічних показників.

 

Даючи птиці препарати з ментолом й евкаліптом разом із питною водою, можна запобігти виникненню теплового стресу. Ментол є активатором іонного каналу (рецепторів холоду) трансмембрального білка завдяки чому організм відчуває прохолоду.

 

Евкаліпт, як відомо, не лише полегшує дихання, а й має дуже сильну муколітичну дію. Це дає можливість застосовувати препарати з його вмістом для зняття ускладнень після вакцинацій, а також для зняття симптомів за будь-яких захворювань респіраторної системи.

 

Цінним є те, що препарати на основі ефірних олій можна застосовувати як шляхом випоювання, так і шляхом розпилення у вигляді холодного туману. Спиртові розчини цих олій підсилюють їх бактерицидну дію, а за розпилення дозволяють отримати дуже маленьку краплю, яка довго «висить» у повітрі й під час вдихання проникає в альвеоли легень птиці.

 

Отже, лікувальні засоби, що містять у своєму складі ефірні олії м’яти й евкаліпту стануть у пригоді ветеринарним лікарям у подоланні проблем, пов’язаних з органами дихальної системи, після вакцинації, а також у профілактиці теплового стресу.

 

 

Богдан Зінь, ПП «ВетАгро»

журнал “Наше Птахівництво”, липень 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ