Техніка

За допомогою сучасних бункерів для внесення добрив рослина отримує живлення в найвідповідальніший період

Ефективні добрива

Ефективні добрива
Навісний фронтальний бункер FERTI-B OX FB_F

За допомогою сучасних бункерів для внесення добрив рослина отримує живлення в найвідповідальніший період вегетації

Від того, наскільки рослина забезпечена повноцінним живленням на початкових етапах розвитку, залежить її подальший розвиток та формування врожаю. Це аксіома, відома кожному агрономові. Останнім часом на ринку з’явилися технічні рішення, які дають змогу зробити це ефективно та ощадливо шляхом одночасного внесення добрив на задану глибину під час основного обробітку ґрунту без обороту пласта. Внесені у верхній шар ґрунту нижче від насінини добрива стимулюють розвиток потужної кореневої системи, здатної діставати з нижчих шарів ґрунту воду, забезпечувати рослину необхідними елементами живлення і таким чином робити рослину більш життєздатною. Окрім того, такий спосіб ще й заощаджує кошти власнику господарства, оскільки об’єднує дві операції: обробіток ґрунту та внесення добрив. Завдяки точному дозуванню норми внесених добрив можна зменшити на третину, як порівняти з розкидним способом. І жодна гранула чи крапля не пропаде — рослина засвоїть усе.

В Україні піонером такого комплексного рішення з внесення добрив є чеська компанія BEDNAR. Комбінація «причіпний / навісний бункер для внесення добрив + глибокорозпушувач» виявилася напрочуд вдалою.

Накопичувальний бункер FERTI-CART FC 3500

Якщо ви працюєте з твердими добривами, найкращий вибір для їхнього внесення — причіпний бункер FERTI-CART FC 3500 (об’ємом 3500 л), призначений насамперед для безпосереднього внесення добрив у ґрунтові горизонти. Їхнє дозування контролюється через ISOBUS-термінал. Цей бункер виготовлений із пластику та має дещо звужену форму, що дає змогу вносити також добрива нижчої якості. FERTI-CART FC 3500 працює разом із багатьма ґрунтообробними агрегатами, до яких його можна під’єднати через стандартну триточкову навіску III категорії.

Бункери-дозатори FERTI-CART агрегатуються не тільки з усіма глибокорозпушувачами TERRALAND, але з іншими навісними знаряддями, такими як дискові лущильники SWIFTERDISС, універсальним культиватором FENIX та багатьма іншими агрегатами BEDNAR та інших виробників. Це робить їх ще більш практичними.

Причіпний двокамерний бункер COMBO SYSTEM CS 5000, що працює під надлишковим тиском для точного дозування добрив або насіння, — універсальний агрегат, призначений для різних типів операцій у сільгоспвиробництві. Його можна підключати до різних видів обладнання. Зокрема, він чудово себе зарекомендував у парі з глибокорозпушувачами TERRASTRIP та TERRALAND, а також із зерновою сівалкою CORSA CN для швидкої сівби.

Причіпний двокамерний бункер COMBO SYSTEM CS 5000

FERTI-BOX FB_F — навісний фронтальний бункер об’ємом 1900 л (односекційний) або 2200 л (двосекційний), призначений, головним чином, для подання добрива безпосередньо в ґрунтовий профіль. Цей бункер кріпиться до трактора з фронтальною гідравлікою категорії II./III. Оператор може міняти об’єм дозування в діапазоні від 0,6 кг до 600 кг — цю функцію виконує електричний дозувальний апарат із неіржавної сталі. До речі, всі дозувальні апарати абсолютно ідентичні на всіх бункерах і зернових сівалках BEDNAR.

Для удобрення ґрунтового профілю призначений великий навісний бункер FERTI-BOX F B об’ємом 3 000 л, який кріпиться до трактора за допомогою триточкової навіски IIІ та IV категорії. Добриво (чи насіння) пневматично транспортується з нього через розподільники до наконечників, які кріпляться до робочих органів. Розташування наконечників на робочих органах можна міняти, у такий спосіб змінюючи глибину внесення добрив (чи насіння). Можна вносити дозовано два види добрив або ж використати 100% об’єму на один тип добрива.

Обидва бункери — FERTI-BOX FB та FERTI-BOX FB_F — комбінуються з різними моделями ґрунтообробних агрегатів: як виробництва BEDNAR (наприклад, глибокорозпушувачі TERRALAND, дисколапові агрегати ACTROS, культиватори FENIX, компактори SWIFTER, дискатори SWIFTERDISC, сівалки OMEGA, міжрядні культиватори Row-Master тощо), так і з агрегатами інших виробників (просапні сівалки, Strip-Till культиватори тощо), що робить їх ще функціональнішими.

Тож, як бачимо з представленого ряду техніки, компанія BEDNAR свою мету — максимальна кількість операцій за один прохід техніки — досягла цілком. Підтвердження цього відгуки про роботу її техніки самих аграріїв.

Навісний бункер FERTI-B OX FB

КОМЕНТАРІ

СЕРГІЙ ФІШЕР, інженер із ремонту причіпної техніки ТОВ «Аграрні системні технології», Житомирська область:

— П’ятий рік у нашому господарстві використовуємо причіпні накопичувальні бункери FERTI-CART FC 3500 у комплекті з глибокорозпушувачем TERRASTRIP ZN 9R/51, які агрегатуємо з трактором CATERPILLAR Challenger МТ 850. З допомогою п’яти таких комплектів проводимо якісний основний обробіток ґрунту з одночасним унесенням калію для вирощування просапних культур. За рік кожен комплекс напрацював по 1,5 тис. гектарів. Нарікань на техніку немає: і бункери, і глибокорозпушувачі показують себе добре.

Робочі органи техніки витривалі, матеріал якісний, стійкий, гідравліка також нормально працює. Окремо хочу зазначити про роботу доліт на глибокорозпушувачі. Ми використовуємо оригінальні беднарівські долота зі спеціальними карбідовими наплавленнями, вони довго працюють, менше стираються, ними можна обробити й тисячу гектарів, тобто фактично вони в роботі один сезон. Натомість звичайних доліт вистачає на 100–150 га.

Ґрунти в нас різні: піски, чорноземи, суглинки, й скрізь техніка працює однаково добре. Розпушуємо землю на глибину 35 см, добрива вносимо на глибину 17 см, зазвичай нормою 100 кг/га. Техніка працює за GPS-навігатором, тож насіння закладається точно в рядки, куди було внесено добриво.

Електроніка також з ладу не виходила — комп’ютер запрограмує норми внесення добрив, у результаті норми дотримуються з мінімальним відхиленням. Раніше ми розкидали добрива розкидачами, після чого їх приорювали або задисковували. Але тепер працювати набагато економічно вигідніше, добрив ми стали вносити вполовину менше, адже система точно нормує їхнє внесення. Комп’ютер рахує імпульси, за допомогою яких рухається спеціальна котушка у висівному апараті, добриво калібрується також вагами, й система його нормує з точністю до кілограма, залежно від швидкості руху агрегата задається ширина захвату. Ми міняли норми внесення калію і 60, і 70, і 100 кг/га — система все вносила чітко.

Якщо якась лапа забилася добривами, то система одразу це показує, тож механізатор її прочистив і працює далі. Дуже зручно.

Ми стали менше витрачати пального, бо одночасно можна вносити добрива й розпушувати ґрунт. Відповідно, техніка менше зношується. Окрім того, економимо й на зарплаті механізаторам. Тож система вже окупила себе, а надалі плануємо скористатися й іншими її перевагами, зокрема використати для роботи за картами врожайності.

ОЛЕГ БІЛАН, головний технолог ГК VITAGRO, Хмельницька область:

— Уже два роки для внесення добрив під основний обробіток ґрунту для подальшої сівби соняшнику та кукурудзи ми використовуємо накопичувальні бункери FERTI-CART FC 3500 разом із глибокорозпушувачами TERRALAND компанії BEDNAR. Загалом маємо три такі комплекти, які агрегатуємо з тракторами John Deere 370-400 к. с. восьмої серії. Складнозмішані комплексні добрива NPK вносимо нормою 100–150 кг/га на глибину 20–25 см.

Раніше добрива вносили розкидачами, але з переходом на нову технологію вже оцінили її переваги. Насамперед одразу побачили зменшення витрат пального, адже тепер немає зайвих проходів по полю. Через це й зменшився тиск техніки на ґрунт, його ущільнення.

Головне — покращується засвоюваність рослинами добрив. Адже всі добрива закладаються на глибину розміщення кореневої системи, а не розподіляються здебільшого у верхній частині, як раніше. У перший рік використання бункерів коефіцієнт засвоюваності добрив був вищий, бо всі добрива розміщені у нижчому, вологому горизонті ґрунту. Тож вони, розчинившись протягом зими, одразу стають доступними рослині, а наявний хлор у добривах промивається нижче. Особливо це важливо за посушливих умов.

Система дуже точно витримує нормування, відхилення від норми мінімальне — не більше 3%. Це також робить її економічно вигідною. Оскільки ми на осінь обираємо дешеві білоруські добрива, то завдяки такій технології ще більше здешевлюємо виробництво.

Надалі вигоди від застосування накопичувальних бункерів FERTICART FC 3500 будуть ще більшими, адже плануємо поступово переходити на диференційоване внесення добрив, з наступного року працювати за картами врожайності.

Скажу відверто: ми обрали техніку BEDNAR, бо кілька років тому це було єдине робоче рішення на ринку, яке і нині відповідає нашим вимогам.

Людмила Степанчук

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ